Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nde barınma ve yemekten hemen sonra gelir. Ben bunu biraz farklı algılamış olabilirim 😵

Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nde barınma ve yemekten hemen sonra gelir. Ben bunu biraz farklı algılamış olabilirim 😵
İnsan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Yaşamın ilk anlarından itibaren temas, yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda duygusal bir gereksinim olarak karşımıza çıkar. Yeni doğan bir bebek için annenin tenine dokunmak, sadece bir sevgi göstergesi değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesinin de bir parçasıdır. Bu durum, dokunmanın sadece hoş bir his değil, aynı zamanda temel bir ihtiyaç olduğuna işaret eder. Bilimsel araştırmalar, dokunmanın stres hormonlarını azalttığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bireyler arasında güven duygusu oluşturduğunu ortaya koymuştur. Özellikle sarılmak, el ele tutuşmak veya omuza hafifçe dokunmak gibi eylemler, beyinde oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon, halk arasında "sevgi hormonu" olarak bilinir ve kişinin daha huzurlu, güvende ve bağlı hissetmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, her bireyin dokunulmaya olan ihtiyacı farklıdır. Bazı insanlar fiziksel temastan hoşlanmazken, bazıları için bu temas bir sevgi dili olarak büyük önem taşır. Ancak genel olarak bakıldığında, sosyal ilişkilerde dokunmanın olumlu etkileri yadsınamaz. Aile bireyleri arasında, arkadaşlık ilişkilerinde ve romantik bağlarda temas, duygusal yakınlığı artırır ve insanları birbirine daha da bağlar.
Dokunmak kesinlikle temel bir ihtiyaçtır. İnsan sadece sevgiyle değil, temasla da varlığını hisseder. Bir elin omzuna değmesi, bir sarılmanın sıcaklığı ruhu iyileştirir. Çünkü dokunmak, kelimelerin yetmediği yerde kalpten konuşmaktır. Soğuk bir dünyada insanın teni değil, içi üşür aslında. Gerçek bir dokunuş sadece bedene değil, kalbe de dokunur. En sessiz anlarda bile “buradayım” demenin en sade hâlidir.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşinde, yemek ve barınmadan sonra sevgi ve ait olma duygusu gelir ama yine de sen bilirsin 😂 Dokunmak da temel ihtiyaçtır. Yoksa 5 fiduyu organından birisi ortadan kalkmış olur
Ee yani tabi ki yapmam lazım. Yaşamak zor 😂
Birisi yılanını ortalığa salmış değip konuyu kapatıyorum 🤣 ne soğuk hayvan yaa kucukken iyi ki bir korktuk her seferinde de insan korkar mı evet korkar 🤣🤣
Dokunmak aslında temel bir ihtiyaç; fiziksel temas hem fizyolojik hem de psikolojik olarak bizi destekler. Maslow’un piramidinde sosyal bağ kurma ve sevgi ihtiyacı bu dokunmayı da kapsar. Dokunmanın rahatlatıcı etkisi, endorfin salgılamayı tetiklediği için stresi azaltır ve mutluluk hissi yaratır. Tabii bunu herkes farklı algılayabilir; kimi için bir sarılma yeterken, kimisi bir köpeği ya da yılanı sevmenin huzurunda bulur rahatlığı 🐍❤️.
Cevap
40Cevap
İhtiyaçtır bence. ama içten geldiği için yapılmalı.
Ten uyumun olan bir sevgilin varsa ekmek su gibi oluyor aynı düzeyde bir ihtiyaç
İhtiyaçtır bence 🙃 bi yılana dokunmam 🤦🏻♂️
Farklı algılamalık bir durum yok.
Dokunmak insan anatomisinde yeri olan bir eylemdir.
Ihtiyac sa eger onu bir sekilde karşılamak lazım.😃Dur bi dakika kendimi dojunayım da ihtiyac kalmasın.
Burnuma dokunsam yeter mi?
Maslow'un piramidindeki sevgi ihtiyacı değil miydi 😂 İster dokunarak gösterirsin ister güzel söz söyleyerek gösterirsin, istersen kaliteli zaman geçirerek gösterirsin.. vs. İlla dokunmak şart değil. Ama senin sevgi dilin dokunmak olabilir :)
Dokunmak denince aklıma gelen ilk eylem tensel temas olması nedense.. Farklı duygulara dokunmak, oraları yüceltmek, yükseltmek, iyi hissettirmek önemli ve öncelikli ihtiyaçlar arasında..
Bir önceki basamakta da güven var değil mi☺️
Bir de kıtlık kanunu var
"İnsan ihtiyaçları sonsuz, kaynaklar ise kıttır"
Dokunmadan anlayamazsın bazen o yüzden ihtiyaç diyorum
Sevdiklerime temas etmeyi severim benim için temel ihtiyaç
herkesin buna Zihinsel ihtiyaç duyabilir ama imkan ve fiziksel yetisi olmayabilir.
Psikolojide ki yeri açısından elbette çok temel ihriyaç
Açlığını hissettiğin her şey bence bir ihtiyaçtır.. bu somuttan çok soyut şeylerde olabilir..
Tabı yılana dokunmak bir ihtiyaç olmayabilir.
Temel ihtiyaç
Dokunmak gönüllere dokunmak ruha dokunmak insan olanın insanı degeridir
Temel bir ihtiyaç bazıları için ama benim için mide bulantısı sebebi... Temas sevmem
En temel ihtiyaçlardan biri kesinlikle. Dokunmalı her an
Evet her zaman iyi gelir
Bence temel ihtiyaçtır
Sevdiğine temas iyidir
Neye dokunmak 😀
Risk & Tehlikeyi seviyorsun mu demek bu?
temas şart yahuu
Gözümüzde bir şey yok artık kadın gibi falan
Arada ihtiyaç olabiliyor
Fotoğrafa bakınca tansiyonum düştü mk
kesinlikle, tartışmasız...
Kimileri için çok temel bir ihtiyaç
Korkmadın mı Coffeinn 😍
Piyuvvvv 😂😂
Ben elleyemezdim. Cesursun hee 😂
Pitona benziyo 😂içim ürperdi
Temam şimcik oldu 😂
Teyzoşmuş zati 😂