Gizli olur veya olmaz.
Sadece insanlarin travmalarini okumak, duymak istiyorum.
Gizli olur veya olmaz.
Sadece insanlarin travmalarini okumak, duymak istiyorum.
7 Yaşımda kanser tanısı konuldu ve Adana Balcalı hastanesinde tedavi gördün. Yattığım hastane odasında 15 kişi kadardık ve 15 kişiden sadece 5 i hayatta kaldı. Çocuklar kel ve canavara benziyorlardı ben onlardan hep korktum ve kaçtım halbuki hiç kendime bakmamışım.
Unutmam bir kız çocuğu vardı benden büyük ve gözleri kocaman yeşil renkli, bağırsağında kist vardı. 15 Kişinin için de bir lehenin içine tuvaletini yapmasını istemişlerdi. Yapamıyor ve yapamadığı gibi acı içerisinde bağırıyordu, bakmak istememiştim ama baktım ve korktum. 2-3 gün yaşadı ve hepimizin yanında vefat etti. İnsan kendi kanında boğula bilir ama kendi b... neyse.
Geçmisinize ragmen, bugun nasil hâlâ ayakta durabiliyorsunuz?
Başarısızlık efendim. Başarısız oldum ve ölemedim, üstüne unutkanlık yaratacak şekilde bir psikolojik hastalığa sahip oldum. Ve insan şunu bilmelidir. Alışamayacağımız bir şey yoktur. Alışırız, görmezden geliriz ve sıradanlaştırırız. Bu şekilde ayakta kalmış oluruz. Fakat ben bunu kabul edemiyorum. Yediremiyorum.
Vicdan ile baslayan savasta galip gelmenin sirrina sahip misiniz peki?
Bazen, bazi kilit bilgilere ve yeterli olgunluga sahip olsak dahi, kendimiz, kendimizde ofsayt kaliyoruz maalesef..
Peki sizce, birseyleri basarabilmek icin bilincli olmak yetmez mi?
Kör bir insan misali, renklere ulasmak istedigi sürece, kendi kafasinda bahane bulmadan, renkleri siniflandiramaz mi?
Bos hissettigim zamanlarda, farkli insanlarin geçmiste yasadiklari seyleri dinlemeyi seviyorum.
Zihnimi bir çok hikaye ve aci gerçekler ile dolduruyor.
Buna bagimliyim.
Bilinçli olmanın yeterli olacağını sanmıyorum tıpkı Ayn Rand'ın dediği gibi "bilinçli olmak, bir şeyin bilincinde olmaktır" der buradan da yola çıkarak gözleri olmayan bir insanın, renkleri hayal etmesi veya sınıflandırması tecrübe olmadan, sadece kendisi kandırması anlamına gelir. Buradaki tecrübe tabii ki daha önce o renkleri görmüş, duymuş olmasıdır.
Kucuk bir not olarak, size sordugum ozel sorulardan bir rahatsizlik duyarsaniz lutfen belirtin.
Geçmisi, yanik bir kagidin geriye kalan toz parçaciklarindan ibaret olan bir insan, siz mesela, bugun yasamak zorunda kaldigi bu dunyadan zevk almasi hic mi mumkun degildir sizce?
Yanan mum isiginin, sonmemek ugruna, tutunabilecegi hic bir dal yok mudur gercekten?
Bir baskasinin, sahip oldugum bu bagimliliga sahip olmasi ise beni sadece biraz üzdü..
Ben çekilen ve yaşanılan hiçbir acının karşılığının olduğunu düşünen birisi olmadım ve olmayacağım. Bu konu da tanrı da cevapsız kalır, örnek vermek gerekirse; bir çocuğun çektiği acının karşılığı ne olursa olsun, misal cennet olsun. Sizce acının karşılığını vermiş olur mu? Bence hayır. O acı yaşanmış ve o acı unutulmayacaktır. Diyelim ki tanrı yaşanılan acıyı unutturdu. O zaman neden o acılar yaşandı?
