Belki de özgürlük, istediğimizi seçebilmekten çok, neden o seçimi yaptığımızı sorgulayabilmektir. Bizi yetiştirenler, yaşadıklarımız, korkularımız ve çevremiz kararlarımızı şekillendiriyorsa verdiğimiz kararların ne kadarı gerçekten bize aittir?
İnsan gerçekten özgür müdür, yoksa özgür olduğunu mu sanır?
Beğen
Paylaş
Takip Et
8 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(18-24)
5 gü
Bence insan tamamen özgür değil ama tamamen özgür olmadığını söylemek de doğru değil Çünkü gerçekten de ailemiz yetiştirilme şeklimiz yaşadıklarımız korkularımız ve çevremiz seçimlerimizi ciddi şekilde etkiliyor Bazen kendi kararımızı verdiğimizi düşünürken aslında bize öğretilenleri tekrar ediyor olabiliyoruz Ama bence özgürlük tam olarak bütün bu etkilerden kurtulmak değil Onların farkına varabilmek ve neden böyle düşündüğümüzü sorgulayabilmek Burada söylediğin özgürlük tanımı bana da oldukça doğru geliyor İnsan kendisine verilen seçenekleri olduğu gibi kabul etmek yerine ben bunu gerçekten istiyor muyum yoksa bana böyle istetildiği için mi istiyorum diye sorabiliyorsa kendi iradesini daha fazla kullanmaya başlıyor Belki geçmişimizi değiştiremeyiz ama geçmişimizin bizi ne kadar yöneteceğine karar verebiliriz Bu yüzden özgürlük bence istediğini düşünmeden yapmak değil ne istediğini neden istediğini ve seçiminin sonuçlarını fark ederek karar verebilmek Asıl özgürlük belki de insanın kendi zihnindeki görünmez sınırları fark etmeye başlamasıdır
İnsanın özgürlüğü, rüzgârda savrulan bir yaprağın kendini uçuyorum sanmasıyla başlar ancak o rüzgârın nereden estiğini sorguladığı an biter. Bizi biçimlendiren geçmişimiz ve korkularımız kaçamayacağımız gölgelerimizdir bu yüzden mutlak bir serbestlikten söz edemeyiz. Yine de gerçek özgürlük, o gölgelerin varlığına rağmen kendi hikâyeni yazma cesaretini ve sorumluluğunu gösterebilmektir..
Bence insanlar çoğu zaman özgür olduklarına inanıyor ama gerçekte pek çok şeyin etkisi altında kalıyorlar mesela toplumun kuralları, aile baskısı, ekonomik durum, kültürel normlar. Bunlar özgürlük alanını sınırlandırıyor aslında özgürlük dediğimiz şey sadece istediğimizi yapabilmek değil bazen seçimlerimizin bile kısıtlandığı bir dengede yaşıyoruz özgürlük hissi ise daha çok içsel bir şey yani insan kendini özgür hissettiği sürece özgürdür belki gerçek anlamda tam özgürlük mümkün değil. Seçimler, istediğimizi yapabilmek, kararlar, düşünceler. Aslında özgürlük bunların hepsinin bağımsızca yapıldığı kavramlardır. Yani bizler, özgür olduğunu zanneden tutsaklarız, fakat bunun farkında değiliz. Ne giyeceğini seçiyorsun ama moda seni yönlendiriyor. Ne düşüneceğini seçiyorsun ama algoritma önüne koyuyor. Kimi seveceğini bile sen seçtin zannederken, aslında geçmişin travması seçmiş çoktan.
Bence insan tamamen özgür değildir. Doğduğu aileyi, zamanı, coğrafyayı ve başına gelen birçok şeyi seçemez. Ama bunlara nasıl karşılık vereceğini seçebilir. Asıl özgürlük de burada başlar. Bana göre insanı en çok zincire vuran şey dış dünya değil; nefsi, korkuları ve tutkularıdır. Bunlardan kurtulamayan biri, istediği her şeyi yapabilse bile gerçekten özgür sayılmaz.
@MuzipFilozof'un son sözü: Gerçek özgürlük, her istediğini yapmak değil; nefsinin istediği her şeye boyun eğmemektir.
Kişilik & Karakter konusunda 10,2b cevap paylaştı.
İnsanların sorumluluklari vardır oyuzden hiç birimiz kuşlar gibi özgür olmayı basaramayiz buna engel olan engeller olur önümüzde oyuzden insan sadece hayellerin de bu özgürlüğün tadını çıkarabiliyor
Bence insan tamamen özgür değil Seçimlerimiz var ama aile, çevre, şartlar ve geçmişimiz de kararlarımızı etkiliyor Özgürlük biraz da bunların farkında olup kendi kararını verebilmek
özgür olduğumuzu sanıyoruz ama aslında sadece altın kafesin içindeki kuşlar gibiyiz, kararlarımız geçmişimiz ve yaşadıklarımız tarafından önceden çizilmiş durumda.
Özgürlük bir yanımsama bizler çitler içine çevrilmişiz tüm dünyamız o çit çitin arkasınu görmedik bu yüzden onu anlamlandıramıyoruz özgürlük ne bilmiyoruz