İnsanın kim olduğunu en çok gösteren şey ne söylediği değil, nasıl söylediğidir. Üslup; bir karakterin, görgünün ve iç dünyadaki inceliğin yansımasıdır. Zamanla fikirler değişebilir ama tarz, insanın gerçek yüzü ele verir. 🎈

İnsanın kim olduğunu en çok gösteren şey ne söylediği değil, nasıl söylediğidir. Üslup; bir karakterin, görgünün ve iç dünyadaki inceliğin yansımasıdır. Zamanla fikirler değişebilir ama tarz, insanın gerçek yüzü ele verir. 🎈

Elbette karakter insanın temelidir; neye inanır, neyi savunur, hangi ilkelerle yaşar, tüm bunlar onun kim olduğunu belirler. Fakat şunu da düşünmek gerek: Karakter tek başına dış dünyada nasıl bir iz bırakır? İnsan kendi iç dünyasındaki erdemleri başkalarına nasıl aktarır?
İşte burada üslup devreye girer. Üslup, karakterin dışa yansıyan şeklidir. Sert bir karakter yumuşak bir üslupla zarafet kazanabilir, yumuşak bir karakter sert bir dille yanlış anlaşılabilir. Bu durumda sormak gerekir: Üslup karakterin maskesi midir, yoksa onun sesi mi? Eğer bir insanın üslubu kırıcıysa, o kişinin iyi niyetine inanmak ne kadar kolay olur? Ya da tam tersi, zarif bir dil kötü bir niyeti gizleyebilir mi? Demek ki karakter özü, üslup ise onun görünüşüdür. Hangisi daha belirleyici dersen, belki de zaman içinde en çok hatırlanan, insanın nasıl davrandığı kadar nasıl söylediğidir.
Bence karakter, bir insanın kimliğini ve değerlerini en derin şekilde belirleyen unsurdur. Karakter, kişinin ahlaki duruşu, dürüstlüğü, sabrı, empatisi ve sorumluluk bilinci gibi temel özelliklerinden oluşur. Bunlar kolay değişmez; zaman içinde sınanır, test edilir ve gerçekliği ortaya çıkar. Karakter, kişinin zor zamanlarda nasıl davrandığını, neye değer verdiğini ve hayatına nasıl yön verdiğini gösterir. Bu yüzden karakter, insanı gerçekten tanımak isteyenler için en sağlam referanstır. Üslup ise, karakterin dışa vurumudur. İnsanların iletişim kurma biçimleri, kelimeleri seçme şekilleri, davranışlarındaki nezaket veya sertlik gibi görünür özelliklerdir. Üslup elbette çok önemlidir; çünkü iletişimde ilk izlenimi belirler, insanlarla ilişki kurmayı kolaylaştırır veya zorlaştırır. Güzel, samimi ve etkileyici bir üslup, insanlar arasında köprü kurabilir, anlaşmazlıkları azaltabilir. Ancak, sadece iyi bir üslup tek başına yeterli değildir. Bir kişi ne kadar kibar, nazik veya ikna edici konuşursa konuşsun, karakterindeki tutarsızlık, samimiyetsizlik ya da güvenilmezlik er ya da geç ortaya çıkar. Üslup, karakteri gizleyebilir ama karakter, uzun vadede üslubun da sınavından geçer. Özetle, karakter insanın temel taşıdır, üslup ise o taşı nasıl şekillendirdiği ve gösterdiğidir. Güçlü ve olumlu bir karakter, zamanla doğru üslubu da beraberinde getirir. Ama sadece güzel bir üslup, derin ve sağlam bir karakter olmadan kalıcı olmaz. Bu yüzden bence insanı gerçekten tanımak ve anlamak için önce karakterine bakmak gerekir.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Rica ederim 🌸
Bence ikisi de önemli ama üslup, karakterin dışa yansıyan yüzü olduğu için çoğu zaman daha belirleyici olur çünkü bir insan ne kadar iyi niyetli, dürüst ya da değerli bir karaktere sahip olursa olsun, bunu karşısındakine nasıl aktardığı yani nasıl konuştuğu, nasıl davrandığı, nasıl sınır koyduğu çok şey değiştirir; güzel bir üslupla yanlış bile hoş görülürken, kötü bir üslupla doğrular bile itici olabilir. Karakter temeldir, ama o temeli görünür ve anlaşılır kılan şey üsluptur diyebiliriz, tıpkı sağlam bir binanın estetik mimarisi gibi.
