Merhabalaaarr 💖
“Aklını kullanma cesaretini göster”, İmmanuel Kant
İnsanlar neden aklını kullanmaya korkmaya başladı? Kendi düşüncelerini, fikirlerini neden paylaşmaktan çekinir oldu..
Her şey gerçekten kabul görmek için miydi..

Merhabalaaarr 💖
“Aklını kullanma cesaretini göster”, İmmanuel Kant
İnsanlar neden aklını kullanmaya korkmaya başladı? Kendi düşüncelerini, fikirlerini neden paylaşmaktan çekinir oldu..
Her şey gerçekten kabul görmek için miydi..

Çoğu zaman evet. Çünkü gerçekten düşünmek sadece bilgi üretmek değildir; alışılmış güvenleri sorgulamaktır.
Aklını gerçekten kullandığında şunlarla karşılaşırsın:
▪︎Öğretilmiş bazı şeylerin doğru olmadığını fark etmek.
▪︎Ait olduğun grubun fikirlerinden ayrılma ihtimali.
▪︎Kendinle ilgili hoş olmayan gerçekleri görmek.
▪︎Belirsizliğe dayanmak.
Beyin güvenliği sever. Sorgulamak ise güvenliği bozar. Bu yüzden birçok insan zekâsı olduğu halde düşünmeyi derinleştirmez. Çünkü düşünmek bazen yalnızlaşmak, bazen de eski kimliğini bırakmak demektir.
Yani akıl + cesaret çoğu zaman birlikte yürür. Cesaret olmadan akıl savunmaya dönüşür; gerçekten görmeye değil.
Her ZEKİ insan AKILLI değildir bu yüzden; her akıllı insanın da İYİ olamayacağı gibi..
Üçü birleştiğinde insan hem etkili, hem güvenli olur. Ayrıştığında ise tarih boyunca hem büyük faydalar, hem de büyük zararlar ortaya çıkmıştır.
“ Çünkü düşünmek bazen yalnızlaşmak, bazen de eski kimliğini bırakmak demektir.” sorumun ham maddesinin cevabı olmuş 🫠
Kullanmıyorlar.. Hele ki bu zamanda kapılıp gitmek daha kolaylarına geliyor. Halbuki akıl akıldan üstündür sözü vardı. Ha insanlar bence tamamen kendi düşüncelerini senin dediğin gibi yalnızlaşmaktan korktukları için söylemiyorlar - işte aklı kullanmak cesaret işi burada meydana çıkıyor..
Zeki, akıllı ve iyi.. Bu vay dedirtecek bi üçlü gerçekten 🤩
Kesinlikle harika bir kombinasyon 🤩
Öylee 💫
Çok ciddi bir cesaret işidir... ""Aklı doğru kullanmak""
Aşağı yukarı 2.600.000 yıldır anladığımız kadarı ile insanın izleri bu kadar geriye gidiyor. Bizim gibi yaşayan modern insan dediğimiz teknoloji ile tanışmamış yakın akrabalarımız ise 300,400 bin yıldır varlar... Bu sürecte ilk aklını kullanan insansı varlık ile bizim aramızda çok fark vardır olması gerekir... Bu gün sahip olduğumuz zihni biyolojik yapı onların eseridir velev iyisi velev kötüsü ile...(burada dünyanın bir kaç bin yıldır var olan ve herşeyi belirli bir kalıba sokmaya çalışan insanlara bir şey demeden ) Kendi düşüncemide aktarmaya çalışacağım...
Bu biyolojik yapı her geliştiğinde bedeninden gerek kütlesel kas olarak gerekse beyin hacmi olarak küçülmeye gitmiştir... İnsan zayıf bir varlıktır fakat bu zayıflığını aklı ve aklının bir ürünü olan zekası ile kapatmaya çalışmıştır...
Çelik gibi bir derimiz yok ya da sivri pençelerimiz yok , yüksek hızda yenilenme oranımızda yok. Bizler zayıf varlıklarız... Beraber yaşamaya ve olduğumuz ortamı değiştirerek hayatta kalmaya çalışıyoruz.. kimi zaman bu doğanın tahribatı olurken. Kimi zaman kurak bir yerde su bulmamıza ve orada güzel ağaçlar ekip yeşillendirmemize olanak tanıyor...
