+1 yılArkadaslar bende adetliyken oruç tutan bir insanım ama neden bir arkadaşın dediği gibi âyet yok adetliyken yapmayacagın herseyi söyleyen kuranimiz oruç tutmayın demektenmi sakinacak tövbe hasa hem hadisler nekadar sahih olduğunu bilmeden inanıyorsunuzki bizim en büyük Rehberimiz kuran hadislerde yalan olur ama kuranda asla her koyun kendi bacağından asılır kim neye inanıyor ne içine siniyorsa ona göre yaşasın şunda belirtmek istiyorum peygamberimiz (s. a. v.) Efendimiz adetliyken kadınlar yorgun ve bitkin düşüyor tutamayan olur diye kaza yapın diyor aslında adet olmayı bir hastalık olarak görmüyor kazanın nedeni budur araştırın inanmayan varsa kuranda aslında herşey açık ama siz daha hadis derseniz diyecek birsey yok bir arkadaşın dediği gibi oruç ayetleri varsa tutmayın diye getirin buyrun
81 Yorumla- +1 yıl
Alkisliyorum 👏👏👏 boyle dusunenleri gordukce mutlu oluyorum. Bende tutuyorum ve aynen dediginiz gibi halsiz bitkin oluyoruz diye tutmayaliriz. Yani o gunlerde tutulmaz degil, farz degil isteyen yine tutablir benim bildigim bu. Namaz icinde kadinlarin o halinden oturu camiue gelmesinler demis peygamberimiz onuda namazi terketmek olarak anliyo herkes yazik.
En İyi Cevaplar
Sen onlara inanma, boş safsatadan başka birşey değiller. İslamın okadar çok detayları varkı hepsinin kuranda yer alması imkansız olurdu. Bu yüzden hadisler var, eğer peygamberime inanıyorsan hadislerinede itibar etmek zorundasın çünkü bundada belirli meseleler söylenmiştir. Kuranda adetken namaz kılınmaz, diyor zaten burdan yola çıkarak anlamamız gerekir. Adet bittikten sonra gusul alınıyor, gusulsuz oruc mu olurmus? çok saçma.
link Burayı okuyabilirsin, islam kolaylık dinidir Allah kadınlara özel günlerinde izin vermiştir, o günde bırak orucu tavaf bile yapılmaz25 Yorumla- +1 yıl
Kur'an da istisnasız herşey vardır. Ayrıca Kur'an kendisi için onlarca belkide yüz küsür yerde "o uydurma bir hadis/söz değildir" der. Anlayana... Bazı din simsarları "1 milyon hadis biliyorum" diye ortalarda gezer. Gerçek olan şu ki, peygamber de olsa, hiçkimsenin dine kural koyma yetkisi "YOKTUR". Tüm Kurallar Kur'an'ı Kerim'de mevcuttur. Aksini iddia etmek Kur'an'ın eksik olduğunu iddia etmektedir ki Kur'an ile çelişir.
- +1 yıl
Fakat din simsarları ayetleri değiştiremedikleri için "uydurma hadisler" ile dini değiştirme yoluna gitmişlerdir. Bazı şerefsizler "hadisler ayetleri düşürür" iddiasında bile bulunmuşlardır.
Kur'an kendisinin yanına zübür kitabları koyulmamasını emreder ama günümüzde Kur'an-ı Kerim ve mealinden çok "hadis ve fıkıh" kitapları okunmakta, dinin kaynağı olrak Kur'andan çok o kitaplar kullanılmaktadır. Kur'an açık açık yazdığı halde bu yola sapanlara Allah cezasını verecektir hiç şüphesiz. :)
-1 - +1 yıl
Ben diceklerimin bir çoğunu yukarda dedim daha dicek birşey yok. Senin daha önceki başörtüsüyle ilgili yorumlarınıda biliyorum neymiş sadece gögüsü kapatın yazıyormuş. Bazı insanlar anlamak istediği gibi anlıyorlar halbuki Allah bize akıl ve mantık vermiş. Dinin bir çok emri yazıyor tabıkı kuran da, ama bunların okadar çok detayı varki. Cunup halınde oruca başlanır ancak sonra gusul alınması gerekir, Hep cunup haldeyken oruc tutulmaz. Burdan yola cıkarak bellı şeylerı anlamak lazım.
Aferim sana. Meal okuyan bir kız. Maşallah. Kafan çalışıyor...
Adetliyken oruç tutulabilinir. Bunu yasaklayan bir ayet olmadığı sürece tutabilirsin. Genel görüş, ki Kur'an'ın ruhuna da uygundur. Fakat adetliyken oruç tutmakta zorlanıyorsan, bu dönemde hastalık ruhsatın vardır ki bu günlerde tutmayıp ramazandan sonra da tutabilirsin... Bu "gerçek" dinin güzelliği işte...1314 Yorumla
Soran+1 yılAferrin felan dalgami geciorsun arkadas? Okudum ama öyle bir ayete rastlamadim atlamista olabilirim gormemiste olabilirim bilmioda olabilirim demi... Aferini kafan calisior gec bunlari...
Aciklamana gelincede saol eyvallah..- +1 yıl
Yahu oturup mealindan anlaya anlaya Kur'an okuyan kaç kişi var? Aferimlik bir durum değil ise nedir?
Ayrıca bir şey Kur'an da yasaklanmadıysa başka kimse yasaklayamaz. Kendinden geçmiş hacı/hoca takımı o haram bu helal diye atıp tutuyorlar da Allah'ın eksik bıraktı da sen mi tamamlamaya çalışyorsun diye sorarlar adama...