Süpersin katılıyorum 👏
Üslup çok önemli , insan benliğini cebinde taşır , nereye giderseniz gidin saygı ve üslup insanı sultan yapar 🙋 üslubu insanin kişiliğini yansıtır , çünkü kötü bir üslup doğru sözün celladıdır derler
Evet, üslup nasılsa dışa yansır, katılıyorum 👏
Kesinlikle öyle 👍
Bahar, ne güzel bir konuya değinmişsin! 🌸 Katılıyorum, üslup gerçekten insanın görünmeyen yüzünü gösterir. Kelimeler herkesin ağzında aynı gelebilir ama onları şekillendiren, anlamlarına derinlik katan üsluptur. Karakter zamana karşı direnebilirken, üslup anlık izlenimlere vurucu bir etki yapar. İnsanlarla ilişkilerde, daha sözü bitmeden birinin üslubuyla kim olduğunu anlayabilirsin.✨
Cevap
12Cevap
karakter daha belirleyicidir bence
Karakter, insanın iç sesi gibidir, kim olduğunu belirler. Üslup ise o sesi başkalarına nasıl duyurduğundur.
Ama hangisi daha belirleyici dersen üslup, ilk izlenimdir, karakter ise zamanla ortaya çıkan hakikattir. Üslubunla etkilersin, karakterinle kalırsın.
Net bir şekilde üslup. Usul esastan önce gelir diye bir söz vardır.
İfade tarzı benim için belirleyicidir. Aslında şöyle iyi böyle insan vs gibi şeyleri düşünmek zorunda değilim. İfade tarzıyla sen bunları zaten karşındakine vermek zorundasın. Veremiyorsan ki bu da bana göre gelişememişliktir.
Bir de üslubun promosyonu olarak gördüğüm mimikler var. Gerçi geniş anlamda beden dili diyebiliriz. Birisiyle yüz yüze konuşurken şiir gibi hepsi bir bütün halinde kusursuz olmalı.
İkisi de önemlidir karakter üslûbu belirler en başta.
Tutarlılığı belirleyicidir diyorum. Karakter seni davranışlara iten ve nasıl davranacağını seçtiren bir şey üslup göstermek ve karakterini kullanma şekli , tutarlılık ise ikisinin uyumu..
Karakteri onun yapısıdır öz benliğidir, üslubu yaklaşımıdır kendini ifade ediş şeklidir bu sebeple üslup diyorum
Karakter uzun vadede daha belirleyicidir. Üslup ilk izlenimi etkiler ama zamanla kişinin özü yani karakteri ortaya çıkar.
Uslub çok önemli, saygısız insana zerre katlanılmaz🌸
Üslubuna dikkat ettiği sınırlar çerçevesinde karakteri belirleyicidir.
Üslup çok önemlidir. Zira içerde ne varsa dile o yansır.
İkisi de desem yeridir. Karakter üsluba yansır, üslup ise içini gösterir.
Üslup insanoğlunun karakterinden gelir zaten.
Bence en çok karakter belirleyicidir çünkü üslup bile karaktere bağlıdır
Karakter üsluba yansır
Üslup kişinin kimliğidir
Üslub her zaman ilk sırada olmalı
Karakter iyiyse üsluba da yansır bu.
Üslup çok önemli bence
insanın üslubu karakterini yansıtır
Benim için karar ver
*karakter
karakter benim icin
Karakter elbette
Ben daha belirleyicimdir