Bakabilir bence fakat bu da cesaret işidir ki ne kadar dürüst olur kendine orası muamma. Yinede ben insanların bir çoğunun kendimde dahil kendime karşı objektif olabileceğimi düşünmüyorum. Tek taraflı bir açıdan bakabiliyorum çünki, sadece içimi biliyorum. Dışa olan yansımamı ve her düşüncemi gerçekten uyguladığımı bilemiyorum 🤷♀️
Sahip olduğum düşünceler karmaşık bence, hem kendime ait hem başkasına ait hemde kimseye ait değil.. Duyduklarımdan sonra oluşan düşünceler, etkilendiğim sözler ya da bilinçaltımın kayıt ettiği fikirler olabilir. Günün sonunda bunu aktardığımda elbette insanlar bunun benim düşüncem olduğunu düşünürler 🧚♀️
1
15 Yorumla
Soran
3 ay
Hımmm... Evet hakikaten zor dostlarım tarafından gelen geri bildirimlerden anladığım kadarıyla öyle.. teşekkür ederim
İnsanın iç benliğinin dışa yansıması farklı oluyor.. kendini koruma dürtüsü , sadece kendinde sorumlu olmaması ve buna benzer şeyler kişiliğimizi (esas) değişiyormuş gibi gösterir... Bunlardan ne kadar sıyrıldığına bağlı olarak değişkendir ve insan bunların farkında değilse dahada zor...
Kesinlikle dediğin gibi... bazen düşünüyorum... bunlar esas fikrim mi yoksa bir yerden alıntı mı? Gerçekten hislerime tercüme olsa bile bu düşünceler sonucunda oluşan fikri benim yapar mı?
Kesinlikle farklı oluyor yansıtması.. Ki bence bu bir sorun değil, çok doğal 😇 Hatta her kişiye farklı bir kişiliğimiz ağır basıyordur eheh e buda normal bana göre..
Eğer iknaysan o fikirden neden olmasın? Genellikle fikri aktarırkende kaynağını söyleriz, ha söylemiyorsakta yinede sahiplenmek sorun olmamalı..
Herşeyi sürekli dar bir kalıba sokanlar var... İnsan değişkendir dediğin gibi... Fakat bunu doğal bulmayanlar çok... Değişiklik diyorsamda 300⁰ derece değil yani ahshah
Evet haklısın zaten her şeyin kaynağını akılda tutmak çok zor önemli olan bir fikrin düşüncenin uyması fakat kendi fikirlerinin de önemi yok değil.. onlarda önemli
Doğal bulmayan insanlarda bu çemberin içindede onlar henüz aydınlanmamış bu konuda 😂 Dar ve tek görüşlü olan insanlar ile anlaşamıyorum ben pek zaten.. enerji tutmuyor jdjd
Anladım evet hakikaten bir kaç tane samimi insan yeterli olabiliyor... Fakat gönül isterdiki bütün insanlar anlaşılabilir bir seviyede olup anlaşabilsin.. ama olmuyor işte yapacak bişi yok sanırım
Tam anlamıyla tarafsız bakmak zor. Çünkü kendimize hem avukatız hem hâkim. Zihnimiz hatalarımızı ya küçültür ya da gereğinden fazla büyütür. Ama tamamen imkânsız da değil. Farkındalık geliştikçe insan kendi kalıplarını görmeye başlar. Neye alındığını, neden öfkelendiğini, hangi durumda kaçtığını fark etmek tarafsızlığa yaklaştırır. Yine de en net ayna çoğu zaman başkalarıdır. Güvendiğin insanların geri bildirimi ve kendi davranışlarını dürüstçe sorgulamak insanı daha objektif yapar. Yani yüzde yüz tarafsızlık zor ama bilinçli biri kendine oldukça adil bakabilir.
1
1 Yorumla
Soran
3 ay
Bende bu şekilde tahmin ediyorum fakat geri bildirimler ne kadar samimi ya da doğru olur. Her insanın geri bildirimini dikkate alırsam en iyisi hiç bulaşmamak olur ki.. çünki bazı insanlar bilerrek manipülatif yorum yapıyor bunları ayırd etmekte zor bundan dolayı galiba insanın değer verdiklerinden yorum alması daha iyi... Taraflı bir yorum olur mu tartışılır..
Ulus Baker’e göre insan kişiliğine tamamen tarafsız bakmak mümkün değildir. Baker, kişiliği ve insanı toplumsal, politik ve arzusal etkileşimler ağı içinde konumlandırır; yani gözlemci de bu ağın içindedir.
Buna göre: gözlemci kendi değerleri, kültürel kodları ve arzuları aracılığıyla bakar; bu nedenle tam tarafsızlık bir yanılsamadır. Ancak Baker, farkındalık ve etki analizi ile gözlemcinin kendi konumunu ve önyargılarını bilmesi gerektiğini vurgular. Kişiliğe bakış, mutlak nesnellik değil, ilişkisel bir hesaplaşma ve yorum sürecidir.