Kur'an açık, yasaklarıda öyle. O yasakları delmediğin sürece herşey serbesttir... - +1 yıl
adetliyede oruç tutturdunya aferin sana işkembei kübradan fetva vermişsin bunun vebali büyük işte ayetlari kafasına göre okuyup yorumlayan insanların düştüğü hazin durum tevsir okuyun texas tommix değil uhrevi konularda bolkeseden alimlik hoş değil
- +1 yıl
@sonuna-kadar Adetli tutamaz diye bir yasak mı var? "Ayetleri Kafasına göre okuyup yorum yapanların düştüğü hazin durum" demişsin. E YUH olsun arkadaş sana!
Yahu kendi kafamıza göre yorumlamayacağız da senin şıhının, şeyhinin, hocanın kafasına göre mi yorumlayacağız sanmıştın sen?
Allah 270 küsür yerde AKLINIZI KULLANIN diye mi emretmiş yoksa falanca ne derse onu yapın mı demiş?
"HALA AKLINIZI KULLANMAYACAK MISINIZ"?
Ayrıca Kur'an da kendi aklını kullanmayıp başkalarına uyanların düştüğü hazin son da ap açık yazıyor. Kur'an okusaydınız burada etmiş olduğunu sözün ne büyük bir bühtan olduğunu anlamaya başlayabilirdiniz...
Ama siz Kur'an okumayın. İlk ayet OKU diye emreder ama dinlemeyin. Allah'ın emirlerinin aksine iş yapın. Sonra da eteğini öptüğünüz hocanız, şeyhiniz, şıhınız sizi cennete götürecek diye bekleyin. :D - +1 yıl
islam aklı değil nakli esas alır adamım benim şyhim senin şeyhin yok seen gibi aklı esas alırsam 80.000.000 islam fıkhı olur sen alimmisin ya da yaşarnuri fetvalarıylamı konuşuyosun ben kaynak belirtmedim islam alimlerini oku anlarsın amaç gerçekten oruç olsaydı şimdi bunları yazıyor olmayacaktın bunun bir tık ötesi cenabetken oruç tutulur demendir gazete değil kitap oku
- +1 yıl
cahilliğinden dahda kötüsü o cahillkte ısrar etmendir maç yorumlamıyoruz kur an ı kafana göre yorumlayamassın
- +1 yıl
@sonuna-kadar "Allah'a öğretilmeye kalkılan islam" tabiiki nakli esas alır. Çünkü o bir dedikodu dinidir. Lakin "Allah'ın indirdiği İslam" ise aklı esas alır. Kur'anda 270 küsür yerde "nakile uy" değil "aklınızı kullanın" diye emreder. Şimdi sana mı inanalım, Kur'an-ı Kerime mi?
O yüzden sizin (bahsettiğiniz) din Allah'ın indirdiği İslam değildir arkadaş. Zira iddianız Kur'an da öğütlenenin tam tersidir. Siz (belki bilmeden) muaviyeyi peygamber bellemişiniz. Hz. Muhammed'i değil. Bu açık ve nettir.
Kur'an-ı Kerim'i okuyan herkes bu konudaki haklılığımı bilir. Eğer siz de bir kerecik dahi Kur'an okumuş olsaydınız içinde bulunduğunuz durumun dehşetini algılayabilirdiniz.
Allah ıslah etsin diyeceğim de... Yoldan bu kadar sapmış bir kulunu ıslah edeceğini pek düşünmüyorum ben. Eğer yeterince iyi niyetli isen ve bir Kur'an alıp okursan, içinde olduğun yanlışı görür ve kendini düzeltmek istersen neden olmasın? Ama benim pek ümidim yok sizden, açık ve net. - +1 yıl
iyi aklına göre yorumla ozaman cahil
cahillerle girilen münakaşayı kazanan görülmemiştir pes ettim - +1 yıl
@sonuna-kadar Kur'an oku diyorum, adam bana cahil diyor! Hahahaha. Okumayı isteyen mi cahil, yoksa okumak istemeyen mi esas cahildir diye düşünmüyor! Sen okusan da bir şey anlayamazsın zaten. Allah sana içinde olduğun durumun haberini verince diyeceğin söz şudur: "Keşke toprak olsaydım".
Ben demiyorum, Kur'an diyor, cahil ;) - +1 yıl
@sonuna-kadar mumsöndü nedir? Aile arasında oynadığınız bir oyun mu yoksa? Mezhep derken? Eee şimdi Kur'an ile senin mezhebinin, aile arasında oynadığın oyunların ne alakası var ki onu anlamadım ki? Bu konularda bilgili birine benziyorsun. Lakin Kur'an konusunda CAHİL kalmışsın... Yazık.
- +1 yıl
@Arsasy Hadisi sen kendi kulağınla mı duydun Hz. Ayşe'nin ağzından? Yoksa onun bunun çocuğunun uydurduğu palavraları sen Hz. Ayşe'ye mi yamıyorsun? Ulan ortalıkta gezen hadis denen sözlerin %99.9 unun palavra olduğu kanıtlı arkadaş. Kur'an da onlarca yerde diyor kendisi için "o uydurulmuş bir hadis değildir" diye.
Hadisler anca Kur'an dan onay alırlarsa geçerlidir.
Yoksa hadislerle yeni bin din yaratırsın. Peygamber onu dedi bunu dedi şunu dedi diye. Yalandan kim ölmüş ya...
Sizin kafanız iyi mi asıl?
