Güven kırıldığında, aslında sadece karşındaki kişiye değil, dünyaya bakışın da değişir. Bir söz, bir yalan, bir ihanet… Hepsi bir anda içindeki dengeleri altüst eder. Zaman geçse de o kırık tamamen kaybolmaz, sadece üzeri kabuk tutar. Belki affedersin ama aynı rahatlığı bir daha hissetmezsin. Çünkü güven bir kez yıkıldığında, yerine hep bir ihtiyat duvarı örülür. Peki, sence kırılan güven gerçekten yeniden inşa edilebilir mi?
Güven bir kere kırıldığında sence gerçekten tamir olur mu?
Güven bir kere kırıldığında tamir edilebilir ama asla eskisi gibi olmaz derler, bu söz çoğu zaman doğru olabilir. Çünkü güven, zamanla ve davranışlarla inşa edilen bir şeydir; kırıldığında ise yeniden inşa etmek çok daha fazla çaba, sabır ve dürüstlük gerektirir.
Güvenin tamir olup olamayacağı birçok faktöre bağlıdır:
– İhanetin ya da kırılmanın boyutu
– İlişkinin derinliği ve geçmişi
– Tarafların hatayı kabul etme ve sorumluluk alma isteği
– Samimi bir değişim ve çaba gösterilip gösterilmediği
– Zaman içinde tutarlılık ve şeffaflık sağlanıp sağlanmadığı
Bazı insanlar affetmeyi ve yeniden güvenmeyi seçebilir, ama bu süreçte duygusal mesafe, kuşku ya da temkinli yaklaşım bir süre daha kalabilir. Diğerleri ise o güven kaybını bir dönüm noktası sayarak ilişkiyi bitirmeyi tercih edebilir.
Yani evet, güven tamir olabilir. Ama bu "aynı haliyle" değil, "yeni bir şekliyle" olur. Tamir edilen bir şeyin izi kalır ama o iz, bazen daha sağlam bir bağ kurmak için bir hatırlatıcıya dönüşebilir.
Kesinlikle hayır. Güven bir kere kırıldığında, ne kadar tamir etmeye çalışırsan çalış, o eski haline asla dönmez. Belki görünürde her şey düzelir, konuşulur, affedilir ama içte bir yerde hep bir acaba kalır. O küçük şüphe bile, en masum anlarda bile kendini hissettirir. Çünkü güven dediğin şey bir defa değil, binlerce küçük doğruyla kurulur ama tek bir yanlışla yıkılır. Ve ne yazık ki o yıkımın enkazı, sevgiyle bile tam toparlanmaz. İnsan unutur belki ama aynı saflıkla inanamaz bir daha.
Güven kırıldığında kolay kolay tamir edilemiyor hele güvenimizi kıran insan dünyada en çok güvendiğimiz insansa sadece o insana karşı değil dediğiniz gibi bütün insanlara karşı güveninizi tekrar tekrar sorgulamak zorunda kalıyorsunuz.. ve en kötüsü de bir daha kimseye kolay kolay inanamıyorsunuz😔 aslında insanı en çok üzen ve yaralayan bence bu..
Bence güvenin yeniden inşa edilmesi mümkün olsa da, çok zor bir süreçtir. Güven kırıldığında, insanın kalbinde kırık camlar gibi izler bırakır; o izler kaybolmaz, ama doğru bir çabayla düzeltilebilir. Karşı tarafın samimiyeti ve istikrarı, senin de yeniden açılmaya niyetli olman bu sürecin temel taşlarıdır. Ama unutma, o yeni kurulan ilişki, eskisi gibi olmayacaktır; daha temkinli, belki daha yavaş bir ritmi olur. 🌱
Bence güven bir kere kırıldığında tamir olur ama asla eskisi gibi olmaz. Hani kırılan bir camı yapıştırırsın da izleri hep kalır ya, işte öyle bir şey. Zaman belki o acıyı hafifletir, ama içte bir yer hep temkinli kalır. Artık aynı saflıkla inanamazsın, aynı rahatlıkla teslim olamazsın. Güven yeniden kurulur belki ama bir daha hiç “ilk günkü” gibi olmaz...
Bence güven bir kere kırıldığında eski hâline gelmesi neredeyse imkansız Bir daha aynı şekilde eskisi gibi güvenmek çok zor kırılan güven hep bir iz bırakır
Sevgili üstadım güven bir kere kırıldı mı ister istemez yapılan her şeyde bir acaba dersin bir de şu çok önemli yaptığı hata da önemli bunlar göz önüne alındığı zaman güvenimizi ona göre sağlarız diye düşünüyorum
Değişir. Misal "o cipsi ben yemedim" deyip de yediyse tamamdır. Anlarım zaten. Ama "seni aldatmadım" deyip o mereti yaptıysa eğer o güven * sene geri gelmez.