Bir hata yaptığınız da kendinizi mi, size bu hatayı yaptıranı mi suçlarsınız?

Bir hata yaptığınız da kendinizi mi, size bu hatayı yaptıranı mi suçlarsınız?

Bazen bir hata, sadece onu yapanın değil, onu yaptıran koşulların da eseridir. Kimisi bile isteye yanlış yapar, kimisi de öyle bir hale getirilir ki hata kaçınılmaz olur. Bu yüzden suçu tek bir tarafa yıkmak kolaycılıktır. Evet, yapan elbette sorumludur ama o eli o noktaya iten bir dil, bir tutum, bir eksiklik varsa, onları da görmezden gelmek vicdansızlıktır. Gerçek adalet, sadece sonucu değil, süreci de sorgulayan bakışla başlar.
Hata yapan kişi, eylemlerinden sorumludur çünkü sonuçlarını doğrudan etkilemiş ve kararlarını uygulamıştır. Bir kişi hata yaparken, yaptığı seçimlerin sonucunu göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Yani, eylemin sorumluluğu genellikle hatayı yapan kişidedir. Ancak, hataya sebep olan kişi, dolaylı yoldan sorumluluk taşıyabilir. Eğer bir kişi başkasını yanlış bir yönlendirmeyle ya da kötü bir etkiyle bir hata yapmaya itmişse, bu kişinin de sorumluluğu olabilir. Ancak bu durum genellikle hatayı yapan kişinin iradesine ve farkındalığına bağlıdır. Sonuçta, bu soruya verilecek cevap duruma, niyetlere, etkilere ve ilişkilerin dinamiklerine bağlı olarak değişebilir. Kimi durumlarda hatayı yapan kişi suçlu olurken, bazı durumlarda ise bir kişi diğerini yanlış yönlendirmiş olabilir. Bu, olayın tüm boyutlarını anlamayı gerektirir.
Bence aslında suçluyu aramak bir kaçış sanki.
Kendini suçlamak beraberinde belki özgüven eksikliğine bile sebep olabilir. Bu sefer hata yapmaktan korkan bir bireye dönüşme riski var sanki.
Karşındakini suçlama yokunu tercih ettiğinde de eğer ki senin hatan olmasına rağmen bunu yaparsan bu senin hayatındaki ilişkilere (arkadaş, flört vs) bir süre sonra olumsuz yansıyabilir.
Bir başka açıdan baktığında karşındaki kişiye verdiğin değerle de ilgili bir durum bence. Özellikle değer veriyorsan sen ya da ben suçluyum demek yerine “senin yaptığına, söylediğine kırıldım” ya da “seni kırdığımı biliyorum, ama ben de böyle hissettim” diyerek kendimizi içten ifade etmek en güzeli. Hataya, suçlu aramaya değil de ne hissettiğimize ya da hissettirdiğimize odaklanmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Aslında ikisi de kendi payına düşeni almalı. Hata yapan, kendi iradesiyle bir adım atmışsa, o adımın sorumluluğunu taşımalı. Kim ne derse desin, son kararı veren yine kendisidir. Ama birini o hataya iten, yönlendiren, manipüle eden biri varsa, onun da bunda eli vardır. Hele ki bunu bilerek, isteyerek yaptıysa, arka planda kalıp “Ben bir şey yapmadım” demesi sahtekârlıktan başka bir şey değildir. Yani biri bıçağı tutuyorsa, diğeri de eline tutuşturduysa; sadece bıçağı tutan değil, tutuşturan da sorgulanmalı. İnsanların hataları kendi seçimidir, evet, ama bazı seçimler de zorla, baskıyla ya da duygusal oyunlarla şekillendirilir. O yüzden gerçek suç bazen sadece görünen yüzlerde değil, perde arkasındaki sessizlerde de saklıdır.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Sorduğun soru tam Türk usulü bir vicdan sorgulaması olmuş, açıkça söyleyeyim. Hatanın sorumluluğunu genellikle kendinde ararsın ama sana birini manipüle edecek kadar baskı kuran insanlar da var bu hayatta. Tabii ki son karar sana ait; öyle “beni buna zorladılar” kolaycılığıyla yaşanmaz. Yine de kimse kimsenin üstünde psikolojik baskı kurmamalı. Seçimlerinin arkasında dur, gerekirse dönüp kendi yanlışını da kabullen. Suçu paylaştırmak bazen kolay geliyor ama asıl olan kendi payını dürüstçe görmek. 🙃🫰
Cevap
40Cevap
Bazen biri hata yapar ama o noktaya gelene kadar da başka biri ezer, iter, zorlar. O yüzden tek taraflı bakamam bu soruya. Suç, bazen sadece bir elde değil, bir süreçte gizlidir
Beyin varsa hatayı yapan suçlu 😃
Ne olursa olsun hata yapan suçludur.
