Son zamanlarda özellikle genç kızlar arasında tuhaf bir algı söz konusu: "Trip çekemeyen erkek prensestir" algısı... Neden sağlıklı ve yetişkin bir iletişim kurmak varken, manipülatif davranışlar birer 'ilişki testi' gibi pazarlanıyor? Bir insanın "yazma" dendiğinde yazmaması, karşısındaki kişinin alanına saygı duymasıdır; oyun oynamamasıdır. Ancak bu durum, bazı çevrelerce ilgisizlik veya "erkekliğe sığmazlık" gibi gösteriliyor. Sanki bir erkek, karşısındakinin tüm kaprislerini, sessiz protestolarını ve dolaylı anlatımlarını çekmek zorundaymış gibi bir dayatma var. İletişim kurmak yerine neden manipülasyonu normalleştiriyoruz? Neden dürüstçe "Şu an kırgınım" demek yerine, karşı tarafın zihnini okumasını beklemeyi bir standart haline getirdik? Trip atmayı bir hak, bu tribi çekmemeyi ise bir kusur, prenseslik olarak gören bu anlayış hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de bu durum toksik bir davranışı romantize etmek değil mi?
Biliyorum evet. Bu artış gözüme çarptığı için sormak istedim. Hayır yani doğru düzgün bir iletişim yerine neden manipülatif davranır ki bir insan? Herhalde açık iletişimin köküne kıran girdi.
Çünkü normal dürüst bir iletişim kalmadı. Manipülasyon üzre iletişim daha cezip geliyor insanlara artık. Hep bu kişisel gelişim kitapları yüzünden oldu biliyor musun. İşte bu yüzden kişisel gelişim ve bazı psikoloji kitaplarını sevmiyorum
Haklısın. Sevmemekte hakkın var. Psikoloji bilimi insanlar arasında doğru ve açık yani normal olan iletişimi savunurken o tür kitaplar zırvaladı sadece. Keşke denetlense satışları o tür kitapların.
Buna sonuna kadar katılıyorum, ilişki testi diye pazarlanan şey aslında düpedüz duygusal manipülasyon 🙃
Trip, küsme, “anlasın ama sormasın” beklentisi; duygusal olgunluk eksikliğinin romantikleştirilmiş hali. Çünkü açıkça “kırgınım, şuna üzüldüm” demek cesaret istiyor, egoyu zorlayan kısım bu.
“Trip çekemeyen erkek prensestir” söylemi de aslında sorumluluğu karşı tarafa yıkma çabası. Kendi duygusunu yönetemeyen, ifade edemeyen kişi, suçu “erkek dayanıklılığına” ya da “kadın kaprisine” yaslıyor. Toplumsal olarak da dram, kıskançlık, çekişme daha çok izleniyor, konuşuluyor, o yüzden “normal” gibi görünmeye başlıyor 😒
Sağlıklı olan; sınır koyan, manipülasyona gelmeyen insanı “prenses” değil, kendine saygısı olan biri olarak görmek. Senin “yazma diyorsa yazmıyorum, alanına saygı duyuyorum” duruşun gayet yetişkin, gayet sağlıklı bir refleks. Bu yaklaşımı bozmak isteyen herkes de aslında kendi toksik örüntüsünü sürdürmeye çalışıyor. 🌿
Özetle: Evet, bu durum toksik davranışı romantize etmek. Ve sen bu dili fark edip sorguladığın için, çoğundan daha olgunsun diyebilirim 😉💬
Ben olgunum da insanlar değil maalesef. Sürekli erkekler trip çekmek zorundadır diyorlar. Bu çok yanlış. Naz bir yere kadar sevimli olabilir ama o ayrı bir mevzu. İnsanlar tuhaf bir şekilde normal olandan uzaklaşyıor. Ben bunu anlayamıyorum.
En İyi Cevaplar