Basit yaşamak denince çoğu zaman daha az eşyaya sahip olmak akla geliyor. Ama asıl mesele gerçekten sahip olduklarımız mı yoksa hayattan ve insanlardan beklentilerimiz mi? Sizce yaşamı zorlaştıran şey fazlalıklar mı beklentiler mi?

Basit yaşamak denince çoğu zaman daha az eşyaya sahip olmak akla geliyor. Ama asıl mesele gerçekten sahip olduklarımız mı yoksa hayattan ve insanlardan beklentilerimiz mi? Sizce yaşamı zorlaştıran şey fazlalıklar mı beklentiler mi?
Sahip olduklarimizi azaltıp daha minimal ve kompakt bir yaşama geçmek.. basit yaşamak insanlardan ya da hayattan beklentileri düşürmek değildir.. barismaktir.. olduğu gibi kabul etmek geleni kucaklayabilmektir.. hayatta hiç bir şeyin kendi nefsimizin bile bize ait olmadığını görebilmek tır... karmaşık şeyler yerine açık ve berrak olmaktır ne istediğini bilmektir.. tutkudur hazdir ozumsemektir. daha önemli şeylere değer vermektir.. kendine zaman ayirmak hayatta koşmaktan daha önemli şeylerin olduğunu idrak etmektir.. basit olmak zordur.. formlardan ne normlardan sıyrılmak gerektirir :))
Sahip olduklarımızı azaltmak kolay bence ama daha fazlasını istemekten vazgeçmek daha zor bence günümüzde. Çünkü sürekli her kanaldan bir şeyler almaya teşvik ediliyoruz ya da aslında ihtiyacımız olmasa bile varmış gibi hissettiriliyoruz.
Maddeden çok düşünsel boyuta bakarsak ise sanırım bunu gerçekleştirebilmek daha zor. Kaldı ki hayatta daha önemli şeylerin olduğunu idrak edebildiğimiz noktada zaten başta söylediğimiz madde yükünden de kurtulmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Önemli olan o bilince ulaşmak:)
O yüzden basit yaşamak dedigimiz şey zor dedim.. ihtiyacımız olmayan şeyler alıp çok ihtiyacımız varmış hissiyle micadele ediyoruz.. statü mevki kariyer adına hayatlarimizdan vazgeciyoruz.. yapmak istediğin asıl hicbireyii vardigon noktda ne kadar anlamsız şeyler için heba edince anlıyoruz.. evet o bilince ulaşmak zor.. ama imkansiz değil..:))
Ya bir anı yazdım o kadar uzaun oldunki sadelesmiyorda sildim :))
Zaman geçti işte.. anıyı hatırladım yazdım okudum buda ani oldu :))
Basit yaşamda amaç karmaşıklıktan kurtulmaktır, stresten uzak kalmaktır. Kısacası az stres, çok huzur. Bu durumda daha az eşyaya sahip olmak da bu amaca hizmet edebilir.
Minimalist yaşamda da daha az eşya bulundurmak bir yöntemdir ama buradaki amaç tüketim odaklı yaşamamaktır. Sadece ihtiyacın olanı almaktır.
Basit yaşam nasıl yaşadığın ve tarzla alakaliyken, minimalist yaşam neye sahip olduğun neye ihtiyacın olduğunla alakalıdır.
Sadece kendine odaklı olmak.
Kendi isteklerini gerçekleştirmek.
Başkalarının ne dediği ile ya da yaptığı ile ilgilenmemek.
Hayata basit bakmak.
Ama sıradan biri gibi davranış sergilememekte önemli.
Pek göremiyorum söylediğim gibi kişileri.
👍🫶🏻👍
Tabi ki beklentilerini azaltmak.
Yoksa iphone 16'yı satıp iphone 17 alan kişi sırf evdeki eşyası az diye basit yaşamış olmuyor.
İnsan önce içindeki hırstan kurtulmalı.
Bence ikisi de ama ağırlık beklentilerde 🎯 Fazla eşya sadece ortamı kalabalıklaştırıyor; fazla beklenti ise zihni. Nesneleri azaltmak ferahlık verir ama hayattan ve insanlardan “şöyle olmalı, böyle yapmalı” beklentisini azalttığında asıl sadeleşme geliyor. 🌿 Minimalizm dolapta değil, kafada ve kalpte başlıyor. Eşya toparlamak kolay, beklenti bırakmak ise asıl ustalık işi 💭✨
Cevap
7Cevap
İkiside minimalist yaşam mesela. Az çoktur felsefesi. Bir şey ya da kişi en kalitelisi ve en uzun süre kullanılanı
Öyle evwt ama değişim için kendimizden başlamalıyız öyle çevreye yayılıyor işte🙂
İnşallah , bende öyleyim😅
Sade yaşamak.
Olabilir
Basit yaşamak eşya azaltmak değil ya, kafayı azaltmak.
Beklentiler düşünce hayat zaten sadeleşiyor.
beklentileri azaltıp elindekilerin kıymetini bilmek bence
Bazen rutin olarak gördüğümüz şey bile kıymetli olabiliyor.
kesinlikle en önemlisi o
Basit yaşamak bir algı meselesi. Beklentilerin düşüklüğünün yanı sıra her şeye her ana veya her olaya anlam yüklemeye çalışmadan sadeliği korumakta yatıyor.
Karmaşıklıktan uzak olabildiğince yalın.
Her ikisini de azaltmak lazım
Beklentimizi azaltıp aza kannat etmek
Aynen öyle
Hayatı sade yaşamak.
Sanada bişey begendiremiyoz
Beklentileri makul tutmak..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?