Diğergamlık: Diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği, yararı ve mutluluğu için fedakârlık yapmak, yararlı olmaya çalışmaktır. Bencilliğin tam karşıtı
1 ay
Diğergamlık: Diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği, yararı ve mutluluğu için fedakârlık yapmak, yararlı olmaya çalışmaktır. Bencilliğin tam karşıtı
Merhaba, evet bu özelliğim fazlasıyla var ama artık gönüllü olarak pek yapmak istemiyorum ama dün yaşlı biri adres tarifi sorarken gereğinden fazla yardımcı oldum. Yolumdan biraz uzak olmasına rağmen gideceği adrese kadar eşlik etmiştim. Dönüşüne de nereden daha rahat döneceğini anlatmıştım.
Güzel bir şey yapmışsın. Yaşlılara yardımcı olmak gerekiyor. Onlar bizim gibi telefon kullanmayı, hemen dk sında navigasyonla konum bulmayı bilmiyorlar. Bizim işimiz çok kolay ama onların öyle değil.
Teşekkür ederim. Evet, orası öyle tabii ki
Rica ederim
Benim için hayattaki en büyük mutluluk, bir başkasının yüzündeki gülümsemeye vesile olmak. Kendi önceliklerimi bir kenara bırakıp, ihtiyacı olan birine el uzatmak bana yük değil, huzur veriyor. Empati kurmadan, karşımdakinin ne hissettiğini anlamadan hareket edemem; çünkü biliyorum ki dünya, sadece kendi çıkarını düşünenlerin değil, paylaştıkça çoğalanların omuzlarında yükseliyor. Birine karşılık beklemeden yardım ettiğimde kendimi çok daha bütün ve anlamlı hissediyorum; benim fıtratım, başkalarına ışık olurken aydınlanmak üzerine kurulu.
Var ama dozunda olması gerektiğini sonradan anlıyor insan. Sürekli kendinden verince bir süre sonra iyi niyet değil, tükenmişlik başlıyor. Karşındaki de bunu alışkanlık haline getirebiliyor. Yardım etmek güzel ama insan bazen kendini de korumayı öğrenmeli.
Tabiki dozunda olmalı zaten
İslam'da isar hasleti vardır sahabelerin ahlaki değerlerinden birtanesidir anlamı'da şudur;Maddi ve manevi menfaatlerde kendinden önce din kardeşini gözetmek, kendinden çok kardeşin için istemek, benim kanaatim bir müminde olmazsa olmaz bir haslettir.
Evet. Bu o kadar güzel bir özellik ki. Allah her Müslüman'a nasip etsin
Kısmen var diyebilirim 😌 Başkalarına yardım etmeyi, dert dinlemeyi, çözüm üretmeyi çok severim. Ama yaş aldıkça şunu da öğrendim: Kendini hiçe sayan diğergamlık bir süre sonra içten içe küskünlük yaratıyor. O yüzden hem karşımdakini hem kendimi gözetmeye çalışıyorum. Yani dozajı iyi ayarlanmış bir diğergamlık diyelim buna 💫
Cevap
10Cevap
Evet özellikle çocuklara ve ihtiyaç sahibi birisine yardımım dokununca çok huzurlu hissediyorum
çıkar yapmam iyilik yaparım sadece. ama hak edene
Ben de bu özelliğin önemli olduğuna inanıyorum ve elimden geldiğince böyle olmaya çalışıyorum. İslam’da da insanlara faydalı olmak, yardımlaşmak ve başkasının derdiyle ilgilenmek çok değerli görülüyor. Bazen küçük bir iyilik, güzel bir söz ya da birinin yükünü hafifletmek bile insanın kalbine huzur veriyor.
Bence insan sadece kendisi için yaşadığında manevi olarak eksik kalıyor. Başkalarına faydalı olabilmek ise hem vicdanı hem karakteri güzelleştiriyor.
Hiç bi hayrını görmedim düştüğümde de kimse yanımda yoktu ama enaylik işte devam ediyoruz yapmaya
Burada amaç karşılık beklemeden yapmak zaten. Bu enayilik değil. Karşılık bekliyorsan bu diğergamlık değil zaten
Sırf başkalarına bakarak karakterini değiştiriyorsan suçu kimsede arama bence. Bu seninle ilgili bir durum. Sonuçta herkes aynı değil. Birkaç kişide gördüğün tavra göre karakter değişimi garip
bu iyi bir özellik ama bunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor. dinimiz denge dini ben de dengeli olmaya çalışıyorum
Elbette haklısın. Bence de öyle
Var bencilliği sevmem zaten çok uç noktalarda değil zaten iyilik çıkarsız olursa iyilik olmuyor mu
Evet kesinlikle. Çıkar olunca o iyilik olmuyor
@Ben_köpraa hem diğergamım hem diğer yarım. Öyle bir şey işte 🌹
Tam tamına❣️❣️❣️
Buna peygamber ahlakı derler
Senin ihtiyacın varken başkasının ihtiyacını gidermek peygamber ahlakıdır diğergamlık da ona benzer sanırım
E benim hastalığın adı buymuş
Hahaha buna hastalik mı diyorsunuz
Çok sağlıklı olmuyor ya denendi
Bence dozunda olan her şey sağlıklıdır
Yani böyle konularda
İnşallah öyledir 😅
Öyle öyle :)
peki efenim sizi kırmayım nasıl derseniz öyle olsun :)
Sağ ol ya 😂
Ne demek efenim ne demek 😅😅
Diğergamız 😱 @Təntənõviç
oha gerçekten öyleyiz
@Təntənõviç maalesef😅
Ben gurur duyuyorum 😅
var çok şükür sevdiğim bir özelliğim
Evet ama bencilim de. Öyle de bi yanım var
Evet tam olarak öyleyim ✨
Var sanırım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?