Akıl dedigimiz kavramda tıpkı bedenimizin geçirdiği değişimler gibi değişti... Hatırlayın mağara resimleri ve duvardaki motifler cok uzun değil en fazla 30 , 120 bin yıl geriye gidiyor. Yazı dediğimiz olgu ve gerçeklik 4 , 7 bin yıldır var... En fazla... rakamlar değişsede aşağı yukarı bu...
Bu birikim ve akıl kullanma yetisi iyi ya da kötü. Günden güne artsada... Kurana göre aklı doğru kullanmak önemli... Sen silah icad ederken ya da büyük kitlesel imha silahları icad ederken akıllı olmuyorsun...
Kendini koru buna kimse bir şey diyemez gerekliliktir hatta kendini korumak. fakat kendini korurkende bir başkasına zarar verme...
Çok ince ve hassas noktalar bunlar...
Başka bir bakış açısıyla bakarsak bunlarda aklın bir ürünü sayılabilir... Eğri ve doğru değişkendir bunu başka bir yazıda kaleme almıştım hatırlarsan... Hatırlıyorsun degil mi?
Her zaman böyleydi ilk insandan bu yana .. her zaman sorular vardı yanlış ve doğru , haklı ve haksız , etik veya değil...
Bu kırkbir dakikada sanrım bunları düşündüm aktarabildiklerim bunlar...
Güzel insandan güzel bi cevap 🤩
“İnsan zayıf bir varlıktır fakat bu zayıflığını aklı ve aklının bir ürünü olan zekası ile kapatmaya çalışmıştır.” Bunu bu bakış ile hiç görmedim, o kadar haklısın ki. Zayıf varlıklarız şöyle düşününce, ne demiriz ne de pençelerimiz var gerçekten. Savaşmaya kalksak ya silah icat ediliyor ya da başka zarar verici bir madde. Kendini korurken birisinden o kişiyi imha etmeyi mi düşünüyor insan hemen? Umudunu acaba hangi yüzyılda unuttu? Neydi etkeni? Ben bunu bilmiyorum, henüz araştırmadım..
burada en üzücü olan şey iki “kişinin” savaşında zarar gören masumlar..
Akıl hem bizi kurtarabilir hemde bizi bitirebilir resmen, şayet bir gün herkes 100% ünü kullanmaya başlarsa. Duyguların var olması bile işe yaramıyor, yaramaz bence bu noktada.
İlk insanlıkta doğru ve yanlış tartışmasını anlayabilirim, bence onlar akıl nedir henüz keşfetmemiştir ama bu zamanda hala bunun tartışması yapılması üzücü.. İnsanlık büyüdü, akıl gelişti sonuçta..
Bilgi birikiminde çok iyi bende bunların hiç biri yok ehehe teşekkürler paylaştığın için..
Eğer görürsem hatırlarım o yazıyı acaba hangisini kastediyorsun bilemiyorum..
Cevapla hemen 😀
Bizler neden korkarız onunda tarihçeşi cok eskiye dayanır ama olası senaryoları farkettiğimizde... Olmamış bir gelecek için korkarız esasen...
Yani gerçek manada şimdide yaşasak ve ileriyi düşünmesek hiç korku var olur muydu şüpheliyim
Kendi düşüncelerini paylaşmamaktaki amaç hem korkmak geleceğinden endişe etmesi...
Hemde kendi düşünceleri ile toplumda var olmaması... En basit z gurubunun , içinde bir b gurubu üyesinin bulunması.. etrafı komple Z lerle cevrili burada kendini hem fiziki hemde psikolojik baskı altında hisseder...
Kabullenmek o kişi için önemliyse, kritik fikirler hariç coğu fikrinden vazgeçebilir.. fakat kabullenme önemli değilse bu sefer fiziki varlığına zarar gelme olasılığına karşı korku başlar...
Aslında eksik bir cevap oldu ve istediğim gibi değildi.. bunun için üzgünüm ve beğenmene sevindim...
Hemen yok etmeye çalışmaz elbette ikaz eder fakat savaşan iki kişi ayrıdır... iki gurup ayrıdır... Sayısal fikirler arttıkça iş daha kirli bir hal alıyor...
Çıkarlar kişisel çıkarlar ... Daha büyük ve daha daha büyük çıkarlar...
Evet masumlar çok zarar görüyor Allah yardımcıları olsun...
