Tanrı neden insanları yaratıp yakar? İnsanların geleceğini bilir ve neden yakar? Demek ki bize günah işletende o. Hem yaratıyor, hem de yakıyor çoksaçma. Neden kendisine tapılmasını ister? Madem o kadar kudret sahibi, bize ne ihtiyacı var ki?
Cevabın nedir?
Bu soruyu görünce aklıma Fecr Suresinin son ayetleri geldi. Çünkü cevap aslında orada. Şimdi tarih boyunca halkı sömürenlerin bize zulmettiği bir gerçek değil mi? Bu sömürüyü onlara Allah yaptırmıyor.
Cezalandırma sadece cezasını çekmesi için yoktur. Bu aslında cezadan ziyade zor şartlarda Kul'un tekamülü tamamlamasıyla alakalıdır. Bu yüzden sınav ediliriz.
Bakın Allah zalim ve zulmeden bir kulunu ahirette nasıl durumlara sokuyor ayet ayet görelim.
17 Doğrusu şu ki, siz yetime ikramda bulunmuyorsunuz.
18 Yoksulun doyurulmasını teşvik etmiyorsunuz.
19 Mirası derleyip toplayıp yiyorsunuz.
20 Malı, devşirip depolatacak bir sevgiyle seviyorsunuz.
Günümüz sömürgecilerin yaptıklarının kuranda ifade ediliş şekilleri. Şimdi o kulun ahirette yaptığı zulmün farkına nası vardığını görelim...
21 İş böyle gitmeyecektir! Yer birbirine çarpılıp dümdüz hale getirildiğinde,
22 Rabbin gelip melekler saf saf dizildiğinde,
23 O gün cehennem de getirilir. İşte o gün düşünüp anlar insan. Ama düşünüp hatırlamanın ona ne yararı var!
Kul farkına vardı, çektirdiği çileyi anladı fakat iş işten geçmiş masum insanlar zarar görmüştü bile. Sonuç Vicdan azabı... Şimdi azap çekip tekamülü tamamlamak gerekir.
25 O gün hiç kimse O'nun azabı gibi azap edemez.
26 Ve hiç kimse O'nun vurduğu bağ gibi bağ vuramaz.
Evet zalim ve zulmeden Kul tekamülü bu şekilde tamamlar ve Allah ona şu şekilde seslenir...
27 Ey sükûna kavuşmuş benlik!
28 Dön Rabbine, razı etmiş ve razı edilmiş olarak!
Burada Kul çektiği azapla tekamülünü tamamlar ve Vicdan azabından kurtulur. Bu durumda Allah'da razı gelmiştir. Şimdi tekamülünü tamamlayan benlik artık cennet için hazırdır... ve gerçek bir Kul olmuştur.
29 Gir kullarımın arasına!
30 Gir cennetime!
Yani cehennem Kuranda "uzun süreli" olarak ifade edilir. Bu süre yediğiniz haklar ve yaptığınız zulümlerle uzar. Kısacası eften püften sebepler cehennem sebebi değildir. Kuran cehennemi gerçek manada zalimler için yaratmıştır amaç ise zevk almak değil.59 Yorumla- +1 yıl
Peki tanrı neden insanı yaratma gereksiniminde bulundu?
- +1 yıl
Yorumum biraz benim kattığım bir felsefi yorum olacak ancak. "İhtiyaç" Allah'ın yarattığı bir kavramdır. Allah'ı kendi yarattığı kavrama sokup onu "İhtiyaç" sahibi yapmak temelden yıkılır. Bu durumda "İhtiyaç" bizim kullanabileceğimiz bir kavram. Bu durumda şuurlu varlıklar Allah ihtiyaç duyduğu için yaratılmamıştır diyebiliriz.
Kuranda Zariyat 56 da ne için yaratıldığımız yazar ve onun dışında bize bilgi verilmez.
(Zariyat 56) Ben, cinleri ve insanları bana ibadet etmeleri/benim için iş yapıp değer üretmeleri dışında bir şey için yaratmadım.
Arapçasında "Kulluk" için yarattım diye geçer. Kulluk aslında daha geniş bir kavramdır. "Var olan potansiyeli ortaya çıkarmak" gibi anlamlara da gelir.
İşin aslı ben bu konuyu bu kadar yere sığdıramam. Çok daha detaylı anlatılması gereken konudur ama iki cümleyle anca bu kadar anlatabildim. En azından "neden yaratıldık" sorusunun cevabı kuranda var.