Kur' an da okumuyor musunuz? - +1 yıl
Arkadaşım senin regl dönemin bittikten sonra gusül abdestti alıp temizlenmiyormusun? Peki gusül hangi durumlarda alınıyor? Bir nebze cenabet sayılırsın regl iken evet kuranda harfi harfine yazmıyor ama mantığını ve okuyunca anlamaya çalışırsan anlarsın. Arkadaşların abdest dediği bu nasılsa sonunda gusül alıyorsan demekki o dönemde ibadetin olmuyor peki oruç nedir? İbadettir biraz kafa yor
+1 yıltutulmaz orucken adet olursan orucun bozulur kazasını tutarsın
07 Yorumla
Soran+1 yılTamam bende tutulmaz diye biliorum ama hangi ayette yazior tutulmadigi.onu.biliormusun?
- +1 yıl
Şunu aklınıza sokun namazın nasıl kılınacagıda kuranda yazmıyor
- +1 yıl
Cenab-ı Hakkın ?Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde tutsun.?[7] Ayetinden yola çıkarak günümüzde ?adetli kadın oruç tutabilir? tezini savunanlar bulunmaktadır. Zira oruç açma ruhsatı Kuranda yolcu ve hastaya verilmiştir. Adetli kadın yolcu sınıfına giremeyeceğine göre adetli iken sadece kendisini rahatsız hissettiği günlerde oruç tutmayabilir, denilir.
Soran+1 yılNamazin nasil kilinacagi yazmior ama namaz kilinmasi gerektigini yazior vey adetliyken namaz kilinmayacagi yazior
- +1 yıl
üstteki yorumumu oku ayet o yazdığım
- +1 yıl
Hz Aişe :"Biz Resulullah ile beraber bulunduğumuzda, hayızlı iken sadece orucu kaza etmemizi söyler, namaz hakkında herhangi bir emirde bulunmazdı." (Buh?ri, Savm:14;Müslim, Sıyam: 21.) Bu açıdan oruç tutan bir hanım ?det gördüğünü öğrendiği andan itibaren orucu bozulmuş olur. Orucunu akşama kadar sürdürmemesi gerekir. O anda yiyip içebilir.
- +1 yıl
"Sana ?det halini de sorarlar. De ki: O, insana rahatsızlık veren bir haldir. hayızlı oldukları sırada kadınlardan uzak durun ve onlar temizleninceye kadar kendilerine yaklaşmayın. İyice temizlendiklerinde, Allah'ın emrettiği yerden onlara gidin." Şu bir gerçek ki Allah, çok tövbe edenleri sever, iyice temizlenenleri de sever."
Bakara Suresi AYET 222
Hayız ve Nifas Hali: Hayız ve nifas halindeki kadınların oruç tutmaları haramdır. Hz. ?işe (r.anha) validemiz, "bizlerden birisi Resul-u Ekrem (
Kızlar Ne Diyor
+1 yılbütün bayanlar için o dönemde herhangi bir ibadet yapmak mümkün değildir. oruç da bir ibadettir bu yüzden onu da gercekleştiremezsin. üstelik o dönemde insan pis olarak nitelendirilir nasıl ki o şekilde Allah ın huzuruna cıkamazsın diğer ibadetler için de geçerlidir. ayrıca dinimizde herşey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür. kadınlar o dönemde biraz sıkıntı yaşadıkları için ibadet yapmaları da istenmez zaten onlara eziyet gibi olacak bişeyin o zor dönemde yapılmaması daha uygundur. benim bilgim dahili bu ama doğru ama yanlış alim değilim
00 Yorumla
+1 yılBir kere adetliyken kurana dokunamzsın...
Adetliyken oruç tutamzsın...
Arkadaşın belki şunu yapa bilir kendini alıştıra bilir oruca yinede tuttuğu oruç kabul olmaz...
Tuttum diye dolaşmamalı..
Internetde ki her bilgide doğru değildir.
Zamanın da 1 sene boyunca kuran okumaya gittim din bilgisi aldım yok tutulmuyor...01 Yorumla- +1 yıl
Peki bana adetliyken oruç tutulmaz diyen kesin bir emir örnek gosterir misin?
+1 yıladet abdesti bozar abdestsiz de oruç tutamaz. "oruç için ayet yok" diyen arkadaşın da saf. ayet olmasına gerek yok.
435 Yorumla- +1 yıl
bak, abdesti bozan şeyler anlatılmış değil mi? abdest giderse oruç da gider. tanrı biraz mantık yürüt diyo sana her şeyi ben yazmak zorunda değilim diyo. ayrıyetten adet orucu bozar diye bir ayet açılması gibi bir durum olmamış ki saçma da zaten.
ayrıca herkesin dini kendine.
Soran+1 yılNihal arkadasim namazin kilinmamasi gerektigini aciklayan bir ayetin olmasi normal, orucun olmasi sacmami olurdu?
Allah ayetinde Acikca Allahtan baska hüküm koyan dinden cikmistir diyor, hüküm yanlizca Allahin yasak koyma kural koyma yetkisi yanlizca Allahin diyor. Yani hadiste olsa rivayette olsa yasak koyma yetkisi kural koyma yetkisi Peygamber dahi olsa yoktur, Erdem arkadasinda dedigi gibi..