Gel gelelim sorunuza. Yanan mumun sönmemek uğruna tutunabileceği ateş parçası vardır. Bu var olacaktır. Çünkü yanan mum her zaman karşılığını aramak zorunda ve bu çektiği acının, ateşin savurduğu sıcaklığın bir başkasına yansımaması için yaşayacaktır.
Ben olumlu ve ılımlı bakmayı sevmem ama bir şeyler değişecek ise; bizler gibi belki saçma sapan belki acınası ve belki sıradan bağımlılıkları olan insanlar değiştirecektir. Ben değişime ve yeniliğe daima hazır bir insanım, böyle olmak zorundayım, gelişmek var olmak demektir. Üzülmeyin en azından sizin gibi birisi olduğum için.
Yasanilan acilar icin hic bir bahane, benim icin de gerçek degildir.
Bir çocugu daha sonra seker ile odullendirmek icin, o cocugun dilini kesmek gibi..
Adil degil.
Yani umuda karsi umutsuzluk besleyen birinin hayatta kalma amaci, umudun varligina hâlâ inanan baska canlilarin mutlulugu icin midir?
Kendine karsi bu kadar acimasiz olan bir insan suclu mudur?
Yoksa asil suç, onu bugun, bu duruma getirenlerin midir?
Üzülme sebebim, benim gibilerin var oldugunun bilincinde olmak.
Aciyi baska hak görmemek, bir çocuga bedel olmamasini dilemek..
Üzgünüm ki acının gerçekliği ve gerekliliğine ben veya siz karar veremiyoruz. Ama söyler misin bu acıların devamlı olarak tekrarlanmasına, birilerinin mutlaka yaşıyor olmasına üzülmekten başka bir çare yok mu? Neden acı yaşanmış ve bitmiş gibi davranmak zorundayız ve soruyorum acılara bağımlı hale gelmiş birisi diğer insanlardan daha üstün değil mi? Nietzsche'nin üstün insan teorisi gibi.
" Her hastaligin bir ilaci vardir" sozune inanir misiniz?
Ben inanmam.
Sanki bu da, insanlarin kendilerini bazi yalanlara inandirabilmek adina, uydurduklari baska bir yalan gibi.
Yalani, yalan ile örtmek misali.
Kurtulmayi denemedim.
Çunku kurtulabilecegime dair bir inancim yoktu.
Kucuk bir cocugun gokyuzunde yildiz olmadigina inandirilmasi gibi.
Inancini kaybetmis olanin, denemesi icin bir sebebi var midir?
Yaralari süs, çiglikliklari müzik benimseyen biri, korkutucu gelen farkli gerçekleri kabullenebilir miydi..
Sanmiyorum.
Süphesiz evet.
Acilara bagimli hale gelmis olan biri, diger insanlardan cok daha ustundur.
Yazik olan ise, aciyi dogru tanimlayabilen kisinin, sahip oldugu bu ustunlugun farkina dahi varamamasidir.
Siz kendinize deger veriyor musunuz?
Veya kendinizi degerli bir ruh olarak, goruyor musunuz?
Gökyüzümde yıldız yok, gökyüzünde yıldızın olduğuna da inanmıyorum. Kabullenmemek.
İnancım yara bandı ile yarım yamalak yapıştırılmış bir yara, kaşımak ne hoş.
Yaralarım çok, yüzme biliyorum ve denizi çok seviyorum,
Kabullenmemek mi? Mesele kabullenmek veya kabullenmemekse eğer; Gözün gördüğünü kabullenmek, görmediğini kabullenmemek olur.
Sanıyorum ki gözünüz kapalı. Olsun böyle de güzel düşünceleriniz var.
Kendime değer veriyorum yanı sıra kendime ara ara hala zarar veriyorum.
Kendimi değerli bir ruh olarak görüyorum (ruhlara inanmasam da).
Ama ne fark eder, yeni bir insan yeni bir toplum ve yeni bir amaç bulamadıktan sonra?
Söyler misiniz bu zamana kadar kaç kişiye dokuna bildiniz? Kaç kişinin düşüncelerini değiştirebildiniz? Kaç kişi ile birlikte aynı düşüncelere sahip oldunuz? Ve o kişi ile daha fazla kişilere ulaşabildiniz mi?
