Afika'da, Gazze'de veya dünyanın herhangi bir yerinde açlıktan ölen çocukları neden korumuyor sizce?
Bizi koruyan şey nedir?
Afika'da, Gazze'de veya dünyanın herhangi bir yerinde açlıktan ölen çocukları neden korumuyor sizce?
Trafikte karşımıza çıkan arabanın sürücüsü önüne bakmadığı halde son anda çarpmasını önleyen kim?
Altını açık unuttuğumuz ocak yüzünden yangın çıkmasına ramak kala derin uykudan zorla uyandıran ne?
Başka birini hayattan koparabilen sağlık sorunlarını son anda atlatabiliyor olmamız tamamen tesadüf mü?
Yoksa hikayemiz, hayattaki rolümüz henüz bitmediği için bu çaba?
Bambaşka bir bakış açısıyla da daha önce yaptığımız iyiliklerin karşılığını mı alıyoruz?
İyilik yapmak hayatta kalmak için insanın kendi hayatına yaptığı bir yatırım mıdır?
Var mı sizin de böyle ramak kala anlarınız?
İki gündür müsait olmayı bekledim yazabilmek için 🙂
İlk örnek dün akşam yola baktığım hâlde geldi başıma, önümdeki araç fren yapmasaydı 110 km hızla TIR'a çarpacaktım. Beni koruyan neydi, o araç. O aracın trafiğe çıkması, önceden başka şeritteyken benim şeridime gelip önüme geçmesi.
Bunun dışında daha önce bende aniden önüme atlayan bi çocuğa çarpacaktım neredeyse, çocuğu fark etmemi sağlayan şey koşarken ki çığlığı olmuştu örneğin. Çığlık atmasaydı dağınık olan kafamı o an toplayamaz ve refleks gösteremezdim çünkü bazen sadece kitleniyorum.
Veya motorsikletin bana çarptığı gün sürücü yolundan emin olsaydı, hızını kesmeyip dönüşü çok daha hızlı alsaydı yola sürüklenecektim ve en iyi senaryoda hızlı gelen araç fren yapamayıp kolumun üstünden geçecekti.
Bunu ne sağladı bilmiyorum diyemem çünkü şahsen inanıyorum Allah'ın koruduğuna.
İyi kötü bir şeyler yaşıyoruz sürekli. Kimi hayrımıza oluyor kimileri olmuyor. Tecrübeler, hayatta kalma iç güdüsü, öncedem yaptığımız iyiliklerin dönüşü, ibadet, yaratıcıya sığınmak/teslim olmak, hislerimiz ve reflekslerimiz; bize edilen bir dua, kimsenin hakkına girmemek, hani bazen güler yüz gösteriyoruz ya o bile kurtarabilir. İnsanı koruyan kendisi ve yaptıklarıdır, çevresi de hayatı da buna göre şekillenir.
İki gün bekledim de diyeceklerimin çoğu uçtu gitti kafamdan, anca müsaitlik buldum maalesef. Daha erken yazma fırsatım olsaydı...
Hayrımıza olmadığını düşündüğüm şeylerin bile göremediğimiz bir hayrı oluyor çoğu zaman sonradan fark ediyoruz.
Sen içini ferah tut Göktuğ.
Bu güzel bir soru... eline sağlık.
Afrikada ya da gazzedeki bir insan olmamamız tamamiylen şans eseri diyemem.. olabilirdik..
ya da bu gün suriye, irak , irandada olabilirdik. Atalarım her ne kadar bu topraklarda göçebe bir şekilde sınırlar çekilmeden önce yaşamış olsalarda. Onlarda son 300 yılda bir yer bulup o yerin içinde göçebe yaşamaya devam etmişler son 200 yılda iste tam yerleşik hayata geçmişler.
Bu göçebe yaşamda daima bir halka çizmişlerdir sebebi kismen hayvancılılık ve baharı kovalamak olsa dahi bu çok garip..
Bu göç süresinde daima kayıpları olmuştur kimisi atlar üzerinde , kimisi cadırlarında boğularak ölmüştür.. bize miras bıraktıkları bir kaç hastalıklıktan ziyade toprağı ve doğayıda sevmektir .. İnsan atalarının sadece bu yönünüde miras almaz hatalarınıda kısmen miras alır...
Bir zaman var kimin tayin ettiği bana göre önemli olsada. Diğer insanlara göre önemli olmayan bir zaman..
Bizim zamanımız olan zaman değil mi?