Soran+1 yılYani Peygamberimiz dahi olsa bize bir seyi yasakliyamaz bunu ben demiyorum hasa Allah diyor. Yoksa Hiristiyan veya Yahudilerden bi farki kalmazdi Islam dininin degilmi? Hahamlar Papazlar Din adamlari incili tevrati degistire degistire kural yasak hüküm koya koya Hak olan dinler degismedimi sonradan? Benim demek istedigimde su; tutulmamasi gerektigine dair BIR AYET gösterin amenna diyim
- +1 yıl
Allah ona bakılırsa aklınızı da kullanın diyoorr! Biraz düşünün lütfen. Kural koyan falan yok. Olanı söylüyorum. Kimse bir şeyi değiştiremez kural koyamaz bunu ben de biliyorum.
Mantık biraz.
Adet abdest bozar.
Abdestsiz oruç tutulmaz.
Ayrıca ayete gerek yok bunun için. Namaz için ayet varsa da orada nedenini vermiş neden namaz kılınmadığına dair, buradan yola çıkarak demek isteneni anlayabiliriz.
Orada illa "oruç adetken tutulmaz" denmesine gerek yok yani. - +1 yıl
İnadına inadına da ayet istiyorum bana ne diyorsan tamam tut orucunu. Boşuna. Günah olur mu onu bilmem. Ama boşuna tutarsın yani.
- +1 yıl
hiçbir yerde oruç için abdest alın yazmıyor (ya da ben de rastlamamış olabilirim) namaz için yazıyor ve evet, adetliyken oruç tutulmaz yazmalı kuranda. sonuçta bizim birinci bilgi kaynağımız kuran değil mi? bu kadar sorgulayın demene rağmen orucun tutulmamasını aşırı bir bağnazlıkla kabullenmiş olman kendinle çeliştiğini gösterir Allah aklınızı kullanın derken yeni yeni yasaklar koyun mu demek istemiştir? sence?
- +1 yıl
İyi diyorsunda güzel kardeşim dikkat edersen eğer Kur'anda bu tür şeyler asla senin benim yorumuma bırakılmaz. Yani kafanı çalıştır demez. Nihayetinde oruç için abdeste gerek olan bir ayet yoksa demekki tutulabilir. Böyle seyler bizim yorumumuzla olacak sey değil, farz çünkü. Kardeşim sen iyi araştır net bir şekilde adetin orucu bozacağına dair bişey bulamazsan tutulur demektir. Şuna da iyi bak 'adetliyken ibadet yapılmaz' deniyormu
- +1 yıl
@qolokisP En koalyından başlayalım. Maide 6 nedir? Kuştan böcekten mi bahsediyor o ayet? Adbestin nasıl alacağını bunu okuduğun halde anlayamadıysan sana laf anlatmaya çalışmak ahmaklık değil mi? Ayrıca namazın nasıl kılınacağı ve namazda hangi hareketlerin yapılcağı tek tek Kur'an da söylenir. Ama dağınık şekildedir. Komple baştan sona oku altını çize çize, çizdiğin yerleri birleştir namazın nasıl kılındığını anla. Ha bununla birlikte "peygamberin kıldığı gibi" diye gözüne gözüne sokan ayet de var. Ama dediğim gibi. Okumayan bilmez.
Şimdi bir sonraki maaşını daruşafakaya bağışla. Ben bana vermen gereken ücreti oraya bağışlamanı uygun görüyorum. Eğer kaçarsan Allah senden alsın, oraya yatırsın inşallah. :) - +1 yıl
@Anyelaaa61 Yaşın 20. Soru: Kur'anı kaç defa okudun? Ben 11 defa okudum. Sen? Şunu bil 3-4 kere okumadan bazı şeyler oturmaz. Ha ama sen hocandan, şundan bundan duydukların ile hareket ediyorsan tabiiki üstün körü bilgiler ile hareket edersin.
"Hastaya, yaşlıya zorluk yoktur" buyrulur mesela bazı ayetlerde. Niye?
Sana özel olarak "adetliyken oruç tutulsun/tutulmasın" diye ayet mi inecekti sanıyorsun?
Bu bir "ruhsat"dır. İlla oruç tutucaksın ya da tutmayacaksın meselesi değildir.
Bazı kadında adet dönemi çok şiddetli geçer. Şimdi bu kadına bir de oruç tutturup ona eziyet etmenin anlamı var mı? Kimisi de hafif atlatır bu dönemi o isterse bu ruhsatı kullanmaz, tutar.
"Kur'anda bu tür şeyler asla senin benim yorumuma bırakılmaz. Yani kafanı çalıştır demez." demişsin. Kur'an 270 küsür ayetinde aklını çalıştır, çalıştır, çalıştır diye tabiri caiz ise kafanın etini yer. Ama sen kullanmak zorunda değilsin tabi. Herkesin dini kendine... - +1 yıl
@qolokisP Eeee. O sürede git Kur'an oku o zaman! Maide 6 kocaman orada kapı gibi duruyor dediğim gibi. Hani abdest nasıl alınır anlatılmıyordu?
Zannımca sizin probleminiz şu: "Kur'an size yetmiyor!" Ha bu durumu Kur'an başka ayetlerinde söyler, zannımca sizin gibilerin haberini de verir. Sonunda varacapınız yeri de belirtir. Son gün gelmeden Kur'anı okursanız görürsünüz beyfendi.
Neyse. En azından bir çocuk sevindirdim. Bu da kısa günün kârı. - +1 yıl
- +1 yıl
@Anyelaaa61 Hayır. Yeni ayet inmiyor. Lakin Kur'an kendi ayetlerinin birden çok anlamı olduğunu kendisi söyler. İşte o anlamları anlıyorsun! Yeni ayet inmiyor, var olan ayetlerin anlamlarını anlıyorsun. Senin anlamadığın nokta işte tam da burası cici kız. ;)
- +1 yıl
- +1 yıl
@qolokisP Yahu hani benle konuştuğun zamana acıyordun? Bilgisizliğini yüzüne vurduğum yetmedi mi? Bana soracağına niye Kur'an okumuyorsun ki?
