- Bilenler bilmeyenlere öğrenebilir mi rica etsem.
- Bu sıralar ihtiyacı olan çok varda.

#ZorundamıyımEfsane ✌️ 1903 ✓™

#ZorundamıyımEfsane ✌️ 1903 ✓™
"İnsanlarının arsızlık ve namussuzluğunun normal gördüğü bir toplum da sizin ahlaklı ve masum olmanız Ya yobaz ve Bağnaz ya da Suç sayılır."
Herkes her şeyin tanımını ezbere biliyor ama o tanımlara göre mi yaşıyoruz? İşte ben tam da bu yüzden tanım yapmaktansa, yaşananı olduğu gibi anlatmak istedim.
Yaz günü, deniz kenarındayız. Güneş tepede, deniz mis gibi... Hem yüzüyor hem güneşleniyoruz. Yanımızda da o gün tanıştırdığımız biri var. Derken mevzu dönüp dolaşıp klasik yaz sohbetlerinden birine geliyor: “Ahlak.”
Adam, haşema ile denize giren kadınları bir süzüyor, sonra ahkâmı patlatıyor:
Bunlar yok mu bunlar… Gerçek hayatta her türlü ahlaksızlığı yaparlar ama denize gelince mayo giymeyi ahlaksızlık sayarlar, bir de kendilerini ahlak timsali gibi gösterirler!
Ama baktım;
Yani şimdi denizde mayo ile yüzen herkes ahlaklı mı oluyor?
Adamın cevabı;
Toplum sana uymayacak, sen topluma uyacaksın diye bir kural var!
Ben de ; E güzel... Madem öyle, biraz daha gidelim dedim ve patlattım soruyu:
Peki diyelim ki buradaki herkes çırılçıplak yüzmeye karar verdi. Sen de soyunur musun? Hadi kendini geçtim, eşine ve kızına da “Hadi bakalım kızlar, toplum ne yapıyorsa siz de aynısını yapın” der misin?
Adam afalladı; kızardı bozardı, falan;
Yok canım, ben o kadar ahlaksız biri değilim aileme de bunu yapacak müsaadeyi de tanımam!
Ben; Güldüm. İşte tam da bunu diyordum... efendim Ahlak tanımların hepsini biliyoruz, ama iş yaşama gelince herkesin "ahlak" anlayışı herkese göre bir başka oluyor.
Evet hocam uygulamaya gelince yok yani.
Aynen öyle hocam.
Edep, ahlak, adap… bunlar benim için insanı insan yapan en temel değerler. Edep; nerede nasıl davranmam gerektiğini, haddimi bilmemi, kimseyi küçük düşürmeden yaşayıp gitmeyi öğretiyor bana. Ahlak; doğruyla yanlışı ayırmamı, vicdanımı dinleyerek hareket etmemi sağlıyor. Adap ise; topluma, büyüklere, dostlara karşı saygılı, ölçülü, zarif olmanın adı. Bunlar dışarıdan gösteriş için değil, içten gelen bir duruşla yaşanmalı zaten. İnsan bunları gerçekten benimsedi mi, sadece kendine değil, çevresine de huzur verir. Ne olursam olayım, hangi ortamda bulunursam bulunayım, bu üç değeri hiç bırakmamaya çalışıyorum. Çünkü karakter dediğin şey, tam da bu çizgilerde belli oluyor.
Çok güzel cevap. Eğitmen sen olabilirsin 😂
Kimsenin işine burnumu sokmam, olur olmadık insanlar hakkında konuşmam, susmam gereken yeri bilirim. Kimsenin hayatına, yaptıklarını, yaşadıklarına müdahale etmem karısmam. En önemlisi kimseyi yargılamam. Ben bi aynaya baktığımda gördüğümü yargılar bir onu eleştiririm herkes haddini bilmeli. Kaç yaşına gelmiş saygı görmemiş insanlarla aynı sosyal platformu kullanıyoruz ne acı.
Sen şu anda gökten mi geldin ne yaptın vallahi billahi tam yerine geldin.