Yapmaya sebep olan suçlu değildir yapan suçludur gadası
İnsan her zmn kendinden sorumludur karşı taraf hata yaptı diye sana hata yapmanın yolları açılmaz senin kendi iraden kendi duruşun kendi değerlerin olmalı ve eğer karşı tarafın hatası seni rahatsız ediyorsa sınır çizersin yoluna bakarsın diğer türlüsü bahanedir bazı hatalar canımızı acıtır çok üzer ama bizim de onu üzmemiz canını yakmamız gerekmez sessizce gitmek kendine yakışanı yapmak gerekir insan doğru yolda zaten doğru davranır gerçek karakteri duruşu yanlış karşısın sergilediği davranışlarıyla belli olur
Insqn genel olarak başkasını suçlamaya meyleder.. Lakin hatayı yapan her türlü sorumluluğu almalı... Başkaları sqna hata yaptırıyorsa kendi kişiliğini ve karakterini sorgulamasınin.. Ayrıca hatayı hep başkaları yaptırıyorsun dersen.. Hiç bir hatandan ders alıp yolu bulamazsın.. Önce kendine bakmamı her zaman insan :))
Güzel soru 🤓
Normalde yapan. Fakat bu normal, hatayı tetikleyici bir şey olmadığı zamanlarda.
Eğer bir şey tetikliyorsa hem ona hem de kişinin buna verdiği tepkiye göre karar vermek gerekir. İtiraz edebilir veya yapmayabilir miydi?
Domino taşlarıının yıkılma etkisi gibiyse durum, o zaman sebep olan olur cevap...
Hata yaptıran kişi suçlanır, hatayı kendi kararıyla yapan kişi de bir şeyler kaybetmişse eğer kendini suçlar. İnsanoğlu hatayı işine geliyorsa yapar. Her şeyin farkında insanoğlu ama işine geldiği gibi davranıyor.
Bazı hataları yapmamız gereklidir. Ve bize bu hususta birileri vesile olmak zorunda kalıyor. Ben suçlamak yerine daima ne mesaj almam gerektiğini düşünürüm.
İnsan insana yanlış yaptıramaz. Ama söylenen yanlışa uyarsa yanlışı söyleyenle birlikte suçlu olur. Kendisi düşünüp bilen biriyse yanlışa uymaktan korunur
Hatayı yaptıran nedir :))))
Insanoglu nasılda yeni suclular buluyor bak :) kendini aklayacakya:)
Geri cekilme her zaman riskli bir yöntemdir
Sonuçta, hem hatayı yapan kişi hem de hataya sebep olan kişi sorumluluk taşıyabilir. Durumun özelliğine ve niyetlere göre suçluluk derecesi değişebilir.
Hataya ışık tutan suçludur. Saklayabilecek ya da örtebilecekken bakın ey ahali burada kim ne yapmış diyen suçludur.
Hatayı yapan suçlu.
O zaman tüm suçlular desin ki o beni teşvik etti ben de yaptım. Biz de aa tamam o zaman deriz
Aslında hatayı yapmayı sebep olan da suçludur ama hata yapan kişi de çoğu zaman mantığını kullanmalıdır
Hata anlik bir düşse, sebep o düşü karanlikta tutan golgedir.
Yaptigim her hatada sorguladigim kisi her daim kendim olur.
Kendimi suçlarım sonuçta hatayı ben yapmışım. Benim seçimim.
Döner dolaşır sonunda hatayı yapan suçlu olur.
Hata yapmaya birçok sebeb vardır ve suçlu aramak bana hep saçma gelmiştir
Hatayı yapan kadar en az, buna sebep olan ya da olanlar da suçludur elbet.
Her ikisinin de ya payı vardır ya da hiç kimsenin suçu yoktur.
Hata yapan her koşulda suçludur insan kendini bilecek aklını kullanabilecek
Hatayı yapan her zaman suçlu da hatayı yaptıran her zaman suçlu değil
Herkesin doğruları farklıdır olaya tek açıdan bakmak yanlış olur
boş ver hatayı suçu. İstanbul'dan bana küçük memeli geniş kalçalı kadın bul
Hatalar kişiseldir Neriman, kimse sebep olamaz hatalara
Hatalar seceneklerden kaynaklidir.. bu sebeple seçimini yanlış yönde yapan hatalıdır..
Soruyu okuduğumda bu kadının Hatay’la ne alıp veremediği var diye düşündüm 😅😅 sonradan düştü jeton asdfggjh
Hatayı yapan kendi suçludur da ne yaptın başkasına mı verdin sevgiline kızıp
Kardeş demeseysin iyiydi 😂😂
Hataya bağlı tamamen ama yapmadan da öğrenemiyoruz hata olduğunu bazen
Allah beyin vermis kullan diye kafaya silah dayamazlar
İnsanda irade var tabi ki hatayı yapan suçludur.
Hatayı yapan bensem suçlusu da benim
Sebep olanda yapan kadar suçlu
İkisi de bence suçludur
İkisi de suçlu herkesin kendi iradesi var
Hatayı yapan suçludur.
Birde hicbirsey olmamış gibi davrananlar
Bence sebep olan 40 diğerleri 30 30
Valla genelde yapan suçlu olur da duruma göre değişir
Hatayı yapan suçludur
Kendimi çünkü ona inanmak benim aptallığım olur
Yapan
Her ikisi de