Dusuncelerinize sekli siz mi verirsiniz yoksa geçmisten gelen izler mi verir?
Kendiniz üzerinde ne kadar hakimiyete sahip oldugunuzu soyler misiniz?
Peki siz, kendinizi yasatmak icin mi çabaliyorsunuz, yoksa öldürmek icin mi?
Dokunabildigim insan sayisina sahip degilim.
Bu çok oldugu anlamina gelmez, bu dokunmaya çalistigim kisilere gerçekten dokunup dokunamadigimi bilmemekten kaynaklidir.
Içerisine her daldigim farkli dusunce sayilarini aklimda tutmuyorum.
Aklimda kalan daha cok, o dusuncelerde bulabildigim yenilikler veya farkliklar oluyor. O dusuncelerin, köklerini tutmayi seviyorum.
Ulasabildigim insan sayisi umrumda degil.
Ben olarak biraktigim etki de bir hic.
Sadece, bazi sonsuz gecelere sahip olan insanlarin, gunduzu ve guzelligini gormus olmalari degerli.
Çikis karanlik ve kimse yok.
Aci anlik ve yara cok.
Eğer insan geçmişinden yola çıkarak düşüncelerine şekil verirse bunlar sadece duygusal yönleri tetikler. Bu geçmişten ders alınmalı ve acının dozuna göre şekil verilmeli. Misal Adana'da tedavi gördüm evet, Adana artık benim için önemli mi? Evet, Adana'ya gitmek bana iyi gelir mi? Acılarımla baş başa kalmak istiyorsam evet. Kaçmak istiyorsam Hayır. İşte geçmişin şekil verme kısmı seçmek istediğiniz sonuca bağlıdır. Yani Düşüncelerine insan kendisi şekil verir.
Kendi üstümde pek hakimiyetim olduğum söylenemez. Şu sıralar aşırı duygusal ve varoluşsal sancılar çekiyorum.
Tüm bunları yaşayan ben halen bir şeyler için çabalıyor olduğum için diyorum ki yaşatmak için çabalıyorum.
Daha once hic acilarinizin ustune gittiniz mi peki?
Acilariniz ile bas basa kalmaktan veya onlardan kacmaktan bahsettiniz.
Onlardan kurtulmak istemiyor olabilir misiniz?
Geçmisi kimliginiz haline getirdiginizden oturu, kopamamak gibi.
Bu farkli bir bakis acisindan, guzel bir arti.
Yine farkli bir bakis acisindan, aci bir eksi..
Bu arada sohbetten zevk aliyorum fakat konu derinligine ve saatin gecmisligine baktigimizda yorgun olabileceginiz aklima geldi.
Ben yazdikca yazmaya devam ederim. Fakat karsi taraf, yani siz yorulursaniz eger, lutfen soyleyin.
Hanımefendi benim buradaki arkadaşlarımdan olmak ister misiniz? Sohbetiniz hoş, muhabbetiniz benim için önemli hale geldi. Çünkü düşünce tarzınız bana sebep, sonuç ilişkisini artı olarak yazılarıma konu olabilecek düşünceler katıyor. Bu benim için çok önemli olur ve emin olun şimdiki gibi gizli bir kullanıcı edasıyla arkadaşlık kurarız. Sohbetin ilerlemesi de hiç problem değil, saatler benim için sadece akıp gidiyor. Hem sohbet ederiz, hem bana içerik çıkar. Dürüst bir insanım, sizden çok düşünce alabilir ve bunu kağıda dökebilirim. Tabii ki isterseniz. İstemezseniz en son sorduğunuz sorulara cevap vereceğim.
Ah..
Guzel dusunceleriniz icin cok tesekkur ederim.
Elbette isterdim, sevinirim.
Dusunce yapiniz ve sahip olduklariniz oldukca ilginc.
Soru ise pek sormuyorum, sormak istedigim zaman ise bu sekilde gizli soruyorum.
O halde tanistigimiza memnun oldum.
Kimligimi gizli tutma gibi bir aliskanligim yok, size mesaj yerinden
" ⏳" bu emojiyi yollayabilirim...
