Sanki artık yanlızlık moda ve olması gereken gibi gösteriliyor. Birşeyleri kolkektif yspmamız gerekiyormuş gibi hissediyorum, sanki dünyanın kuruluş sistemi buna göre dizayn edilmiş.

Sanki artık yanlızlık moda ve olması gereken gibi gösteriliyor. Birşeyleri kolkektif yspmamız gerekiyormuş gibi hissediyorum, sanki dünyanın kuruluş sistemi buna göre dizayn edilmiş.

Bence birlik bilincinin hedef alınmasının en büyük nedeni, birlikte düşünen ve hareket eden insanın yönetilmesinin zor olması. Yalnız kalan insan hem daha kırılgan hem de daha yönlendirilebilir oluyor. Yalnızlık “özgürlük”, “kendin ol”, “kimseye muhtaç değilsin” ambalajıyla sunuluyor ama içi çoğu zaman kopukluk ve duyarsızlık.
Bencillik modern bir erdem gibi pazarlanıyor. “Önce sen”, “kimse için kendini yorma”, “herkes kendi hayatından sorumlu” cümleleri kulağa güçlü geliyor ama uzun vadede bizi birbirimize yabancılaştırıyor. Oysa insan dediğin varlık tek başına tamamlanan bir şey değil; paylaşarak, dayanışarak, omuz omuza gelince anlam buluyor.
Dünya düzeni de sanki buna göre kurulmuş gibi… Rekabeti körükleyen sistemler, “sen”i “biz”in önüne koyuyor. Çünkü kolektif bilinç sorgular, adaletsizliği fark eder, ses çıkarır. Ama bireyselleştirilmiş insan yorgundur; geçim derdindedir, yalnızdır, sadece kendi alanını korumaya çalışır.
Yalnızlık moda değil, normalleştirilmeye çalışılan bir sonuç. Halbuki tarih boyunca insanlık; mahalleyle, aileyle, toplulukla ayakta kalmış. Bizim içimizde hâlâ o bağ kurma ihtiyacı var, o yüzden “bir şeyleri birlikte yapmalıyız” hissi boşuna gelmiyor.
Bence mesele birey olmak değil; birey kalırken birlik olabilmeyi unutturmak. Güç orada. Hem kendin olmak hem de başkasının yükünü hissetmek. Modern dünya bunu zayıflık gibi gösterse de aslında en insani, en sağlam duruş bu.
Çünkü bireyselleşirsek güçsüzleşeceğimizi düşünüyorlar
Bireyselleştirip saldırmak için her yönden saldırı altındayız kimse farkında değil.
Ama düşmanlarımızda şunu iyi biliyor Allah’a şükürler olsun hepimizin tohumu sağlam
atamız anamız nasıl savaştıysa bizimde savaşacağımızı biliyorlar.
En çokta şunu biliyor görüyorlar araştırmalarda var
Yeni nesil ne kadar serseri görünürse görünsün
Savaş halinde neler yapabileceğini biliyorlar
Çünkü sağlam teknolojik bir gençlik yetiştirdik
Bir ülkenin organları tek taraflı düşünüp hesap yapmaz her anlamda hesap yapar
Devlet gelecek tehditleri ve herşeyi hesap eder
Hükümet ile devlet ayrı şeyler.
Ben asıl ülkenin sahiplerinden devletten bahsediyorum.
En kısa böyle açıklayabildim
Devlet böyle bir şey yapamaz, bunlar ancak siyaseten olur şimdi buradan açıkca yazmayayım. O değilde biraz önce bir soruda yorumunuzu okudum, mezar başında beklemekten bahsetmiştiniz. Oraya yazmak , istemedimde, mesela bir insan ölünce canide namaz falan kılarken biri başınd abekliyor tabutun bunun anlamı nedir?
Planlamasını devlet yapar, hükümet uygular,
Doğrusu böyle olmalıydı sanırım.
İslam fıkhında “mutlaka biri durmalı” diye farz bir hüküm yoktur, ancak Osmanlı’dan beri süregelen örf ve edep geleneği olarak yerleşmiştir. Bu yüzden camilerde alışkanlık hâline gelmiştir.
Ama refakatçiyi diyorsanız eğer
Tabut başında duran kişi, cenazeye son ana kadar refakat eden kişi olarak kabul edilir. Bu, manen “yalnız değilsin” mesajıdır.
