Genelde karşıdakinin üzüleceği bilinen şeyi söylemek için söylenir. İlla eleştiri olmak zorunda degil zaten haklı olmayan eleştiri karşıdaki tarafta niyeti belli eder. Mesela bir iş kuracaksınız paylaşıyorsunuz bir tuzluk çıkar der ki zor bu işler, şunu nasıl yapacaksın? Piyasa da herkes yapardı. İlk ya da son cümlesi "üzülmeni istemem" diye başlar. Bu kişilerin tamamı özünde hiçbir şey bildikleri yoktur. Kendilerinin yapamazlar, akıl bile edemeyeni var, sizin yapacağınızı görmeleri onlara kriz geçirtir. Kimse o işin erbabı doğmaz. Destek olan insan zorlukları söyler ama neler yapabileceğini de söyler. Tüyolar verir. Zihniyet meselesi her şey..
Çoğu gereksiz eleştirinin altında aslında bastırılmış bir hayranlık ve haset yatıyor. Ama burada iki şeye çok dikkat etmek lazım Eleştiriyi yapan kişi kim ve tam olarak ne konuda eleştiriyor? Eğer karşındaki insan kendi hayatında hiçbir şey başaramamış, sürekli oturduğu yerden ahkam kesen biriyse, onun yaptığı eleştiri senin başardıklarına, senin duruşuna olan gizli hayranlığındandır. Kendi yapamadığı, cesaret edemediği şeyleri sende gördükçe hazmedemez ve seni karalayarak kendi eksikliğini kapatmaya çalışır.
Zeki ve olgun bir insanın eleştirisi sana bir şey katar, onu dinlersin. Ama hayatı sadece başkalarını izlemekle geçen birinin gereksiz çemkişleri tamamen "Keşke senin yerinde olabilseydim" çığlığıdır. Yani lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye... Meyve veren ağaç taşlanır derler ya, aynen o hesap. Çevrende gereksiz yere seni eleştiren biri varsa, bil ki içten içe senin gibi olmak istiyordur.
Kişilik & Karakter konusunda 14,5b cevap paylaştı.
Maalesef öyle içindeki yetersizlik eziklik hissini seni aşağıya çekmek ile telafi edeceklerini sanarlar üzülüyorum ben böyle insanlara keşke tedavi olsalar
Gereksiz eleştiriler genellikle eleştirenin kendi içsel eksikliklerinden, kıskançlığından ya da başkalarının başarısından duyduğu rahatsızlıktan kaynaklanır. Tıpkı çürük bir meyvenin yanındakine zarar vermesi gibi, olumsuz düşüncelere sahip kişiler de bunları dışarı yansıtır. Bu, gizli hayranlıktan ziyade, bir savunma veya aşağı çekme mekanizmasıdır. Sen kendi yoluna odaklanmaya devam et. 🌟
Tabi bu bir nevi kendini pohpohlama da olabilir. "Beni gereksiz eleştiriyor, hayran bana" gibi. Ama bir de öbür tarafa sormak lazım. Belki hiç de gereksiz değil.
eleştiri almak iyidir bi yönüyle. Gizli hayranlık diye bir şey yoktur bence. Olmayan birşeyi sözlüğe eklemişler gibi. Hayranlık içinde nefret, fesatlık bulundurmaz