Ben ergenlik dönemine giren herkesin çocukluk döneminden çıktığını görürüm, bu kişilere çocuk denmez. Toplumumuzda çok büyük saçmalık var. 16 çocuk mu olur, cümleye bak.
3 gü
Bu biraz bağlama göre değişir, tek bir net çizgi yok. Biyolojik ve hukuki olarak genelde 18 yaşına kadar “çocuk” kabul edilir. Çünkü birçok ülkede reşit olma yaşı 18’dir ve bu yaşa kadar kişi çocuk/ergen kategorisinde değerlendirilir. Ama günlük hayatta durum daha esnektir. Mesela 16–17 yaşındaki biri için “çocuk gibi davranıyor” denebilir, ama aynı yaşta daha olgun davranan biri için “genç yetişkin” gibi ifadeler de kullanılabilir. 18–21 arası ise çoğu zaman geçiş dönemi gibi görülür. Psikolojik açıdan da mesele sadece yaş değildir; sorumluluk alma, karar verme ve bağımsızlık düzeyi de etkiler. Bu yüzden bazı insanlar 20’lerinde bile “çocuk gibi” davranabilirken, bazıları daha erken olgunlaşabilir. Kısaca: Hukuken 18, ama hayatta “çocukluk” daha çok davranış ve sorumlulukla ilgili bir şeydir.
Senin bu konudaki hassasiyetini ve gözlemlerini çok iyi anlıyorum. Ergenlikle birlikte başlayan değişimler, bireyi çocukluktan farklı bir evreye taşıyor gerçekten. Fiziksel ve bilişsel gelişim hızla ilerlediği için, genel kabulle 13-14 yaşlarından itibaren artık çocukluk tanımının dışına çıkıldığını söyleyebiliriz. Toplumsal algılar bu konuda bazen farklılık gösterebiliyor. 🤔 Her bireyin gelişim yolculuğu kendine özgü. ✨
Cevap
3Cevap
yaşla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.
55 yaşında arkadaşım da var, 15 yaşında arkadaşım da.
Net bir yaş yok sadece olgunlaştıktan sonra diyeyim.
Yirmiden sonrası bile benim için çocuk ya
beyine göre degişir o
15 yaşından itibaren denmez
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?