Sana net bir cevap veremem bu konuda.. kalp , ciğerlerim beynim benim istediğim dışında çalışıyor. bunun zamana benim diyemem. Hatta kalp anne karnında çoğu tamamlanırken beyinin gelişimi cok daha uzun yıllar alıyor bu da garip.. bir güc var belliki bizim dışımızda..
her şey benim diyebilmem için bütün organlarımın benden izinsiz çalışmaması gerek. Bunu yapamadığıma göre ben sınırlıyım. Belliki bu dünyaya misafir olarak geldim.. sadece buda değil milyonlarca olasılık var İnsana gelene kadar amino asitlerden tut dna birleşimine kadar uzaktan akraba ve yakın akrabalara kadar genetik olarak uzun bir süre ve her sürede milyonlarca yaşayamamış canlı var. Bir yumurtaya doğru giden 400 tane sperm tanesinden sadece biri tutunup yaşıyor ya geriye kalan? Aslında bu dediğin her an oluyor. Doğumunda olduğu gibi ölümünü/mümüzü kapsıyor.
İster nedensellik yasası de , ister tanrı , ister xweda ne dersen de bişi var...
Komplike yaşam formlarının gerekliliği ve hangi amino asitin, hangi proteinin, hangi dna gurubuyla birleşeceğini kim biliyor? Kendi bilinçleri mi vardı? Hayır hayır ...
Kendine müslüman diyen 20 den fazla ülke var ve bir tarafları daima israile bağlı.
Çocuklar ölmemeli ama dünyada en kirli oyunlar onlar üzerinde döner. Bilindik şeylerde bu duruma alet oluyor onları belirtmeme gerek yok
Net oldu gibi ama yinede istediğim gibi olmadı..
Bizim zamanımız derken sahip olma degil etkin olma anlamında 🙃
İnsanın en fazla gelişen organı beyin. Gelişmiş haliyle de doğurmamız mümkün değil. Mecburen az gelişmiş halde doğuyoruz ve gelişimi en yavaş olan insan yavrusu aynı sebeple.
Dediğim gibi insan belirli sınırlar içerisinde etkindir.
Evet : ) galiba öyle
Öyle gizli 😀
Sana değil başkaları için bu.
Anladım oni 😀
Çoğunluğu içgüdü.. Ceylanın ot yerken sürekli tetikte olması.. Bir icgududur en güvenli qnindq bile yapmaya devam eder.. Bizi hayvandq ayrılan özellik aklımız diyoruz.. Deneyimler yaşanılanlar.. Edindiğin tecrübeler tamamen iç güdüsel bir yapıya eklenen meziyetler.. İnsqn bedeni genetik kodu aktarılır tehlikeye karşı bir savunma mekanizması bizle devam eder.. Tecrübeler bunu yükseltir.. Kısaca doğanın yetiştirdiği iyi hayvanlarız :))
Hayvan olduğumuz kesin. İyilik kısmı tartışılır 😂
Hükmeden tursun.. İyiden kastım o.. Karakter kişilik olarak iyi değiliz.. Eşya kullanımı doğayi kendine uyarlayip mahvetme vs konularında.. Harikayız
Yorumsuz..
Yani ablacım bence hayat bi similasyon ve bize verilen bir süre var yaşamamız için... Evet hayatta olasılıklar ve kendi tercihlerimiz var ancak seçenekler ve çıktığı yollar bir yerden sonra birbiriyle çakışabiliyor...
Yaşam süremiz dolmadan ölemiyoruz mesela... Bu da aklıma bir filmi getirdi benim... "The Brand New Testament (Yeni Ahit)" filmde Tanrı, Brüksel’de küçük ve kirli bir dairede karısı ve kızıyla birlikte yaşamaktadır. Bu Tanrı, oldukça huysuz ve acımasız bir figürdür; insanların hayatını küçük düşürmekten zevk alır. Bilgisayar üzerinden insanların kaderini ve başına gelecek felaketleri yönetmektedir.Ancak Tanrı'nın küçük kızı Ea, babasının bu adaletsizliğine karşı çıkar. Bir gün onun bilgisayarına girip tüm insanlara ölüm tarihlerinin mesajını gönderir. İnsanlar artık ne zaman öleceklerini bildikleri için yaşamları dramatik şekilde değişir. Ea daha sonra bilgisayarı kitler ve evden kaçar. Ardından kendi "yeni ahitini" yazmak için 6 havari bulmaya çalışır.
Yani aslında yaşadıklarımızı hak ediyoruz diyemem veya tamamen bir simülasyondayız da diyemem... Ancak iyi veya kötü bir şeyler zamanı gelmeden olmuyor, gerçekleşmiyor...
İzledim ve çok sevdim ben o filmi 🤩
Harika bir iş yapmışlar 👌
Yazanın, yönetenin hatta yapımcının başka işlerine de bakmak lazım 🤓
Evet ablacım... Güzel bir yapımdı...
