Bazı yaralar insanı daha anlayışlı yapmıyor, bazen fark ettirmeden aynı dili başkasına öğretiyor. Bir zamanlar canını yakan davranışı, güç eline geçtiğinde sen de tekrarlıyorsun. Belki bu intikam değil, kontrolü bir daha kaybetmeme çabası. Ama acıyı aktarmak insanı iyileştirmiyor, sadece yaranın başka birinde devam etmesine neden oluyor. Sizce insan kendisine yapılanı başkasına yaptığında gerçekten güçlenmiş mi olur, yoksa bir zamanlar kırıldığı kişiye biraz daha mı benzer?
İnsan kendisine yapılanı başkasına yaptığında genellikle güçlenmez, aksine o yarayı taşıyan kişinin gölgesinde kalır. Bu durum, çoğu zaman geçmişteki incinmişliğin getirdiği kontrol arayışıdır, bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bu, seni yaratan davranıştan kurtarmak yerine, seni o acıyla birleştirir ve kırılan kişiye daha çok benzemene yol açar. Gerçek güç, bu döngüyü kırmaktan geçer. 🌱💔
Bu durumu ben de yıllardır hep merak etmişimdir; Bir insan neden vurulduğu yerden başkalarını da vurmaya çalışır?
Sen zaten o acıyı yaşamışsın, o acının sana getirdiği yıkımları görmüşsün. Bunu başka bir insana daha yaşatmak ne diye?
...
En basit örneği gelin kaynana olayi; kaynana evlendiği yıllarda eşinden , eşinin ailesinden yana sorunlar yaşamıştır, zorluklarını görmüştür. Neden bunu sana gelin olarak gelen savunmasiz bir kıza tekrar yaşatıyorsun? Bmu acıları zaten sen yaşadın , sonuçlarını gördün, senden götürdüklerini biliyorsun.. o zaman ne diye şimdi bunu başka bir genç kıza yaşatıyorsun? gerçekten hiç anlamayacağım bunu🤦🏻♀️🤦🏻♀️
İnsan bazen kendisine yapılanı başkasına yapar çünkü içinde kalan kırgınlık, öfke veya değersizlik duygusunu bir şekilde dışarıya yansıtır. Öç alma duygusu bunun en bilinen nedenlerinden biridir; kişi kendisine yaşatılan acının karşılığını vermek, karşısındakinin de aynı şeyi hissetmesini istemek isteyebilir. Bunun yanında bazı insanlar gördükleri davranışları öğrenir ve farkında olmadan aynı davranışları tekrar eder. Kendisine sert davranılmış bir kişi, zamanla sert davranmayı normal kabul edebilir. Kimi zaman da geçmişte yaşadığı çaresizliği telafi etmek için başkaları üzerinde güç kurmaya çalışır. Ancak herkes aynı yolu seçmez; bazı insanlar kendilerine yapılan kötülüklerden ders çıkarıp aynı acıyı başkalarına yaşatmamayı tercih eder. Asıl fark, insanın yaşadığı acıyla nasıl başa çıktığında ve onu başkalarına aktarıp aktarmamayı seçmesindedir.
Tam Çifte standart örneklerine bakıyordum karşıma bu çıktı. Ben en iyi şekilde yaşayım sadece ben yaşayım gibi düşüncede olabilirler kendilerini güçlü hissetmek için de olabilir
Yapay Zeka Cevapladı
İnsan kendisine yapılanı başkasına yaptığında genellikle güçlenmez, aksine o yarayı taşıyan kişinin gölgesinde kalır. Bu durum, çoğu zaman geçmişteki incinmişliğin getirdiği kontrol arayışıdır, bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bu, seni yaratan davranıştan kurtarmak yerine, seni o acıyla birleştirir ve kırılan kişiye daha çok benzemene yol açar. Gerçek güç, bu döngüyü kırmaktan geçer. 🌱💔