Liderlik ne değildir?

Kalabalıkta konuşabilmek, soruları yanıtlayabilmek ve az excel kullanabilmek liderlik yetkinliği için yeterlidir diyebilir miyiz? Bunlar zaten öğrenilebilir beceriler bence. Fırsat verilen her insan geliştirebilir diye düşünüyorum. Esas liderlik hedef göstermek, motivasyon vermek, geri bildirim vermek ve eğitmektir bence. Lider hem eğitici hem raporlama yapabilen (excel) hem de motive edebilen ekibi ekip haline getirebilen biri olmalı. Bunlar fırsat verilince değil, önceden geliştirilmiş olmalı ki operasyon aksamasın.. Bunların hepsi tek bir kişide toplanınca ortada liderlik yetkinliği var demektir bence. Ya da sadece sevilen insan/ sevilmeyen insan olmakla mı ilgilidir? Sevdiğimiz insanı seçelim de öğrenir gibisinden mi seçilir? Siz ne düşünüyorsunuz?

Güncellemeler
9 ay
Yapay zeka cevabını da okuduktan sonra kurumsal hayatta kriz anında hemen yıkılan liderlerin ne kadar liderlik yetkinliğine bakılmadan seçildiğini anlıyorum. Liderlik yetkinliğinin ne olduğunu mu yeterince tanimlamiyoruz acaba? O yüzden mi secemiyoruz? Bence seçim yapılırken yöneticiler çok duygusal da karar verebiliyorlar, çünkü kriterler tam belli değil.
Güncellemeler
9 ay
Liderlik mesela satışa ihtiyacımız var diye yalvaran bir ses tonuyla gezmek veya niye satışın az diye sorgulayarak gezmek değildir diye düşünüyorum. Nasıl satış yapılacağını anlatıp kişiye özel geri bildirim vermektir. Biz çağrı merkeziyiz, bence liderler biraz da etrafta gezerken çağrılara kulak misafiri olmalıdır. Ben yakın arkadaşımsa bir hatasını duyup söylüyorum ama sonuçta lider ben değilim. Ama kafamda ideal bir liderlik var sanırım 😊
Liderlik ne değildir?