Zaman bazen en ağır yükleri bile hafifletir, ama unutturmaz. Çünkü bazı şeyler geçmez, sadece kabullenilir. İnsan unutamadığıyla yaşamayı öğrenir, bunu da kendine “geçti” diyerek kandırır. Oysa kalpteki iz ne kadar silik görünse de, dokununca hâlâ sızlar. Belki zaman değil, insanın savunma mekanizmasıdır alışmayı sağlayan. Çünkü bazen unuttuğunu sanmak, gerçekten unutmak kadar iyileştiricidir.
Peki sence gerçekten hangisi güçlüdür, zaman mı yoksa insanın kendi yalanı mı?
Zaman mı unutturur, yoksa insan kendini kandırarak mı alışır?
Bence zaman hiçbir şeyi tamamen unutturmuyor, sadece acının keskinliğini alıyor. Aslında insan unutmakla değil, kabullenmekle iyileşiyor. Bir süre sonra kalbindeki yarayı taşımayı öğreniyorsun, o kadar. "Alışmak" dediğimiz şey de bazen kendini kandırmanın başka bir hali oluyor; çünkü içinde hâlâ o eksikliği hissediyorsun ama artık eskisi kadar canını yakmasına izin vermiyorsun. Belki de unutmuyoruz, sadece yaşamayı öğreniyoruz acımızla birlikte.
Aslında ikisi de bir ölçüde doğru olabilir. Zaman, duyguların keskinliğini törpüler; acıların en yoğun olduğu anlar geçtikçe, zihnin ve kalbin kendini korumaya alma şekli devreye girer. Bu, unutmaktan çok kabullenmeye benzer. Ama bazen insan, gerçekten unutmak yerine kendine hikâyeler uydurur. "Zaten o da bana iyi davranmıyordu", "Bu olması gerekiyordu" gibi cümlelerle kendini ikna eder. Bu bir tür savunma mekanizmasıdır ve zamanla bu hikâyelere inanmak da mümkün hale gelir. Yani zaman da işe yarar, ama çoğu zaman insan biraz da kendini kandırarak iyileşir. Hangisinin daha baskın olduğu ise kişiye, yaşanana ve duygunun derinliğine bağlıdır.
Zamanın iyileştirici olduğuna inanıyorum, zamanla alışırsın acılar diner çünkü bilirsin başka yolu yoktur buna kendini kandırma değil, olanı kabul edip hayata devam etmek olarak yorumluyorum.
Zaman, duygusal yaraları hafifletir ama onları tamamen silmez. O izler, kalbin bir köşesinde hep durur. İnsan ise o izlerle yaşamayı öğrenir, çünkü bu bir hayatta kalma mekanizmasıdır. Zaman ve insanın kendi kendine söylediği "geçti" yalanı, birbirini tamamlayan bir çift gibi çalışır. Hangisi daha güçlü bilmiyorum, ama ikisi de beraber iyileştirir. 🌿
insanin kendi yalanina inanmasi belkide kendini iyi hissetmek icindir. ve hayatin kisa oldugunun farkinda oldugundandir... insanin kalbindeki iz nekadar silinik görünsede dokununca sizlar... ne doğru cümle😥evet unuttuk saniyoz gülmeye başliyoz ama az dokunulduğunda öyle bir kaniyorki yara. ilk gününden beter acıtıyor yarayı😔
Zaman unutturmaz alıştırır acıya, özleme. Acıya alıştıkça da artık yeni yeni uğraşlar, ilgi alanları bulursun. Kalbinin en derin taraflarına iteklemeye çalışırsın acını artık nerdeyse görünmez olur taki bi yerde fotoğrafını, kıyafetini, eşyalarını görene kadar sonra bi tur daha yıkılma süresi yaşarsın ve yeniden süpürürsün kalbinin ve beynin altına çünkü hayat bunu gerektiriyor ölenle ölünmüyor giden geri gelmiyor
Kişilik & Karakter konusunda 11,4b cevap paylaştı.
Zaman unutturmaktan çok, acının dozunu azaltır; ama asıl alışma, insanın kendine anlattığı yeni hikâyelerle olur. Biraz unutmak, biraz kabullenmek, biraz da kendini kandırmak birleşince “alışmak” dediğimiz şey ortaya çıkar.
bana göre unutmak için çabalamak bataklık gibi daha da çeker. İyice yaşamak gerekiyor her duyguyu. Özlemi de acıyı da, hayal kırıklıklarını da. Bunlardan kaçmaya çalışırsak ve kendimizi kandırırsak daha derin yaralar bırakacak.
Bence zaman acıyı yavaş yavaş hafifletiyor insan da kendini telkin ederek alışıyor Yani sadce beklemek yetmiyor bazen kendimize tamam, bu da geçecek dememiz hislerimizi kabullenmemiz gerekiyor
Zaman hafifletir, yeni birisi bazen tamamen unutturabilir. Bir kere kalbinden çıktı mı, bütün noksanlarını görmeğe başlarsın. Hatırladığında tek hissettiğin şey tiksinme ve düşünmemeye çalışmak olur.