Sanırım bir şeyleri kontrol altında tutmak güvende olma hissi veriyor🤷♀️

Sanırım bir şeyleri kontrol altında tutmak güvende olma hissi veriyor🤷♀️

İnsanın bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı bence biraz korkudan, biraz da incinmişlikten geliyor. Çünkü kontrol edince sanki kötü bir şey olmayacakmış, her şey bizim istediğimiz gibi kalacakmış gibi hissediyoruz. Bu da insana sahte de olsa bir güven veriyor.
Ama hayatın gerçeği şu ki, her şeyi kontrol edemiyoruz. Etmeye çalıştıkça da yoruluyoruz. Sürekli tetikte olmak, sürekli bir şeyleri ayakta tutmaya çalışmak insanın ruhunu tüketiyor. Oysa bazen akışına bırakmak, her şeyi olduğu gibi kabul etmek daha çok huzur veriyor.
Ben şunu fark ettim; en çok kontrol etmeye çalıştığım şeyler, aslında en çok kaybetmekten korktuklarım olmuş. Ve insan korktukça sıkıyor, sıktıkça da hem kendini hem karşısındakini yoruyor.
Galiba gerçek huzur, her şeyi kontrol etmekte değil… Her şeye rağmen güvende hissedebileceğin bir kalbe ve iç huzuruna sahip olmakta saklı.
Kontrol etmek insanın kendini güvende hissetmesini sağlar çünkü kafamızda ne olacağını bilmiyorum dediğimizde kaygı ve stres artar Bir durumu kontrol altına aldığımızda sanki hayatın akışı biraz bizim elimizdeymiş gibi hissederiz mesela işlerin yolunda gitmesini, insanların davranışlarını veya olayların sonucunu bir nebze tahmin edebilmek bizi rahatlatır bu yüzden insanlar sık sık küçük detayları yönetmeye plan yapmaya veya etrafındakileri yönlendirmeye çalışır çünkü bilinmezlik ve belirsizlik tedirgin edici gelir
15 saniye sonrasını bile kontrol edemiyecegini bilmek bu gercek insanı korkutur da ondan.. nefesini bile kontrol edemezsin bir kalp krizi bir aort yırtılması yeter buna.. bu korku insana herseyi kontrol etmesi gerektiğini söyler içinden ama bunu yapamiyacagini bilir aslında o yüzden devreye insanın kibri girer ve bu gerçeği yok sayar..:)))
Haklı olabilirsin
Kontrol ihtiyacı çoğu zaman belirsizlikten korktuğumuz için var. İnsan güvende hissetmek ister, her şeyi planlayınca zarar görmeyeceğini sanır. Ama hayat her zaman plana uymaz. Sürekli kontrol etmeye çalışmak zihni yorar, esnekliği azaltır. Bırakamadıkça tükeniriz. Bazen rahatlamak, akışa izin vermek gerekir.
Bir şeyleri kontrol etmek istemen çok insani 🌿 Çünkü belirsizlik beynin için tehdit gibi algılanır. Kontrol, sana “hazırım ve güvendeyim” hissi verir. Ama hayatın doğası belirsizken her şeyi yönetmeye çalıştığında sürekli tetikte kalırsın. Bu da zihinsel yorgunluk yaratır 😔 Kontrol arttıkça kaybetme korkusu da artar. Bazen bırakmayı öğrenmek, aslında en büyük güçtir. Akışa biraz izin verdiğinde omuzlarının hafiflediğini fark edersin ✨
Cevap
29Cevap
Kontrol etme ihtiyacı güvende hissetmek istemekten gelir. İnsan belirsizlikten korktuğu için her şeyi yönetmeye çalışır. Ama hayat kontrol edilemez olduğu için bu çaba insanı yorar, kaygıyı artırır ve sürekli gergin tutar.
İnsanoğlunun fıtratından varoluş amacından ötürü olsa gerek..
Aşırısı sıkıntı ya biraz rahat olmak lazım
elimde olanı kontrol ederim her zaman
Belirsizlikten dolayı kaygı duyuyoruz ve bu kaygıyı azaltma ve güvende hissetme isteği de bizi çevreliyor.
Ama hayatımızın büyük kısmı kontrolümüz dışında ve bu yüzden de; her şeyi yönetmeye çalışmak kaygıya neden oluyor bana göre
Haklsısın
Kontrol etme ihtiyacı aslında tamamen korkularımızdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Hayatımızın belirsizliğine karşı kendimizi sağlama alma çabası. Her şeyi kontrol etmeye çalıştıkça kendi huzurumuzdan çalıyoruz. Neden tüketir dersen akışına bırakamadığın her şey yük oluyor kontrol edemediğimiz olaylar, insanlar ne bileyim davranışlar vs. Bunları yönetmeye çalışmak ruhunu emip bitirir.