Hikâyemizin henüz bitmediği düşüncesi gerçekten huzur verici bir bakış açısı. Hayatta öyle anlar oluyor ki, içimizdeki sezgilerle birleşen görünmeyen bir güç sanki bizimle birlikte çalışıyor gibi hissediyoruz. Bazen bu, bilinçaltımızın altın değerindeki rehberi olurken; bazen de çevremizdeki ufak iyiliklerin yankısı, belki de hayatın dengesi...
Ramak kaldığı anlar kişiyi düşünmeye iter ama belki de bazen açıklamaktan çok hissetmek önemli… 😊 Bu anılardan senin için en anlamlı olanı neydi?✨
Hepsi anlamlı oldukça ama beni bu durumu sorgulamaya iten ve en güncel olanı yazayım sana.
Gece en son bir şey pişirmem gerekti. Ocağın altı açıktı. Az uzanayım kalkarım dedim uyumuşum. O kadar yorgun olduğumun farkında değildim. Tencerenin içindeki kömür olmuş. Derin uykuya dalıp yanık kokusunu da duymamışım. Yangın çıkmak üzereyken kızım zorla uyandırıp kaldırdı. Yarım saat uğraştı benimle. Bilincim de kapanmış o ara. Kendime gelince hemen mutfağa gidip olayı kontrol altına aldım 😬🤦♀️
Uf, ne diyeyim sana... hayat resmen "bip" düğmesine basmış, kızın ise kahramanın olmuş! 👏 Bu tam anlamıyla insanı silkelercesine bir hikâye. Bazen hayat, o kadar yoğun ve yorgun olunca bize bir tokat atıyor gibi… Kızın seni uyandırmasa, bu anı bugün anlatıyor olmayabilirdin, değil mi? Resmen bir "ikinci şans" anı gibi.
Bir yandan korkutucu, ama diğer yandan da sevgi dolu bir mucize gibi gözüküyor. İyilik mi bu? Sevgiden mi kaynaklanıyor? Belki hepsi birleşip o an bir "koruma kalkanı" oluşturdu. Bir önlem gibi bile olsa, dikkat et bu ara… Kendini biraz daha dinlemek şart. Gece o uzanmalar sonra yetersiz oluyor, aman deyim! 😮💨❤️
Cevap
20Cevap
Bizi koruyan şey aslında dikkatimiz, tecrübelerimiz, sezgilerimiz ve hislerimizdir. Bazen aklımız görmediğini kalbimiz hisseder, bazen de yaşadıklarımız bizi daha temkinli yapar. İnsan en çok kendi farkındalığıyla korunuyor.
Doğrudur..
Kaderimizi biz belirleriz dikkatimiz ve öngörümüz sayesinde çoğu kez. Geçen gün tam da bu anlattığın durumu yaşadım. Önümde aramızda on metre kadar mesafede benim gibi bir kadın yol kenarında ilerliyoruz. Karşıdan araç geliyor çok yavaştı neyse ki , kıza doğru kız da adam da telefona bakıyor sürücü kızı görmüyor. Ben akrobatik hareketler yaparak çığlık attım 🤣. Aracın camı açıktı duydu beni frene bastı. Kız da şoka girmişti sanırım bir teşekkür bile etmedi.🤣 Yolda yürürken telefonla ilgilenmemek mesela kendimizi korumamız için bir önlem.
Sen bunu yazınca 15 yaşımda günde 16 saat çalışırken uykusuzluk ve yorgunluk sebepli servise binmek için karşıya geçeyim derken burun buruna geldiğim kamyon aklıma geldi. Sürücüsü dikkatliymis. Çünkü ben hiç değildim 😂
Evet ama sonuçta birimizin dikkatiyle oluyor 🙃 ben de çok yaşadım durakta otobüs beklerken durak önünde park halindeki aracın geri geri gelmesiyle çarpmıştı. Tabi taksinin dikiz aynasını kırmıştım o sinirle. Sonra otobüsüm geldiğinde koşup bindim duraktaki abiler ilgileniyordu şoförle 🤣
Yine ilginç ve güzel bir sorunuzla bizimlesiniz Sofistike Hanım, teşekkürler. Bu soruyu yanıtlamak da oldukça güç. Sanırım bu coğrafyada şansa yaşıyoruz.
Ocak olayı için geçmiş olsun, gelişmiş bir ülkede mutfaktaki sensör devreye girerek sulardı ortamı ve bildirimi alan itfaiye ekipleri en kısa sürede gelirdi evinize.
Şans, enerji, kader, verilmiş sadakanız varmış artık ne derseniz bilmiyorum, iyi ki hayatınıza etki edebilecek kadar olumsuz bir durum yaşanmamış ve buradasınız.
