İnsan neden başına gelecek ve eninde sonunda yaşayacağı şeyden neden korkar ki? İnsan bilinmezlikten de korkmamalı çünkü başına ne geleceği bile bilmiyor. En azından kendine güvenen insanlar korkmamalı''
Latin

İnsan neden başına gelecek ve eninde sonunda yaşayacağı şeyden neden korkar ki? İnsan bilinmezlikten de korkmamalı çünkü başına ne geleceği bile bilmiyor. En azından kendine güvenen insanlar korkmamalı''
Latin
Çok güzel soru. Güzel ayrım yapmışsın.
Ölüm anlık bir şeydir.
Asıl ürküten, sonrasında ne olacağını bilmemektir.
Bilinmezlik insana huzursuzluk verir, kontrolün sende olmadığını bilmek huzursuzluğu daha da arttırır diyeyim.
İnsanı asıl tedirgin eden ölümden öncesidir, yaşamak isteyip de yaşayamadığı şeylerdir.
Sıklıkla kullandığım bir cümle, hayatta ne istediğine dikkat etmek gerekiyor.
Yaşadığımız, içine doğduğumuz hayatla uyumlu istek ve hedeflerimiz olursa onlara ulaşma ihtimalimiz de daha fazla olur. Ulaşamasak bile süreç bizi yeterince tatmin edebilir.
Öteki türlü yaşadığımız ve yaşamak istediğimiz hayat arasında derin uçurumlar varsa ulaşmak ve elde etmek imkansız hale gelir. Bu da aynı ölçüde benliğimizde derin yaralar açılmasına sebep olur. Farklı zamanlarda, farklı kişilerle, farklı şekillerde kapatmaya uğraştığımız yaralar..
Geriye dönüp baktığımızda her anından keyif aldığımız, tatmin edici bulduğumuz bir hayatı yaşadığımızı düşünürsek ne ölüm ne de sonrası bizi tedirgin etmez..
(Umarım bunu da silmezsin 😂)
Şaka bee 😂
Sonrasında ne olacağını bilmemek. Bu dünyada bile alışmadığım şeylere tahammül edemiyorum orada tanıdık hiçbir şey olmayacak yapayalnız kalacağız. Şimdi kalabalıkların içinde yalnız edebiyatı yapmayacağım insana tanıdık bir ses bir yüz bile iyi geliyor. Korkuyorum.
Latin çok güzel ifade etmiş aslında 🙃
Ölüm beni korkutmuyor, tedirginde etmiyor. Hayatımın son anına kadar keyifli bir yaşam sürdürmeyi temenni ediyorum sadece..
Kesinlikle 🌿
Ölüm korkusu aslında insana dair en temel korkulardan biri. Bilinmezlik, sonrasında ne olacağını bilememek, insanı derinden sarsar. Ancak ölümden korkmak, hayatımızı nasıl yaşadığımızla da bağlantılı. Yaşadığımız anları yeterince değerli buluyorsak, korkumuz azalıyor. Kendine güvenen biri bile, bu bilinmezlikte insani bir korku yaşayabilir. Kısaca, ölümden korkmak doğaldır, ama onun hayat kalitemizi öldürmesine izin vermemek en doğrusu. 🌿
Cevap
12Cevap
Demek ki kendine güvenmeyen kişiler korkuyor ee doğru göreceğiz bakalım nolcak bilinmezlik merak ve endişe barındırır korkun bence))
Sonrasında ne olacağı bilinmezlik tedirgin eder insanı 🙂
Ölümle alakalı bir tedirginliğim yok. Eninde sonunda öleceğim ve korkum yok..
Ölümün kendisi dünyada sevdiğim insanlardan ayrılmak benim açımdan bu
İnsan doğası gereği ben merkezci bir varlıktır. Bu er ya da geç olacaktır. Gerek ölümün korkutuculuğu gerekse dünyevi arzular insanın ölümden uzaklaşmasına hayata ise bağlanmasına sebebiyet verir. Dünya'nın sahte ihtişamı insanın gözünü boyar bazen de. İnsan ölümden değil de aslında bilinmeyenden korkar. Dini inanca sahip insanlara bakarsan bir kabulleniş söz konusudur. Kendilerince doğru olan budur ve bunu benimserler. Ama maalesef ki ölüm konusunda mutlak doğrunun ne olacağı muamma. O yüzden insan ölümün sonucundan korkar. Yok olmaktan, bilincinin kapanmasından korkar. Zira düşününce gerçekten de korkunç bir şeydir bu. Hiçbir şekilde engelleyemeceğin bir sebep yüzünden ansızın bilincin kapanacak. Ne olduğunu bile anlayamayacaksın. Gördüğün son yüz, yediğin son yemek, aldığın son nefes... Kısaca yaptığın hiçbir şeyin anlamı olmayacak. Yaşadığın tüm dakikalar eninde sonunda bir hiçliğe ulaşacak.