1
15 Yorumla
Soran
3 ay
Yani evet herşeyi bir sistem olarak görürsek ben bunun dışına tabiki çıkamam fakat , bu sistemde yetkilerim artıp düşebilir, normal bir kullanıcı iken bir operatör ya da administatör olabilmeliyim... Lakin olamıyorum ehhehe
10 kez okudum anlamadım. Kinayeli bir söz galiba diye düşündüm ama onu da yersiz hüsnükuruntuma verdim. Örnek vermişsiniz fakat yine de anlamadım. Konuyu ben bir malım diyerek kapatmak istiyorum. Lütfen nezaketen izahata teşebbüs etmeyin. Teşekkür ederim
Estağfurullah , kinaye falan yok ... Hayır siz bir insansınız bende her şeyi anlamıyorum...
Yani insan yaşadığı bir olay yüzünden , kendine dışardan bir gözlemci olarak bakamıyor. Hani o duygular , olayın harateti yüzünden. ... Fakat bunu daha sonra olaylar bittikten sonra düşündüğünde fark edebilmeli... Buna şu an yaşadığımız bu olay bir örnek ..
Ama soru kişilik üzerineydi.. Dediğiniz ise yaşanılan olaylar ve duygusal etkileri üzerine. Yaşadığımız olay yüzünden kendimize dışarıdan bir gözlemci olarak bakamayız haklısınız. Ben bunu şuna benzetiyorum; herhangi biri bir olayın içinde ne yapacağını bilemez bulur kendini. O an kişi labirentte kaybolmuş gibi hisseder ama aklı selim birine halini anlattığında, olayın dışındaki olduğu için kuş bakışı görebilir labirenti ve çıkışı.
Evet ama bir kişiliği duygusuz olarak ele almak ne kadar mantıklı olur... Sonucta kişilikte , duygularla oluşmuyor mu... Hayat çok zorlayıcı ve her hareketimiz biz istemesekte duygular var... Örneğin ben şu an açım bu bana zayıflığımı hatırlatıyor... fakat bunun benim için daha hayırlı olduğunu düşünüp bekliyorum gibi
Kesinlikle anlattığınız örnekteki gibi.. elinize sağlık.. ordaki gözlemcinin bize doğru yolu yani çıkışı ve labirenti göstereceğine inanmamız gerekiyor yani o kişi bizden daha tarafsız olabilmeli , bize karşı...
Duygular kişiliği etkiler fakat kişiliği oluşturmaz. Kişilik; mizaç (doğuştan gelen eğilimler), öğrenme geçmişi, bilişsel şemalar ve değerler sisteminin birleşimidir. Duygular bu yapının içindeki dinamik unsurlardır, temeli değildir.
Açlık örneğinde olduğu gibi, “aç hissetmek” fizyolojik bir durumdur; buna eşlik eden huzursuzluk veya sabır ise duygusal ve bilişsel süreçlerin sonucudur. Ancak kişinin sabırlı davranması, uzun vadeli faydayı tercih etmesi ya da dürtüsünü ertelemesi kişilik özellikleriyle ilişkilidir. Yani duygu bir veri sağlar; kişilik ise o veriye nasıl tepki verileceğini belirleyen görece istikrarlı yapıdır.
İnsan kendine tamamen tarafsız bakmakta zorlanır bence. Çünkü yaşadıkların, savunduğun şeyler, kırıldığın yerler hep bakış açını şekillendirir. Kendini değerlendirirken ya fazla acımasız olursun ya da fark etmeden kendini korursun. Ama yine de imkânsız değil; biraz mesafe koyup hatalarını da güçlü yanlarını da dürüstçe görebiliyorsan, o zaman daha objektif bir yere yaklaşırsın. En tarafsız ayna bazen yaşadığın sonuçlardır, bazen de güvendiğin birinin samimi geri bildirimi.
1
2 Yorumla
Soran
3 ay
Ben hâlâ zor olduğunu düşünüyorum , çünki bu karmaşada ya kararları alan kendine hak verirsin... ya da karşı tarafa her halükarda zor gibi sanki..
Bu soruda ben “Hayır” diyorum 🙂 Çünkü sen kendi zihninin içinden düşünüyorsun; seni oluşturan deneyimler, travmalar, kültür, aile… Hepsi filtredir. Tam tarafsız bakmak zor çünkü beynin seni korumak için hikâyeler üretir 🧠 Ama farkındalık geliştirdikçe, geri bildirim aldıkça ve kendi savunmalarını yakaladıkça daha objektif olman mümkün. Düşüncelerinin hepsi sana ait değil; bir kısmı öğrenilmiş, bir kısmı ödünç 😉
0
5 Yorumla
Soran
3 ay
İroş sen bana mı yürüyordun dün? He hı hi alevli emojiler falan ayıp oluyor varsa bişi açık açık söyle yani..