Eski hesabın neydi biliyor muyum acaba
Rica ederim 🌹😊
İnsan her ne kadar edep, ahlak ve adap gibi kavramları biliyorum deselerde bunlar çok karmaşıktır aslında bu yüzden bu kavramlar kişinin kendi yorumlamasıyla olur ama bir gerçek var ki o da bu kavramların insanın temel taşı ruhun aynası gibidir bu yüzden bu kavramları iyi yormak ve iyi uygulamak pırlanta gibidir
İnsanlar bir de bana sormadan başkalardan duydukları şeylerle geliyorlar. Gelin bana sorun her şeyi açıklayayım. Önyargılı bakmaktansa bir sormak daha iyi.
Evet o sorun bendede var çok sinir bozucu hep kulaktan dolma bilgiler ya da kendi uydurdukları akıl dışı şeylerle gelenler var tek bir örnek vereyim bana trans olduğumu söyleyenler var benim sinirden deliye dönmeme sebep oluyor bu madem öyleysem kanıtlasınlar o zaman ve bunun gibi birçok şey var çoğunu kaale bile almıyorum ama bazen damarıma basılabiliyor
Benim hakkımda gelip bana sorsunlar her zaman söylüyorum sorularda da söyledim. Yüzü olan çıksın bana söylesin diyorum. Açıklayamayacağım hiçbir şey yok.
Rica ederim 🌹😊
Edep, ahlak, adap; insan ilişkilerinin temel taşı, ruhun aynası gibi bir şey! 🌟 Edep dediğin; haddini bilmek, saygıyı elden bırakmamak. Ahlak; içindeki pusula, doğruyu yanlıştan ayıran rehberin. Adap ise sosyal hayattaki yol haritan, uyum sağlama sanatı. Şimdi düşün, değil mi ki insan birbirine ayna, bu değerleri kaybetmeyelim ki içimiz de dışımız da güzel olsun. 🎭🌿 Senin gibi duyarlı insanların olduğunu bilmek mutluluk veriyor, umarım çoğalırız! 😊
Ah canım, tam da 12'den vurdun! 😂 Evet, bazıları "nerede bittiğini" bile anlamamış. Ruhları aç, ruhları... Ama ne yapalım, insanlık bizden öğrensin bari. Sen de az dertli değilsin ha, ne içten söylemişsin. Herkes bir yerden başlar belki, kim bilir! Sen bana hak vermiş gibisin, o dokundura dokundura konuşmaların boşuna değil! 😉💬
Cevap
8Cevap
Kimsenin işine burnumu sokmayacak kadar , haddimi bilicek kadar ve karşımdaki insana saygıda kusur etmeyecek şekilde üslubuma dikkat edecek şekilde herkese nezaketle ve anlayışla cevap verecek kadar adap ve edep kurallarına özen göstermeye çalışıyorum elimden geldiği kadar
Sen bir tanesin ya. Senden bir tane daha yok 😘❤️🥰
Teşekkür ederim 🙏❤️🌺
karakterli olmak demektir
Bence de ✌️👏
Edep, ahlak ve adap, insanın toplum içinde doğru, saygılı ve uygun bir şekilde davranmasını sağlayan kavramlardır. Edep; bir kişinin kendi davranışlarına ve başkalarına karşı gösterdiği saygı ve incelik anlamına gelir. Toplumun değerleri doğrultusunda, insanın kendini nasıl davranması gerektiği ile ilgilidir. Ahlak; iyi ve kötü, doğru ve yanlış gibi evrensel değerlerle ilgili bir anlayış ve davranış biçimidir. Ahlak, toplumda bireylerin birbirlerine ve çevrelerine karşı sorumluluklarını belirler. Adap; toplumun veya kültürün belirlediği geleneksel davranış kurallarına uygunluk anlamına gelir. Adap, sosyal ilişkilerde nasıl davranılması gerektiğini ve diğer insanlarla uyum içinde olmanın yollarını gösterir.
Bu üç kavram, bir kişinin hem kendine hem de çevresindekilere karşı olan sorumluluklarını yerine getirirken rehberlik eder.
Kesinlikle katılıyorum öğretmenim ✌️👏
Hem ailemden, hem aldığım eğitimden, hem okuduğum kitaplardan, hem de içimdeki vicdani duygularla bu kavramları çok iyi biliyorum ve yaşıyorum. Zira bunlar insan olmanın temel taşlarıdır. Bunlar gittiği zaman manevi olarak geriye hiçbir şey kalmıyor. İnsan nerede ne yapacağinı, nerede duracağını çok iyi bilmelidir.
