Bazen birine bakıyoruz ve diyoruz ki çok değişmiş. Oysa kim bilir, belki de ilk kez gerçekten kendisi oluyordur. Hayat insanı törpülüyor, kırıyor, olgunlaştırıyor ama öz dediğimiz şey ne kadar değişiyor, ne kadar sadece saklanıyor emin olamıyorum. Kimimiz şartlara göre şekil alıyoruz, kimimiz içimizdeki asıl halimizi korumaya çalışıyoruz. Peki insan gerçekten değişir mi, yoksa sadece zamanla farklı bir yüzünü mü göstermeyi öğrenir?
İnsan gerçekten değişir mi, yoksa sadece şartlara göre farklı bir yüzünü mü gösterir?
İnsanlar gerçekten değişiyor ben buna inanıyorum. Hepimizin içinde farklı potansiyeller var sabırlı halimiz, hırçın halimiz, korkak halimiz, cesur halimiz. Şartlar, travmalar, aşk hangisi ağır basarsa o halimiz daha görünür oluyor. Yani bazen insan değişmiyor gibi görünür ama aslında farklı bir yüzü devreye girer.
İşin ikinci kısmıda var gerçek değişim, farkındalık, sorumluluklar vs. "Ben böyleyim"deyip kalıyorsak genelde şartlara tepki vermiş oluyoruz ama "ben böyleydim, artık böyle biri olmak istemiyorum"diyorsa gerçekten değişiyor. Zaten bilimsel olarakta insanların kişiliği tamamen sabit değil. Özellikle büyük travmalar kişilik özelliklerini tamamen kalıcı olarak değiştiriyor. Kısaca insan hem değişir hemde özünü taşır sadece bazı temel eğilimler kalır. Ama o eğilimleri nasıl yaşadığımız, nasıl yönettiğimize bağlı olarak değişiriz.
Bence değişir. Eskiden konuştuğum çok sevdiğim arkadaşlarım vardı ama zamanla davranışları çok değişmişti soğuk davranmaya başlamışlardı bende olgunlaştılar diyodum ama kendime bakınca asla değişmeyen bi çocuk görüyodum. Bir gün ağlamıştım hatta hiç değişmicekmiyim diye çünkü ben gülüp eğlenirken onlar çok susup umursamazlardı bende öyle olmak istemiştim ve ne oldu bilmiyorum ama her şey hiç beklemediğim ve peşinden koşmadığım bi anda oldu eskiden değişmek için gülmemeye çalışan ben şimdi istesemde gülemem ve bence birini sevmek, güvenmek çok güzel şeyler ama şu an istesemde istemesemde kimseye güvenemiyorum ve onlarında bana güvenmesini istemiyorum. Yani ben bile değiştiysem herkes değişebilir zamanla🖤
Evet, insan gerçekten değişir. Hatta çoğu zaman şartlara göre değişir. Şartlar zorladıkça insan kendi sınırlarını aşar ve gerçek potansiyelini keşfeder. Rahatken fark etmediği gücünü, zor zamanlarda ortaya çıkarır. Bu yüzden değişim sadece bir yüz değiştirmek değil, yaşadıklarınla dönüşmektir.
İnsan değişir bence… ama öyle baştan aşağı başka biri olmaz. İçindeki şey hep orada durur, sadece zamanla törpülenir ya da güçlenir. Bazen de değiştim sanırız, aslında sadece şartlara göre başka bir halimizi gösteririz. Gerçek değişim mi? O biraz can yanmadan olmuyor gibi.
Bence ikisi de oluyor 🌙 İnsanların çekirdeği, yani en derin değerleri çok zor değişiyor; adalet, merhamet, sadakat gibi. Ama o çekirdeği ifade etme biçimin, seçimlerin, tepkilerin zamanla ciddi anlamda değişiyor. Hayat darbeleri bazen maskeleri düşürüyor, bazen yeni maskeler taktırıyor. O yüzden “çok değişmiş” dediğinde, çoğu zaman aslında gerçek haline biraz daha yaklaşmış halini görüyorsun ❄️🚋
Yaşadığımız olaylar karakter gelişimimizin birer parçasıdır aslında, geriye dönüp baktığımızda aynı kendimizi bulamayız çünkü gelişim sürecimiz boyunca başlangıçtaki kendimizden baya bi uzakta kalmış oluruz. İşte buna da “sen değiştin” derler. İnsanlar olaylar karşısında değişirler kısaca efendim.☺️