Aslında yüzde yüz diye bir şey yok biliyor musun bizde iki beyin yarımküresi var ve bunlar mikser gibi karar almamızda iki tarafında etkisi oluyor... Bu yani o yüzde yüz muhabbetini kim üretti bilmiyorum filimlerden alınmış olsa gerek...
Duygular karıştırıyor ortalığıda kendime saklayayım o yorumu ehehe
Sana , bana göre büyüdü insanlık... diğer insanların farklı fikirleri var...
Çok iyi değil birikimim hatta kendimi cahil görüyorum işte sağdan soldan duyduğum şeylere bazen internet ortamında teyit ettiriyorum aaa bu doğruymuş dediklerimi atıyorum hafızaya onlarıda unutuyorum ha bilesin... Bu dediklerimi yarın hatırlamayabilirim onun için teyid etmende fayda var her bilgiyi doğru kabul etmeden önce..
Bende hatırlayamadım şimdi sağlık olsun ve eline sağlık 🙏
“ Yani gerçek manada şimdide yaşasak ve ileriyi düşünmesek hiç korku var olur muydu şüpheliyim” bu çok güzel bi sorgu olmuş gerçekten. İnsanı düşündüren cinsten - sor bunu eheh
Kabul görmeyi önemsememesi fiziki zararına mal olması ne tür bi acımasızlık, anlayışsızlık diyeceğim fakat örnekleri sıra sıra mevcut.
Amin.
Nası yani 100% diye bir şey yok mu.. Haydaaa.. Ben 10% unu kullanıyoruz diye aklımda kalmış..
Çok iyi birikimin. Hatta buraya yazdığın için hem çok mutlu hemde üzgünüm 😂 Bu kadar bilgi bi soruda kullanıldı diye - bunun hakkı bir Bence’ydi 🤩
Senin eline, AKLINA sağlık 🥳
Beğendiysen sen sor bence bekletme eheh... : )
Ne yazıkki öyle...
Yok yani lucy den mi alıntılayıp söylediler bilmesemde üzülerek diyorum ki yok ehehhe... Hatta burada bir fenomen bencesinde paylaşmıştı... Epeyce güzel bir benceydi... ondan okumuştum... Beynin %10 20 sinin kullanmanın hikaye olduğunu ...
Hayır be birikimim yok yav saaaa öyle gelmiş...
Mutlu olmaya bak diğerlerine üzülmeye gerek yok... bence yazamam artık biliyorsun ki olsaydıda bu beyinle direkt alakalı bence yazmazdım eheh...
Teşekkür ederim 🙏
“Duygular karıştırıyor ortalığıda kendime saklayayım o yorumu ehehe” söyle söyle niye söylemiyorsun ..
Sana soruyorum doğrudan fakat cevabın hayır’a yakın gibi hissediyorum, doğru mu acaba 🤔
Senin hakkındır o, ister sor ister kalsın eheh
O sırada baktım bu bilgiye doğru dediğin.. Kendimi biraz geri kalmış hissettim ha o kadar jdjdjd neyse güncelledik ya bilgiyi o da iyidir..
Hepte bana öyle geliyor nedense, hakikat o olmasın 😀
Biliyorum, he eğer yazmayı düşünmediysen üzülme kısmını atıyorum eheh
Yani duygular falan olmasaydı stabil ilerlerdi coğu şey , duygular çok renk katıyor sgrejebs
Hayır tabiki korku bizim gelecek olan tehlikelerden kaynaklı bir şey bence... sormam yav...
Estağfurullah geride kalmak falan yok... zaman ve değişim çok hızlı oluyor... güncellemek iyidir... Eheheh.
Yok yok sana öyle geliyordur... Yav : )
Yok benim yazmak istediğim farklıydı sana anlatmıştım onada zaman ayırabilir miyim emin değilim... Karışık biraz reel hayat ejsbskdns
Çok çok çok hemide 😅
Hemfikirim buna..