Kontrol altına alınca daha rahat hissediyoruz belirsizlik yorucu geliyor
Kontrol ihtiyacı kaygıdan korunmak için. Güvende hissettirir (kısa vadede). Ama sürekli kontrol çabası zihni tüketir, çünkü: Her şeyi kontrol edemezsin Sürekli tetikte olmak yorar Gerçek güven içten gelir dıştan değil
Obsessifliğin altında yatan en büyük sebep, çocukken korunmaya çok muhtaç kalmak olabilir diye düşünüyorum. Bazen de tam tersi fazla koruyucu aile bireyleri ile büyümek olabilir.
Psikoloğumla bunu aşmaya çalışıyoruz.
Her şeyi kontrol altında tutamayacağımız için bizi tüketebilir.
Genelde mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında olan bir tutum bu.
Kontrol etme ihtiyacı, aslında beynimizin bizi hayatta tutma çabası Tutunmaya çalıştıkça yoruluruz tıpkı bir avuç kumu ne kadar sıkarsak o kadar hızlı akıp gitmesi gibi
Bugün kardeşim bana şunu dedi: Sen karşındakine güvenmiyorsun, her şeyi kendin yapıyorsun. Bir de mükemmeliyetçisin; her şeyi kontrol etme çabasındasın. Biraz sal kendini.😅
İnsanın kendi hayatını kontrol edebiliyor olması kadar büyük bir lüks yok hayatta. Dolayısıyla, istediğimiz gibi yaşayabilmek için bu kontrole ihtiyaç duyarız.
Ben de kontrol manyaklarından biriyim maalesef ya mahvediyor insanı içten içe tüketiyor şu an Alperkul’un yeni bir filmi vardı cam masa diye ona gittim izledim iyice kontrol manyağı oldum
Bu bende cok var maalesef mükemmeliyetcilik Kontrolculuk iyi şeyler katıyor kesinlikle fakat mental olarak çok yoruyor
Açıkçası çok kontrolcü bir insan değilim. Zaten olacak olan oluyor çok da kasmaya gerek yok sanki.
Bilmiyorum.
Kendimi kontrol etmekten başka hiç bir şeyi kontrol etmem.
Kısıtlamak bana göre değil.
Bunun en felaketi zaman takıntısı muhtelemen. Zamanın geçiyor oluşuna, benden bağımsız geçiyor oluşuna sinirleniyorum
Güven hissi verdiğinden kontrol altında tutmak istiyoruz fazlaya kaçmadan yapılması şart tabi
Fakat güvende tutmaya çalışırken bu durum kendi hayatımızı da etkiliyor Ve çoğu zaman maalesef negatif olarak devam ediyor bu durum.
Kontrollu olmak kontrol etmek hayatında merkezinde olan bir husus
Mükemmeliyetçiliğin yarattığı bir kusur olarak görülsede şahsen bu kusurlu yanımdan memnunum
Çünkü bırakırsak bizden başkası kontrol etmiyordur.
Ah bu dert herkeste mi var bi bende var sanıyordum 😅😅
Kontrolü elinizde tutunca güven hissi verdiği için
Soru çok güzel fakat birşeyleri kontrol etmek tam olarak nedir? Kontrol ettiğim bir şey yok.
Çünkü her şey yolunda olsun istiyoruz ve olması için de uğraşınca yoruluyor ve tüketiyoruz
Güvende hissettiriyor aslında güvensizliğin önünü kapatıyor içten içe yaşanan güvensizliği kontrol ederek hayatta kalma stratejisi
En iyi akışına bırakmak
Belirsizlik güzel değil
Bu her insan için geçerli değil ya
Kontrol belirsizlikten
İnsanoğlu her işi sağlama almak isterde ondan
Süreklilik arz ederse sıkıntı
Çünkü ölüm korkusu..
Kendini koruma altına alma çabası
Düzeni sağlamak için..
Bitirir insanı kontrol dürtüsü
Evet güven hissi verdiği için
Gırgırıma bir maşallah alırım 😀
Gereksiz stres kaynağı
Temelinde korku vardır kontrol isteğinin.
Bence bu gayet normal bir durum
Hayal. kirikligi yasamamak uzulmemek. icin
Çünkü seviyoruz kontrolün elimizde olmasını
Bu içten içe bir sorun bence kaynağı başka oluyor
kontrol etmek hoştur
Salıver gitsin
Çok şey yaşadığına eminim
Düşündürücü
Fazlasi hastalik
Etme gülüm?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?