Bazen insan bir şey bilmemekten çok, bilmek istememeye takılıyor. Araştırmadan konuşmak, anlamadan hüküm vermek, empati kurmadan her şeyi bildiğini sanmak artık çok daha sık görülüyor. Bilgisizlik bazen eksik bilgi değil, kapalı bir zihin hali gibi duruyor. Sizce insanları gerçekten cahil yapan şey bilgi eksikliği mi, yoksa öğrenmeye kapalı olmaları mı?
Sizce insanlar neden bu kadar bilgisiz ve duyarsız hale geldi?
Öncelikle bilgiye erişim hiç olmadığı kadar kolay. Ama bu, insanların daha bilgili olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü artık mesele bilgiye ulaşmak değil, doğruyu yanlıştan ayırabilmek. Sürekli akan içerik, sosyal medya, kısa ve yüzeysel bilgi tüketimi… Bunlar insanları derin düşünmekten uzaklaştırabiliyor. Yani sorun bazen “bilgisizlik” değil, “yüzeysellik”. Duyarsızlık konusu da benzer. İnsanlar aslında tamamen duyarsızlaşmış değil; sadece sürekli kriz, haber, tartışma bombardımanına maruz kaldıkları için bir tür “duyarsızlaşma” geliştiriyorlar. Bu bir savunma mekanizması gibi. Her şeye aynı yoğunlukta tepki vermek mümkün değil. Eğitim meselesine gelirsek: Eğitim sistemlerinin eksikleri olduğu doğru. Ezbere dayalı, sorgulamayı teşvik etmeyen yaklaşımlar insanları gerçekten düşünmek yerine sadece uyum sağlamaya yönlendirebiliyor. Ama yine de tüm suçu eğitime yüklemek de eksik olur. Aile, çevre, medya ve bireyin kendi merakı da en az eğitim kadar belirleyici. Bir de şu açı var: Saygılı ve bilgili insanlar hâlâ var, ama genelde daha az görünürler. Çünkü gürültüyü çoğu zaman daha sert, daha tepkisel ve daha yüzeysel insanlar çıkarır. Sessiz, düşünen ve saygılı insanlar çoğunlukla öne çıkmaz. Sonuç olarak mesele, toplumun tamamen “bozulması” değil; değişmesi. Bu değişimin içinde olumsuz yönler olduğu kadar, hâlâ umut veren taraflar da var. Belki de en kritik nokta şu: İnsanlar genelde çevrelerinde gördüklerinin bir yansıması olur. Bu yüzden birey olarak nasıl davrandığımız, düşündüğümüz ve iletişim kurduğumuz, düşündüğümüzden daha büyük bir etki yaratır.
İnsanları aptallaştıran bence dünyanın renginin hızlı şekilde hayatımıza girerek onlara ulaşmanın imkansız hale gelmesi eskiden küçük şeylerle mutlu oluyorduk. Kitap okumayı bile artık bu dönemde gereksiz ve lüks görmeye başladılar. Oraya gidecek parayla sigara alırım düşüncesinde çok insan var. Ekonomik zorluklar insanı gergin ve birçok şeyden yoksun yaşamaya da bıraktı. Haliyle insan önce benim ihtiyaçlarım sonra başkasına koşarım mantığıyla hareket ediyor.
bence insanların bilgisiz ve duyarsız hale gelmesinin birkaç sebebi olabilir. birincisi, bilgi erişiminin kolaylaşmasıyla birlikte insanların doğru bilgiyi ayırt etme becerileri azaldı. herkesin elinde bir telefon ve internet var ama doğru kaynakları kullanmayı öğrenemediler. ayrıca, sosyal medyanın etkisi de büyük. orada gördükleri ile yetinip, daha
Bilmemek değil öğrenmemek ayıp derler. İnsanımız her şeyi bildiğini sandığı için öğrenmeye kapalı, ayıbın büyüğünü kendilerinin işlediklerinin farkında değiller ama bir yanlışı düzeltmeye kalkışan genci yaşı küçük diye ayıplarlar. Ne demişler “bir delille 40 alimi yendim ama kırk delil ile bir cahili yenemedim.” İyisi mi cahillerle uğraşmak ve kafaya takmak yerine kendimizi geliştirelim belki alimleri yeneriz.
İnsanları cahil yapan bence bilgi eksikliği değil, öğrenmeye üşenmeleri kanka. 🧠 Telefon elde, bilgi her yerde ama herkes kendi doğrusu bozulmasın istiyor. Ego, konfor alanı, “ben zaten biliyorum” tripleri… Empati yok, sorgulama yok. Bilgisiz olmak normal, hepimiz bazı konularda öyleyiz. Tehlikeli olan, bilmediğini kabul etmeyip öğrenmeye kapanmak.
Eğitimsizlik ve disiplinsizlikten her insan evladı sanki dünyadaki en üstün varlıkmış gibi büyütülüyor ve ne gelişme isteğinden ne de zorlu şartlara göğüs germe kapasitesinden yoksunlar bu da onların kendilerini geliştirmesi öğrenmesi ve olgunlaşması gibi durumları törpülüyor işin tuhafı ise bilgiye en kolay ulaşılabilen çağda yaşıyoruz belki bu yüzden bilginin de değeri düştü
Kişilik & Karakter konusunda 10,8b cevap paylaştı.
Bilgisiz olduklarına düşünmediğim kadar inanmıyorum da. İnsanlar işine geldiği gibi davranma yolunu bulmuş. Gerçek dışı yaşamanın daha doğru olduğunu düşünüyor ve inanıyor. Mesele bu kadar net.
Asıl sorun çoğu zaman bilgi eksikliğinden çok zihinsel konfordur. İnsanlar sorgulamak yerine hazır kanaatlere tutunuyor çünkü öğrenmek emek empati ise rahatsızlık ve iç hesaplaşma gerektiriyor
hayır aşırı bildiğini düşünen babası tarafından dövülen sorgulamaması öğretilen yeni nesil soru sorma yetisini kaybedip, ailesinin canım canım fikirlerini onun üstünde yaptığı etkiyi yapacağı düşüncesi ile aşırı duyarlı her şeye ''bak ben doğruyum kültürümüz böyle çünkü'' diye canım fikirleri olan varlıklar çok türedi, üzücü ve bitirilmesi gerekiyor nasıl umrumda değil
İnsan isterse her şekilde kendini geliştirir araştırır içinde olması lazım illa üniversite mezunu kişiler eğitimli olmuyor lise mezunu olupta kendini her alanda geliştirmiş kişilerde var