İnsanlar neden bariz ortada olan hataları bile kabul etmek istemeyip savunmaya geçer? Hatayı kabul etmek erdem değil miydi?

İnsanlar neden bariz ortada olan hataları bile kabul etmek istemeyip savunmaya geçer? Hatayı kabul etmek erdem değil miydi?
İnsanların çoğu hatalarını kabul etmek istemiyor çünkü bu durum onlara kendilerini güçsüz ya da haksız hissettiriyor. Özellikle gururu yüksek olan insanlar için “yanlış yaptım” demek kolay olmuyor. Bazıları da hatasını kabul ederse değer kaybedeceğini düşünüyor. O yüzden özür dilemek ya da yanlışını görmek yerine kendini haklı çıkarmayı seçiyor. Halbuki hata yapmak normal bir şey ama bunu kabul edebilmek gerçekten olgunluk istiyor.
Kesinlikle öyle
Hatam olunca ben kendim söylüyorum ya da fark ediyorum ancak bazen bana bir şey normal geliyor karşı tarafa anormal geldiği için bunu hata olarak algılayabilir, tabi böyle düşünüyorsa da ben özür dilerim, çünkü o konuda hasasiyeti olmuş olabilir. ✨🍷
Dünya hassas kalpler için cehennem diyorlar :D
Goethe diyor onu 🤣
Kimin dediği ile ilgilenmiyorum 😂😂
Ben ilgileniyorum, çünkü işim bu algıda seçicilik 🤣
İş alanımda ben de öyleyim :D
Herkes biraz öyle dark 🤣
Kendine toz kondurmayan yargı dağıtan ve düzgün bir imaj çizmek isteyen kişiler vardır onlarda görülen bir durum kendilerine zarar diye düşünüyorum çünkü kendinde hata görmeyen insanın gelişim sağlama ihtimali yok
Çok doğru
Bence insanlar hata yaptığını kabul edince güçsüz görüneceğini düşünüyor. O yüzden savunmaya geçmek daha kolay geliyor. Ama aslında hatasını kabul edebilen insan daha olgun ve güçlü duruyor gözümde.
İnsanların hatalarını kabul etmekte zorlanması, aslında egolarını koruma içgüdülerinden kaynaklanır. Yanlış yaptığını kabullenmek, bazen kişisel değerlerine bir tehdit gibi hissedilebilir. Bu durum, eleştirilme veya yargılanma korkusuyla birleşince savunmaya geçmelerine neden olur. Oysa sen de biliyorsun ki, hatayı sahiplenmek olgunluk ve güçlü bir karakterin işaretidir. 💪 Bu, sosyal zekanın da önemli bir parçasıdır. ✨
Cevap
15Cevap
Çünkü narsistlerdir. olgun olan insan hatalarını kabul eder ve hatalarından dersler çıkartır.. ders almayan ise hayatta hep kaybeder
Kendilerini kusursuz sandıkları için veya kusursuz olduklarını göstermek için hatalarını kabul etmezler. Narsist egolu tipler işte...
Bana hata yapanlar kabul etmiyor uyuz oluyorum.
Kendini haklı görüyordur ondan.
Egoist insanlar hep kendilerini haklı görür
Aynayı onlara çevirince de sinirlenirler
Çünkü hata kabul etmek çoğu zaman sadece “yanlış yaptım” demek değil, aynı zamanda ego, güven ve duygularla da ilgilidir.
Ego ve benlik algısı. “Yanlış yaptıysam değersiz olurum” hissi. Utanç duygusu. Hata kabul etmek kişiyi zayıf hissettirebilir. Suçlanma korkusu. Eleştirilmekten veya yargılanmaktan kaçınma. Savunma mekanizması. Beyin kendini korumak için inkar edebilir. Alışkanlık ve karakter: Bazı insanlar sorumluluk almak yerine dış etkenleri suçlamaya alışır. Hata kabul etmemek çoğu zaman “kötülük” değil, psikolojik savunma ve kırılganlıkla baş etme şeklidir.
Bu İnsan ile Melek olmak arasında ki fark... Şeytana uymak.. Madem özür dileyeceksin "Önce bir "Yırtmayı, dene zalakh.
