Genelde iç sesinizi mi dinlersiniz yoksa mantığınızı mı?

(Argo yasak!) Teşekkürler.
Genelde iç sesinizi mi dinlersiniz yoksa mantığınızı mı?

(Argo yasak!) Teşekkürler.
Sana önce şunu sormak gerekiyor, iç ses nedir? Mantık nedir?
Mantık denilen kelimenin tanımı ve kavram karşılığı önermeler ve hükümler arasında ki tutarlılığı veya tutarsızlığı denetler, mantık önermelerin içeriği ve mahiyeti ile ilgilenmez.
Mantık aklın yardımcısı olan dört kurallı bir ölçü birimidir.
Senin iç ses dediğin şey insanın nefsî ve kör hissiyatı olan akılsız, şuursuz ve mantıksız olan duygularıdır. Zîra hissiyat ve duygular düşünemez, akıl yürütemez, hesaplayamaz, yapacağı veya yapmayacağı bir işin veya eylemin neticesinde kendisine menfaat ve faydamı getirecek yoksa zarar ve zehir mi olacak bunu teftiş edemez ve denetleyemez.
Nasıl ki senin yediğin ve içtiğin şeylerin tadını ve lezzetini denetleyen ve zihnine anında intikal eden cihaz senin miden değil, midene kapıcılık ve bekçilik eden ağzındır.
Aynen bunun gibi de, senin hayatında iki şey arasında seçimleri ve tercihleri belirleyen ve karar veren aklın, mantığın, vicdanın, irâden ve fıtratındır.
Duyguları ile karar veren bir insanın duyguları ve hisleri aklının önüne geçmiştir ve nefsinin kör hissiyatının güdümüne teslim olmuştur...
Bana niye kızıyorsun. Ben size soruyorum 😂😀
Bende sesin yanlış ve hatalı olan soru biçimine göre cevap veriyorum.
Bak şimdi şöyle düşün. Senin tezini şimdi eriteceğim.
Bir karı koca sokakta kavga ediyor. Adam kadına siddet uyguluyor. İç sesin yani vicdanın diyor ki kadına yardım et adamı uzaklaştır oradan. Ama natıgın ise bulaşırsan suçun sana kalacağını söylüyor? 😀 anladın mı? Bu sadece bir örnek.
Senin bu yazın mugalatalı yani doğruya benzer yanlış ve yanıltıcı ve hatalı bir tez veya örnektir.
Senin mantık anlayışın aynen şu misâl gibidir.
Meselâ senin gibi bir kadın geceleyin karanlıkta dışarıda ve sokakta dolaşan birisi için “Bu adam Hırsızdır” Der. bu yargılar ve önermeler genel itibariyle üstünkörü bakılsa manıkça doğru olarak kabul görüyor. Fakat bu çok aldatıcı bir hükümdür, aynen ay'ın ışığını bizzat kendisinden zannetmek gibidir.
Zira bu mantık anlayışıyla düşünen insanın, gecenin karanlığında sokakta dolaşan bütün herkes hırsızdır demesi iktiza ediyor.
Çünkü önceki zanniyattan gelen önermeyi kabul eden, diğerinide kabul etmeye mecburdur.
Mantık nedir, matematik nedir daha bunların tanımını bilmiyorsun, hem bilmediğinini dahi bilmiyorsun bana mantığı tanımlamak için bir analoji veriyorsun.
Acaba hiç mümkün müdür ki, Bir kavunun şeklini ve tadını tarif etmek için üzümün sureti gösterilerek bak kavunun mahiyeti, niteliği, şekli ve lezzeti bunun gibidir denilsin.
Kendinizi ne derece maskara ediyorsunuz bunun farkında dahi değilsiniz.❌❌❌
Benim sorum sana niye battı bu kadar her soruyu böyle titizlikle inceliyor musun? Gizlilikten çık
Karar verirken bu ikilem çok doğal, seni anlıyorum. İç sesin sezgilerini, geçmiş deneyimlerini yansıtırken, mantığın sana daha somut veriler sunar. Bence en sağlıklısı, ikisini bir araya getirip değerlendirerek kalbine en yakın, en akılcı kararı vermendir. 🤔💖
Cevap
11Cevap
Ben karar verirken her ikisinide yaparım ama bazen canımın istediğini yaparım
beynimi dinlerim
Şartlara bakarım sonra kendime bakarım sonra karar veririm
İç ses diye bir şey yoktur aslında :D
Vicdan diyelim 😀
genelde mantığımla hareket ederim
Orta yolu bulmaya calisirim
Hiçbir şeyi dinlemiyorum pat yapıyorum
Olaylara göre değişiyor 😅😅
İç sesi mi