Yeni tanıştığım birinin beni gerçekten dinlediğini, anlattığım küçük ayrıntıları hatırlamasından anlarım. Özellikle daha önce söylediğim bir şeyi sonradan hatırlayıp onunla ilgili soru sorması veya konuşmanın içinde ona değinmesi benim için önemli bir göstergedir. Çünkü bu, sadece cevap vermek için değil, gerçekten ne anlattığımı anlamak için dinlediğini hissettirir.
Bir insanın sizi gerçekten dinlediğini anlamak için gözünüzün içine bakmasına bile gerek yok.
Bence en küçük ama en güçlü ayrıntı şudur:
Daha önce söylediğiniz küçük bir şeyi, siz hatırlatmıyorken sonradan hatırlaması.
Çünkü insan ilgilenmediği ayrıntıyı genellikle zihninde tutmaz.
“Geçen gün annem hastaydı.” dersiniz, birkaç gün sonra “Annen nasıl oldu?” diye sorar.
İşte orada anlarsınız ki karşınızdaki sadece sesinizi duymamış, sizi dinlemiş.
Düşünerek görmek biraz da budur aslında...
Dinlemek, karşıdakinin cümlesinin bitmesini beklemek değildir... söylediğini zihninde bir yere koyabilmektir.
Bazı insanlar size saatlerce bakar ama sizi hiç dinlemez mesela ama... Bazıları ise tek bir cümleyi hatırlayarak “Ben seni gerçekten duydum.” der gibi gibi...
Ortak noktalarda ilgi çekici yönlere eğilen kelime ve ifadelere dikkat edebilirler ama iş beyin fırtınasına gelince ütopya olarak görülüp içinden yav he he dedikleri için bunu bakışlardan anlamak zaten mümkün. Bu durumda konu dışı kişisel sorularla dikkati çekmek önemli sonuçta teneffüs molası vermek gibidir bu anlar.
Detaylara dikkat etmek gerçekten çok şey anlatıyor. Hele konu dağıldığında küçük bir kişisel soruyla yeniden bağ kurması, gerçekten dinlediğini hissettiriyor.
Dinleyip anladığını belli eden cevaplar verebilmesi, göz teması kurabilmesi ve bazı detayları farkedebilmesi en azından öylesine değil gerçekten anlamak için dinlediğini gösterir diye düşünüyorum 😌✨
ilk buluşmada veya yeni tanışmada karşı tarafın gerçekten dinlediğini anlamanın en net yolu aradan zaman geçtikten sonra sohbetin arasında anlattığın ufak bir detayı hatırlamasıdır fotoğrafın arka planındaki yağmurlu akiamda otobüs durağında oturan bu ikili gibi kulaklığı takıp sadece kafayı sallamak dinlemek değildir konuyu oradan yakalayıp devam ettirmesidir olay
Ya onu mu diyorum 😂 diyorum ki birisi birine derse eğer "geçen bunu demiştin sen aklıma geldi seni hstırladım bunu aldım sana vs vs gibi önemsiyor dinliyor demek 😄
Bende asıl puanı, günler sonra hiç hatırlatmadan o konuyu kaldığı yerden açması alır. O zaman sohbeti sadece o anı doldurmak için yapmadığı belli oluyor.
Bende asıl farkı, konuşulan şeyi sonradan davranışına yansıtması yaratıyor. Sadece o an iyi dinlemiş olmak değil, gerçekten önemsemiş olduğunu orada anlıyorsun.
Daha sonra konuştuklarımızı unutmuyor hatırlıyorsa dinlemiştir. Bir insan her şeyi unutur fakat o gün içinde konuşulan herhangi bir konuyu mutlaka hatırlar