• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (34) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • Kadın EmeğiKadın Emeği
  • GündemGündem
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • YKS2026YKS2026
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(34)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • Kadın Emeği Kadın Emeği
  • Gündem Gündem
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • YKS2026 YKS2026
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +28
Kişilik & Karakter

Bir insan neden her şeyden kendini geri çeker, bunun psikolojik sebebi ne olabilir?

ozanlarcandır
ozanlarcandır Takip Et
Xper 4 Yaş: 33
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
00
Yapay Zekaya Sor
Bir insan neden her şeyden kendini geri çeker, bunun psikolojik sebebi ne olabilir?
Beğen
Paylaş
Takip Et
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
  • MustafaYumakT
    MustafaYumakT Takip Et
    Xper 5 Yaş: 25 , eic 100%
    5 ay

Mademki makaleleri okumak öğrenmek yerine buraya gelip sormuşsun eee ne yapalım bize izah etmek düşer o halde… şimdi dinle ve öğren çünkü bu işin uzun bir anlatımını yapacağım bir insanın kendini her şeyden geri çekmesi genellikle tek bir sebebe dayanmaz bu durum çoğu zaman psikolojik biyolojik ve çevresel etkenlerin uzun süre üst üste binmesiyle ortaya çıkar dışarıdan bakıldığında bu geri çekilme sessizlik ilgisizlik yalnız kalma isteği sosyal ortamlardan kaçma konuşmama mesajlara geç cevap verme hatta bazen tamamen kopma şeklinde görülür ama içeride yaşanan süreç çok daha karmaşıktır ve çoğu zaman kişi bunu bilinçli bir karar olarak yaşamaz beynin ve bedenin verdiği bir korunma tepkisi olarak ortaya çıkar ilk olarak psikolojik taraftan bakıldığında en temel nedenlerden biri duygusal tükenmişliktir kişi uzun süre stres altında kaldığında hayal kırıklıkları yaşadığında anlaşılmadığını hissettiğinde veya sürekli kendini kanıtlamak zorunda kaldığında zihinsel enerji azalır beyin sürekli tehdit algısıyla çalışır ve bu durumda kendini korumak için sosyal geri çekilmeyi seçer çünkü insan ilişkileri beyin için yüksek enerji tüketen süreçlerdir empati kurmak konuşmak tepki vermek yüz ifadelerini ayarlamak karşı tarafın beklentisini hesaplamak hepsi zihinsel yük oluşturur tükenmiş bir zihin bu yükten kaçmak ister ve en kolay yol geri çekilmektir burada kişi aslında tembel ya da umursamaz değildir sadece zihni hayatta kalma moduna geçmiştir bir diğer önemli sebep değersizlik ve yetersizlik duygusudur kişi zamanla ne yaparsa yapsın yeterli olmadığını hissetmeye başlar bu duygu genellikle çocuklukta koşullu sevgiyle büyüyen insanlarda görülür sevgi onay başarı veya uyum karşılığında verilmiştir beyin bu modeli yetişkinlikte de sürdürür ve kişi her sosyal ilişkide hata yapmaktan yanlış bir şey söylemekten reddedilmekten aşırı korkar bu korku amigdala tarafından tehdit olarak algılanır amigdala tehlike algıladığında sempatik sinir sistemini aktive eder kalp atışı artar kaslar gerilir kortizol yükselir ve prefrontal korteks yani mantık ve karar verme merkezi geri planda kalır kişi bu fizyolojik gerginliği tekrar tekrar yaşadığında beynin öğrenilmiş bir refleksi oluşur uzak durarsam güvendeyim geri çekilirsem acı yaşamam bu noktada geri çekilme bir tercih değil otomatik bir savunma davranışıdır depresyon da geri çekilmenin çok güçlü bir nedenidir depresyonda beyin kimyası değişir serotonin dopamin ve noradrenalin sistemleri dengesizleşir özellikle dopamin ödül ve motivasyonla ilişkilidir normalde dopamin mezolimbik yolakta ventral tegmental alandan nükleus accumbense doğru salınır ve bu salınım insana istek merak hareket etme enerjisi verir depresyonda dopamin salınımı azalır ya da dopamin reseptörlerinin duyarlılığı düşer bu durumda kişi sosyal etkileşimden keyif alamaz eskiden zevk aldığı şeyler anlamsızlaşır beyin ödül üretmediği için insanlarla görüşmek konuşmak plan yapmak anlamsız bir yük gibi hissedilir kişi yalnız kalmayı seçer çünkü yalnızlık artık acı değil nötr bir alan haline gelir burada yanlış anlaşılan nokta şudur kişi yalnızlığı sevdiği için değil hiçbir şey hissedemediği için geri çekilir anksiyete de geri çekilmenin önemli nedenlerinden biridir özellikle sosyal anksiyetede beyin sürekli tehdit taraması yapar karşımdaki beni yargılar mı