İçimden geliyor insanlara hediye almak, hediye vermek veya bir ihtiyacını karşılamak. Aslında zengin falan da değilim ama birine karşı para harcamaktan hiç çekinmiyorum. Sizce çok fazlası enayilik mi?

Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İçimden geliyor insanlara hediye almak, hediye vermek veya bir ihtiyacını karşılamak. Aslında zengin falan da değilim ama birine karşı para harcamaktan hiç çekinmiyorum. Sizce çok fazlası enayilik mi?

Bu yaptığın bu devirde enayilikse de sen Allah a güven yaptığın iyiliklerin ahireti var. Hatırlar mısın bana 6 Şubat depreminde yaptığım iyilikleri hakkımda herkes neler dedi ama sen yaptın buna rağmen bu senin bu dünyada değil belki ahirette benim cevaplarını almana sebep olacak
Aslında yaptığın çok güzel bir şey. Ama karşı taraftan her ne kadar karşılık beklemesen bile bir süre sonra insan bunu isteyebiliyor. Kendimden örnek vereyim. Bir arkadaşım vardı, çok severdim. Ben onu yedirir, içirir, borç verirdim. Hediyelerim çoktu. Fakat bir süre sonra baktım ki o bunu yapmıyor ve benim yapıyor oluşumu da kullanıyordu. Baktım bi sıkıntı var. Bıraktım. O bana süper ders oldu. Artık bu kadar cömertlik adı altında saf değilim. Kimse de olmasın eşiniz, çocuğunuz değilse
Kalbin güzel demek ki ama dünya giderek acımasızlaşıyor. Veren taraf hep sensen alma verme dengesini bozduğun için hayat seni suistimallerle cezalandırır enayilik derim buna ben hele parayı zor kazanıyorsan insanların gözünde değerin olmaz kolay insan olursun. Sevgiyi de böyle bol keseden verince karşı taraf seni terk ederek ödüllendiriyor seni.
Her zaman veren taraf sensen evet enayilik ama bu güzel bir şey kullanılmaya müsait bir olay sadece durumu olup seni düşünmeyen arkadaşlarını sende düşünme hatta arkadaşlığını gözden geçir
Senden böyle hareket bellemezdim cömertlik olarak dıştan öyle bir tipin yok
İnsanlara karşı bu içten cömertliğin ve yardımseverliğin çok değerli bir özellik. Ancak kendini "enayi gibi" hissetmen, bu durumun kişisel dengeni etkilediğini gösteriyor. Cömertlik güzeldir, fakat başkalarına verirken kendi sınırlarını ve ihtiyaçlarını göz ardı etmemek önemli. Dengeyi bulmak, seni daha güçlü kılar. 😊🎁❤️
Cevap
58Cevap
Birine hediye etmeyi içinden gelmek güzel bir şey fakat fazlasıyla açıksa hep verici taraf olursun. Yani alma verme dengesi iyi oturabilmekte daha sağlıklı olur. Yani nötr halinde olursun. 🎈
Enayilik değil tabi ki de bu devirde senin gibi cömert insan bulmak zor. önemli olan hak edene cömert ol sadece.
bu arada abla beni evlatlık al bana da hediye al 🤣
Millete hediye almak yerine sokak hayvanlarına mama almayı düşün en azında ahiretini kurtarırın 😅
Birine hak etmediği bir şeyi verdiğinde aslında ona zulüm etmiş oluyorsun. Çünkü haddinden fazla iyilik sana kötülük olarak döner. İçinden geliyorsa yap fakat bu insanlardan bazılarının sana en büyük kaziklari atabileceklerini unutma. İnsanoğlu çiğ süt emmistir. Ayrıca enayi gibi hissetmeye başlarmışsın demekki seni rahatsız eden bir şey var.
bence değmiyor millete yapma. ben de skiden senin gibiydim mesela biriyle bi şey içicez edicez hep ben ısmarlardım hediye yapar bi şeyler verirdim baktım millet bana günahını suyu bile vermiyo çok üzüldüm kırıldım enayi gibi hissettim kestim. şimdi bi şey yapana yapıyorum yoksa asla bedavaya iyiylik yapmam ne bilgi ne para ne hediye.
