Tevazu; insanın kendini olduğundan büyük görmemesi, sahip olduklarıyla övünmemesi ve karşısındakini küçümsememesidir. Yani “ben” demeden de var olabilmek aslında. Ne eksik hissedersin kendini ne de üstün; olduğun gibi, abartmadan… Günümüzde belki de en çok eksik olan şeylerden biri bu. Sessiz, sade ama çok kıymetli bir duruş.✨
Kesinlikle katılıyorum. Tevazu, aslında güç ve olgunluğun sessiz bir göstergesi gibi; kimseye üstünlük taslamadan, kendi değerini bilerek yaşamak… Günümüzde çoğu kişi bunu yapamıyor, bu yüzden karşılaştığında insan hem şaşırıyor hem de saygı duyuyor. Sessiz ama derin bir etki bırakıyor, gerçekten kıymetli bir özellik...
Tevazu sahibi insanlara denk gelmek zor gibi hissedilebilir ama aslında tamamen nadir oldukları için değil, daha az görünür oldukları içindir. Çünkü böyle insanlar kendilerini öne çıkarmaz, dikkat çekmeye çalışmaz, çoğu zaman sessiz kalmayı tercih eder. Bu yüzden kalabalık içinde fark edilmeleri daha zordur. Günümüzde insanlar kendini göstermeye, öne çıkarmaya daha çok yönlendirildiği için tevazu geri planda kalmış gibi görünür. Oysa gerçekten olgun ve kendinden emin olan kişilerde tevazu doğal bir duruştur. Onlar bağırmaz, abartmaz, kendilerini ispat etme ihtiyacı duymazlar. Bu yüzden mesele, onların az olması değil; onları fark edebilecek bir bakışa sahip olmaktır. Dikkat ettiğinde, özellikle samimi ortamlarda, küçük davranışlarda, başkalarına yaklaşım biçimlerinde o tevazuyu görmek mümkündür.
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
Bence zorlaştı. Çünkü artık çoğu insan kendini göstermekle, gerçekten kendini bilmek arasındaki farkı kaçırıyor. Tevazu sessiz bir şeydir, bağırmaz, öne çıkmaya uğraşmaz. O yüzden de hemen fark edilmiyor. Ama denk gelince insan içinde ayrı bir saygı uyanıyor. Gösteriş çok, samimiyet az. Bu yüzden tevazu sahibi biri hâlâ çok kıymetli geliyor.
Tevazu sahibi insanlara denk gelmek zor çünkü sakin olanlar genelde çok görünür değiller ✨ Günlük hayattaki gürültü, sosyal medyanın “ben, ben, ben” kültürü bu zarif duruşu gölgede bırakıyor 😶🌫️ Ama yok değiller; daha çok arka planda, gösterişsiz yerlerde, küçük sohbetlerde karşına çıkıyorlar. Sen bu değeri fark ettiğin için, emin ol hayat da yavaş yavaş o insanları sana çekmeye başlayacak 🍀💫
Çok yönlü bir durum açıkçası. Toplumda mütevazi oldun mu herkes kendine vazife yüklüyor senin üzerinden. O yüzden önce tanımak, sonra kendimi tanıtma gayesi güdüyorum. Tanıma sürecinde yanlış izlenim vermişsem is kazası diyelim.