Not : İbadet etmek namaz, oruç gibi ritüelleri kastetmez. Bu ritüellere "nüsuk" denir. - +1 yıl
Bence insan ne olursa olsun, iyi insan olmali. Eger deistim vr musluman degilim diye benim gibi saygi gorulen, iyi bir insani yakacaksa, minnet eylemem tanrya.
- +1 yıl
"Bana dinden bahset demek bana hayattan, yaşamdan bahset demektir" der İhsan Eliaçık
Kuran sadece ritüellerden oluşmaz. Hayat ve yaşantı hakkında belli ölçüler koyar.
Bir deist te şu aşağıdaki ayetlerde yazanları doğru bulur bir teistte. O halde sizin teistten farkınız ne?
17 Doğrusu şu ki, siz yetime ikramda bulunmuyorsunuz.
18 Yoksulun doyurulmasını teşvik etmiyorsunuz.
19 Mirası derleyip toplayıp yiyorsunuz.
20 Malı, devşirip depolatacak bir sevgiyle seviyorsunuz.
Maun suresi "dini yalan sayanı" şu şekilde tarif eder
1 Gördün mü o, dini yalan sayanı?
2 İşte odur yetimi itip kakan;
3 Yoksulu doyurmayı özendirmez o.
4 Vay haline o namaz kılanların/dua edenlerin ki,
5 Namazlarından/dualarından gaflet içindedir onlar!
6 Riyaya sapandır onlar/gösteriş yaparlar.
7 Ve onlar, kamu hakkına/yardıma/zekâta/iyiliğe engel olurlar.
Eğer bu özellikler sizde yoksa siz kuranın belirlediği "dini yalan sayan" kategorisine girmezsiniz. - +1 yıl
Ben fakir ailelere elimden geldikce yardimci olurum. Galiba o ayette yobaz insanlardan bahsediliyor.
- +1 yıl
Kesinlikle öyle... O senin piyasada müslüman diye gördüğün cübbeli kavuklu, zerre fakire yardımı dokunmayan ve dini sömürü aracı yapıp namazı insanların dikkatini çekmek için kılanları Kuranda sadece bu ayetler değil neredeyse yarıya yakını lanetle anar.
Ateizm ve deizmi müslümanlar ne kadar yanlış biliyorsa aslında Kuranda ki islamıda siz o kadar yanlış biliyorsunuz. Genel anlamda söylüyorum sadece senin için değil. - +1 yıl
Hmm peki sağol.
En İyi Cevaplar
Ateistilğin en büyük nedeni Allah ı tanımamaktır arkadaşlar. Allah yakmaz insan kendi kendini yakar Allah sana yolları sunar farklı yollar sunar ama gidiceğin yolu sen seçersin Allah bu yolun iyimi kötümü olduğunu sonunu nereye varacanı bilir bu Kaderdir bunu sen seçersin külli ve cüzzi irade vardır insan ne yapıyorsa kendi seçiyordur Allah müdahale etmez Kuran sana bu yolların hangisinin iyi veya kötü olduğunu gösterir Peygamberler ise nasıl yürünmesi gerektiğini insanlara anlatmaya çalışmışlardır bu yolda yani sünnet bu çook geniş ve uzun bir konu eğer inanmayan arkadaşlar mesaj atarlarsa sorularına elimden geldiğince bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışırım.
67 Yorumla- +1 yıl
Ne günah yapacağımızı biliyor ama?
- +1 yıl
Kardeşim Allah herşeyi bilendir görendir o ayrı / ne günah yapacanı sen seçiyorsun kardeş orda bir günah var şeytan nefsine nefsin sana emrediyor burdaki mesele senin nefsine uyup uymayacağın senin günahkar olup olmayacağın hepimiz bu dünyada sınavdayız insan kendi yolunu kendi seçiyor kimse kimseden sorumlu değil ölümün ne zaman geleceği belli değil ahirzamandayız koskoca evrenin hadi onu geç kendine bak sana bu akılı organları veren seni yaratan seni sana veren elbet bir yaratıcı vardır mantıklı düşün oku araştır Rabbine dön
- +1 yıl
Ama bak mantık hatası var. Geleceği biliyor, günahlarımızı ama yaratıyor. Neden?
- +1 yıl
Allah günahları yaratıyor ama onları seçip seçmemek o yola girip girmemek senin elinde dostum İRADE.