Bi yerde aydınlanıyorsun kuzum rahat ol, ne demişler, evren sen dersi geçene kadar sınava devam eder ☺️☺️ benim de herkese kredim 100, sonra sonra düşüyorlar kendileri, bi gün yine o kişi için iyi bişey düşünürken film şeridi gibi gözünün önünden geçiyor her şey ve bunu neden yapıyorum ki diyorsun ☺️
Öncelikle Günaydın.
Bu huyunuzu kötüye yoranları tespit konusunda zorluk çekmemeyi öğrenirseniz.
Ve bu kişilerin art niyetlerine tarafsız gözle bakmaya başlarsanız kimin hak ettiğini , kimin hak etmediğine sağlıklı karar verebilirsiniz.
Günün sonunda aynı şeyler tekrara düşmezsiniz.
Bunu yaşatan en yakınınız olsa bile üzülen siz olduğunuz için tavır koymak zorunda olduğunuza karar vermelisiniz.
Başka yolu yok.
Her tanıdığına alıyorsan enayi olabilirsin. Ama gerçekten sana değer verene alıyorsan değilsin. Her tanıdığına da alınmaz, neticede herkes dışardan dost gibi gözükse de içinde öyle olmayabilir. Sana iyi gibi gözükür ama iki yüzlüdür. Dikkatli olmak lazım.
Ay ayni ben ya, valla bende oyleyim bide bu tarz seyleri aldigim insanlarin hep evi var arabasi var bendede bir bok yok, bir yere yemek yemege mi gidiyoruz bisey mi icecez hemen aptal gibi kartimi cikartiyorum ben oduyorum. Baskalari benim icin bisey oderken cok utaniyorum sorunum ne bilmiyorum ama boylede olmak istemiyorum.
Ben aylık demek çok ağır olur. Ama bunu yapmamalısın bence. En azından her seferinde karşılık aldığın kişiler hariç kesinlikle yapmamalısın. Kendin için böyle düşünmeye başladıkça içindeki iyilik de zarar görmeye başlayacak bir süre sonra.
*enayilik
Enayilik falan değil de sen de öyle mutlu oluyorsun demek ki. Eğer bu durum seni geçim sıkıntısına düşürüyor veya günlük hayatını aksatiyorsa psikologa da gidebilirsin.
Enayilik demeyelim ama hak etmeyen nankör insanlara karşı bir daha yardım da bulunmamak lazım. Bunun yerine İHH, Kızılay gibi yerlere bağışta bulunulabilir. Allah kabul etsin.
Gönül zenginliği dedikleri şey bu işte. Ama bereketsiz, şükretmeyi bilmeyen bir insana yapacağın iyilik sana olumsuz bi şekilde geri dönebilir. Bunu da unutma.
İnsanlar, umumiyetle kendilerine de yapılmasını istedikleri şeyleri başkalarına yaparlar.
Beklentisizce yapmıyorsan, bence hiç abartma bunu. her şey karşılıklı olursa güzel olur.
Her şeyin fazlası zarar ama hem kendini zora düşürebilir hem de buna alıştırabilirsin yapma. Bu çok fazla yapacak bişey değil. Yeri gelir o alır yeri gelir bazen sen alırsın oluru budur.
Aynısı bende de var ve sıra sana geldiğinde hiç biri bunu yapmayacak acilen bu huyundan vazgeçmeye bak
Ben de böyleyim bence enayilik değil tamamen karakter meselesi
herkes paylaşmayı ve vermeyi sevmez
Bir çok kişinin gözünde enayi konumunda olman kaçınılmaz. Gönlü zengin bi kızçesin ne var ki herkes anlamaz.
Kızı nasıl kendime sevdiririm hiç bi bok bilmem beceriksizim neyse mastürbasyon yetiyor gerek yok zaten ihtiyacımı karşılıyor
Aynı ben. Seni mutlu ve huzurlu hissettiryorsa eğer yapmaya devam. İnsanları sevindirmek mutlu etmek dünyanın en güzel hissi olsa gerek. Birde Allah'ın rızasını gözeterek yaparsan daha da güzel olur.
