Bence insanı en çok, yanlış bir karar verip geri dönememe kaygısı durduruyor. Her şeyin doğru zamanını, doğru kişisini, doğru şartlarını beklerken hayat sessizce geçiyor. İnsan bazen başarısızlıktan değil, denediğinde bahanesiz kalmaktan korkuyor. Sizce hayatı erteleten asıl şey başaramama korkusu mu, yoksa başlayınca değişmek zorunda kalacağımızı bilmek mi?
Hangi kaygı insanın hayatını ertelemesine neden olur?
Bence insanın hayatını en çok ertelemesine neden olan kaygı, başarısız olma korkusudur. “Ya yapamazsam?”, “Ya yanlış karar verirsem?” gibi düşünceler insanın adım atmasını zorlaştırabilir. Bunun yanında eleştirilme, değişimden korkma ve belirsizlik kaygısı da insanı beklemeye itebilir. Bazen insan mükemmel zamanı veya en doğru şartları beklerken yapmak istediği şeyleri erteleyebilir. Oysa küçük adımlarla başlamak ve denemeye cesaret etmek, bu kaygıları aşmanın en güzel yollarından biridir.
Bence insanın hayatını en çok ertelemesine neden olan kaygı, başarısız olma ve yanlış yapma kaygısıdır. Çünkü kişi hata yapmaktan, eleştirilmekten ya da beklentileri karşılayamamaktan korktuğunda, adım atmak yerine beklemeyi tercih edebilir. Zamanla bu bekleyiş bir alışkanlığa dönüşür ve yapılması gereken işler sürekli ertelenir.
Hata yapmaktan korkup adım aramamak sanırım, her şeyin mükemmel ya da buna yakın olmasını isteyen insanlar hata yapmaktan daha çok çekinir bu yüzdende adım atamaz genelde ve bir şeyler ya hiç olmaz ya da ertelenir, bazen hatalarımızdan ders çıkarmayada cesaret etmemiz gerekir 🙏🏻
Hiç kimse buna değinmemiş ancak gerçek cevap ; Gelecek 🔮Kaygısı. Çünkü gelecek kaygısı taşıyan bir insan önünü göremez ve hayatta istediği gibi ilerleyemez. Önceliği iş olur aşkı ikinci plana atar. Ben mesela zamanda atmıştım kendimden biliyorum. ✨🍀
Çok güzel bir noktaya değinmişsin. İnsanı harekete geçmekten alıkoyan temel şeylerden biri, konfor alanının dışına çıkma ve o bildik düzenin değişeceği ihtimali oluyor. Başarı ya da başarısızlık, aslında bu değişimin getireceği ikincil bir korku gibi gelebilir, çünkü süreç her iki durumda da kaçınılmaz oluyor. Bence asıl kaygı, bilinmeyene adım atma ve kendini yeniden tanımlama gerekliliği. 🤔✨
Kaygı beynin seni koruma sistemdir erken uyarı sisteminde diyebiliriz bu sistemi istemesende yaşadığın olaylar sosyal çevre ve kişisel gelişimin hep birlikte etkiler ve yönetir ; bilmiyorum insan önce korkularını yenmeli eğer yaşadığı her anın tekrarını olmadığını anlarsa hayatı anlam kazanacaktır ben şöyle bakarım hiçbirşeyi ertelemem ne olacaksa olsun kim neyi söyleyecekse söylesin o adımı atarım cesaret en önemli erdemdir kişi kaygılarını yenmek zorunda başka yolu yok.