O çok güzel bi konuydu, muhakkak kalemi eline almalısın tez vakitte hem günlerde uzuyor rahatça yazarsın belkii 🙏
Çözülür inşallah 🌟
🙏🌟
Cesaret işi değil olması gerekendir. Akıl yetisine sahip biri, buna kullanmalı yoksa o aklın varlığı da lüzumsuz kendi içinde. Sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez der sokrat. Sen ben biz hayatı sorgulamalı toplumsal eleştiri baskı" elalem ne der " seslerini minimalize edip duymamalıyız. Özgürce karakterimizi yansıtmalı, aklımızı kullanmaktan çekincemiz olmamalı. Elalem iki gün konuşur, sen 👉 yaşarsın. Kendine ait bir benliğin, aklın düşünme 💭 yetin yoksa yalnız normlara göre hareket ediyorsan o aklın ne önemi kalıyor 🤷♀️herkes aklını kullanıp özgürleşmeli toplumun her sözü sen değilsin. İnsanın kendini bilmesi de önemli toplum 👥👥 kadar. ✨
Olması gerekeni yapmıyor bu insanlık yav 🤦♀️
Zamanında Kant demiş, ama günümüzde hala geçerli hatta belki bu durum arttı bile. İleriye gitmeye beklerken, geriye giden bi insanlıktan bahsediyoruz..
Metnin çok güzel bi yorumla olmuş eline emeğine sağlık 🌟🫂
Ben de felsefeyle ilgileniyorum çoğu kişi bilmez ancak çok okur severim o sebeple bu tarz sorulara hep gidiyorum. Sorun da yorumum kadar muhteşem ⭐ bir insana dokunursak belki ondaki değişim domino etkisi yaratıp evrene yayılır. ✨🤏❤
Ayy buna nasıl hemfikirim bi bilsen 🫠💖
Benim fenomen olma sebebimin en büyük belkide tek sebebi - birine belki bir dokunabilmek 🌟 Teşekkür ederiimm 🫂
Aynı sebeple sitede olmamız çok güzel bir duygu çok iyi yapmışsın🧚♀️ 💖🧚♀️
İnsanlar o kadar acımasız ve bencil ki artık kişiler fikirlerini belirtmeye korkar oldu. Eleştirilme , küçümsenme endişesiyle... Oysaki herkesin kendine özgü daha küçüklükten şekil almış bir bakış açısı var. Aklını özgürce kullanmayı kısıtlayan gölge düşüren insan topluluğu da...
Çevremizde olan biteni sorgulayıp ve araştıran birey olup her zaman doğruyu öğrenmeyi hedeflersek aklımızı kullanmakta zorlanmayız diye düşünüyorum.
İnsanlık nereye gidiyor ya, tembelleşmiş akıllar gibi sanki..
Kesinlikle zorlanmayız. Çok haklı bir bakış açısı ile yorumlamışsın ve sorumu doğru anlamışsın 😇
Teşekkür ederiiimmm 🧚♀️
Rica ederim. 🙂🌸
Aklını kullanmak kesinlikle cesaret işi, hem de bugünlerde eskisinden daha çok 💭✨
İnsanlar yargılanmaktan, dışlanmaktan, linçten, “yanlış anlaşılmaktan” korkuyor. Sosyal medya da bunu büyütüyor. Kabul görmek, ait hissetmek temel ihtiyaç; o yüzden birçoğu susmayı, uyum sağlamayı seçiyor. Oysa gerçekten düşünen, sorgulayan insan biraz yalnız kalmayı göze alıyor 🌙🌹
Cevap
20Cevap
Aklını kullanmak cesaret işi evet
Aklını kullanmak, birilerinin çizdiği sınırların dışına çıkma cüretidir. Zeka herkeste olabilir ama o zekayı toplumun 'tabu' dediği yerlerde kullanabilmek saf cesaret ister. Çoğu insan düşünmekten değil, düşündüklerinin hayatını değiştirmesinden korkar. Yani asıl mesele bilmek değil, bildiğinin arkasında durabilecek kadar yürekli olmaktır.
Elinize sağlık 🙏
Aklını kullanmak zihinsel bir yetenekten ziyade, o yeteneği kullanmaya cesaret edecek bir irade meselesidir. Çünkü bilineni sorgulamak, konfor alanını bozmayı ve toplumun dayattığı doğru kabul edilen kalıplarla ters düşmeyi göze almak demektir.
🙏🌟
Aklını kullanmak sahte tesellilerle kendini kandırmak yerine gerçekleri görmektir bu yüzden cesaret işi denilebilir bence.
