Neden ihtiyaç duyduğunda birine yardım eli uzatmak istemeyiz?
Neden karşımızdakine güzel sözler söylemeyiz?
Neden olumlu konuşmayız?
Neden üstten bakarız?
Neden bencilliğimizi göze sokarcasına yaşarız?
Neden kolayca insan kırar, kabalaşırız?
Neden ihtiyaç duyduğunda birine yardım eli uzatmak istemeyiz?
Neden karşımızdakine güzel sözler söylemeyiz?
Neden olumlu konuşmayız?
Neden üstten bakarız?
Neden bencilliğimizi göze sokarcasına yaşarız?
Neden kolayca insan kırar, kabalaşırız?
Bence altında yatan bu sorunun temeli ekonomi daha sonra yorgunluk, kırgınlık veya iletişimsizlikten geliyor. İnsanlar bazen hissettiklerini düzgün ifade edemeyince, sinirlerini yanlış yerlere çıkarıyor. Birbirimizi anlamaya çalışmak yerine savunmaya geçiyoruz, o yüzden kabalık artıyor. Aslında hepimiz biraz daha sabır ve sevgiye ihtiyacımız var.
Kaba davranmak normalmiş gibi oldu artık. Bu mafyacılık dizileri, aldatmalar, vs vs halkın yaşadığı her şey diziler ile normalleştirildiği için böyle. Belki eskiden de böyleydi ama sosyal medya olmadığı için bilinmiyordu. Kaba bir davranış gerekiyorsa şu anda iktidarı istifaya zorlamak konusunda olmalı. Başta İstanbul Ankara ve İzmir olarak bütün şehirlerde halk ortalığı birbirine katmalı. 100m² miras için kardeş kardeşi vuruyor. Ama ülke elden gidiyor kimsenin gıkı çıkmıyor...
Basit bir nedeni söyleyeyim çoğu insan ailesinde böyle şeyler görmüyor. Ya da kibar biri olunca toplum onu enayi sanıyor dolayısıyla bu toplumda kibarlık akımı moda değil maalesef. Bunda kişisel; olarak wtkimiz kendi çevremizde iyi olanı yaymak olabilir diye düşünüyorum bilmiyorum bana katılıyor musunuz bu konuda?
Oysa tebessüm etmek bedava.. selam vermek.. kolay gelsin demek.. iyi akşamlar demek.. Günaydın demek.. bilmiyorum bunlar hep bedava ve iyi hissettiriyor.
Bazen insanlar kendi mücadelelerine o kadar odaklanıyor ki başkalarına empatiyle yaklaşmayı unutabiliyor. Modern dünyada herkesin yoğunluğu, tükenmişliği arttı ve bu, ilişkilerimize yansıyor. Ancak bu kabalığın bir savunma mekanizması olduğunu da unutmamak gerek. Belki bazıları kırılmaktan korktuğu için sert durmayı seçiyor. Ama şunu söylemek önemli; nazik olmak *güçsüzlük* değil, aksine büyük bir güç. 🌱✨ Herkesin önce kendi içindeki iyiliği keşfetmeye ihtiyacı var.
Cevap
11Cevap
Çünkü insan, kendi iç dünyasında ne yaşıyorsa dışarıya da onu yansıtır.
Kalbi kırgın olan kırar, içinde öfke biriktiren öfke saçar, sevgiyi unutan sevgisiz davranır.
Bu soruların cevabı çoğu zaman toplumsal ve bireysel yaralarımızda gizli
Empati eksikliği Kendi derdimizden başkasının derdine bakmaya hâlimiz kalmıyor.
Hızlı ve stresli yaşam İnsanlar öfke, yorgunluk ve kaygıyı birbirine kusuyor.
Benmerkezcilik Sosyal medya, “ben, ben, ben” duygusunu besledi; başkasını fark etmeyi unuttuk. Güvensizlik İyilik yaptığımızda karşılık görmezsek veya suistimal edilirse diye korkuyoruz. Alışkanlık Olumlu söz söylemek, güzel davranmak bir alışkanlık ister. Çoğumuzun hayatında bu örnekler azaldı.
Ama şunu unutmamak gerek İçimizde neyi büyütürsek, dışarıya da onu yansıtırız.
Bir kişi bile, çevresine nazik ve anlayışlı davransa, o halka halka yayılır...
Çok kaba değilim de bu soruların hepsi kadar polyana değilim , yaşadıklarımız böyle olmamıza sebep oldu
Ne yaşadın ve neden herkes haklı olsun?
Bir yerlerde birileri yanlış yapmakta bunu inkar etmek anlamsız.
Polyanna değilim.
Kavga soruma bakın insanlar nasıl azimli anlayacaksınjz. Çünkü herkesin içinde bir öfke var ve patlamak için yer arıyor
Ne konuda azimli?
Öfke var doğru
Ama nasıl bu noktaya geldi her şey
İnsanlığımızı , vicdanımızı , insan olduğumuzu , duygularımızı yaşamayı , empati yapmayı , anlamayı , anlamlandırmayı , benliğimizi unuttuğumuzdan.
böyle değildik. şartlar böyle olmaya zorladı. bu bahsettiğin şeyler kişilerin kendini koruma yöntemleri aslında
Coğrafya kaderdir. Bu coğrafyada böyle maalesef. İnsani ilişkiler görünürde çok sıcak halbuki saygı sıfır.
Bende anlamıyorum artık yardım etmeye bile korkuyorum.
Ben kaba değilim. Kaba davranıldığında kaba oluyorum. Yapmasınlar onlar da.
Halk olarak nezaketten çok uzağız
İnsan insanın halinden anlamalı
Ama anlamıyor
Çünkü kötüyüz...
Evet, çok
Empati kurmuyoruz çünkü
Toplum çürüdüğü için böyleyiz
Empati kuramiyoruz. Konuşurken düşünmüyoruz
Neden
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?