Günahlar arzular haramlar olmasa iyi ve kötü nasıl ayrılacaktı? kulluk eden ve etmeyen? Allah bizim kendi irademizle kulluk etmemizi istiyor emir ve yasaklarına uymamızı istiyor yoksa zaten Allah ın hiç günah işlemeyen isyan etmeyen dosdoğru şekilde itaat eden yasaklarına uyan varlıkları var (MELEK) senin kader konusunu kavraman gerek dostum - +1 yıl
bak dostum ben felsefe okuyorum yıllardır kendimi bildim bileli okurum araştırırım düşünür ve sorgularım her konuda. hatta kendim o kadar depresif bir insanım ki varoluş bunalımı yaşıyorum varoluşçuluğun son raddeside nihilizmdir hiççilik herşeyin özüne inip aslında boş olduğunu görmek bir nevi aydınlanmak ve koca bir boşluğa düşmek ben bu kafada uçlarda gezen bir insanım derinliğimi anlamak için yüzyüze konuşmamız lazım ve hayatımda hiçbirzaman Allah ı inkar etmedim var olan birşeyi ben inkar etsem ne olacak en basitinden ruh sağlığın için insanların olmasa bile bir (Haşa) yaratıcıya ihtiyacı var anlıyormusun ne demek istediğimi öyle bir bunalımdayımki kafamda intihar düşünceleri gezmesine rağmen hiçbirzaman uygulamaya geçmedim neden mi çünkü Allah var Bazen tamamen teslim olmak yaradana sığınmak gerekir ne geliyorsa ne oluyorsa Allahtan seni yaratan seni görüyor dualarını duyuyor düşüncesi varya İMAN varya emin ol dünyadaki, en güzel şey
- +1 yıl
Yorumlara baktığımda bir çok imanı zayıf ve inanmıyorum diyen insan var ama hepsinin özlerine indiğimizde şunu farkederiz aslında bir yaratıcı var biliyor ama tanımadığı için kolay yolu seçip inkar yoluna gidiyor koskoca evrenin mükemmel ötesi varlık olan insanın yaratıcısı olmaması çok saçma bunun bütün ateistim dienlerde farkında mantıken yani ama Allah ı tanımamak tanımaya çalışmamak sizi imanınızı kalbinizi çürütüyor okuyun araştırın kendiniz için en azından ortada bir sanat varsa sanatçıda vardır bu kadar basit sanatı görmek istiyorsanda kendine bak
- +1 yıl
Ben deistim ve sadece akılcı, bilimci bir varliga inaniyorum.
+1 yılZamanın ulemalarından bir zatın yanına soru sormak için bir adam gider kişi koyu bir ateisttir ve ilk sorusu şudur; "Ey aziz! Senin ALLAH'ın var ve ben göremiyorum oysa sen buna tapıyor olmayan bir şey için ibadet ediyorsun zamanına yazık değil mi?" O an aziz ayağa kalkar ve bir saksıyı adamın kafasına geçirir adam hemen gidip zamanın erenini kadıya şikayet eder... Kadı ulemayı yanına çağırır "-Bu kişi senden şikayetçidir ne söylemek istersin.." deyince adam oradan kafam ağrıyor diyerek feryat eder aziz adama döner; "Peki sen bana bu ağrıyı tanımlayıp göster o zaman bende senin kafanın ağrıdığına inanayım der.." Adamın cevabı asla gösteremem olur..-"İşte benim YARATICI'mda böyledir." diyerek ibretlik bir mesaj verir... Uzun bir kıssadır devamını anlatmaktan ziyade asıl konuya geçmek istiyorum..."Ben cinleri ve insanları yalnız bana kulluk etsinler diye yarattım..." Sebep budur ALLAH'ın sana ihtiyacı yoktur senin O'nun rahmetine ihtiyacın vardır asıl... En değerli varlık insandır kuşkusuz peki başka bir canlı olarak yaratılsaydın yine bu şekilde mi dile gelecektin sanıyorsun... Esasen insanoğlu nankördür ayeti geliyor aklıma... İsimlendirmek istemem bambaşka bir canlı olarak yaratıldığı düşünsen doğada zerre kadar değerin olmayacaktı aksine hiç gelip hiç gidecektin... Peki ya şimdi mükemmel bir şekilde çalışan dizaynın, kusursuz yaratılmış bir anatomin, duygularla örülü bir ruha sahipsin... Ve işte sen bu nedenle ALLAH'ın olduğu kadar kullarının da gözünde kıymetlisin... HAK sana bir akıl, kalp, vicdan veriyor muhasebeni kendin yap diye sen kendinden ve yaptıklarından mesulsün yakacağını da kendin götüreceksin yanında narını da... Durum bu kadar açık ve nettir aslında yani senin dinin sana benim dinim ise banadır...
Her şey gönlünce olsun...
Sorun için teşekkürler...