Dediğim gibi, Kur'an size yetmiyor! Allah'a kendi dininizi öğretmeye kalkıcaksınız ya illa. Hastalık o. Sorularına cevapları vereyim istersen:
Abdesti neler bozar: Kur'ana göre: Önden veya arkadan çıkan şeyler. Senin anlayacağın tuvalete gitmek.
Abdest hangi hallerde gereklidir: "Sadece namaz kılmak için"
Abdest nasıl bir su ile alınır: Cinsi belirtilmediğine göre, "normal" su ile.
Bu sorularının hepsi Kur'an da zaten var olan şeyler. Niye soruyorsun ki? Hayır niye okumuyorsun? Sen dinini DEDİKODU yolu ile mi öğrenmeye çalışanlardansın yoksa? Oku kardeş, oku da ağustos maaşından da olma, kardeş ;) - +1 yıl
@Anyelaaa61 Ulaka ukaşa konuşmuyorum. Burası âlâkasız yer de değil. Dini bir soru sorulmuş, bir bilgi getiriyorum. Bunu da sizler gibi işkembeden atarak değil, Kur'an dan getirdiğimi söylüyorum. 11 kere okumamı da buna kanıt yapıyorum. Kur'an ın kendi için söylediğini ayetleri sana aktarıyorum. Kızınlığın ve öfken bana değil, Kur'an-ı Kerim' ayetlerinedir. Ben elçiyim. Seni tanımam etmem. İnanmıyorsan, sende al, oku, kendi gözlerinle gör. Bana ne? Belki yalan söylüyorum değil mi? Al oku, yalanımı çıkart ortaya. Buyur. Neden korkuyorsun ki?
- +1 yıl
@Erdem elçi mi? Elçi dediğin peygambere denir sen kafayı yemişsin zaar ya da oruç beynine vurmuş. Ayrıca yaşıma bakarak okumadığımı sanmışsın. Ne alakaysa. Ya boş konuşmakta master yaptın bu sus Allahını seversen insanları da çileden çıkarma.
- +1 yıl
@qolokisP Havada kalan sensin. Sen mi daha iyi biliyorsun yoksa Kur'an mı?
Kur'an sorar, ben de sorayım, yoksa Kur'anın yanında başka bir kitabın mı var?
Abdestin ne için alınacağı, onu nelerin bozduğu, nasıl alındığı vb. hepsi Kur'an da yazıyor. Ama senin dinin sıkıntılı. Sana yetmiyor Kur'an. Onla yetinemeyenlerin ne duruma düşeceği de Kur'an da var diyorum, anlamıyorsun.
Furkan 30 da senin için çok güzel bir hadis vardır. Peygamberim kıyamet vakti söylüyor. "Benim ümmetim Kur'an-ı dışlanmış bir şekilde tuttu" diye senden şikayetçi oluyor.
Neyse ya. Banane senin inancından?
Kafirun suresinde dediği gibi. Senin dinin sana bizim dinimiz bizedir... - +1 yıl
@qolokisP Hayırdır, zoruna mı gitti? Valla ben kendimden bir şey çıkartmıyorum ki, Kur'an daki ayetleri söylüyorum / hatırlatıyorum. Zoruna gitti ise o da senin dinindeki sıkıntıdan kardeş... Hıncını da benden almaya kalkıyorsun ama... Gidince görürsün kim ne çekiyor orada. İşte gitmeden görmen için Kur'an okuman lazım. Yoksa istediğin kadar ağla zırla, helal et, helallik iste. Nafile...
- +1 yıl
Zekaya bak abdestliyken oruç tutulmaz diyor boyle bir ayet okudunmu da delilsiz fetva vermeye calisiyorsun senin zekanin yetmeyeceği ince çizgiler var İslam da bos ve delilsiz fetva verme Densiz
- +1 yıl
@Ömer_faruk_ Hay ağzın bal yesin
- +1 yıl
+1 yılBen imamhatip mevzunuyum okulda hocamız tutabilecegimizi söyledi kurandan ayetler gösterdi kendinizde okuyun bakın tutabilirsiniz dedi bende okudum araştırdım tutmaya karar verdim tutuyorum simdi
51 Yorumla- +1 yıl
1) Kur'an'da ayetin olmaması bu mes'eleyi hadislere tevcih etmemizi engellemez. Allah (c. c.) bir kısım mes'eleyi kendisi beyan etmiş, bir kısım hükümleri de Rasulünün (a. s. m.) lisanı üzere beyan eder.
Mesela Kur'an'da hamile kadının oruç tutmaması gerektigine dair bir hüküm yoktur lakin hamileligi ilerliyen kadının oruç tutmasındaki zorluk apaçıktır.
Şimdi biz bu kadının oruç tutmamasının mubah olduğuna dair hadisleri de mi reddedecegiz?
2) Kıyas ancak ayet-hadis olmayan mes'eleler üzerinde geçerlidir. Şimdi, bu mes'elede hadis yok mudur ki kıyasa başvuralım?
3) Birşeyin haram olmasının illeti Allah'ın emridir. Hayızlı kadının oruç tutmamasının illetinin sırf hastalık olduğu nerden çıktı?