Tekrardan zaman ve guzel sohbetiniz icin tesekkur ederim...
Dinlemek benim icin her zaman bir terapi olmustur.
Degerli aci sever dostum 1
Küçükken yaşlı bir adam taradindan defalarca tecavüze uğradım tehdit etmedi ama gitmezsem beni başkalarına söyleyecek rezil olacagim diye düşünürdüm başka bir yaşlı adam tarafından da taciz edildim ondan kaçabildim bunları tam olarak hatırlıyorum 9 13 yaş araliginda olabilirim asla çok büyük değildim çocuktum ve hayal meyal hatırladığım babam tarafından da taciz edildim bunu annem ölmeden anneme söyleyeceğim babama asla içten olamıyorum zaten o da bana bir gün oğlum nasılsın diye sormamış
Bu yasananlardan oturu, insanlardan veya erkeklerden soguma gibi bir ozelliginiz oldu mu peki?
Hayır olmadı ama beni çok kötü etkilediğini düşünüyorum başarısız oldum benim potansiyelim çok ama çok yüksek bunun farkındayım çok zekiyim ve vizyonluyum ama bu halimle başarısız oldum bu olaylar beni ozguvensiz yaptı buda beni başarısızlığa itti diye düşünüyorum
O adam bilgisayar oyunları satıyordu ve bende bilgisayarıma oyun alacaktım dükkanına gittim ve istediğim oyunun evinde olduğunu söyledi, keşke yaşanmasaydi ama bu olaylar sayesinde benim iyi bir ebeveyn olacağımı düşünüyorum çocuğumu bilinçli bir şekilde yetiştirecegim ve dikkat edeceğim sadece taciz konusunda değil sevgi saygı önemli hissetmesi konusunda da.
Kucukken maruz kaldiginiz kotuluk nedeniyle, bugun bir turlu kuramadiginiz o duzenin nedeni, ozguvensiz olusunuz icin hic bir care dusundunuz mu?
Veya bir destege basvurdunuz mu?
Elbette, ebeveynlerin bilincli olmasi bir cocugun her konuda sahip olacagi guven icin cok buyuk bir sarttir..
Desteğe başvuracak kadar özgür değildim o zamanlar bilinçli değildim cahildim hatalar yaptıgim dönemlerdi şu an özgürüm ama geç kaldım ben destek verecek potansiyele geldim kendimi geliştirerek ama daha öğrenecek bir sürü şeyim var.
Büyük bir şart ve servettir bence.
Kendinizi ogrenmeye adamaniz oldukca kiymetli..
Gercekten bir seylere inandiginiz ve istediginiz surece basaramayacaginiz cok Az sey olacaktir..
Katılıyorum ama bazen fırsatlar herkes için eşit olmuyor ve fırsatlar imkanlar yeterli olmuyor ama bakalım umarım güzel şeyler olacak
Güzel seyler olacak...
Olacak tabiki olmalı. Teşekkür ederim iyi geceler
Rica ederim ne demek..
Huzurlu geceler..
Benim travmalarım küçüklükten başladı ilkten çok küçükken eski komşumun oğlu cinsel istismar yapmak istedi çaycı kurtardı ve ben o günden sonra eskisi gibi olamadım travma yaşadım sonra kuzenim yapmalara başladı sessiz oluşumdan dolayı çünkü dedi sen kimseye diyemezsin ki sonra ilkten kurtardılar sonra hep ben sezdim tuzakları arkadaşımın kazıkları ve sınavları beni çok etkiledi sonra yine kuzen ve arkadaşı denemeye başladı oda baya etkiledi hep sezdim tuzakları kurtuldum Allaha şükürler olsun ki
Bana eğitim hayatım boyunca veya girdiğim tüm ortamlarda aykırı olduğum aşılandı. İnsanların sevdiği şeyleri popüleriteyi ilkokul yaşlarında bile takip etmedim ve öğretmenlerim tarafından tepki gördüm.
