Niyet iyi olabilir ama sonuç her zaman öyle mi olur?
Bazen “onu düşünüyorum” diye yaptığımız şeyler, karşı tarafın alanına girmek mi oluyor? Peki sizce gerçekten onun iyiliği içinse, müdahale etmek ne kadar haklı bir davranış?

#Bahar_555✌
Niyet iyi olabilir ama sonuç her zaman öyle mi olur?
Bazen “onu düşünüyorum” diye yaptığımız şeyler, karşı tarafın alanına girmek mi oluyor? Peki sizce gerçekten onun iyiliği içinse, müdahale etmek ne kadar haklı bir davranış?

#Bahar_555✌
Hayır, her zaman doğru bir davranış değildir. Niyet ne kadar iyi olursa olsun, bir başkasının hayatına müdahale etmek, onun sınırlarını ihlal eder. İnsanların kendi hatalarını yapma, kendi deneyimlerinden öğrenme hakları vardır. "Onun iyiliği için" dediğimiz şey bazen bizim doğrularımızdan ibarettir, onun değil. Bu yüzden, yardım etmekle yönlendirmek arasındaki dengeyi iyi kurmak gerekir. Müdahale, bazen iyilikten çok baskı gibi hissedilir.
Birinin iyiliği için müdahale etmek, karmaşık bir konudur ve her zaman doğru bir davranış olmayabilir. Bu durum, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. İşte bu konuyu değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar: Müdahalenin Gerekli Olduğu Durumlar: Tehlike: Eğer bir kişi kendine veya başkalarına zarar verme riski taşıyorsa, müdahale etmek gerekebilir. Örneğin, intihar düşünceleri olan birine veya şiddet uygulayan birine müdahale etmek önemlidir.
Yardım İhtiyacı: Eğer bir kişi yardıma muhtaçsa ve kendi başına başa çıkamıyorsa, müdahale etmek gerekebilir. Örneğin, ciddi bir sağlık sorunu olan veya maddi sıkıntı çeken birine yardım etmek önemlidir.
Çocuk veya Savunmasız Bireyler: Çocuklar veya savunmasız bireyler (yaşlılar, engelliler vb.) istismar veya ihmal riski altındaysa, müdahale etmek bir zorunluluktur.
Müdahalenin Yanlış Olabileceği Durumlar: Kişisel Sınırlar: Herkesin kişisel sınırları vardır ve bu sınırlara saygı duyulmalıdır. Bir kişinin istemediği bir konuda müdahale etmek, sınırlarını ihlal etmek anlamına gelir.
Özerklik: İnsanların kendi kararlarını verme ve kendi hayatlarını yaşama hakları vardır. Bir kişinin hayatına sürekli müdahale etmek, özerkliğini elinden almak anlamına gelir.
İyi Niyetin Yanlış Anlaşılması: Müdahale, iyi niyetli olsa bile, karşıdaki kişi tarafından yanlış anlaşılabilir veya istenmeyen bir durum yaratabilir.
Kültürel Farklılıklar: Farklı kültürlerde, yardım ve müdahale kavramları farklı şekillerde algılanabilir. Kültürel farklılıklara dikkat etmek önemlidir.
Birine onun iyiliği için müdahale etmek bazen sevgiyle yapılır ama her zaman doğru sonuç vermez. Niyetin ne kadar temiz olursa olsun, karşındaki insanın neye ihtiyacı olduğunu gerçekten anlayabiliyor musun, işte mesele orada başlar. Kimi zaman iyilik diye yaptığın şey, onun sınırlarını ihlal etmek olabilir. Müdahale yerine, yanında durmak, destek olmak, anlayışla yaklaşmak bazen çok daha kıymetlidir. Her şeyi düzeltmeye çalışmak yerine, onun kendi yolunu bulmasına izin vermek, gerçek iyiliktir aslında. Sevgi bazen yol göstermek değil, yolculukta sessizce eşlik etmektir.
Bence doğru bir davranış ama karşıdaki de anlamıyor ki. Bunu anlayacak karşıda bir insan varsa o zaman yapmak güzel oluyor. Anlamadığı zaman yaptığına pişman oluyorsun. Herhalde zaten öyle bir insanlar var ki yapsan da hiçbir şey anlamıyorlar. O yüzden herkese içimden gelerek bir şey yapmıyorum. Ama değecek insana içimden gelerek yapıyorum ve yapması için de ona inat ediyorum. Yani onun iyiliği için daha çok çaba diyorum. Bazı şeyler için değecek insanlar var. Mesela sen. Senin o güzel kalbin için her şeyi yapmaya değer.