Ama ben bir kaç defa bu durumu gördüm her cenazede değil
İşte bir anlamı var mı ölü için , hani nedne yani. İllaki bir açıkşaması olmalı
Yani cenaze sahipli bilginiz olsun mesajı ve hoca o kişiye meyidin erkek mi kadın olduğunu sorar
Başka aklıma gelen
Birde tabutun düşmemesi için duruyor diyebiliyorum
Karışıklık oluşmasın veya karmaşıklık durumunda düşmesin gibi
Yani yardımcı gibi düşün
Ama belkide dahada farklı görevleride vardır
Ama her cenazede yok
Bazılarında denk geldim
İslam fıkıhında yok sadece gelenek olarak yapılıyor
Ben çok denk geldim hatta bir keresind eaşırı sağanak yağış var millet çamide musalla taşında tabutun başınd abir genç bekliyordu. Kiç başkasının cenazesini alıp götürükii. .. başka bir şey
Dirilme ihtimalide var
Mezarlıkta gömüldükten sonra beklenmesi bu sebeple
Camide beklenmeside muhtemelen diğer sebepler ve bundan dolayıdır diye düşünüyorum
Bunun hakkında net bilgim yok
Sadece ne için durduğu hakkında ufak tefek bilgim var
Anladım, teşekkür ederim🌺
Rica ederim 😇
Birlik bilinci güçlü olduğunda insanlar kolay yönetilmez. Çünkü yalnız insan korkar, rekabet eder, susar; birlikte olan insan ise paylaşır, sorgular, dayanır. Bireyselleşme “özgürlük” gibi sunuluyor ama çoğu zaman yalnızlaşma üretiyor. Sistem için bu daha konforlu, herkes kendi derdinde, kimse yanındakini tutmuyor. Oysa insan dediğin şey tek başına değil, temasla, dayanışmayla ayakta kalır. Yalnızlık moda değil, öğretilmiş bir alışkanlık. İçimizdeki “birlik hissi”nin rahatsız edici bulunmasının sebebi de bu zaten.
İyi eğitilmiş ve birlik olabilen bir kitle gücü elinde bulunduranları korkutur.
Çok doğru Oğuz Kağan ın bahaettiği tek ok yedi ok feksefeside bu
O kim abla
Dede korkut hikayelerinde anlatılır, oğuz kağan derki, bir ok çabuk kırılır ama 7 ok bir olursa eğmek bükmek kırmak zordur. Devleti hava ve toprak isimlerini verdiği oğullarına bölmüş ama bu nasihati vermiştir.
Siyasetçi filan mı
Orta Asya Hun imparatoru , tu'man oğlu maodun yani metehan, oğuz kağan olarak bilinir.
Sağcı mı, solcu mu
Dalga mı geçiyorsun benimle?
🤭
Kırıcısın, boş ver..
Kırılacak bir şey yok.
Uzun coook uzun yillardir zaten bize pompalanan şey yqlniz olmak.. evler bile hayatlar bile buna göre dizayn ediliyor.. tek kişilik her şey.. bu tek kisinelik kendini benzersiz kar tanesi hissetmeme ve hayqtta senden daha önemli ne olabilir ki felsefeleriyle birlestiriliyor.. kitaplar yayınlar bile buna yonelk.. kollektif bilinç denilen şey artık yok.. herkes lokomotif herkes lider herkes özel.. teknik olarak Okyanusu demizleyen bir istiridyeden ya da midyeden daha az hayatq ve dünyaya katkımız varken.. herkes kendi krallığında kral kraliçe :)))
Yalnızlık gerçekten pazarlanıyor şu an, haklısın 😔 Ama insan zihni, ilişki ve iş birliği üzerine kurulu. Kapital sistem için “tek başına tüketen birey” daha kullanışlı, o yüzden birlik duygusu zayıflatılıyor. Senin içindeki kolektif olma ihtiyacı aslında çok sağlıklı. Ufak da olsa, benzer düşünen birkaç insanla gerçek bağ kurman bu hissi bayağı hafifletir 🌱🤝
Cevap
22Cevap
İnsanlardan soğuyoruz o yüzden kendi halimizde takılıyoruz
İnsanları takmıyorum ben hiç
Ya şöyle bir şey çünkü insanlar artık ilişkilerini veya hayatını bireysel bir şekilde idame ettirip sadece acaba Benim bu işten çıkarım ne olur mantığı ile hareket ediyoruz yani birine fayda sağlamak Bir birlik olmak yardımcı olmak bunları bir kenara bıraktık birini iyilik yapmak artık karşılıksız kalmıyor karşılıksız hiçbir şey yapılmıyor Çünkü niye biz inancımızı İslam'ı Allah'ı unuttuk ha ben de dört dörtlük bir Müslüman değilim günahlarım var ama günden güne daha kötüye gidiyoruz
Teknoloji geliştikçe insanlar yanlız kalmayı tercih ediyor
Sosyal ağlar insanları tamamen içine çekiyor ve altarnatifler çoğalıyor
Şimdi de yapay zeka ve yapay robotlar çıkmaya başladı bu robotlar piyasaya sürüldüklerinde insanlar Dahada içe kapanacak
Akrabalık zaten bitmek üzere
Arkadaşlık dersen topun ağzında
Allah sonumuzıçu hayır etsin
Aslında hedeflenen oluyor.
