Ateistler
Dindarlar
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Cevap
3Cevap
Ateistler daha mutlu valla çünkü hayatın kıymetini biliyorlar
Sabahtan akşama kadar çalışılan ve her gün cehalete maruz kalan kıymetini bilse ne olur ki
Göremeyen , bakamayan , bilemeyen mutsuzdur.
mutluluk bilmemekte olabilir belki ama aksine gerçekle yüzleşebilme cesareti olmalı insanda dinler tarihi bize gösteriyor ki insanlık sümerin enlilinden mısırın rasina antik yunanın zeusundan bugünün tek tanrılı inançlarına kadar her dönemde bilinmezin korkusunu dindirmek için bir sığınak aramıştır çok tanrılı dönemlerde her doğa olayı bir tanrıya bağlanırken bugün tek bir iradeye teslimiyetle aynı psikolojik mekanizma işletiliyor yani bu bir bilgi değil sadece belirsizliğe karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizması asıl körlük binlerce yıl öncesinin kabile kültürünü evrensel hakikat sanıp bugünün bilimsel ve etik kazanımlarını reddetmektir dinler sürekli evrilirken ve her biri kendinden öncekini sahte ilan ederken birine körü körüne bağlanıp diğerlerine bakmamak asıl zihinsel prangan başka bir şey değil
Şah damarından bile yakın olan yüce Allah , gönüldedir. Gönlüme bakan ona kavuşur. Ben çok şükür neyin ne olduğumu biliyorum. Dünya dediğin yer bir rüya. Her şeye çok kafa yormamak gerek. Ben namaz kıldığım da o temizlik hisisyatı oluyorsa , huzur buluyorsam , kendimi yüceltmiyor aksine Rabbime sığındığım da güvende hissediyorsam her ne olursa olsun , Rabbimin rızası için o baş secdeden kalkmaz.
nisa 34 ayetinde kadını dövme yetkisi veren veya nisa 11 ayetinde mirasta kadını yarım sayan o ilkel hiyerarşiyi şah damarından yakın dediğin adalete nasıl sığdırıyorsun bakara 223 ayetinde kadını dilediğin gibi süreceğin bir tarla olarak gören o eril mülkiyetçi zihniyet mi sana o secdedeki huzuru veriyor yoksa bu metinlerin sana sağladığı sahte erkeklik imtiyazı mı tevbe 5 ve enfal 12 gibi ayetlerde açıkça kafa kesmeyi ve şiddeti emreden bir dili evrensel bir yaratıcıya yakıştırırken vicdanın hiç mi sızlamıyor tarık 7 ayetindeki bariz anatomik hatayı veya nebe 33 ayetindeki cinsiyetçi tasvirleri görmezden gelip her şeye kafa yormamak gerek demek aklını 1400 yıl öncesinin kabile karanlığına teslim etmektir ahzap 50 gibi ayetlerde sadece bir kişiye özel cinsel imtiyazlar tanıyan bir metnin nesine ikna oldunda başını secdeden kaldırmıyorsun gerçek bir erdem bir otoriteye kölece biat etmekte değil o otoritenin maide 33 gibi dehşet saçan hükümlerine karşı durabilecek bir onura sahip olmaktadır
Herşeye tamam deyip eyvallah çekenler daha mutlu
Ateistken çok mutsuzdum bunu fark ettim
Çok garip sen hiç bir zaman ateist olmadın ki müslüman olabilesin sonradan şeriatın hüküm sürdüğü coğrafyalarda kadının bir bireyden ziyade bir mülk veya kontrol edilmesi gereken bir unsur olarak görüldüğü gerçeği tarihin ve bugünün en çıplak sahnelerinden nisa3 nisa11 nisa 34'ten bakara 223 bakara228'e vesaire kadar uzanan ayetler sadece kağıt üzerinde kalmıyor afganistan’dan iran’a kadar milyonlarca kadının hayatını karartan yasalara dönüşüyor bir kadının ateistken mutsuz olup bu metinlerin gölgesine sığınması celladına aşık olmak gibi trajik bir durum değilde nedir hele ki kadının şahitliğini erkeğinkinden az sayan mirasta yarım hak tanıyan ve gerektiğinde disiplin adı altında fiziksel şiddete kapı açan bir zihniyetin ürünüyken
Hayır ben tam ateisttim inananlara sövecek kadar savunuyordum
aslında ateistken sövmen sadece bir öfke patlaması değilmiş aksine son derece onurlu bir haysiyet tepkisiymiş çünkü nisa 34 ayetinde kadını disiplin adı altında dövülebilecek bir varlık olarak gören nisa 11 ayetinde mirasta erkeğin yarısı sayan veya bakara 223 ayetinde kadını dilediğin gibi süreceğin bir tarla olarak niteleyen bu metinleri okuyupta cevâz vermek asıl vicdani bir sorundur söveceğin kadar var tevbe 5 veya enfal 12 gibi ayetlerde kafa kesmeyi ve şiddeti kutsayan bir dili evrensel bir sevgi sanmak için insanın kendi aklına ve onuruna ihanet etmesi gerekir şah damarından yakın dediğin bir gücün ahzap 50 gibi ayetlerde şahsi cinsel imtiyazlar dağıtması veya maide 33 gibi vahşet dolu cezalar öngörmesi karşısında duyduğun o öfke senin adalete olan tutkun olmalı bir kadının bu kadar aşağılanmayı ve ahzap 36 ile ahzap 52 arasındaki o mülkiyetçi zihniyeti huzur diye bağrına basması tam bir trajedi
dindarlar
Ateistler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu sorunun altında aslında “anlam” arayışı var 🌿 Mutsuzluk tek başına inançla belirlenmez; kişiliğin, yaşam koşulların, sosyal desteğin çok daha etkili. Ama anketten birini seçmem gerekirse, dindarların anlam ve aidiyet duygusu sayesinde zor zamanlarda biraz daha dayanıklı olabildiğini düşünüyorum 🙏 Buna rağmen senin mutluluğun tamamen kendi iç dengen ve çevrenle kurduğun bağlarla şekillenir 💫