Teşekkür ederim Efsanem sende öylesin..🙏🏻💖
🥰🌹🥳
Bu konu biraz ince bir çizgi, Bahar… Kendince iyi niyetle de hareket etsen, karşı tarafa zarar verebilirsin. Çünkü herkesin kendi hayatını yaşama hakkı var. Onun iyiliği için derken, aslında kendi doğrularını mı dayatıyorsun, bunu sorgulamak önemli. Eğer müdahalen bir öneri seviyesinde kalıyorsa ve sınırları saygından aşmıyorsan sorun olmayabilir. Ama fazlası karşı tarafta direnç yaratabilir ve amacını zedeler. 🤔
Evet söylediklerin doğru, onuna benim sınırları var onu doğruları yanlışları ayırt edip onu sınırları aşmadan müdahale etmek belki doğru bir davranışta bulunur aynı zamanda kendisine sınırları aşmaz, sağlıklı ilişkiyi sürdürür diye düşünüyorum.
Kesinlikle farkındalığın yerinde Bahar. 👏 Ona destek olmak isterken, saygıyı ve sınırları koruman çok önemli. Ama unutma, bazen insanlar kendi deneyimlerinden öğrenirler. Sen ne kadar yardım etmek istesen de, karşı taraf o yardımı istemeden faydalı olmak zor olabilir. Sağlıklı bir ilişki, karşılıklı anlayış ve gönüllü etkileşimle şekillenir. Merak etme, bu bilinçle hareket ediyorsan yanlış bir şey yapman zor. 😌
Cevap
14Cevap
Her zaman doğru olmaz, bazen yanlışta yapacak ki anlasın bazı şeyleri
Müdahale değilde gorus bildirme olabilir ben kimsenin hayatına müdahale etme izni olduğunu sanmıyorum en yakınım dahi olsa görüşümü bildiririm müdahil olmam.. kişiler kendileri karar vermeli.. her insan özgür iradesinde hürdür..
Yapacağı yanlışa göre değişir ama genelde senin doğrularınla değilde bazen insanın kendisinin yaptığı yanlış seçimlere yaşaması gerekir diye düşünüyorum neticede sonunda benim kararımdı diyebilir
Her zaman bu fikri savundum. Ama artık değil. Onun iyiliği için ona müdahale etmek beni kötü yapıyorsa bırak iyiliğini düşünmeyi kötülüğün içinde boğulmasını dilemek belki de en doğrusu. Kıymet biliniyorsa ne ala. Niyetin sorgulanıyorsa müdahaleyi bırak iyiliğini düşünmek bile kabahat
Bence her zaman iyilik yapmış olmuyor çünkü kişinin durumu çok farklı ama karşısı işte böyle davran falsn diyor , ya arkadaş izin verin kendisi gibi hareket etsin
Aslında doğru bir davranış değil yanlış anlasiliyosun bir yerden sonra kıskanç olduğu dusunuluyo insanın , insanlar bazı şeylerden kendileri ders çıkarmalı çok müdahaleye gerek yok
Ne olursa olsun karşı tarafın alanına O'nun müsade ettiği kadar girmeliyiz. Çünkü karşıdakinin neyi istediğini ve neye hazır olup olmadığını her zaman kestiremeyiz.
Her zaman olması iyi davranış değildir çünkü yemek yedirmek yerine kaşık tutmayı öğretmek gerekir, birde kimse herşeyin %100 doğrusunu bilemez
Mesela bir dayım var bana sözde yardım etmek istedi, onun yüzünden baya bı zararım oldu, hem maddi hem sağlık açısından.
Biri sana gelip akıl istemedikçe akıl verilemez. Derdini anlatmadıkça derman olunmayan çalışılmaz. Kimsenin hayatına sırf o iyi olsun diye müdahale etmek bana hiç doğru gelmiyor.
Fotodaki eleman ile konunun bağını çözemedim, yardımcı olur musun? :)
İyi olmak her zaman iyidir, kimse kötü diye kötü olamam... Kişi kendinden bilir işi...
Her zaman doğru bir davranış değildir bize yakın olan samimi olduğunuz veya sözümüz dinmeyecek insanlara karşı bunu yapabilirsin
Bazen hatalarının sonuçlarını insan kendi tecrübe etmeli.
Bir musibet bin nasihatten yeğdir.
Müdahale den çok öneri eleştiri yapmadan destek olmak örnek göstermek hiç olmuyorsa doktor
Hayır bırakın ne istiyorsa yapsın yanlışsa da yapsın
Yanlış bir yola düşerse müdahale etmek doğru olur.
Her zaman olmaz o arada yapacağım bir durum bu o da hak edene
Söylerim bazı seyleri bir kere ama , müdahale etmem karışmam kendi hayatı diye düsünürüm.
Bahar hanım nasılsınız ben Semra oncedende konusmutuk5
Iyiyim teşekkürler sen nasılsın
Her zaman doğru değil hayır, bazen olması gereken olmalıdır 😊
İyilik yapılması gerekiyorsa yapılır
Her zaman değildir
Ben bir sakınca göremiyorum
Bazen anlaması için düşmesi gerekir
Bence değildir nankörlük getirir
Her zaman değil
her şey herzaman işe yaramaz ters teper
Dogru bir davranış bence
Evettv