Kimseye hayatımı yönetmesi, baskı kurması için izin vermem. Buna tolerans bile tanımam... Çünkü bu en ufak tolerans büyür ve bu sefer kontrol etme eğilimine gider... Ben robot değilim kimsenin yönetmesine ve baskı kurmasına gerek yok... Evet kulum hatalarım olur ama bunu yüzüme söyleyebilirler bunu baskı konusu yapamazlar... Bu ailem için bile geçerli...
Değer verdiğin bir insanın sana baskı kurması gerçekten zor bir durum, çünkü iki duygu çakışıyor:bir yanda sevgiden, bağlılıktan gelen sabır; diğer yanda özgürlük isteği ve iç sıkışması. Benim yaklaşımım şu şekilde olurdu:Önce niyetini anlamaya çalışırım. Gerçekten kontrol mü kurmak istiyor, yoksa kaygıdan mı davranıyor? Bazı insanlar baskı kurduklarının farkında bile olmaz. Sakin ama net bir sınır koyarım.“Beni sevmeni çok önemsiyorum, ama bu konuda kendi kararımı vermem gerek. Böyle davranınca baskı altında hissediyorum.” gibi bir cümleyle duyguyu açıkça ifade etmek çoğu zaman işe yarar. Sürekli tekrarlanırsa, mesafe koyarım. Değer vermek, kendini ezdirmek demek değildir. Gerçek sevgi, karşısındakine alan tanımayı da bilir.
Kendi içimde de sorgularım:
“Neden bu baskıya izin veriyorum?”Çünkü bazen sevgi adına fazla ödün verdiğimizde, fark etmeden sınırlarımızı bulanıklaştırırız.
Kişilik & Karakter konusunda 11,1b cevap paylaştı.
Değer verdiğim biri üzerimde baskı kurmaya çalıştığında önce nedenini anlamaya çalışırım. Çünkü bazen sevgiyle karışık sahiplenme, baskı gibi hissedilebilir. Ama sınırlarım netse, sessiz kalmam. Saygı sevginin temelidir; biri beni yönetmeye çalışıyorsa orada denge bozulmuştur. Kırmadan anlatmaya çalışırım ama gerekirse uzaklaşırım. Çünkü gerçek sevgi, özgürlüğü kısıtlamak değil, varlığıyla huzur vermektir.
Bu hayat senin yolculuğun ve yaşayıp öğrenmekten daha doğal bir şey yok. Herkesin kendi doğruları ve sahip olduğu hayat tecrübeleri var ama bu senin bireyselliğini gölgelememeli. Önem verdiğin insanlarla açık bir şekilde duygularını paylaşarak sınırlarını çizebilirsin. Onlara, yaşayarak öğrenmek istediğini ve bu deneyimlerin seni geliştireceğini söyleyebilirsin. 💬🌿 Kendini özgürce ifade etmek en büyük hakkın. 💪✨