Hayırlı sabahlar...1515 Yorumla- +1 yıl
Allaha neden ihtiyacım olsun ki? Benim daha çok değerli ve iyi insanlara ihtiyacım var. Bir Deist olarak söylüyorum bunları.
- +1 yıl
Teşekkür ederim. Ben se sizin yazınızı çok beğendim. Biliyorum. Butaya ilk kayıt olduğumdan beri bu tür insanlara bu tür yazılar yazıyorum ve çoğu tarafından reddedildim, bazıları İslam'ı seçmek istedi bazıları ise küfür bile etti. Beni üzen şey hakaret yemek değil, bir insanın daha kendi aptallığı yüzünden kendini bile bile ateşe atmasıdır. Allah'a emanet olunuz.
- +1 yıl
İhtiyaç duyduğun o güzel insanları da yaradan ALLAH'tır kendi sözüne kendin cevabı verirken asıl inceliği gözden kaçırmana hiç şaşırmadım... Bir insanın iyi olabilmesi inanışlarına bağlı değildir ne olursan ol benim nazarımda ALLAH'ın rızası için sevip değer veririm sana sorgula, nedenlerle yaşa, analiz et, tefekküre er sonrasında HAK kerimdir ne de olsa O kimi yoluna davet edeceğini bilir ve kimi yolundan döndüreceğini de... Düşüncelerine sonsuz defa saygı duyuyorum ve seni çok sevdiğimi söylemek istiyorum...
- +1 yıl
@_alice_ ben senin imla yanılgılarına değil yüreğine, ruhunun güzelliğine bakıyorum gerisi beyhude değerli kardeşim senin kusur gördüklerin bile benim için güzellik teşkil eder... Gecen güzel olsun...
- +1 yıl
Çok sağol. Sen de benim ablam sayılırsın,
- +1 yıl
Sende sağ olasın canım kardeşim amacım asla seni düşüncelerinden dolayı tenkit etmek olamaz zira benim de abim koyu bir evrimcidir ve bilimin gücüne inanır mükemmel bir insandır ve ona herkesten daha çok değer veriyorum deyim yerindeyse herkes fikirlerinde özgürdür... Sorgulamakta çok haklısın insan araya araya bulur ve keşfeder bütün olguları sende yaşayarak öğreneceksin dilerim yaşadıkların çok güzel hadiseler olur ve arzu ettiğin güzel insanlara hayatında yer vererek çok mutlu olursun... Huzurlu sabahlar kardeşim iyi bak kendine...
- +1 yıl
Cok sagol mukemmel insan :) Hayatinda basarilar diliyorum...
- +1 yıl
Süpersin güzel kız
- +1 yıl
Böyle bir yazı cahil birini kandırabilecek kadar güzel bir yazı. Toprak mevzusuna dönmüş bu iş.
Yanılgı 1;
Ağrı, acı, aşk gibi somut ya da soyut olduğunu bilmediğin durumlar aslında sadece tepkilerdir. Yani vücudun herhangi bir yerine darbe aldığında orada oluşan ağrı, sinirler ve beyin tarafından var olmaktadır. Yine dediğim gibi bu tip şeyler beyindeki sinirler, hormonel düzenlerle alakalıdır. Adamın kafasının o bölgesindeki sinirler ölü olsaydı ve adam herhangi bir ağrı hissetmeseydi bu tanrının yokluğunun kanıtı mı olacaktı?
Yanlılgı 2;
Tanrı, sonsuz kudretteki bir varlık, herşeyi bilen bir varlık kulluk etsin diye insan ve cini mi yaratıyor? Neden?
Bu mantıkta gidecek olursak, melekler tanrıya soru soramaz kulluk eder diye bilinir. Ama kuranda da yazar ki, melekler tanrıya 'yeryüzünde bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?' diye soru sorar. Burası da ayrı bir çelişkidir. - +1 yıl
Yanılgı 3;
Mükemmel dizayn? Evrendeki hangi mükemmel dizayn? Azıcık fizikle, biyolojiyle veya termodinamikle ilgili misiniz? Yoksa bunu sağda solda mı duydunuz?
Evren bir kere kusursuz değildir. Her zaman düzensizliğe doğru gider.
Canlı vücunda da bir düzen yoktur. Apandisit, erkek meme ucu, beyinden yine beynin başka bir bölgesine giden fakat bunun için gırtlaktan dolanıp yolu uzatan sinir gibi pek çok saçma ve gereksiz şeyler mevcut. - +1 yıl
Hergun kaosa dogru gidiyoruz zaten.
