Bir çocuğu büyütmek sadece onu korumak değil, hayata nasıl bir insan olarak çıkacağını da yavaş yavaş şekillendirmek gibi geliyor. Çünkü verilen her sevgi, her sınır, her öğüt onun karakterinde bir iz bırakıyor. Kimi saygıyı öne koyar, kimi merhameti, kimi de güçlü ama vicdanlı olmayı ister. Siz çocuğunuzu nasıl yetiştirmek isterdiniz, ona en çok hangi değerleri aşılamak isterdiniz?
Çocuğumu yetiştirirken ona hayatta en çok ahlak, saygı ve sevgiyi aşılamak isterdim. Ahlak, doğruyla yanlışı ayırt edebilme ve sorumluluk sahibi olabilme yetisi kazandırır; insanın hem kendine hem de çevresine karşı dürüst ve adil olmasını sağlar. Saygı, hem başkalarının haklarına değer vermeyi hem de kendine ve kendi sınırlarına önem vermeyi öğretir; bu sayede sağlıklı ilişkiler kurabilir ve toplum içinde uyumlu bir birey olur. Sevgi ise en temel bağdır; başkalarına empatiyle yaklaşmayı, paylaşmayı ve destek olmayı öğretir. Bu üç değer bir arada, çocuğun hem karakterini hem de hayatla olan ilişkisini güçlü ve dengeli bir şekilde şekillendirecek temel taşlar olur.
Öncelikle sevgisiz evlerde çocukların büyümesine karşıyım. Çocuklarına masal okuyabilecek kültür katacak gerekli özgürlük ortamını sağlayacak bireylerin ebeveyn olmasını diliyorum. Kısıtlanan çocuk, çünkü büyürken kendi kararlarını alamaz ipotekli bir kişilik geliştirir. Düşüncesini dile getirmekten çekince duyar. Hayatı öğretirken canlılara ve insanlara şefkati, saygıyı, dürüstlüğü hatasının farkındalığını arttırmayı özür dilerim demenin ondan bir değer eksiltmeeğini bazen bunun etkili bir güç ⚡ olduğunu gereken yerde gönül almayı, sevgiyi bilmeyi empati (duygudaşlık) kurabilmeyi. Öğretirim. 😎
Hali hazırda 2 kızım var ve bebeklikten bu yana evhamlı bir anne olmadım genel itibarıyle sakin ama ne istediğini bilen, öz güvenli ve girişken, iletişim boyutunda kendini ifade eden bunu söze döken çocuklar olmalarını istedim. Elbebek gül bebek yetiştiremedim düştüler canları yandı ama geçti ve bunun kalıcı olmadığını bıliyorlar Kimse prenses değil ve onlarda büyüdükçe insan ilişkilerine dahil olduklarında kimse onlara prens gibi davranmayacaktır. Uzun lafın kısası toplumda önce insani değerler ve vicdanın önce geldiğini bilen özgüvenli çocuklar yetiştirmek amacım..
Çocuğuma herşeyi öğretir anlatırdım a dan Z ye eksiksiz her şeyi. İnsanlara karşı nasıl davranması gerektiğini saygılı nazik anlayışlı olmayı sınırlarını korumayı bilmeyi sorumluluk almayı sorumluluk bilincini küfür etmemeyi arkadaslarini dislamamasi gerektiğini
Senin bakış açın çok hoşuma gitti, bayağı derin düşünmüşsün bunu 🌱
Ben bir çocuk yetiştirsem önce kendini sevebilen, hatasından utanmak yerine öğrenebilen biri olsun isterdim. Empati, merhamet, sınır koyabilme, dürüstlük ve sorumluluk duygusu olmazsa olmazım olurdu 💛
Ve şunu da çok önemserim: Başarılı değil, iyi insan olmayı seçebilen biri olması ⭐
Üç tane çocuğum var üçüne de her zaman kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın derim. Çünkü herkes ana baba evladı herkes kendine göre değerli kıymetli bunu hiçbir zaman unutmayın derim... İnsanda en önemli şey ahlaktır ahlakımız güzel olduktan sonra her şey olur diye devam ediyorum 🙃 rabbim tüm evlatlarımızı iyilerle karşılaştırsın...
Merhameti ve empatiyi öncelikli kılarım açıkçası. Dürüst olsun da insanların acısını hissedebilen, kendi ayakları üzerinde durmayı bilen biri olmasını isterim. Bu değerler onun hayatında hem kendisi hem etrafındakiler için bir sığınak olur bence.
ben çocuğumu böyle çok kasarak yetiştirmek istemezdim açıkçası ama en çok dürüst olsun isterdim yalan dolanla büyüyen insan hiçbir yerde rahat edemiyor bence bir de empati çok önemli yani başkasının ne hissettiğini anlayabilsin kimseyi kırmamayı öğrensin özgüveni olsun ama ukala olmasın kendini bilsin ama kimseyi küçümsemesin bir de yaptığı şeylerin sorumluluğunu alsın hayatı ciddiye alsın ama çok da kendini yıpratmasın bence en güzeli bu
Çocuğumu sevgiyle ve saygıyla yetiştirmek isterdim Ona hayatta en çok dürüstlüğü, empatiyi ve sorumluluk bilincini aşılamak isterdim Çünkü bu değerler insanın hem kendine hem çevresine karşı güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
Çocuğuma önce saygı ve dürüstlüğü aşılamak isterdim. İnsanları anlamayı, empati yapmayı ve sorumluluk sahibi olmayı öğrenmesini isterdim. Özgüvenli olsun ama kibirli olmasın, hayatta doğru seçimleri yapabilsin yeter.
Aşılamak istediğim merhamet vicdan sevgi dürüstlük. Yetiştirmeye gelince de ezik ve pısırık olmayan dışarıda evdeki gibi laylaylom bir hayatın olmadığı bilincinde yetiştirmek.
Hakkını hukukunu bilen ve başkalarının da bu konudakini değerlerine saygı duyan, sınırlarını bilen, kendi olabilen, dış düşüncelerden etkilenmeyen bir birey olmasını isterdim
Çocuğum olursa yavrumu televizyondan uzak dış dünyayı en ünce ayrıntısına kadar öğreterek, eğitimini en iyi standartlarda karşılayarak, kendim doğruluk ve dürüstlük yolunda yetiştireceğimi biliyorum.
Allah nasip ederde bir çocuğum olursa herşeyden önce milliyetçi yetiştireceğim dini değerlerine bağlı ahlaklı ve hayvan sevgisi olacak şekilde yetiştirmek isterim