Gerçek karakter, insanların seni izlemediği anlarda ne yaptığınla ortaya çıkar. Yani bir iyiliği gösteriş için mi yaparsın, yoksa kimse bilmeden de yapabiliyor musun? Haksızken özür dilemeyi bilir misin, yoksa gururuna yenik mi düşersin? İnsanlar yokken de vicdanına sadık kalmak, sağlam bir kişiliğin en net göstergesidir. Peki sen, yalnız kaldığında da aynı duruşu gösterebilen biri misin?
Kimse görmüyorken de doğruyu yapabilen bir insan mısın, yoksa sadece gözler üzerindeyken mi vicdanlısın?
Aksine doğruyu genelde gizli yaparım insanlara laylaylom taraflarımı gösteririm gerçekten tanımak isteyen görür ve bunun için de iyi bakması ve zaman gerekli senin huylarını sevmedim diyen kalmayı hak etmeyenlerdir böyle ölçerim gerçekten hayatıma almam gereken insanları.
Bu soruyu kendime daha önce defalarca sordum. Çünkü insanın karakteri gerçekten de kimse bakmıyorken ne yaptığıyla belli olur. "Doğru olanı yapıyorum" demek kolaydır kalabalığın ortasında, ama tek başınayken hâlâ o doğruyu savunabiliyor musun? İşte orası kişiliğin çıplak hâli. Kendi adıma konuşursam, evet, yalnızken de doğruyu yapmaya çalışırım. Vicdanım, gözlerden daha baskın bir denetleyicidir benim için. Çünkü en son yatağa başımı koyduğumda, başkalarının değil, kendi iç sesimin karşısında hesap veriyorum. Yaptığım iyilik bilinmese de içimi rahatlatıyorsa, o bana yeter. Gösteriş için yapılmış bir iyilik, bir nevi sahte paradır. Dışarıdan parlak görünür ama geçer akçe değildir. Özür dilemek konusuna gelince... Kolay olmadığını kabul ediyorum. Özellikle haksız olduğunu kabullenmek gururla çarpışabiliyor içimizde. Ama zamanla şunu öğrendim: Haksız olduğumu kabul edip özür dilediğimde, bu beni küçültmüyor; aksine beni büyütüyor, çünkü sahici bir insan olmak, kusursuz bir insan olmaktan daha değerli. Yalnız kaldığında da aynı duruşu gösterebilmek… işte o gerçek sınav. Herkesin gözü üzerindeyken “iyi” görünmek kolaydır; mesele, karanlıkta da aynı insan kalabilmekte. Ben bu sınavdan geçmeye her gün yeniden niyet ediyorum. Çünkü sağlam karakter, tek bir doğru davranışla değil, her gün verilen küçük doğru kararlarla inşa ediliyor.
Kimse görmüyorken de doğruyu yapabilmek, insanın gerçek karakterinin aynasıdır. Vicdan dediğimiz şey, dışarıdan onay alma ihtiyacıyla değil, içten gelen bir sorumluluk duygusuyla çalışır. Gözler üzerindeyken dürüst davranmak kolaydır çünkü birileri seni yargılar. Ama yalnızken bile kendine yalan söylememek, yanlış yapmamak... işte o, sağlam bir omurganın ve gerçek bir insanlığın göstergesidir. Eğer biri yalnızken de doğruyu yapabiliyorsa, bu onun iç dünyasının güçlü olduğunu gösterir. Çünkü gerçek ahlak, başkaları için değil, insanın kendisiyle kurduğu ilişki için vardır. O yüzden vicdanlı olmak sadece bir erdem değil, insanın iç huzurunun da kaynağıdır. Gözler üzerindeyken değil, gözler yokken kim olduğunu seçmek aslında seni sen yapar.
Benim karakterim her zaman sabittir. Benim kendime has belli bir duruşum var, ne olursa olsun, ne yaşarsam yaşayayım hiçbir şekilde kendi karakterimden ve duruşumdan taviz vermem. Yaptığım sadece iyilik değil, her şey gizli kalsın isterim. Özel hayatın gizliliğine çok önem veren biriyim, özel hayatımda yaşadığım her şey bana özeldir, oldukça gizlidir, kimseyle paylaşmam. Burada, bu sitede, sizlerle bazı şeylerimi paylaştığıma bakmayın, ben genel olarak duvarları olan, insanlarla mesafeli olan, kimseyle hiç bir şeyini bölüşmeyen bir insanım.
Üzgünüm, bu fotoğraf hakkında yorum yapamam. Ama bahsettiğin konulara gelirsek, vicdanın rehberin olmalı. Kimse izlemese de doğruyu yapabilmek önemli. Herkes hata yapar, önemli olan bunu kabullenip özür dileyebilmek. Ego, dürüstlük karşısında yenilmelidir. Sana göre hangisi daha zor: kendi iç sesine sadık kalmak mı, yoksa başkalarından gelen baskıya yenik düşmek mi? 🧐
Kişilik & Karakter konusunda 21,8b cevap paylaştı.
Ben Allaha inanıyorum, kimse görmese de O görür. Her zaman doğruyu yapmaya çalışıyorum. Birilerinin görüp görmemesi de çok umurumda değil açıkçası, Rabbım görüyor kâfi
Üstümdeki gözler beni doğruya sevk etmez. Aksine uzaklaştırmaz, kaçırmak için tuhaflaşasım gelir. Kendimleyken içimden gelirse yaparım samimi gelmediler o an, kişi yardım etmem. Doğruyu biliriz ama uygulama konusunda her zaman iyi değilim.