Gerçekten mi
@Gldn207208 Dediğim gibi ölümden sonrası muamma sadece insanın genel korkularının sebebini açıklamak istedim.
İlk defa yazım kurallarına dikkat eden birine denk geldim. Ona şaşırdım.
Haklısınız
@Gldn207208 Teşekkür ederim, imlâ kurallarına dikkat etmeyi çok seviyorum. Sonuçta dilimizi korumamız lazım ki yozlaşmasın. Görünen o ki siz de dikkat ediyorsunuz.
Evet bazen dikkatimden kaçıyor olabilir fakat mümkün olduğunca ederim. Mesela imla kuralları ile başlık ve detayı yazılmamış, gereksiz emoji kalabalığı olan sorulara nedense gidemiyorum.
2 metre kare toprağın altında sonsuza kadar yatıyor olmak ürkütücü. Ama ruh ayrılıyorsa sıkıntı yok
Sonrasını bilememek kadar kötü bir şey yok bence
Ben sevdiklerimden ayrılıyor olacağım ve beslediğim kedilerde aklım kalacağı için üzülürüm.🥺
Bence çoğu insan dünyada ne nane yediğini ne kadar kul hakkına girdiğini ve ne kadar günahı sevabı olduğunu biliyor. Bunu bilince de ölmeye yakın ölüm iyiliği geliyor kimi insanlara.
İnsan kötüyse ölümü düşünür ve korkar. İyi insanın her şeyi kabullendiğini düşünüyorum hayata dair.
ölüm korkusu değil sonrasında olacakları bilmemezliktir, bilmemezlik insanları her zaman huzursuz rahatsız eder.
Bir hiç kadar küçük kaldığımız bu koca evrende kendine güvenmek, tam da insan denilen bu varlıktan beklenilen bir harekettir.
beni asıl tedirgin eden annem terlik fırlatabilir çünkü
Tek düşündüğüm geride bıraktıklarım başka tedirginliğim yok
Nasıl öleceğin. Allah herkese hayırlı ölümler nasip etsin
Ölümden korkmuyorumda nasıl öleceğimden ve sonrasından korkuyorum açıkçası
Aslında insanı tedirgin eden bilinmezlik ve dünyaya olan bağılılık çünkü insan beyni görmediğini idrak edemez zaten olması gerekende bu yoksa kimse bu dünyada yaşamak için uğraşmaz ve hatta dünya çekilmez bir hale gelirdi
İkisi de değil. Dünya hayatında yaptığın hatalarin sonucunu yaşayacak olmaktır, benim nezdimde
Aman öleceksek ölürüz
Bence sonrası.
ölümün varlığı kimseyi tedirgin etmez bence çünkü insanoğlu yüzyıllardır bunun farkında , insanı tedirgin eden ölüm somra sevdiğin kişinin bir daha hiç gelmeyecek olması, dünyaya bu kadar bağlanmışken gidip bir daha dönmemesi tedirgin eder ınsanıı nx
Ölümün kendisi de tedirgin edici, sonrasında yaşanacaklar da tedirgin edici.
Ölmeyecekmiş gibi çalış yarın ölecekmiş gibi yaşa derler sonuçta herkes tada çak
Ne olacağını bilmemek
Ölümden korkmuyorum sonrası muamma
Sonrasında ne olacağı belli
sonrasında ne olacağını bilememek
Sonrasında ne olacağını bilmemek
Ne olacağını bilmemek
Sonrasında ne olacağıni bilememek.
Bilinmezlik her türlü düşündürür tedirgin eder
Sonrası sanirim:))
İkisinden de tedirgin olmuyorm
Ölüm de doğmak kadar doğal bir şey
Ikisi de oyle hissettiriyor