Hastalık onun BİR hikmetidir. Aslolan Allah'ın emridir. İllet ve hikmet bahisleri için usül-ü fıkıh kitaplarına bakılmalıdır.
İslamoğlu "ezen" lafzı hakkında şöyle diyor:
"Kur'an hayız halini "EZEN" (eza) olarak nitelemiştir. Ezen, "Kişiye eziyet veren, onu rahatsız eden hal"dir.
Kuranı kerimde 5 vakit kıldığımız geçiyor ama nasıl kılınacağı geçmiyor yani bu da demek oluyor ki illa bir konunun Kuranı kerimde geçmesi gerekmez. İslami hükümlerin kaynağı sadece Kuranı kerim değildir sünnet, ictihad ve icma da vardır lütfen dinimizi işinize geldiği gibi yorumlamayın Rabbim hepimizi yolundan ayırmasın.
10 Yorumla
+1 yılHiç bir şekilde leke akıntı olmaması lazım ve leke geldiği zaman gusûl abdesti alman gerekli tekrardan.
Eğer gelmiyosa tutabilirsin sonra 1 gün bekle derim.00 YorumlaBenim anlamadığım şu adetliyken aşırı ağrı cekmeyenlerde var. Kisacasi oruc tutabilecek güçte yinede tutamaz mı?
31 Yorumla- +1 yıl
Tutabilir kardesim icin rahat olsun. 😊
- 25 Yorumla
Soran+1 yılTesekkurler arkadasim.. Ama ben rivayet hadis degil ayet ariorum..
- +1 yıl
Ayet yoksa hadis var diye dine sokulan onlarca yalana mı inanayım yoksa Kur'an'ın yanıma başka kitap koymayın diyen ayetine mi? Hadis hadis diye diye dini hristiyanlaştırdılar. Buyrun. Kur'an-ı 1 kere okuyun. Hadislerin dini ne hale getirdiğine tanık olun. Bu halkın dini müslümanlık ise Kur'an da yazan ne? Kur'an da yazan müslümanlık ise bu halkın dini ne? Yorum sizin...
Tabiki tutarsın. Neden tutamayasın? Namazda kılarsın oruçta tutarsın.
40 YorumlaTutarsın ama usulen yani regl dönemnde olduğunu belli etmemek amaçlı
Sanaoruç sevabı gelmiyo özür olarak geçiyor sonra kazasını tutuyosun zaten00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 2,5b cevap paylaştı. Saçma ya gidip sapkın hocaları dinleyip milletide saptırıyorlar yok öyle birşey dinleme o arkadaşını her önüne gelen bilgiye inanma
01 Yorumla- +1 yıl
Sen kime sapkın diyosun! Sözlerine dikkat et! O hocanın icini acip baktın mı da konusuyosun?
- Özel Günler & Hijyen konusunda 768 cevap paylaştı.
+1 yılNiyet için abdest gerekli, abdest de adetli iken alınmaz. Net bir ayet olmasına gerek var mı anlamadım.
00 Yorumla Her ne olursa olsun kuloduna bir leke deydimi gusül abdesti alman gerekir. Gusul aldıktan sonra devam edebilirsin diye düşünüyorum.
00 Yorumla
+1 yılkesinlikle tutulmaz sonuçta abdestsiz oluyoruz nasıl tutulsun kafanı böyle şeylerle doldurma boşu boşunada o gün kendini aç bırakma 1 hafta rahatına bak :))
20 Yorumla
+1 yılYahu saçmalama bu hiç bir mezhepte tutulur diye geçmez!
01 Yorumla- +1 yıl
Kardesim sen başkalarının aklıyla mı hareket edeceksin? Bir dusun bakalım kesin bir emir var mı? Allah ayetlerinde ne diyor "akletmez misiniz" aklını kullan. Kuran da kesin emir var mı. Hadiste "kesin" olarak haramdır tutmayın demis mi? Hayır. Bunlardan biri olsaydı evet tutulmaz diyebilirdin. Ama bunlar yok. Lutfen bıraz aklınızı kullanmayı deneyin. Gidip hocalara sormak yerine Kuran a bakın araştırın hadis okuyun.
Gerekn bilgiler yeterince verilmiş bu arakşnda en kısa süre içerisinde bilgilendirmelisin.
hadisi şerifler var10 Yorumla
+1 yılKadınların oruç tutmazken köşede gizli saklı yemek yeme çabaları falan, fazla gereksiz😃
10 Yorumla
+1 yılnamaz da oruçta ibadettir. nasıl namaza kılamazsa bir kadın adetliyken oruç ta tutamaz.
30 YorumlaTutulmaz diye bilirim ben..
Hatta geçen gün arkadaşım oruçluyken adet gördü ve orucunu bozdu neden dedim günah dedi.00 Yorumlanamaz kılamıyorsun çünkü boy abdestin yok. boy abdestin yokkende ibadetin anlamı olmaz
00 Yorumlayapmaya birak kac gun dinleniyorduk bunuda cok görme lutfen arastirma daha fazla
10 YorumlaBakara 184. Ve 222. Ayet bence sana bu konuda yeterli olacaktır.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıl4 yıl önceki soruya nasıl cevap veriliyor? Tutulmaz diye biliyorum
00 Yorumla
+1 yılkesinlikle tutulmaz ;)
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılNihat Nakitogluna sormak lazim
10 Yorumla Özel Günler & Hijyen konusunda 1,2b cevap paylaştı. 4 yıl olmuş bari yine diyelım tutulmaz :D
00 Yorumla
+1 yıltutulmaz. bence tutmamalısın.