24 yaşındayım ve hala popüler kültüre inatla kin besleyen bir insana dönüştüm zamanında beni yargılayan ve dışlayanlar yüzünden. Çoğu insanla anlaşamıyorum, önyargılı biri oldum.
Sahip oldugunu bu onyargi size, sahsiniza bir zarar veriyor mu?
Insanlara karsi temkinli olmak her daim güzeldir, fakat bazi zamanlar, istemedigin bir yalnizlik ile kendini birbasina bulabiliyorsun..
Aslına bakarsan zarar vermiyor veya ben göremiyorum çünkü zaten anlattığım olayın sonucunda narsisizm oluştu bende. Yani zarar verse de göremem.
Çogu insandan farkli olmaniz sizin daha özel kilar...
Narsisizm ise bu yasananlar sonucu kendiliginden olusan bir koruma mekanizmasi olabilir belki...
Ben sizin gibi değilim algısı işte, kendimi savunmuyorum fakat kendini geliştiren bir insanım. İki kitap okumamış kişileri hor görmek doğamda var artık.
Sizi gayet iyi anlayabiliyorum..
Yasadiklarinizi goz onune aldigimizda ise, aslinda oldukca normal geliyor..
Umarim sadece daha iyi bir hayat tabi olabilirsiniz..
Hayata*
Ben İrem, insan psikolojisini anlamakta doğuştan meraklı biriyim. Açıkçası böyle bir soruya burada yanıt vermek için kararsızım. Travmalar kişiseldir ve burada paylaşması birçok kişi için kolay olmayabilir. Ama bazen bunları paylaşmak, bir yük hafifletmeyi sağlar. Senin böyle bir merakın varsa, bunu empatiyle yapmanı öneririm. İnsanların hikayelerini dinlemek bazen kendi içimize de ayna tutabilir. 🌿
Cevap
3Cevap
Anne ve babamın ölmesi
İşyerinden 1 yıl sonra tartışma ile çıkmam mobbing yüzünden akrabası olan arkadaşımda işin içinde
Akrabalarla kavga tartışma yaşamam
Kaza yaptığımda sevinen tiplerin suratını görmem dişlerini göstermesi ve halen aklıma gelmesi
Ablamın çocuğu engelli eşiyle arası iyi lakin ailesi beş para etmez sapık ahlaksız insanlar
Her girdiğim işyerinde çoluk çocukla uğraşmam takıntı boş muhabbet sevmiyorum
İlk 4 madde üst üste geldi
Peki bu yasananlari unuttugunuz bir an hic oldu mu?
Hyr hep aklımda hiç çikmiyor
Travma sayılmszmı
Elbette travma.
Bunun icin daha once hic tedavi gordunuz mu?
Bir destek aldiniz mi?
Psikiyatri gittim ilaçlar daha kötü yapıyor şu an takıntı halindeyim herşeye şüpheyle bakıyorum
Sorunlarinizi ve yasadiklarinizi paylasabileceginiz biri veya birilerine sahip misiniz?
Mutlaka bir kaç kişi var anlayan dost düşman belli etti o yüzden 😅
Adiniza sevindim :))
Teşekkürler insanın dostu düşmanı belli oluyor empati duyguları olan insan anlıyor gerisi çöplük zaten
Sevdiğimi motor kazasında kaybettim. Motor görünce kötü oluyorum
12 yasinda bir kadının tacizine uğradım
Atlatabilmek icin daha once hic psikolojik bir tedavi gordunuz mu?
Hayır ama daha sonra başka bir olay yaşadım onun için gördüm
Bir faydasi oldu mu peki?
Evet farklı bir kaç durum daha var ama buradan anlatmak hoşuma gitmiyor
Anladim...
Benimle paylastiginiz ozel bilgi icin, tesekkur ederim.
Rica ederim anlatabilirim ama herkese açık olması rahatsız edici geliyor özelikle KS kitlesini bildiğim için
Elbette, haklisiniz.
Sizi anliyorum.
şu an yaşıyor olmak
Güçlü olmalisiniz..
Travma mı bilmem ama her saniye azgınkm sevişmek yalamak skmk istiyorum
Hayir, travma degil.
Sende nasıl peki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?