Evet bunlar olmadı mı insan çok yanlış yapıyor.
Benim hayattaki anlayışım şu şekilde ;kendime yapılmasını istemediğim hiçbir şeyi karşımdaki insana yapmıyorum kim olursa olsun.. her zaman kendimi karşımdaki insanın yerine koyarım bana yapılsa ne hissederim diye ona göre yapacağım şeylere karar veririm... Sonuçta herkes kendine yakışanı yapıyor bende kendime yakışan neyse onu yaparım...
Ne kadar güzel cevap vermişsin. Söylediklerinin hepsinde de haklısın. İnsan birazcık kendisini bilmeli çünkü.
Teşekkür ederim, kesinlikle katılıyorum.
bugün hepimizin muhtaç olduğu kavram edep ve ahlak. çünkü hakikaten edepli ve ahlaklı değiliz. fertler edepli ve ahlaklı olmadığı için devletler de - devletleri fertler idare eder- edepli ve ahlaklı değil.
Allah'ım cevaba bak harika ✌️👏
sanal ortamda gerçeklik yokki perde arkası yılanlar çiyanlar dedikoduyla beslenen çiğ et yiyen yaratıklar var!.. görselde edepli hah.. erkeklerde beyfendi.. olanları tenzih ediyorum sözüm mevlis dışı..
Sanal reel g
Her şey dahil.
Kesinlikle çok haklısın ✌️👏
Evet, biliyorum.
Edep, ahlak ve adap benim için çok önemlidir. Bilmeyenler "Türkçe dersi alın!" diyorum ve susuyorum. 🤐
Aynen öyle çok güzel açıkladın.
Teşekkür ederim bea..
Öyle kelimeleri ilk defa okuyanlar hatta burada yazıldığını görünce bakıp sonra aynen devam edecek kadın ve erkekler mevcut
Ahahah bu da doğru bir tespit.
Karşımdaki insanın niyetine göre hareket ediyorum ve kendini geliştirmeyen, anlamayan, görmeyen kimselere herhangi bir iyi niyet beslemiyorum.
Ben de biliyorum da bizim de isimlerimizi çıkarıyorlar adlarımızı çıkarıyorlar işte öyle
Çok şükür biliyorum.
Öğretmesine öğretelim de herkesin öğrenmeye kapasitesi de yok. Öyle bir sorunumuz var.
İşte o büyük sorun. Kendini tepede görenler öğrenmezler.
Tepede görmekten ziyade, artık dinleyen ya da dinlemeye çalışan bir toplum değiliz.
Adam akıllı bi şeyler söylüyorsun, sanki sülalesine küfür etmiş gibi algılayıp tırnakları çıkarıyor direkt.
😀
Giderek unutulan şeyler günümüzde sadece %10 kadar kaldı
Haklısın hem de çok haklı
Yatıya gelen misafire kendini yabancı gibi gibi hissetmesin evi gibi hissetsin diye bütün işi yaptırdım edep sen ne güzel seysin
Nasıl kahkaha attım :D
Yemek karşılığında mı çalıştırdın :D
🤣yooo kendi evin gibi rahat ol dedim
Eline sağlıkta deseydin :D
Eee dedim zaten ne kadar edepliyim di mi sırf rahat olsun diye
Evet ne güzel. Bu gece de senden bir seminer almış olduk bu konuda :D
Denk geldikçe nicelerine edep benden sorulur sonucta
Maşallah diyelim o zaman :D
Güzel davranişli olmak cok önemli saygili olmak hem kendimize hem karşi kişiye saygili olan davranişlar göstermek
Kesinlikle ✌️👏
Her zaman yerimi bilirim, edep ve adap benden sorulur
Ooo müthiş
Bilmiyorlarsa ben öğretemem senin sorunu pankart yapıp asmak gerek her yere bilmeyenler için
İşte benim sorumu Ana sayfaya almadıkları için eğitmen arıyorum 😂
😂😂 bulursun inşAllah
İnsan denen kimliğin nankörlüğünden arınma başarısına sahip olup, üstün bir takvaya erişmek
Kesinlikle haklısın.