10 Yorumla
+1 yılTutulmaz ben tutmuyorum en azından 😂😂😂
00 Yorumla
+1 yılAz bir mantik lutfen
00 Yorumla
+1 yıl10 günü geçtiyse özür sayılıyor tutman gerekiyor.
03 Yorumla- +1 yıl
o zaman tutmaman gerekir
- Daha fazla (22)
Erkekler Ne Diyor
en beğenilen yorumu yapan sana aferin derken ne niyetle dedi bilmiyorum ama araştırmaya ve meraklanmaya devam etmeni öneririm.
bazı şeyler Kuran'da olmadığı halde Kurandanmışcasına bizlere dayatılıyor. Okumak lazım. Okumak... Okumak...
oruç tutarken zorlanacağız elbet. kolay olduğunu söyleyen olmadı.20 Yorumla
+1 yılArkadaşını gerçekten Gönül'den tebrik ediyorum allahtan başkasının hükmüne uymadığı ve Allah'ın yolundan gitmesi. Bakara 222 e göre de adetli iken cinsel ilişkiye girilmemesini emrediyor
512 Yorumla- +1 yıl
Aynen oyle ondam baskada bir yasak yok. Millet ibadetleri yapmamanin derdinde bence. Ondsn kabul etmek istemiyolar.
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ hayır kardeşim sebebi Kuran'ı tek kaynak kabul etmeyip kendilerine istediklerini kabul istediklerini inkar edebildikleri bir kitap bulmuşlar hadis kitabı sözde islama uyuyorlar Kuran ile alakaları yok.
- +1 yıl
Aynen oyle. Hadislerin hepsi dogru degil halbuki. O zamandan bu zamana degiserek gelmstr hep uydurulanlarda var. Ama kuran tek orjinal o hadis kitaplari hep insanlarin beynini yikayan zaten.
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ aynen öyle kardeşim mesele zaten hadislerin doğru ya da yanlış olması ya da kimin söylediği değil mesele Kuran'ı dinin tek kaynağı bilip onu yeterli görebilmekte. Zaten kuranı tek kaynak görmeyip onu eksik bulup eksik bulduğunu beşer sözleri ile tamalamak başlı başına şirktir. Kuran mantık kitabıdır herşey bilim ile doğru orantılıdır mesela bu adetli iken cinsel ilişki nin yasak olmasının kesin mantıklı bir açıklaması vardır fırsat bulamadım araştırmaya ama Kuran'ı herşeyiyle araştırmalıyız ve iyice anlamalıyız herşeyin sebebi var.
- +1 yıl
Cok haklisiniz keske herkes boyle dusunebilse. Herseyde hadis var hadis var diyolar. Kurana bak once. Tabiki peygamberimizin sozleri vardir yok diyemeyiz ama bazi anlatilanlarda o kadar sacma ve o kdr detayliki sanki birebir ordaymis gibi anlatiyolar. O yuzden dediginiz gibi en dogrusu kurani okumak anlamak mantikli sekilde arastirmak. Kulaktan dolma bilgilere inanmak degil.
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ Kardrşim bu şekilde düşünmek için akılı kullanmak gerekiyor. Bu hadislere itibar eden insanlar alıştıklarından vazgeçmek istemiyorlar ve nunu yapmaya korkuyorlar cesaretleri de yok. Peygamber sözü istiyorsak illa Kuran da bir sürü var isteyen açar bakar mesela Furkan süresi 30 - Ve elçi dedi " şüphesiz benim ümmetim Kuran'ı terk etti " dedi. Ahanda hadis
- +1 yıl
Evet asil hadis bunlar. Imsak vaktiyle ilgili ne dusunuyosunuz peki soru acicam gerci simdi sirf insanlar nasil yapiyo merak ettigim icin ama gelicek cvplarida tahmin ediyorum.
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ Bakara suresi 187 kardeşim herşeyi anlatıyor
- +1 yıl
Evet bende 187 yi okudum smdi biliyorum onu ama ezan neden erkene cekiliyo onu anlamiyorum
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ Diyanet cahil egoist bencil aptal kuklanın toplandığı bir kurum. Arapça birşeyler okuyup alim gibi gözüküyor. 7 yaşında kız ile evlenilenilir fetvası veren tecavüzde kadını suçlayan aşşağılık herifler. Ben allahtan başka hiçkimseye uymuyor ve inanamıyorum Kuran ne derse o yanlış öğrenmişsem de hesabını veririm başkasından yanlış öğrenmekten iyidir . Diyanet her ramazan ezanı 1 saat 15 dk geri alıp millete zulüm ediyor kimse de merak edip araştırmıyor. İşte köleleşmiş sorgulamayan bir toplum. Ufuk çizgisi ni araştırın aradığınız cevap orada normalde 2. Ufuk çizgisine kadar yiyebiliyoruz ayete göre ama bu şarlatanlar 1. Ufuk çizgisinde milleti oruca başlatıyor
- +1 yıl
Sonrada kalkip bize diyolar butun tefsirler hesaplar hersey yanlista senmi dogrusun.
- +1 yıl
@Deniz_kizi_ aynen öyle Can'ım kardeşim çok güzel bir konuya deyindin bir ayet ile süsleyeyim. Hangi ayet bilmiyorum " yer yüzündeki insanların çoğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar " 2 " benim inanan kullarım gerçekten azdır "
Adetinin bitip bitmediğini senin bilmen lazım. Biz ne bilelim. Sen oruca niyetlen emin değilsen, kanaman başlarsa orucun bozulur zaten. Sen de yemeye ve içmeye devam edersin. Bu da bir fikir.