yanlış bir şey söyler miyim rezil olur muyum gibi düşünceler prefrontal kortekste döner durur ama bu düşüncelerin duygusal yükünü amigdala taşır her sosyal etkileşim potansiyel tehlike gibi algılanır bu durumda beyin enerjiyi korumak için kaçınmayı seçer kaçınma kısa vadede rahatlama sağlar çünkü kortizol düşer kalp ritmi sakinleşir beyin bunu ödül olarak kaydeder ve dopamin küçük bir rahatlama üzerinden salınır bu da kaçınma davranışını pekiştirir zamanla kişi ne kadar geri çekilirse o kadar rahatladığını zanneder ama uzun vadede bu yalnızlık derinleşir bir başka sebep kontrol ihtiyacıdır bazı insanlar belirsizliğe çok tahammülsüzdür insan ilişkileri ise belirsizlikle doludur karşı tarafın ne diyeceğini nasıl davranacağını bilemezsin bu da beynin kontrol merkezlerinde stres yaratır özellikle obsesif düşünce yapısına sahip kişilerde bu durum sık görülür geri çekilmek kontrolü ele almanın bir yoludur yalnızken kimse seni şaşırtmaz incitmez sınırlarını ihlal etmez bu yüzden geri çekilme sahte bir güven hissi üretir travma da önemli bir faktördür duygusal ihmal aldatılma terk edilme aşağılanma gibi travmalar beyinde iz bırakır hipokampus bu anıları depolar amigdala ise duygusal etiketini yapıştırır benzer bir durum yaşandığında beyin eski travmayı hatırlar ve aynı acıyı tekrar yaşamamak için kapanmayı seçer bu kapanma bazen fiziksel geri çekilme bazen duygusal donukluk şeklinde olur kişi ortamda vardır ama yok gibidir göz teması kurmaz mimikler azalır ses tonu düşer hareketler yavaşlar bu donukluk parasempatik sinir sisteminin aşırı aktivasyonuyla ilişkilidir beden kendini kapatarak hayatta kalmaya çalışır nörobiyolojik açıdan bakıldığında uzun süreli stres ve yalnızlık beynin ödül ve bağlanma sistemlerini etkiler oksitosin sosyal bağ kurma hormonu azalır oksitosin azaldıkça insan teması güven verici olmaktan çıkar dopamin zaten düşüktür serotonin dengesizdir mitokondriler enerji üretiminde zorlanır ATP üretimi azalır çünkü kronik stres hücresel düzeyde oksidatif yük yaratır bu da yorgunluk hissini artırır kişi fiziksel olarak da ağırlaşır yataktan kalkmak bile zor gelir küçük hareketler bile büyük efor gibi algılanır bu yüzden geri çekilen bir insanın en küçük hareketleri bile değişir yürüyüşü yavaşlar omuzlar düşer gözler daha az parlar tepkiler gecikir mesajlara cevap verme süresi uzar çünkü zihinsel işlem hızı düşmüştür dopamin düşüklüğü nedeniyle motivasyon yoktur beynin ödül tahmini mekanizması çalışmaz yani bu konuşmanın bana ne faydası var sorusunun cevabı boş gelir geri çekilmenin bir diğer sebebi kimlik karmaşasıdır kişi kim olduğunu ne istediğini neye ait olduğunu bilemediğinde sosyal roller yorucu hale gelir herkesin yanında farklı olmak zorunda hisseder bu da zihinsel parçalanma yaratır geri çekilmek bu karmaşadan kaçmanın bir yoludur kişi yalnızken rol yapmaz performans sergilemez sadece vardır bazı insanlar da duygularını ifade etmeyi öğrenememiştir duygusal okuryazarlık eksikliği olan bireyler ne hissettiklerini adlandıramaz ifade edemez bu da içsel bir basınç yaratır ifade edemediğin duygu içeride büyür ve kişi bu yükü başkalarına yansıtmamak için geri çekilir çünkü yanlış anlaşılmaktan korkar bu noktada geri çekilme aslında bir zarafet biçimi gibi algılanır ama uzun vadede yalnızlığı derinleştirir bazı insanlar da sürekli güçlü olmak zorunda hissetmiştir yardım istemek zayıflık olarak öğretilmiştir bu kişiler yorulduklarında bile bunu göstermez ve içe kapanırlar çünkü destek istemeyi bilmezler beyin bu durumda yine yalnızlığı seçer çünkü başka seçenek öğrenilmemiştir sonuç olarak bir insanın kendini her şeyden geri çekmesi çoğu zaman tembellik soğukluk ya da umursamazlık değildir bu bir alarmdır beynin bedenin ve ruhun verdiği bir sinyaldir enerji bitti tehdit algısı arttı ödül sistemi kapandı bağlanma güvenli gelmiyor mesajıdır bu geri çekilme fark edilip anlaşılmazsa kalıcı bir yalnızlığa dönüşebilir ama doğru destekle güvenli ilişkilerle ve yavaş yavaş dopamin serotonin ve oksitosin sistemleri yeniden dengelendiğinde insan tekrar dünyaya açılabilir çünkü insan doğası gereği bağ kurmak ister geri çekilme doğuştan gelen bir özellik değil öğrenilmiş ve zorlanmış bir hayatta kalma biçimidir çok detaylıca anlattım eğer aklında kalan soru varsa yazmaya çekinme anlatayım kısacası böyle işte

