“Benim niyetim temizdi” cümlesi sıkça kullanılır. Ama sonuçlar kırıcıysa niyet ne kadar masum kalır? Sizce iyi olmak niyetle mi, davranışla mı ölçülür?

“Benim niyetim temizdi” cümlesi sıkça kullanılır. Ama sonuçlar kırıcıysa niyet ne kadar masum kalır? Sizce iyi olmak niyetle mi, davranışla mı ölçülür?

Niyet, ahlaki pusulanın yönünü gösterir. İnsan kötü niyetle yaptığı bir şeyi iyilik diye pazarlayamaz. Bu yüzden niyet önemlidir; hatta zorunludur. Ama yeterli değildir. Çünkü ahlak yalnızca iç dünyada yaşanan bir duygu değil, dış dünyada temas eden bir etkidir. Başkasının canı acıyorsa, “niyetim temizdi” demek, kırılan bardağın karşısında “ama düşürmek istememiştim” demeye benzer. Doğrudur, istememişsindir. Ama bardak yine de kırılmıştır.
Davranış, niyetin dünyaya düşmüş halidir. Niyet iyi olabilir ama bilgisizlik, dikkatsizlik ya da empati eksikliği yüzünden ortaya çıkan sonuç zararlıysa, sorumluluk ortadan kalkmaz. Ahlak, sonuçları görmezden gelerek temiz kalamaz. Bu yüzden iyi olmak, yalnızca kalbin masumiyeti değil, aklın özeni, dilin dikkati ve eylemin sorumluluğudur.
Bir de rahatsız edici ama öğretici tarafı var: İnsan bazen niyetinin temiz olduğuna inanmayı sever, çünkü bu, hatalarla yüzleşmekten daha konforludur. Oysa olgunluk, niyetim iyiydi demekle yetinmeyip, etkim ne oldu? diye sorabilmektir. Bu soru, ahlakın laboratuvarıdır.
Sonuçta iyi olmak, tek başına niyetle ölçülmez, niyetin davranışa, davranışın başkasının hayatına nasıl dokunduğuyla ölçülür. İyilik, yalnızca içimizde parlayan bir ışık değil; başkasının yolunu gerçekten aydınlatan bir ışıktır.
İyi niyet güzel ama tek başına yetmez canım 🙂 Sonuçta karşındakinin canını yakıyorsan, “ama niyetim iyiydi” deyip sorumluluktan kaçamazsın 💔 İyi insan olmak hem niyetle hem davranışla ölçülür. Niyet, pusula gibi; davranış ise attığın gerçek adım. İyi niyetini, empatiyle, düşünerek, gerekiyorsa özür dileyerek davranışa döküyorsan işte orada gerçekten “iyi” oluyorsun 💫
Cevap
3Cevap
niyet değil sonuç önemli
@Merops empati ve tecrübeyle de iyi niyet pekiştirilir. Tek başına iyi niyet bazen az kalır
İyi niyet yetmez kimse kimsenin de niyetinş okuyamaz
Başlı başına yeterli değil.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?