Bir insan değişebilir mi yoksa yediden yetmişe aynı mı kalır?
3 ay
“Değişen” birisi bunu söylemeye gerek duymaz ya. Sadece bunu karşı tarafa aktarmak ve onu etkilemek için yapılan bir hamledir bu. Kişi zaten farkına varır, karşısındaki eğer kendinde birtakım gelişmeler kayıt ederse.
Bunun en güzel örneğini yaşadım. Kendimi geliştirdiğimi biliyordum, yani o yolda ilerliyordum artık ve hala ilerlemeye devam ediyorum. Bir gün birisi bana “sen iyi yönde geliştirdin kendini, pozitif enerjini alıyorum. Düşüncelerin beni bana iyi hissettiriyor” demişti. Hatta bunun doğruluğunu, sohbet arasında ona söylediğim bir şeyi uygulamasından anladım.
O kişiye hayatının ipini sen tut, o kırımızı ip sende olsun bir başkasında değil demiştim. Bir gün ardından aldığım mesajda şöyle diyordu “dün söylediklerin bana çok dokundu ve beni bana hatırlattı.” ve bileğine kırmızı bir bileklik taktığı fotoğrafı attı. Kırmızı bir ip tarzında bir bileklikti.
orada anladım ki, hem kendim için evet ben gelişmişim hemde karşımdaki kişide bunun farkına varmış. Bence en önemliside bu. Söylemek değil, aslında söylemeden karşı tarafa bu değişimi aktarabilmek, hissettirebilmek.
İnsanlar yüzdeyüz olarak değişmez hatta değişime değil, şekillenmeye ve gelişime inanıyorum ben. Binbir çeşit “ben” varken, tek birini kabul görmek doğru gelmiyor bana 🌱
Değişim kaçınılmazdır değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir ama insanlar değişmek isterse değişir yani olumlu veya olumsuz ne yönde değişmek istediğine bağlı bu..
Bu biraz zordur özellikle hayatımıza giren birisi bize karşı bir güvensizlik duygusu yaşattıysa bir ihanet bir aldatma Bir hayal kırıklığı o kişinin düzeldiğini inanmak çok zaman alır ha önce fırsat verirsin tanırsın sohbet edersin muhabbet edersin zaman için o kişinin düzeldiğini kendi kalbinden ve vicdanından inanarak hareket edersen olabilir ama nasıl bir hata yaptığına göre de değişir
Sadece sözle değişime inanmam. Değiştim demek kolay, davranışta görmek önemli. Aynı durumlarda farklı tepki veriyorsa, tutarlıysa zamanla güven oluşur. Ama söz var davranış yoksa mesafe koyarım. Değişim lafla değil, tekrar eden tavırla belli olur.
“Ben değiştim” cümlesi tek başına bir şey ifade etmez, önemli olan davranışın değişip değişmediğini görmendir 🌿 İnsan elbette değişebilir; beyin esnek, deneyimler güçlüdür. Ama değişim sözle değil, tekrar eden tutarlı hareketlerle olur. Sen karşındaki kişinin kriz anındaki tavrına bak. Eski refleksleri sürüyorsa değişmemiştir. Gerçek değişim sabır, farkındalık ve emek ister 💫
Cevap
35Cevap
Değişebilir mümkündür yaptığımız her eylem karakterimizi yansıtmıyor bazen gerçekten hata yapabiliyoruz
Eskiden inanıyordum djd
Ben de değiştim şimdi ne edecuk
Hayır inanmıyorum
Bana biri ben değiştim artık derse o kişiden kendisine madem değiştin o zmn kanıtla derim eğer kanıtlarsa değiştiğine inanırım eğer kanıtlamazsa boşa vaktimi harcama derim
Huyu yedisinde ne işe yetmişinde de o olur derler. Şimdi bilemeyiz durumu tabi ancak hata yapan birine düzel diyemeyiz ancak yanlış yapan biri de ne bileyim arkadaş yanlışı yapmış yani aklı o yanlışı yaparken neredeydi demek gerekir başta.
Özellikle sözde bu belirtilince pek inanmıyorum. Bunu demeden önceki hali de önemli aslında, hangi konuda değiştiğini söylediği de öyle. Sadece sözde değil de davranışlarda bunu belli etmek gerekir.
İnanmam, inanmayın.. Hiçbir şey bulamazsa kürek kalsın der..
Kesin bir yargıya varmamakla birlikte, değişip değişmediğini bizzat görmek isterim. Bunu ancak o zaman öğrenebilirim. Ne demişler, yargısız infaz yapma.
Değişir tabi ve değişmeli de. Bu değişim olumlu anlamda olmalı tabi. Ben değiştim deyip seni öteliyorsa o farklı bir değişim.
Tabikide insanız hepimiz farkına varmadigimiz şeyleri anlıyoruz ve bakış açımızı değiştiriyoruz tabikide öyle değil midir ☺️
Sözlere bakmıyorum artık davranışlara bakıyorum , değiştim demekle değişmiş olmuyor çünkü hareketleriyle davranışlarıyla kanıtlaması lazım.
inanıyorum ben de değiştim o yüzden ne sen sensin ne de artık ben o bıraktığın benim diyip yolu gösteriyorum efenim :)
İnsan değişebilir mi? Evet, teoride değişir — ama pratikte çok az kişi gerçekten değişir.
“Ben değiştim” diyene inanır mıyım? Sözüne değil, 6-18 ay sonraki davranışlarına bakarım. Gerçek değişim kelimede değil, tutarlılıkta belli olur.
Çevresi değilde kendisi diyorsa bana şnandırıcı gelmiyor
Değişen elbette oluyor ama çok nadir , herkes kolpada
Güvenmem, gözlemlerim genelde yanıltmazlar ama insanız neticede bir şans daha tanırız
İnsan değişmez şartlar, mekanlar ve koşullar değiştiği için değiştini sanarlar.
Belki gerçekten değişmiştir.. tanımadan yargılayamam
İnsanlar değişmez gecici olarak şekil değiştirir
.
İnanmam bunu söylemek basit. Değiştiğini göstermesi lazım ki inanayım.
Onu söylemesi değil, hâl ve hareketleri ile anlatması lazım...
Beni inandırması lazım davranışlarına bakmak daha güvenli ama zor
İnanırım, zaman fırsat tanırım. Her insan şansı hak eder
Değişmeye çabalasada bir yerde patlak verir. Öz değişir belki ama karakter hep aynı kalır
Davranışlarıyla da bunu kanıtlamıyorsa hayır inanmam
Biri değişirse sen bunu fark edersin ya, o kişinin bunu söylemesine gerek kalmaz. Bu, kendini aklamaya çalışan birinin cümlesine benziyor daha çok.
Ben inanırım çünkü bende o yoldan geçtim ve değiştim dahs olgun düşünebiliyorum çok şükür ve artık insanlar umrumda değil sicmisim hepsine
İnanmıyorum pek
Soru için teşekkür ederim.
Can çıkar huy cıkmazmış
Yediden yetmişe aynı lafı bilime aykırı
Çok nadir oluyor o işler
Değiştim demişti ama aynı kalmış hala
Belli olmaz değişebilir insan
Söyleyen değil gösteren yapan değişir
kendime inanıyorum, baya değiştim
Değiştim diyen biri değişmemiştir ki zaten insanoğlu asla değişmeeez
Kimse değişmez, ayı her zaman ayıdır 😂
Görmeden inanmam