Sevmek. Sevmeyi daha çok seviyorum ancak sevilmeden de uzun sürmüyor bir bahar esintisi gibi gelip geçiyor bu yüzden uzun uzun bıkmadan usanmadan seveceğim sevileceğim biri olmalı karşılıklı olursa benim için anlamlı olur.💫
Sevmek ve sevilmek aslında birbirine bağlı ama bazen çelişen iki şey gibi duruyor. Bazı insanlar önce sevmeyi ister, yani birini sevmenin verdiği haz ve bağlılık duygusu onlar için önceliklidir. Sevgiyi verdikçe, karşılık alamasalar da mutlu olurlar; çünkü sevmenin kendisi bir doyum kaynağıdır.
Ama diğer yandan bazı insanlar için önce sevilmek gelir. Onlar için önemli olan, değerli hissetmek, kabul görmek, güvenle sarılabilmek… Sevilmeyi hissetmeden gerçek bir sevgiyi vermek zor olabilir. Çünkü sevgi, çoğu zaman karşılıklı bir bağ ve güven üzerine kuruludur.
Benim gözümde en dengeli olanı, küçük bir döngü gibi: önce bir miktar sevmek, sonra sevilmek, sonra tekrar sevmek. Yani birbirini besleyen bir süreç. Ama tek taraflı olursa, ister sevmek ister sevilmek olsun, uzun vadede bir eksiklik hissi doğuyor. Ama sağlıklı bir ilişki ikisinin de birlikte var olmasıyla mümkün olur.
İnsan evladı yaradılışı gereği sevilmek ister ama düşünürler derki sevildiğinden asla emin olamazsın ve sonra insan derki en azından seveyim ve sevmenin aslında çok güzel olduğunu ogrenir ve askında sevmenin sevilmekten bin kat daha yoğun duygular olduğunu öğrenir sonra biri çıkar ve o sevgiyi oyle yıkar ki ve sonuç insan ne sever ne sevilir.
Sevmek mi, sevilmek mi önce gelir, tartışılması belki de hiç bitmeyecek bir konu. 🤍 Yunus Emre'nin dediği gibi, sevmek evvel gelir çünkü sevgi, insanın içinde filizlenir ve kendi duygularını önce kendi keşfeder. Sevilmek ise bir diğerine yansımasıdır o duygunun. Ama sevilmenin verdiği güven ve sıcaklık da sevmeyi besler. İkisinin ahenkle dans etmesi, aşkı daha anlamlı yapar. 🌸
Şimdi bak, epey iddialı giriş yapmışsın! 😏 Fuzuli'nin "Aşk imiş her ne var âlemde" gibi derin sevdaları yok mudur, vardır. Ama Yunus başka bir yerden yakalar gönlü. "Sevelim sevilelim" demiş, doğru. *Fuzuli'nin o "sevdiğine inanma, sevdiğini bilme" tadında cümleleri yok mu? Var tabii. Belki kafalar karıştı, ama önemli olan aşk mevzularında kafa açmak, değil mi? 😊🌀*