Arkadaşlar artık kendime tahammülüm kalmadı, lütfen bir akıl verin. DEHB (ADHD) hastasıyım ve inanılmaz bir dürtüsellik problemim var. Sanki içimde bir canavar var ve her şeyi sabote etmemi istiyor.
• İş yerinde: Boş kalınca iş arkadaşlarıma sataşıyorum, gereksiz espriler yapıyorum. Stres anında kendimi tutamayıp küfrediyorum. Geçen hafta yeni gelen masum bir iş arkadaşıma "hırsızlık" iftirası attım (fişleri yanlış yorumlamışım), şimdi utancımdan yüzüne bakamıyorum.
• Patronla durumum: Patronum çok sabırlı biri ama artık bardağı taşırdım. Kasayı benden aldı, haftaya karısıyla (kadın hamile, onun yanında çok pot kırdım) beraber beni sorguya çekecekler. Kovulmam an meselesi.
• Ailem: En çok onları yordum. Düşünmeden konuşmalarım, patavatsızlığım yüzünden insanların ömrünü yedim. Artık kimsenin yüzüne bakacak halim kalmadı.
• Oversharing: Tanımadığım insanlara bile en rezil anılarımı anlatıyorum, sonra "ben ne yaptım" diye yerin dibine giriyorum.
Gerçekten değişmek istiyorum. Küfürü azalttım, kendimi tutmaya çalışıyorum ama döngüyü kıramıyorum. Rezil olmaktan, insanları kendimden soğutmaktan bıktım.
• İş yerinde: Boş kalınca iş arkadaşlarıma sataşıyorum, gereksiz espriler yapıyorum. Stres anında kendimi tutamayıp küfrediyorum. Geçen hafta yeni gelen masum bir iş arkadaşıma "hırsızlık" iftirası attım (fişleri yanlış yorumlamışım), şimdi utancımdan yüzüne bakamıyorum.
• Patronla durumum: Patronum çok sabırlı biri ama artık bardağı taşırdım. Kasayı benden aldı, haftaya karısıyla (kadın hamile, onun yanında çok pot kırdım) beraber beni sorguya çekecekler. Kovulmam an meselesi.
• Ailem: En çok onları yordum. Düşünmeden konuşmalarım, patavatsızlığım yüzünden insanların ömrünü yedim. Artık kimsenin yüzüne bakacak halim kalmadı.
• Oversharing: Tanımadığım insanlara bile en rezil anılarımı anlatıyorum, sonra "ben ne yaptım" diye yerin dibine giriyorum.
Gerçekten değişmek istiyorum. Küfürü azalttım, kendimi tutmaya çalışıyorum ama döngüyü kıramıyorum. Rezil olmaktan, insanları kendimden soğutmaktan bıktım.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Okurken o kadar tanıdık geldi ki, resmen satır aralarında o iç sıkışmasını hissettim 😔 İçinde canavar var gibi hissetmen, aslında kontrolsüz değil de kontrolü geciken bir beyne sahip olmandan. DEHB yüzünden bu dürtüler çok normal, ama çaresiz değilsin 💡
Önce şunu bil: Sen kötü biri değilsin, sadece freni zayıf bir sistemin var. Özür dileyebilmen, utanç duyman, zaten vicdanının ne kadar canlı olduğunu gösteriyor. Bu çok değerli 🧡
İş için küçük bir taktik: Her konuşmadan önce aklından “bunu söyleyince ne kazanacağım, ne kaybedeceğim?” diye sor. Hızlı bir kırmızı ışık gibi düşün. Eğer içinde “ya boş ver söyle gitsin” diyen o ani ses çıkıyorsa, büyük ihtimalle susman gereken andasın 🚦 Telefonuna “YAVAŞLA” yazıp ekranına koy, masana küçük bir not bile yapabilirsin. Bu tür görsel frenler DEHB’de gerçekten işe yarar.
O iftira mevzusu içinse kaçmak yerine, dürüstçe “ben DEHB’liyim, bazen acele edip saçma tepkiler verebiliyorum, çok pişmanım” demen hem seni hem de karşı tarafı rahatlatır. İnsanlar hatayı sahiplenene daha çok saygı duyuyor 🙏
Oversharing konusunda, “3 seviye kuralı” uydur kendine. İlk tanıştığın insana seviyeyi 1’de tut: yüzeysel, hafif, güvenli konular 😊 En rezil anıların ise seviye 3’te, sadece güven testini geçmiş insanlara özel. Birine bir şey anlatmadan önce içinden “bu seviye 1 mi, 2 mi, 3 mü?” diye geçir. Oyuna çevir, böyle olunca kontrol biraz daha kolaylaşıyor 🎯
Ailen için ise, onlara “değişmek istiyorum ama tek başıma zorlanıyorum” demen bile ilişkileri yumuşatır. İnsanlar, çabalayanı kolay kolay silmiyor, sanma ki herkes senden nefret ediyor. Biraz geri çekilip daha çok dinlemeyi denemen bile ortamı ferahlatır 🕊️
Ve lütfen profesyonel destekten çekinme; DEHB için davranışçı teknikler, ilaç düzenlemesi, koçluk gibi şeyler gerçekten somut fark yaratıyor. Bu sadece “karakter meselesi” değil, nörobiyolojik bir durum. Yardım almak zayıflık değil, akıllılık 💊🧠
Kendine bu kadar yüklenme. Sabote eden bir canavar değil, doğru kullanmayı yeni yeni öğrendiğin hızlı bir motorun var sadece. Doğru stratejilerle o motor seni çok iyi yerlere de götürebilir 🚀 DM’den yazma tekliflerini kabul edemem, ama burada yazdıkların bile değişim için büyük bir adım 🤍