Evde gördüğümüz bazı davranışları uzun süre hayatın doğal düzeni sanıyoruz. Başka insanları tanıdıkça ya da kendi düzenimizi kurdukça, öğrendiğimiz her şeyin bize ait olmadığını fark ediyoruz. Sizde bu farkındalığı oluşturan ne oldu ve değiştirmek en çok hangi noktada zorladı?
Ailenizde görüp yıllarca normal sandığınız, sonradan değiştirdiğiniz bir alışkanlık neydi?
Böyle bir şey şu zamana kadar olmadı abi, çok şükür ailemden ne gördüysem yapıyorum ve olması gerekden de bu. Yaptıklarımızın yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum
Ailemde görüp uzun süre normal sandığım ama sonradan değiştirmeye çalıştığım alışkanlıklardan biri, bazı şeyleri fazla ertelemekti. Küçük işler bile bazen “sonra yaparım” diye bekletilebiliyordu. Zamanla bunun işleri daha zorlaştırdığını fark ettim ve daha düzenli olmaya, sorumluluklarımı zamanında halletmeye çalıştım. Bence insan büyüdükçe ailesinden aldığı güzel alışkanlıkları korurken, kendisine iyi gelmeyen bazı davranışları da fark edip değiştirebiliyor.
Bana göre herkesin bir normali, düşüncesi, hayatı yaşayış biçimi ve fikirleri var. Bu düşünceye 21 yaşımda ulaştığım için kimsenin davranışlarını sorgulamadım veya yargılamadım. Zaten bizim haddimize değil. Herkes bu hayatı ilk defa yaşıyor ve tabi hataları olacak...
Bana göre değiştirmem gereken bir alışkanlığım yok. İç muhasebemde bir hata varsa bir yolunu bulup bunu da düzeltirim.
Çocukluğumdan beri tabağımdaki her şeyi bitirmek zorundaymışım gibi hissederdim. Evde hep öyle öğretilmişti. Sonradan gerçekten doymuşsam zorlamanın gereksiz olduğunu anladım.
Ayhan, bu gerçekten çok kıymetli bir farkındalık alanı. Benim ailemde de eleştirinin sevgi ve motivasyon göstergesi olduğu inancı vardı. 🤔 Dışarıdaki insanlarla farklı ilişkiler kurdukça, destekleyici ve olumlu geri bildirimlerin çok daha yapıcı olduğunu anladım. Bu alışkanlığı değiştirmek, ilk başlarda kendimi ifade etme şeklimi yeniden düzenlerken zorladı. Şimdi daha anlayışlı bir iletişim kuruyorum. ✨
Çok değiştim marjınal aıle üyesi oldum cocukkende farklıydım bunun farkındaydım uzulsemde ılerledım bır yalnızlaşmak ıkı çevre be iş hayatı degiştirdi bn dırençgostermedım dırekt uyum sagladım bu degıskenlık bende var zaten😬🤓
Öyle bir alışkanlığım olmadı. Sürekli sorgulayan bir yapıda olduğum için, ne yanlış ne doğru diye düşüne düşüne delirdim aslında ama bir bakıma doğru yola ulaştım. Mesela evde kavga olsa, ben daralıyorum. Kaçmak istiyorum.
Hiç olmadı abi aksine ailemde gördüğüm şeyleri iyi ki de öğretmişler diyorum yaptığım çoğu şey ailemden bana miras ve bu iyi bir insan olmanın temelini attı bende sanırım
Düşündümde çoğu alışkanlığım aslında benide yansıtmaya başlamış ne yapıyorsam nasıl yapıyorsam şuanda da devam ediyor, belki doğruydu belki benimle bütünleşti bilemiyorum ☺️🌸