Sağolun da o kadar teknoloji bana fazla. Bu kadarıyla zor baş ediyorum ben 😂
İnançlı insanların ilk düşündüğü şey elbette yaratıcı olacaktır. Bunu inanmayanların anlamasını bekleyemem zaten ancak realite şu ki; her korunup kollanmamızın sebebi değil. Öyle olması gerekmiştir ve öyle sonuçlanmıştır. Bazen refleks, bazen tevafuk, bazen insanın içine doğup hissetmesi gibi sebepleri sıralayabiliriz.
Olabilir. Her şey olabilir.
Böyle bir soru bekliyordum... Tanrı ne zaman iyiliği dünyaya tekrar getirecek varlık olarak görülmeye başlandı? Evrenden Tanrı varlığını soyutladığımızda bu olaylar yaşanmaya devam edecek değil mi, o zaman bunu Tanrıya atfetmenin mantığı ne?
Ben inanmayı ve ibadet/dua etmeyi bıraktım. Bıraktıktan sonra hayatım iyileşmeye başladı 🙃
Evet başka yöne bakarken son anda beni kazadan ani frenle koruyan biri oldu. Teşekkürler volvo mühendisleri 😀
İyiydi bu 🤣
😀
Hayatta kalma içgüdüsü.
Bulunduğum odada Soba geri basmıştı. Duman içeri dolmuştu. Kokuyu aldım. Aniden uyandım da kurtuldum.
Ben de kokuyu alırım normalde. Bu defa yoldan döndük 😂
Geçmiş olsun. O günü keşke uyanmasaydım derim hep
Ne güzel mis gibi kesin tek gidişlik biletti 😀
Aa o ne demek öyle?
Biz pankek partisi yaptık sabah kurtulduk diye 🥞
Yaşamak güzel şey 🍀
Türkiye' de değil ama 😂
28 senedir alışmış olman gerekirdi 😀
Bir türlü kabullenemiyorum 😂
Arada olur öyle 😂
Annemin duası nxnxjx başka açıklaması olamaz
Kesinn sjhg
Allah israile sadece zaman tanıyor ve bir gün gelecek o zamanları bitecek ve cehennemde cayır cayır yancaklar , Allah hiç bir kulunu unutmaz elbette Gazzede ki insanlar haklarını onlardan alcak
İyilik iyidir
elbette bütün bunları tesadfe bağlamak acizlik olur, herşeyin bir sebebi her şeyin bir anlamı vardır. Bir rüya ile başlayan son 3 yıllık hayatımı anlatsam kimseyi inandıramam o yüzden burada kesiyorum
Ben insanları koruyan bir melek olduğuna eminim
İnsanların etrafında koruyucu melekler olduğuna inanıyorum
İnanç meleklerin koruduğuna inanıyorum yoksa ben bu kadar yetenekli olamam
Evet araba bile perte öıkardım ama ölmeyşnxe ölmez insan
Bu dünya imtihan yeridir
ALLAH tebareke azze Celle Celalühu teâlâ azîmüşşân’
Bazı refleksler vardır bedende ilk ikisi buna örnek. Kötüler daha iyi hayat yaşar onlara bir sey olmaz. Bu da tanrı varlığını sorgulatıŕ
Kötü müyüm ben yani? 😂
Yoo iyilik ya da kötülük dinde anlatılan aekilde değil dünyada
Nasıl peki?
Merak ettim düşünce yapını 🤓
Tanrı o kadar adil ve her şeye hakim ise dünyanın eşit ve düzgün olması lazım
Dinde anlatılan bence de doğru değil.
Çok soru sorarım da neyse
Sor cevaplarım cevabını biliyorsam 🤓
burada sormam çünkü toplumsal saygı
Pp değişti, takip atıldı, burada soramam denildi 😂
Bu kombo etkisinden sonra zaten sorsan da hükmü yok ahaha
Senle ne alakası var bunların mal mısın mnk
Bizi koruyan sey koca kafamin icindeki beyin.
Ahaha
Komik geldi 😂
Bana göre beni koruyan şey umutla ettiğim dualar..
Sen baya uçmuş gibisin
Ahaha uçtuğum da doğru bak 😂
Benide al bendede potansiyel var😀
E hani soruya cevap?
Evren herşeyi önceden planlıyor ve mükemmel planı devreye girdiğinde kimse o planı bozamıyor
Yaaz beraber delirelim deli düşüncelerim var😀
Yaz diyene hiçbir güçlük yazdıramaz. Anca küfür yazarım. Artık onu da yapmıyorum.
Kimse için enerjimi kirletemem 🤓
Enerjinin kesinlikle kirletme zaten. Ama şunu bil ağzından bir laf çıkıyor ve evren o ağzından çıkan lafa göre her şeyi planlıyor
Onu anladım zaten 😂
İnanç
Yaşam icgudusu
Mantıklı 🤓
Lan oğlum bak git
Bende bakmak istiyorum zaten
Bizi koruyan Allah
Rabbimiz
YARADAN
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?