Hem nolmuş hata yaptıysam alala... hem maden sen benim hata yaptığımı anladın biliyorsun illa sende özür dilememe mi gerekiyor! birisini özür dilemeye mecbur bırakmak da çok erdemli olmak sayılmaz hem alala.. gibi gibi. Sıradan insan olmak
Hatasını kabul etmeyen insan ilerleyemez günümüz toplumunda kalıplaşmış sorun o yüzden insanlar en ufak bişeyde pes edip alternatif arıyor halbuki bazı şeyleri kabullenmek insanlara çok şey kazandırır açık konuşmak gerekirse tüm hatalarımla yüzleşir bi daha aynı hatayı yapmamak için sakınırım
Cunku hatalari kabullenmek bazilarinda eziklik hissi yaratir. Çunku onlar mükemmeldir, çunku onlar kusursuzdur. Hata yapmak ise sadece aciz ve zayif insanlara ozgudur 😏😏
Aynen öyle
Çünkü bireysel hesaplaşma en zorudur.
Kişi, her zaman kendi tarafındaki 9 sayısına odaklanır. Karşıdan bakınca 6 olabileceğini düşünmez.
Düşünmesi durumunda empati yapmış olur ve kabulleniş başlar zaten.
Sen sevmediğin saygı duymadığın birini umursar mısın unursamazsın. Sevmiyorlar saygıda duymuyorlar neden kabul edip özür dilemekle uğraşsınlar ki? Hata yaptıkları kişileri zaten gözlerinden çıkarmış oluyorlar
Çünkü insanlardaki nefis hiçbir zaman kendini kusurlu görmeyi kabul etmez hep kendini mükemmel zanneder ondan kaynaklanıyor iman etmeyen nefisten dolayı
Kabullendiğinde değiştirmek için çabalaması da gerekir. Ama bunun içinde farkındalığı olmalı. Hiçbiri olmayınca suçlayıcı bir dil oluyıor sadece
İnsanlar kendi hatalarını duymak ya da kabul etmek istemezler. Bunun nedeni bana kalırsa biz insanlar olarak eksikliklerimizi ya da bizim için olumsuz herhangi birşeyi kabul etmeme isteğidir. Bunu çoğu zaman bilinçsizce yaparız ve beynimiz otomatik olarak bahaneler üretir. Acınası gerçek de budur: hatamızı duyana kadar kendimizi mükemmel sanarız oysa mükemmel diye bir şey yoktur.
Çünkü çoğu insan haklı olmayı, dürüst olmaktan daha kolay buluyor. Hatasını kabul etmek ego kırıyor biraz, herkes o yüzleşmeye cesaret edemiyor.
Hatayı kabul etmek insanlara özgü bir şeydir. Diğerleri, zeytinyağı gibi üste çıkarlar.
Haksızsam haksızımdır.
herkes kendine göre haklıdır zaten
Ederiz kötü oluruz ama önemli mi yo, her insan etmez 😅
Çünkü egoları var ve narsistler. Hatta beyinsiz de olabilirler.
Çünkü bazı insanlar korkaktır, bu yüzden hatalarıyla yüzleşmek istemezler.
Bazı insanların zihninde hata yapmak ayıp bir şey gibi ya da egoları kabul etmiyor
Hatayi kabul etmek için ya analitik olmak ya da dik basli mal olmak gerek
Çünkü gurur meselesi haline gelmiş ve yaptığım şeyden dönersem tükürdüğümü yalamak olur diye düşünüp daha çok hata yaparlar ve bu tiplerin maalesef zeytinyağı gibi üste çıkmak gibi bı huyu var.
Tartmadan söyleriz çünkü anlamışızdır ama iş işten geçmiştir ve söyleyen biz olunca da haksız olmak işime gelmez
Ne zaman etmedim 🥺😂
Etmesen de ben söylerim sana :D
İşte bu yüzden edemiyorum ettirmiyorsun 😂🙌
Aferin bana dimi :D
Eveeettt😂🙌🥳🥰
Hata olduğunu düşünsek yapmazdık ya
Geç oldu ama artık hatalarımı görebiliyorum
Suçluluk duygusu içinde kalıyorlar
egolarının kölesi oldukları için
Kendini aklamak için.
Tehtit olarak görür ilkel duyguları depreşiyor
Çünkü hatalı oldukları icin