Maalesef hayır kendimizi taktir ettiğimiz ya da yerdiğimiz durumların temelinde bile çevre etkisi var. Çevreden bağımsız olsak benimsediğimiz düşüncelerin etkisi var. Zaten sevdiğimiz ya da sevmediğimiz (benlik) dediğimiz şeyleri ne ve kim belirliyor bilmiyorum. Ben buraya nasıl geldim ya da en başından beri burada mıydım bilmiyorum. Ben bilmiyorum ya.
1
1 Yorumla
Soran
3 ay
İnsan varolan sistemin dışına çıkamıyor gibi , elinize sağlık güzel bir yorum olmuş.🙏
İnsanın kendi kişiliğine tarafsız bakması kişiliğine ve realite anlayışına göre. Ancak ben dış göz 👀 dediğimiz çoğunluk tavrını da bazen objektif buluyorum. Mesela yakın arkadaşım sevgilisinden ayrılmış ancak olayların içinde olduğu için gerçekçi düşünemiyor, ancak karşıdaki kişinin sözlerini bana anlatınca dış göz olarak yorumlayabiliyorum. Öte yandan farkındalık eşiği açık 🔓 bir insan, hatalarını daha çabuk kavrayıp algılayabilir ve adalet ⚖ düşüncesi baskındır.
1
5 Yorumla
Soran
3 ay
Hımm... Hımm... Bu değişkendir diyorsun anlamaya çalışıyorum... Evet bazen olayların içindeyken tarafsız düşünme yetimiz zedelenebiliyor...
Evet farkında olan bir insan , biraz daha tarafsız olabilir lakin tamamiylen tarafsız olmak zor...
Aynen bu konuda çok düşünmüşümdür kendi adıma. Bence insan kendi kişiliğine tamamen tarafsız bakması çok zor. Hepimiz belli bir noktaya kadar kendimizi tanırız ama bazen dışardan biri bize bir şeyi söylediğinde aynen şaşırdığımız olur. Sanırım sahip olduğumuz düşüncelerin bir kısmında bize ait olan kısmı olduğu gibi bir de çevremizden aldıklarımız da var. Bu ikisini ayırmak bazen gerçekten güç oluyor.
1
1 Yorumla
Soran
3 ay
Kesinlikle dediğiniz gibi bazen gelen geri bildirimler , bizim düşündüklerimizden çok ayrı olabiliyor... Misal kıymetli bir arkadaşım bana sert bir eleştiri yapmıştı zamanında... Şok olmuştum ama haklıydı.. o geri bildirimin geldiği kişide önemli ... tarafsız mı değil mi diye
insanlar genelde kendine odaklı benci yapıdadır tarafsızlığına gelince iğneyi başkasına batırıyorken kendine gelince duracaktır empatiden yoksun olmayanlar ancak bunu yapabilir...
1
5 Yorumla
Soran
3 ay
Yani empati sahibi insanlar tarafsız bir bakış açısına sahip olabilir mi
Ben mümkün olduğunca bakıyorum hep karşımdaki insanın duygu ve düşüncelerini önemsiyorum... Kendime yapılmasını istemediğim hiçbir şeyi başkasına yapmıyorum...
1
5 Yorumla
Soran
3 ay
Bu olması gereken fakat insanların pek azı bu çizgide yaşıyor. .🙏
Herkesten önce kendimi eleştirmeye seviyorum doğru ya da yanlış ne yaptıysam önce kendi içimde mahkeme kurar Konya tartışır çözerim insanın kendisini de eleştirmesi gayet güzel bir şey aslında bir başkası seni eleştirdiğinde ağrına gitmiyor
1
1 Yorumla
Soran
3 ay
Bunu bilmiyordum ve bilmeden bende sanırım benzer bir şeyi yapıyorum.. ruh halime etkisi cok olsada daha sağlıklı bir iletişim kurmada önemli rol oynadığına inanıyorum...
Benim yürdüğüm caddelerde tek tayfa geziyor aşkından virane oldu ve karşımda yaşıyor galiba ama emin değilim geçen gördüm çok benziyordu… Diğerine şans verdim ama ele alınacak hiç bir şey yapmadı benim için
Öyle. Tabikide sevdiğim i seviyorum 🫶 bir kalpte iki kişi olmaz ama sevdiğim hiç bir şey yapmadı benim için. İlk aşkım sadece platonik bir hikayeydi zaten ama sevdiğim aldattı ve videosunu bana atmıştı , ilk aşkım ise yanımda başka kızla yıllar önce öpüştü
İnşallah sevdiğim diyorum ama aslında kafam almıyor çünkü 😏 hiç bir şey net değil kafamda her şey bulanık ve konuşmadığı için sorularla kafamda boğuşuyorum