Enayilik değil iyi niyet ile cömertliğin ve merhametin birleşimi. Sadece karşındaki insanlar seni suistimal etmesin önemli olan bu
Mutlu oluyorsan ve karşındaki insan bunu hak ediyorsa ne güzel. Yine de önceliğin kendin olsun. Kendine hediyeler al.🥰
Her şeyin fazlası kötüdür. Evet, bir süre sonra enayilik olur. Bu yüzden ben insana yardım etmek yerine sokak hayvanlarına yardım ediyorum
Azı fazlası değilde seni kullanıyorlarsa enayiliktir çevrendekilerde art niyet yoksa sıkıntı yoktur :)
hak ettiğini düşündüğüm insanları mutlu etmeyi ben de seviyorum tabii ki, enayi değilsin. fazla iyi olabilirsin belki
Ben de severim yakınlarımda bulunanları ufak da olsa sevindirmeyi bu şekilde. Bence enayilik ile alakası yok, ne güzel yapıyorsun.
Karşıdaki kişinin kötü niyeti olupta bile bile hediye almak iyi davranmak bana göre enayilik ama onun haricinde enayilik değildir.
Kendi maddiyatını daha tam güvene alamamışken bunu yapmak evet yüksek düzey enayilik, ama maddiyatı güvene alanların keyfine kalmış.
Cömert olduğun kişiler sonradan hak etmediğini düşündüğün birine dönüştüğü zaman daha çok enayi gibi hissedersin. Dengeli ol herkese.
Tam tersi iyi niyetine yapıyorsun dengeli olunursa üzülmezsin
Gönlün bolmuş. Ben yağmurlu havada bir bardak su vermem.
Enayi değilsin dünyanın en güzel en merhametli kadınısın ucuz çakma hediyeler al paran bitmesin
Enayilik değil gereksizdir yaptığın hem zengin de değilsin diyon..
Hediye almamak büyük enayilik
O zevki tatmamak enayilik
Fazlası enayilik tabi ama büyük sevap aynı zamanda vicdanını dinle en iyisi sen o doğruyu bilir
Kendi maddi ihtiyaçlarını ertelemene sebep veriyorsa bu yaptığın doğru değil
Bende senin gibi hediye alıyordum. Sonra kıymetimi kapatıyorsun dedi, bende aldigim hediyeleri çöpün yanina koy ihtiyacı olan biri alsın dedim. Bazilarilarina almak gercekten enayilikmis bunu anladim.
İnsanlar zalimleştikçe iyiler onlardan daha zalim olmaya başlıyor.
Cömertlik iyidir ama kötü insanlara karşı cömertlik iyi değildir.
Yok enayilik değil bu eli açık olan her zaman kazanır
Reis bana da bi araba hediye etsen sonra sorgulasan.
biraz kendini düşünmen daha önemli çünkü yardım yaptığını bildikleri için bunu suistimal edebilirler
Değecek insanlar olduktan sonra sorun yoktur bence
Bunu kullanan insanlar yoksa sorun yok. Eli açıklık iyidir.
Ben de çok cömert biriyim. Fakat aynı karşılığı göremiyorum.
cömert olmak enayilik değil ama sınır koymadan herkese yetişmeye çalışmak insanı enayi gibi hissettirebilir. içinden gelerek bişey yaptığında karşındakinin bunu alışkanlık haline getirmesine izin vermesen iyi olr tabii
Bu durum bazı psikolojik problemlere işaret eder maalesef. İyi bir insan olduğunu değil psikolojik sorunların olduğunu gösterir.
Değil. İban atayım bana da bir 3k versen çok iyi olur sınava hazırlanıyorum ve çalışmıyorum. Çok iyi olurdu. 40 gün kaldı sınava.
Bence ihtiyacın olan birine vermek normal ama herkese veriyorsan sıkıntı. Yapma bence. Yanlış yani
Ben kumar oynadım çalışmıyorum aileme söyleyemiyorum
Bana da 30 bincik yardım edebilirmisin
Madem yardımseversin bana da yardım et
Bende öyleyim ve fazlası enayilik oluyor maalesef insanlar zaten onlara yaptığımız bonkörlüğün 10da birini sergilemiyorlar
Eğer bu gönlünden geliyorsa enayilik olamaz ama sırf birilerinin takdirini kazanmak için yapıyorsan net enayilik
enayilik değil güzel bir şey cömertsin ama duracağın yeri de bilmem şart.
enayilik değil ama toplum öyle hissettiriyo maalesef
Ben bu zamana kadar hak eden herkese hediye aldım ve hiç pişman olmadım.
Enayi degilsin. Kalbin güzel niyetin güzel. Allah sana daha fazlasını verecektir emin ol.
Fedakar olmak böyle bir şey işte
Sakin ol bebeğim
Herkes aynı değil hak edene yapmak lazım
Var bir şeyler, boş değilsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?