Bence kendini övmek tek başına kötü bir şey değil. İnsan yaptığı şeylerle gurur duymalı zaten. Ama bu işin ayarı önemli. Doğal bir şekilde, abartmadan söylendiğinde bana özgüven gibi geliyor. Sürekli kendini öne çıkarıp başkalarını küçümseyince de bu sefer itici duruyor. Yani samimiyse güzel, zorlama hissi veriyorsa abartı gibi geliyor bana
Kendini övmek tek başına ne tamamen özgüvenin göstergesidir ne de doğrudan abartı olarak etiketlenebilir; bu, nasıl ve ne amaçla yapıldığına bağlıdır. Sağlıklı bir özgüven, kişinin güçlü yönlerini bilmesi ve gerektiğinde bunu sakin ve doğal bir şekilde ifade edebilmesidir. Bu tür bir ifade genellikle abartı içermez, başkalarını küçümsemez ve bir ispat çabasından çok bir farkındalık hissi taşır. Öte yandan, sürekli kendini övmek, başarıları olduğundan büyük göstermek ya da bunu başkalarının onayını almak için yapmak, çoğu zaman abartıya yaklaşır. Hatta bazen bu durum, dışarıdan özgüven gibi görünse de aslında içsel bir güvensizliğin örtülme biçimi olabilir. Çünkü gerçekten kendine güvenen biri, bunu sürekli dile getirme ihtiyacı hissetmez; davranışları ve tutumlarıyla zaten bunu gösterir.
Kişilik & Karakter konusunda 10,9b cevap paylaştı.
Bence dozu belirliyor. İnsan kendini bilip değerini söyleyince bu özgüven oluyor ama sürekli kendini parlatma çabası varsa orada abartı başlıyor. Gerçek özgüven zaten bağırmaz, duruşundan belli olur.
Bence sorunun cevabı direkt “abartı.” 🫠 Çünkü gerçek özgüveni olan insan, kendini her fırsatta övmek zorunda hissetmez. Kendini sürekli övenler, çoğu zaman içten içe onay açlığı yaşıyor. Sağlıklı olan, kendini bilmek ama bunu başkalarının gözüne sokmamak. Özgüven sakin durur, gösteriş bağırır. ✨💬
"Ne kadar sükseli ve şatafalı dursa da basit, sade, şeffaf ve sıradan bir ince bel çay bardağının önünde eğilir çaydanlık..." En büyük zenginlik efendilik mütevazılıktan asla zarar gelmez. Kendimi övmem zira biri bana iyi dediğinde arşa çıkmam kötü dediğinde de yerin dibine batmam neysem oyum efenim gerek yok böyle şeylere. ("Bence.")
Fazla tevazu nasıl ki kibir barındırırsa, fazla kendini beğenmek de kendini beğenmemektendir. Yani kendini övüyorsa aslında özgüvenden değil, öz güvensizliktendir ama maskelerler.
Ben pek sevmem kendimi ovmeyi. Ama sevgilim bunu yaptigimi soyluyor. Iyi de bir konuda iyiysem neden kotuyum diyeyim ki? Kisacasi, ben sadece gercegi soyluyorum, ama bu ovgu oluyor 🙄