🙏💫
'İmmanuel Kant' en sevdiğim düşünür, filozoflardan biriydi. Merak edip araştırdıkça tam bir manyak olduğu ortaya çıktı. Hala çoğu alıntılarını sevsem de cımbızla seçilip çıkartılan yumuşatılan düşünceler olduğunu kabul etmekteyim. Adamın özü gerçekten sıkıntılı.
Sabır işidir bence. Beklemek istemezsin direk aksiyon almak istersin ama mantıklı olan beklemektir. Ben sabırsızım o yüzden ne olur mantık gider.
Sabır işi midir bilemedim, zaten çoğu insan aklını pek çok zamanında kullanmıyor. Bekliyor ve geç olduğunda dank etmiyor mu 🤔
Benim için geçerli değil. Açıkcası jastettiğim de tam olarak o değil. Senin demek istediğin hata yapıp sonradan pişman olmak gibi geldi bana
Doğrudur. Mhmm evet, yanlış anlamış olabilirim o zaman..
Benim kastettiğim mesela örnekleyim biri canını sıkıyor sataşmamak mantıklı olandır sabırlı olan aklı mantığı dinler sabırsız olursa akıl mantık devre dışı kalır gibi. Anlatabildim umarım.
Anladım evet, sabır işi demekle haklısınız. Ben direk yanlış karar vermek olarak görmüşüm.. Teşekkür ederiiimm
Senin dediğin şu "Hep sonradan gelir aklım başıma hep sonradan sonradan..." olayı. O da var o da doğru. Dur açtım dinliyorum.🙂
Evet 🤦♀️😅 İyi dinlemelerrr..
Teşekkürler
Rica ederimm
Cesaret değil, özgüven işidir. Aklını kullandığı için, popüler kültür meraklıları yüzünden zorbalanmaktan çekinmeyip ve kendi fikirlerine saygı duyan insan yapabilir bunu. Bence tamamen özgüven işi.
🙏
Niye cesaret olsun akıl zaten kullanmak için var aklını akıl alamayacak yerlerde kullanmak bence cesaret işi ula 😅
İşte öyle zamandayız ki kullanmayı tercih etmiyor insanlar 😀
Akıl kullanmak cesaretten ziyade aklı olanların işidir. Cesur olmayıp aklını kullanan çok insan var
Herkesin aklı var teoride. Bunu kullanmayan insan sayısı çok..
Kesinlikle öyle
Aklını kullanmak insani bir durum bence , kalbini kullanmak cesaret işidir 💁🏻♀️
Haklısınız evet o da cesaret işi 🧚♀️
Cesursa yaşasın aşkını - itiraf etsin etmediyse 😅
Değilsede itiraf etsin en azından rahatlar ehehe
Akıl çalıştıkça çalışır kendi zihninde hapsolur insanı
Ayrıca aklını kullanıp rasyonel karar almak kalpten geçene zıt düşen bir eylemi de doğurabilir
Bu yönden cesaret isteyebilir
Bence tam tersi gerçek cesaret delilik ister. Kendi düşüncelerini fikirlerini paylaşmak da ayrı bir olay.
Aklını kullanan insan kesinlikle cesaretli insanlardır. Cesareti olmayan ne aklını kullanır nede kendini savunabilir.
Ortada aklı olmayanlar için evet, büyük cesaret. Bolca da var etrafımızda
Tam tersine herkes kıt aklıyla bir fikir beyan eder oldu.
Evet cesaretin var mı aşka çarpıyor kalbim bir başka sen de böyle sevsen keşke desen bana yaaar
Bilmiyom ki bende akıl yok :D
Nası yok, nerde 😀
Ayşe tatile çıksın :D
🚀 🏝️🍹
Tabiki aklını kullanıp doğruyu söyleyene tekme atan çok
Hayır herkesin kullanması gereken bir şey
Akılla cesaret beraber görünmeyi sevmezler.
Öz güven işi birazda cesaret
Niye ki akıl o kadar korkunç bir şey mi?
Dürüstlük ve mertlik isidir
Aklı kullanmak, farklılık toplumsal olarak dışlanmak demek oluyor genelde. Cesarette oradan geliyor sanırım yalnız kalma cesareti.
Tabi varsa akılları
Aklını kullanmak cesaret işi evet
Ee tabi
Çoğu zaman evet
Cesaret akılla olmaz
Özgüven işidir.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?