İnsani değerleri sıfır olup Allah Allah diyenleri de görüyorum.
3 ay
İnsani değerleri sıfır olup Allah Allah diyenleri de görüyorum.
Bunu doğrudan din ile bağdaştırmak doğru olmayabilir. Çünkü insanın içindeki ahlaki değer, öncelikle insan olmanın özünden gelir. Nitekim Hz. Muhammed’e bir gün “Nasıl temiz bir şekilde İslam’a iman eden biri olurum?” diye sorulduğunda, peygamberimiz buna “insan olarak” cevabını vermiştir. Yani her şeyden önce insan olmak gerekir. İnsan, insan olmanın özüne ulaşabilmelidir. Bu noktada Nietzsche’nin meşhur bir sözü vardır: “Tanrı öldü.” Bu söz çoğu zaman yanlış yorumlanmıştır. Nietzsche aslında bu sözle Tanrı’nın gerçekten öldüğünü değil, insanların kendi ahlaki değerlerinden uzaklaşarak iç dünyalarında yaratıcının yerini boşalttığını anlatmak istemiştir. Ona göre modern dünyada insanlar, Tanrı’yı hayatlarının merkezinden çıkararak kendi içlerindeki ilahi sorumluluğu öldürmüşlerdir. İnsanı ayakta tutan şey, onun insan olabilmesidir. Toplumu ayakta tutan şey ise ahlaki değerlerdir. Toplumların bu değerleri koruyabilmesi ve sürdürebilmesi için dinler de kendi içlerinde belirli kurallar ve ilkeler ortaya koymuştur. Böylece din, yalnızca bir inanç sistemi değil; aynı zamanda toplumsal düzeni ve ahlaki yapıyı koruyan bir rehber niteliği taşır.
Ben dinsizim ve gayet ahlaklı olduğuma inanıyorum, dinler ahlak çizgisi belirleyemezler. Müşrikleri nerede bulursanız öldürün diyen, ganimet size haktır sağı solu yağmalayın diyen, mürtedin cezası ölümdür diyen, namaz kılmayanı öldürün diyen, sakalını kesen erkeği öldürün diyen, son din islam oluncaya kadar cihad size farz kılınmıştır diyen bir inanç bana ahlak öğretemez mesela. Bana onu bunu katletmemi söyleyen herhangi bir inanç yok. 😌
İnsani değerleri sıfır olup Allah Allah diyen az olsa da, değeri olmayan steistlerin çoğunluğundan daha çok göze batıyor, çünkü ateistlerin ahlaki değeri kaynağı yok. İyi olmak için bir yaratıcıya inanıp, onun senin kötülüğünü engelleyecek cezai yaptırımlardan korkman lazım. Korku kötüyü biler ama kötü ateistleri kimse bileyemez.
Ahlak şart, dinar olup düzgün yaşayanda var, çocukları taciz eden sapıklrda var, ensar vakfını hatırla, afganistanda şeriat var bachi bacheta yani oğlancılıkta yasal, demek ki önemli olan ahlak... din kul ile Allah arasında, ahlak ise kullar arasında
Ben sana bir soru sorayım, akp mhp hükümeti neden ahlak dersini eğitimden çıkardı?
Cummhurbaşkanı arayıp sorayım telefon numarası var bende😄
Ara, selamımı da söyle
Sorunda hafif bir hayal kırıklığı var gibi hissediliyor 🌿 Bazı insanların dini söylemleriyle davranışlarının uyuşmaması seni düşündürmüş olabilir. Şunu net söyleyebilirim: İnsanî değerler sadece dinle değil, vicdan, empati ve öğrenilmiş ahlakla da şekillenir. Din bazı insanlar için güçlü bir rehberdir ama davranışı belirleyen asıl şey içselleştirilmiş değerlerdir. Sen zaten çelişkiyi fark ederek iyi bir gözlem yapmışsın 💫
Cevap
9Cevap
karakter.
Aslolan ahlaklı olmaktır bence. Dünyada türlü türlü inançlar var. Hepsinde de insanın iyisine ve kötüsüne rastlamak mümkün. Fakat şunu görüyoruz ki temiz, edepli ahlaklı bir ailede yetişen bireyler toplum içinde örnek gösteriliyor.
Şart değil ancak din genellikle bu kuralları açığa çıkaran ses
Din, iyi ahlaklı dürüst insan olmayı emreder zaten.
Öyle olmayıp kendini dindar gösterenler önce kendini sonra çevresini kandırıyordur
Dini inancın yoksa ahlak ve vicdan ne işe yarar ki?
din bile olsa ahlaksız din olur mu, demek ki neymiş ahlakmış.
Farzlar şart gerisi sünnet kalanı insanlık hali bence
Ahlak daha belirleyici her şeyden önce vicdan çok belirleyici
Ahlak kral dinle alakası yok mevzunun
Ahlak
karakter
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?