0
    0 Yorumla

Yapay Zeka Cevapladı

İremolog
İremolog Takip Et
Fenomen
5 ay
  • Bazen her şeyden geri çekilme, zihnin “artık çok yoruldum, nefes almam lazım” deme şekli olabilir 🧠💭
    Yoğun stres, değersizlik hissi, uzun süren yalnızlık, hayal kırıklıkları ya da bastırılmış öfke buna sebep olabiliyor.
    Kendini geri çeken kişi aslında kaybetmekten, reddedilmekten ya da yine yaralanmaktan korkuyor olabilir 💔
    Bu dönemde küçük adımlarla, güvenli insanlarla teması artırmak iyi gelir 🌱

0
    0 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

1

Cevap

3

Cevap

• hayırsız_hergele
    hayırsız_hergele Takip Et
    Guru Yaş: 35 , eic 100%
    5 ay

Bende bazen geri çekilirim. Rakibe avantaj sağlayana kadar geri çekilme devam eder 😃

1
    0 Yorumla
  • CheriiCheriLady
    CheriiCheriLady Takip Et
    Xper 7 Yaş: 29 , eic 100%
    5 ay

her şey olabilir

1
    0 Yorumla
  • MarllboroRed m
    MarllboroRed Takip Et
    Master Yaş: 36 , eic 100%
    5 ay
    Kişilik & Karakter konusunda 13b cevap paylaştı.

Bıkkınlık biraz

1
    0 Yorumla
  • tarihizle
    tarihizle Takip Et
    Master Yaş: 61 , eic 99%
    5 ay

Tükenmişlik sendromu

1
    0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > Sorular > Bir insan neden her şeyden kendini geri çeker, bunun psikolojik sebebi ne olabilir?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

Bir insan neden kendinden vazgecer? 5 cevap verildi
Herşeyden ve herkesten uzaklaşma isteği neden olur? 27 cevap verildi
İnsan neden kendinden kaçar? 30 cevap verildi
Bir insan niye kendini tamamen boşverir? 8 cevap verildi
İnsan neden kendini duygusal olarak kapatır? 5 cevap verildi
Arada her şeyi kapatıp gitme isteği veya ortadan kaybolma isteği niye gelir? 10 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • Sizi en iyi kim anlar?
  • Dost musun, düşman mı?
  • Sevmeyi biliyor musunuz?
  • İç organlarınız sağlam mı?
  • Kadınlar sohbet edebilme yeteneğine erkekler ise güzelliğe mi bakıyor?
  • Seni En Çok Kim Sever?
  • Uzaylı gelip alsa gider misin?
  • Ben yeni birini nereden bulacağım?
  • Manuel vitesli araba alınır mı sizce manuel vites zor mu?
  • Dudaklarımda estetik olduğu çok belli olmuyor dimi?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