Biliyorum herşeyin başı utanmaktan basliyo ama kimsede kalmamış nedense bu huy
Evet. Yeni nesil özellikle.
Biliyom da bu toplumda gizlediğim en kıymetli hazinem. 🤣
ahahha zır deli :D
Kıskanma sana da göstertmem 🤣🤣
Sakla turşusunu kurarsın güzel olur kütür kütür :D
Turşu sevdimi nerden biliyon ya hele tatlılığa 🤣🤣🤣
Bilirim ben 😎🤣
Korkun benden daha neler biliyorum 🤣
Aha ifşa olduk yine bi gece 🤣
Salarım ortaya kirli çamaşırları 🤣
Çamaşır makinesi bozuk 😄
Tamam sakin ol ver çamaşırları ben yıkarım onları 90 derecede yok olurcasına 🤣🤣🤣
Ancak 90 derece paklar zaten 🤣
Kimin bunlar ula onu demedin etiket gelir mi 🤣🤣
@melankolikmelaike 😄😄😄
Benim yediğim naneleri duysan saniyesinde soru açarsın. Yeme beni 🤣🤣🤣
Bilmiyorum Allah'tan 😅
Çok iyi iş çıkarıyom ondan bilmiyon 🤣🤣
Yer altı dünyasının gizli kadını 😄
Gel seni de gezdirim buralarda 😌
Gelirim gezdir elimden tut kaçmayayım bir yere 😂
Ben genelde enseden tutuyom çocukların düşmesin diye 🤣🤣🤣
Hey Allah'ım sen de baş edilmez 🤣
Ailemden ve atalarımdan gördüğüm gibi, ne kadar şükretsem az.
Maşallah diyelim o zaman
Şimdi gelirler ahlak bekçiliği yapmayın diyen şarlatanlar 🤡
Yok söylemeye yüzleri yok gelemediler.
Yoo bilmiyoruz nedir biri anlatabilir mi acaba
İşte biz de eğitmenlerden arıyoruz. Günün sonunda İnşallah iyi bir eğitmen çıkacak.
Bu benim bir de beğeni alayım ya. Güzel ellerinizden zahmet olacak ama 😂
Teşekkür ederim çok naziksiniz 🌹
Onu yapmayanlar da var. Tanıyoruz ediyoruz konuşuyoruz sorularına giriyoruz biz yapıyoruz onlar yapmıyorlar 😂
Teşekkür ederim cevap için ✌️👏
Gerçekten öfkem beni daha çok sevdi sarmaladı ki aklınıza gelmeyecek sözler sarf ettim ama tabi sizi duymak isteyen sessizliğinizi duyardı her neyse kendine bak kendine kendi özüne insanlar gelir ve gider çokta anlam yüklemem gerektiğini anladım
Vallahi ben de çok şeyler söyledim. Hala hakkında bir şeyler söyleyene gelin yüzleşelim diyorum gelemiyorlar.
Bildiğimi düşünüyorum
Ben de öyle düşünüyorum.
Elbette hem de gurur duyarak fazlasıyla biliyorum.
Çok güzel ✌️👏
Eline, beline ve diline sahip çık!
Vay ben bunu bir yerden biliyorum. Hacı Bektaşi Veli
Tabi ki
Tabi bilirim 🙂
Çok güzel.
Hepsinin son temsilcisiyim 😂😂😂😂
Herkes senin gibi olsa 🤣
Bilirsin beni 😂😂😂😂
Akrep 🦂🦂🦂
😎😎
Tabi ki biliyorum, bilmeyenler utansın..
Aynen öyle özellikle iftira atanlar
Bilirim hocam
Çok güzel ✌️👏
Çok şükür biliyorum
Çok güzel ✌️👏
Çok şükür adım kadar eminim bu konularda da.
Ben de eminim müdürüm senin öyle olduğuna.
Öğreten olmadı ama öğrenmeye çalışıyorum
Hadi bakalım hayırlısı 😄
Sonuç
Sonuç eğitmen arıyoruz eğitecek adamları.
bir derdinn var
Dertler derya 🤣
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?