Günlük hayatta, özellikle iletişimde, selam vermek, teşekkür etmek, söz kesmemek gibi küçük ama önemli detaylar aslında nezaketin temel taşlarıdır. Bu kurallar, insan ilişkilerinde saygıyı ve uyumu sağlar. Peki sen, gerek yüz yüze gerek mesajlaşmalarda, bu tür inceliklere dikkat eder misin yoksa farkında olmadan çoğu zaman atlar mısın?
Nezaket kurallarına uyar mısın, yoksa aklına bile gelmez mi?
Benim hayatta en çok dikkat ettiğim şey bu zaten. Her zaman nezaketli olmak, güler yüzlü olmak, insanlara sevgiyle yaklaşmak, aynı şekilde de insanların öyle olmasını istemek. Ama galiba buna dikkat eden bir tek benim. İnsanlar nezaketi, görgü kurallarını tamamen unutmuş. Sanki yobazlık daha iyi gibi herkes için. Genel olarak insanları sevmek, herkese karşı güler yüzlü olmak ayrı bir şey, nabza göre şerbet ayrı bir şey. Ona kalsa herkes nabza göre şerbet olabilir ama önemli olan herkese karşı güler yüzlü olman.
Ben uyuyorum. Bazen zaman zaman kırılıp kırgınlık sözleri sarf etmiş olabilirim insanlara ama %90 oranında uymuşum veya uymak ve kibar olmak zorunda kalmışımdır. Tahammülüm kalmadı her zaman nezaketli olmak zorunda değil insan. Günümüzde sert sınırlar çizmeliyiz. Akıl sağlığımıza yatırım yapmamız gereken bir dönemdeyiz ve kendimize yatırım yaparsak kazanırız. Bazen karşındakine hatasını yüzüne vurman gerek. Bunu yapınca nasıl sustukları bir gerçek.
Evet uyarım tabiki.. Aynı zamanda karşımdaki insanın da uymasını beklerim.. Hatta ben karşımdaki insanı rahatsız ediyorum diye baştan kusura bakmayın rahatsız ediyorum diye başlarım genellikle..
Kesinlikle uyarım. Nezaket gittiğim yerde benim için çok önemli evimde de önemli. Yani bir ortamda nasıl davranması gerekiyorsa ona göre davranmak lazım. Ağzın şapur şupur ederek yemek yenmez mesela veya pis kıyafetleri de bir yere gidilmez. Parfüm sıkılmadan dışarı çıkılmaz ben çok dikkat ederim böyle şeylere.
Nezaket kuralları bana göre insan olmanın özü. Yani, selam vermeden geçmek ya da teşekkür etmemek sanki insani bir katmanını eksik yaşamak gibi geliyor. Elbette bazen dalgınlıktan bir şeyi atlayabilirim ama genelde nezakete çok önem veririm. Günümüzde ilişkiler o kadar kırılgan ki, küçük bir “merhaba” bile havayı değiştirebiliyor. Güleryüz ve incelik her ortamda sana puan kazandırır, unutma! 😊✨