30 YorumlaDini olarak kadının eksik olduğu söylenir ve bunun adet olmasından dolayı orucu da tam tutamadığı için eksik olduğu söylenir aslında evet kuran da yeri yoktur ama biraz araştırılırsa zaten yaşanan islamdaki çok fazla şeyin kuranda yeri yoktur
10 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 323 cevap paylaştı. Oruç tüm Müslümanlara farz. kızlara adet döneminde namaz kılmak farz değil diye biliyorum. Ancak oruç farz. Tabi ki adetliyken oruç tutamazsın. ama ramazandan sonra adetin olmadığı günlerde kazasını yapabilirsin.
00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 394 cevap paylaştı. 'Kurani kerimde namaza yaklaşılmaması gerektiğini adetliyken ama oruçla ilgili hiç bir Ayetin bulunmadığını söyledi' Kuran ı Kerim'de lohusa ve adet dönemindeyken hiçbir şekilde ibadet yapılmayacağı kesin olarak belirtiliyor.
03 Yorumla
Soran+1 yılHangi Ayet?
Soran+1 yılArkadas sen bu linkleri paylasmadan önce okudunmu? Ayet yok arkadasim bu linklerde kurani kerim belirtmis acikca diyorsun al buyur dercesine link paylasiosun ama yok.. Yolladigin linklerdede ayet yok... Niyetim inatlasmak degil merak ediorum o kadar
+1 yılSöylediklerimin hepsini geri alıyorum bu videoyu izle
https://www.youtube.com/watch?v=Ua9XyU0pFfwsonra sen karar ver
13 Yorumla
Soran+1 yılİste benim.iki ara bi derede kalmamin sebebi mustafa islamoglunun yorumudur... Her hocaya guvenmem cok fazla hocada dinlemiorum zaten ama soz konusu Mustafa İslamoglu olunca iste bende hersey degisior...
- +1 yıl
ben de tabi ki tutulmaz vücut pis olduğu için dedim ama abdetsle ilgili bişey değil oruç.. ondan tutulabilirmiş.. ama ben yine de rahat olamam ya, hastayken nasıl tutim, tuhaf olurum günah gibi..
- +1 yıl
ya bilemiyoruz bazı konuları iyice araştırmak gerek bilmediğin bir konu oldugu icin bence tutma affı kazası olur zaten islam kolaylık dinidir kendini zorlamanın bir manası yok dimi
+1 yılonun bunun dediğine bakma arkadaş... git araştır... ayşe fatmayla din yaşanmaz... adetliyken kocan mı yaklaşamıyor... dinen haram... oruç da tutulmuyor... ne yani namaz ibadet de oruç değil mi?
10 Yorumla
+1 yıladetliyken oruç tutulmaz. borca yazılır sonra tutarsınız. ama kılamadığınız namazlar bağışlanıyor adetlıyken
00 YorumlaYanlış biliyormuşum. Vücütan çıkan bozmaz giren bozarmış bu herşeyi kapsıyormuş yani kanvermekte bozmazmış
11 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılalimler, hocalar kadınların ay halinde oruç tutmamasına şu sebepten fetva vermişlerdir: kadın kan kaybetmekte ve hastadır, dayanamaz zor gelebilir... sonra iyileştiği zaman tutsun demişlerdir. yani kadını kollamak için başka bir şey için değil!
10 Yorumla
+1 yıladetliyken oruç tutulmaz canım adet geçtikten sonra tutarsın.
00 Yorumla
+1 yılbenim yorumlarımda ayetler bulunuyor ama işine gelmiyor galiba
03 Yorumla
Soran+1 yılSenin bi dedigin bi dedigine uymuyor arkadasim (:
- +1 yıl
yok sordum sonra araştırdım bu ayetler dogruymus
+1 yılhadis var peygamberimiz diyor ki Allah adetliyken kadınların ibadet etmesini haram kılmıstır diye sözü var benim bildigim
00 YorumlaAdetliyken bir nevi cünup oluyosun cunupken de oruc tutulmaz
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılHadislerden de öğrenilir bazı şeyler. Tutulmaması gerekir.
00 Yorumla
+1 yıl4 yıl önceki soruyu nerden buldunuz ya 😂 soruyu soran kız menopoza girdi. Sorunu yok artık😂
00 Yorumla... Dini konular da en sağlıklı bilgiyi,Diyanetin fetva hattını arayarak edinebilirsiniz.
00 Yorumla
+1 yılarkadaşım sen cenabetken namaz kılıyor musun?
20 YorumlaTutulmaz ve tutmadıgın içinde günah sayılmaz.
00 Yorumla
+1 yılAdetliyken oruç tutulmaz
00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 1b cevap paylaştı. kaza yaparsınız en kötü
00 Yorumla
+1 yılOruca devam edilir ama o gun kaza yapilmali
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTutulmaz diye biliyorm
00 YorumlaSoru sorulalı 4 yıl diyo lan buga bak asdsd
00 Yorumla
+1 yılÖzel günlerindeki bayanlara oruç düşmez zaten.
00 Yorumla
+1 yılRegl olunca oruç tutulmuyo mu
00 YorumlaTamamen beyaza donmesi lazim. gusl icin
00 YorumlaHayır sanmıyorum.
00 YorumlaBttiyse tekrar kanama olmaycksa bir sorun olmaz
00 Yorumla- Daha fazla (16)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem