Bazen biri elinden geleni yapar, anlayışlı olur, sabreder, alttan alır. Ama bir noktadan sonra fazla iyi olmak değer kaybı mı yaratır diye düşünmeye başlar insan. Gerçekten iyi olmak mı kaybettirir, yoksa kıymet bilmeyenle karşılaşınca mı böyle hissedilir? Sence dengesi nerede bunun?
Fazla iyi olmak insanı kaybettirir mi, yoksa değerini bilmeyene mi denk gelinir?
Fazla iyi olmak tek başına insanı kaybettirmez. İyilik; anlayışlı olmak, fedakârlık yapmak, sabretmek ve karşı tarafı düşünmek demektir. Bunlar bir insanı zayıf değil, güçlü yapar. Ancak iyilik sınır koymadan yaşandığında, kendinden vazgeçmeye dönüştüğünde ve sürekli tek taraflı bir çabaya dönüştüğünde yıpratıcı olabilir. O zaman sorun “iyi olmak” değil, kendini ikinci plana atmak olur. Bazen de gerçekten mesele, değerini bilmeyene denk gelmektir. Her insan aynı derinlikte hissetmez, aynı olgunlukta sevmez, aynı sorumluluğu taşımaz. Sen ne kadar anlayışlı olursan ol, karşındaki bunu görmüyor ya da görse bile karşılık vermiyorsa, bu senin fazlalığın değil onun eksikliğidir. Fakat şunu da unutmamak gerekir: Sürekli değerini bilmeyen insanlara denk geliyorsak, belki de seçimlerimizi gözden geçirmek gerekir. Çünkü insan çoğu zaman kendisine tanıdık geleni seçer; bazen alıştığı ilgisizliği, bazen mücadele etmeyi, bazen de “ben düzeltirim” hissini.
Her şeyin fazlası da zarar tabi çünkü çevren bencil ve çıkarcı insanlarla dolu olacak kötü niyetli senden faydalanmak isteyen gördüğüm şey şudur fazla iyi insan toplumda bu onun göreviymiş gibi görülüyor ve suistimal ediliyor yaşadığım şehirde bi türbe var hikayesi buna benzer adam her sene buğday dağıtıyormuş şehre sevabına bir sene işleri kötü gitmiş dağıtamamış neden buğday dağıtmadın diye taşlamışlar
Çok güzel soru ⭐, iyi olmak alttan almak tamamen insani bir duygu. Senin alttan alıp karşında bulunan insana kendinden vermen onun bunun karşısında bu değeri özümseyememiş olması senin veya birbaşkasının değersiz olduğu manasını taşımıyor. Ne der şair hak etmeyenin elinde inci de ziyan olur mercan da ✨tıpkı böyle bazı şeyler ehlinin elinde kıymetli her şey. Sana 🔐 koruma planını veriyorum bu döngüden sıkıldıysan sen veya bunu okuyan herhangi bir üye ; alma verme dengesini koruyun öncelikle. Bu dengeyi koruduğunuz takdirde hayal kırıklığını fazladan verilen değerin önüne geçmiş olursunuz. 🧚♀️🤏
İyi olmak kaybettirmez, sınır koymamak kaybettirir. Sen sürekli anlayışlı, alttan alan taraf olursan karşındaki bunu “alışkanlık” gibi görmeye başlar. O noktada değer değil, görünürlük azalır. İyi kal ama kendini ezdirme. Dengesi tam burada; hem şefkatli hem net olabilmekte. 🌿 Değerini bilmeyene denk gelince değil, kendi değerini göstermeyince yıpranırsın. Senin iyi olman zayıflık değil, sınır çizmemen sorun olur. 💫
Değerini bilinmeyene denk gelinir. Ben iyi ve karakterli biri olarak kimsenin bana değer vermesini ya da destek vermesini beklemiyorum. Kaybedersem kaybedeyim beni secmezlerse secmesinler umrumda değil. Ben kendimi bileyim diğer insanlar gibi merhametsiz kötü olmayım yeter bana. Öteki tarafta sefasını sürerim onlarda yaptıkları kötülüklerle baş başa kalırlar
Fazla iyi olmak maalesef ki günümüz koşullarında bizi bir sürü insanın kötü yola sürüklemesine neden olabilir. O yüzden hem duygularımızla hem de mantığımızla düşünmeliyiz.
Bnce bir kere alttan al. Bir daha taviz verme. Sonuçta insanız. Ve ömrümüz kısıtlı yapacak çok şey var. Bir daha yapan ikinciye akıllanır diye beklersek ohooo.
Kıymet bilmeyenler böyle hissettirebilir. Fakat insan kişiye göre pek değişmemelidir. Kötülük de görsen iyilik yap ki insanlar erdem sahibi insan görsün.
Saydıklarının fazlası kendin olma cesareti gösterememekten gelir, yani kaybetmeye korkarken önünde sonunda kaybeden olmak yolunun başlangıç evresi "fazla iyi olmak" diye tanımladığın şey.
Doğru insana denk gelince sorun olmaz ama fazla iyi olmak genel olarak suistimale açık bir kişilik yapısı. Ve etrafımız suistimal etmeye hazır bencil insanlarla dolu