Aşk, çoğu zaman uğruna emek verilen, fedakârlık yapılan bir duygu olarak görülür. Birini sevdiğinde, onun iyiliği için kendi rahatından, hatta bazen kendi hayallerinden bile vazgeçebilirsin. Bu, kimi zaman bağı güçlendirir ve sevgiyi derinleştirir. Ancak bazı durumlarda, sürekli ödün vermek kişinin kendi sınırlarını aşındırır, yıpratır ve sonunda sevgiyi bile tüketebilir. İşte bu noktada tartışma başlar: Fedakârlık gerçekten aşkı besleyen bir tohum mudur, yoksa fark etmeden onu tüketen bir sessiz yıpranma mı?
Aşk, fedakârlıkla mı büyür yoksa fedakârlık onu sessizce tüketir mi ?
Fazla fedakarlık, fazla vefasızlık getirir. Elbette yeri geldiği zaman fedakarlık yaparsın ama ben, benliğimden çıkacaksam bu aşk olmaz. Gereğinden fazla fedakarlık da bana göre kendinden vazgeçmektir
Aşk, elbette fedakârlıkla büyür; ama ölçüsüz fedakârlıkla da sessizce tükenir. İkisinin arasındaki o ince çizgi, çoğu zaman gözle değil, zamanla anlaşılır. Fedakârlık, sevgini göstermenin yollarından biridir. "Senin için bunu yapabilirim" demek, aşkı somutlaştırır. Karşılıklı olduğunda bağları güçlendirir, güveni derinleştirir, sevgiyi büyütür. Ama fedakârlık tek taraflı hale geldiğinde, sevgi bir denge değil, bir yük olmaya başlar. Kişi kendinden verdikçe, bazen karşıdan gelen hiçbir şey yetmemeye başlar. Çünkü içten içe şunu fısıldar: "Ben senin için bu kadar şey yaparken, sen neredesin?"
Ve işte orada aşk sessizce yorulmaya, kırılmaya, eksilmeye başlar. Gösterilmeyen bir karşılık, görülmeyen bir emek, zamanla sevginin altını oyar.
Şunu unutmamak gerekir: Gerçek aşk, kendini feda ederek değil, kendini koruyarak da yaşanabilir. Aşk büyüsün diye kendinden tamamen vazgeçersen, sonunda ortada "sen" kalmazsın. Yani aşkı büyüten şey, sadece fedakârlık değil; denge, karşılıklılık ve saygıdır. Bir taraf çok verirse, diğer taraf almayı kanıksar.
Bence büyür daha da sıkı sıkıya bağlanır fakat iki tarafta fedakârlıklar yapıldıkça bencilleşmiyorsa bu böyledir. Eğer karşı taraf fedakârlıklar yaptıkça partneri "zaten ne yaparsam yapayım bana karşı böyle benim bir şey yapmama gerek yok" mentalindeyse o zaman sevgi de güven de saygı da zamanla incelerek kopar.
gereğinden fazla fedakârlık aşkı tüketiyormuş, sınırlarından ve kendinden ödün verdikçe karşındaki kişi vefasızlaşıyormuş (denendi onaylandı ✅) siz siz olun kimse için kendi benliğinizden, olduğunuz kişiden vazgeçmeyin sonu hüsranla biter.
Aşkın içinde fedakârlığın rolü büyük ama dengede olmak şartıyla. Eğer sevgiyle yapılan fedakârlık karşılık buluyor ve iki tarafı da güçlendiren bir bağ yaratıyorsa, bu aşkı besler. Ancak sürekli bir tarafın kendisinden ödün verip tükenmesi, ilişkiyi sessizce zehirler. Fotoğraftaki gibi yalnızlık ve burukluk hissi ilişkiye hâkim olmaya başlamışsa, biri ağır bir yük taşıyor demektir. Sevgi, iki kişinin de mutluluğunu önemser. 🌹