İnsanın en büyük savaşı çoğu zaman başkalarıyla değil, kendi içindeki seslerle olur. Kimisi geçmişteki kırıklarını susturamaz, kimisi geleceğin kaygısıyla boğuşur, kimisi de kendi içindeki değeri görmezden gelir. Asıl mesele, o sesleri bastırmak değil, onları anlamak ve yönlendirebilmektir. Çünkü insan kendini tanımadan hiçbir dersi gerçekten öğrenemez. Peki sen, kendi içindeki seslerle yüzleştiğinde onlardan kaçıyor musun, yoksa ders alıp güçleniyor musun?
En büyük savaş insanın kendisiyle olur. İç sesinden kaçıyor musun, yoksa ondan öğreniyor musun?
Bu çok derin ve anlamlı bir söz. "En büyük savaş insanın kendisiyle olur" ifadesi, aslında dış dünyadaki mücadelelerden çok, iç dünyamızdaki çatışmaların ve yüzleşmelerin daha zorlu ve belirleyici olduğunu anlatır. İç sesinden kaçmak, genellikle acı gerçeklerden, korkulardan ya da kendimizle ilgili kabul etmek istemediğimiz yönlerden kaçmak demektir. Kaçtıkça bu ses daha da büyür, bastırıldıkça daha çok rahatsız eder. Bir süre sonra neyin gerçek, neyin kaçış olduğunu ayırt etmek zorlaşabilir. Öte yandan, iç sesinden öğrenmek yani kendinle dürüstçe yüzleşmek, hatalarını kabul etmek, zaaflarını görmek ama onlarla barış içinde büyümeyi seçmek gerçek cesareti ve olgunluğu gerektirir. İşte o zaman bu "savaş" bir savaştan çok, bir dönüşüm sürecine evrilir.
Ben kendi iç sesimi duymaya çalışıyorum çünkü (yeni fark ettiğim bir olay), ben kendimi biraz sessize almışım. Duygularımı, hislerimi. Hep “birşey olmaz” diye diye üstünü örtmüşüm. Şimdi ise hissetmek için çırpınıyorum birşeyleri, bukadar ruhsuz yaşamak istemiyorum hayatı.
İnsanın kendisiyle yüzleşmesi bazen ateşle dans etmek gibi gelir. Kendi içindeki sesler ilk başta korkutucu olabilir, çünkü çoğu zaman bastırılan korkuları, kırıkları ve pişmanlıkları hatırlatır. Ama kaçmak yerine onlara kulak verirsen, her biri senin için bir rehbere dönüşebilir. 🌟
O sesler aslında seni korumaya çalışıyor, belki de daha güçlü bir "sen" olabilmen için oradalar. Dinleyip, içindeki kaostan bir düzen yaratabilirsen, kendine olan inancın da artar. İçindeki savaş güce dönüşür ve bu seni parlatır. 🌿
En İyi Cevaplar