Oportünist bakış açısına sahip kitleleri sevk ve idare çok daha kolaydır. Birlikten kuvvet doğar sözünün sahada egale edilmesi halidir çünkü yalnızlık korku ve kaygı barındırır.
Aile dediğimiz çekirdek kadroda bile içsel yalnızlıklar yaşıyoruz. Bunca çatırdamaya rağmen tepkisiz kalmak projenin başarı oranını gösteriyor.
Böl , parçala , yönet.
Birlik olanı yönetmen mümkün mü?
Tabiki değil , içeriden çüeütme
Reel hayatın içinde her şey var.
Gözümü , kulağımızı , ağzımı kapatmaya çalışsakta.
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi;
Ne Mutlu TÜRKÜM diyen.
Yalnızlık Allah'a mahsus. Ömür yalnız bitmez.
Yalnızlığı moda gösteren bir baltaya sap olamayan kişiler.
Dünyaya ilk gönderilen Hz adem ve Hz Havva bile birbirine eş olarak gönderildi
Bu konudaki Bireysel aydınlanma sizinle aynı raddedeyiz.
Kolay yönetmek ve yönlendirmek için , insanların organize olmasını engellemek, zayıf kalmasını sağlamak için yalnızlık övuluyor.
İnsanlar artık bağlantıyı telefonla yapıyor telefonlara bağlanmış vaziyetteyiz. Bu da yalnızlığı moda gibi gösteriyor. Yine de yalnızlık modası diye bişey yok aslında
Siyasi ekonomik toplumsal vs her açıdan dağınık olan toplumları yönetmesi çok daha kolaydır. Yeri geldiğinde yok edip baskılanması da.
Çünkü çok kalabalığız ve Dünya nimetleri azaldı ( bu en büyük yalan, sadece gözü aç olanı doyuramıyoruz, dünyanın tek sorunu bu)
Birlik adına bir şey arama bu zaman da
görmüyor musun insanlar ne hale getirdi dünyayı,
sessizliğin sesini dinle ve yalnızlığın tadını çıkar.!
Telefon gibi teknolojiler bizi asosyal olmaya itiyor. Yapay zeka da tuzu biberi oldu.
Çünkü insanlar kötü merhametsiz yalnızlık bu yüzden daha iyi
Bşr toplumu yoknetmek istiyorsan birliği kaldır bşreyselliği getir bu kadar basit
Birlik olan zor yönetilir
bireysel olan daha kolay yönlendirilir
bu yüzden
Bireyselleştirmek kolay, ama birlikte düşünmek daha eğlenceli olurdu 😄💛
Öyle bir şey yok yalnızlık bu hayatı yaşamayı beceremeyenlerin kaderidir. Kafa yapısı değişirse belki bu kaderde değişir.
Bencillik güzel değil
Daha çabuk parçalanmak için
Kapitalist düzen diyip işin içinden cikiyorum.
Yeri ve zamanında olan Birlik her zaman güzeldir
Bende öyle düşünüyorum
😊👍
Zaten bireysel olabilmesin bu nasıl soru?
Duygusuz üzüntülü bireyler olmak için
Çünkü çoğunluğun idaresi ve zaptı güçtür.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?