- +1 yıl
Takdirin için çok teşekkür ediyorum güzel yürekli kardeşim... Aynı temenniler içerisindeyim dilerim hayatın mutluluk ve güzellikler içinde idame eder... Sevgiler... :)
- +1 yıl
Saygilar... :)
+1 yılÖncelikle Allah diyebilirsin ya da Er rahman er rahim el melik el kuddüs... daha bir sürü adı esmaül hüsna boşa mı var? Soruna gelicek olursak Allah'ın bizim ibadetimize, tövbemize hiçbir şekilde ihtiyacı yok. Bizleri yarattı evet ama yaratmanın dışında bir şey daha var bizi hayvanlardan ayıran tüm canlılardan üstün tutan bir şey akıl verdi bize kullanalım doğruyu bulalım diye. Rehber olsun diye Peygamberler gönderdi. Aklıyla Rabbini bulmuş peygamberimiz var Hz. İbrahim kimse dememiş ona senin bir yaratıcın var diye ama o doğruyu bulmuş. Bilirsin islam dini güzellik dinidir zorlama yoktur ama Allah önümüze koyuyor ayetleri bu dünya geçici sınav olmaya geldik buraya ahiret ebedi bunu söylüyor bize yani kimseyi kafasına göre cehenneme attığı yok ki eğer Allah yakmak isteseydi seni şimdi bile yakardı o geleceğide bilir senin aklından geçenide geçicek olanıda. Yine söylüyorum Allah bizleri yakmak isteseydi o kadar günaha rağmen bizleri bağışlamazdı iyilik yaptığımızda kat kat fazlasını vermezdi güzel kardeşim...
414 Yorumla- +1 yıl
Sen de takılmış gidiyorsun bir isme.
- +1 yıl
Yazdığım kaç satırdan anladığın buysa...
- +1 yıl
Hristiyan bir ulkede dogsan hristiyan olacaktin. Hristiyanlarda da ayni hikaye.
- +1 yıl
Merak ediyorum. Acaba Incil tanrinin kitabi degil miydi? Neden onu korumadi?
- +1 yıl
Kardeşim doğan herkes müslüman olarak doğar sonradan değişir mesela dediğin gibi aile hristiyansa yahudiyse hristiyan yahudi olur
- +1 yıl
Bu adamin gunahi ne simdi?
- +1 yıl
Tabiki onun günahı yok o durumda hani demiştim ya sana aklıyla Allah ı bulab peygamberimiz Hz. İbrahim onada demişler senin rabbin annen annenden sonra baban babandan sonra Allah ı ortak koşan birisi vardı zamanlar ben Allah ım diyordu demişler ki senin rabbin o inanmamış hatra gitmiş putları bile kırmış bu yüzden onu canlı canlı yakmaya karar vermişler ateşe atıldığı anda ateş gül bahçesi olmuş şimdi ne alakası var dersin belki ama var mesela hristiyan ya da yahudi birisi ailesinden dolayı islamı öğrenemedi ama araştırabilir doğruyu bulabilir yeter ki doğruyu bulmak istesin değil mi? Okuduğun için teşekkürler... :)
- +1 yıl
Rica ederim kardesimde Dunya uzerinde cok din var. Hangisinin dogru oldugunu bilecek ki? Her birisi bir hikaye ilen ben dogruyum duyor.
- +1 yıl
Evet haklısın 200 belkide 300 adını duymadığımız din var hepsinin delili var kendilerince ama kendi fikrim eğer Allah bizleri yakmak isteseydi o kadar peygamberi bizim için yollamazdı. Onlar Peygamber oldukları halde ne zorluklar çektiler ben bile iki sıkıntı başıma gelince isyana başlıyorum müslümanım diye cennete gidicek halimde yok günahlarım var biliyorum Hz. Muhammed s. a. v in samimiyetine inanıyorum mesela onu hiç görmedik üzerine amcası hayvan leşi attı amcası namaz kılarken ağırlığından kalkamamıştı o yinede onları Allah yoluna davet etmekten çekinmedi Allahın elçileriydi peygamberlerimiz ona güvenipte ibadetten vazgeçmediler demek istediklerim bu umarım faydası olur :)
- +1 yıl
Hz. Muhammed evet iyi bir adamdır. Lakin islam konusunda aynı düşüncede değilim.
- +1 yıl
Saygı duyarım elbet ama daha iyi bilenler var hiç olmadı Kuran ı Kerim in türkçe mealini oku iyi hissettirecektir eminim :)
- +1 yıl
Gerçekten okudum ama mantığıma yatmıyor. Sanki bir masalmış gibi geliyor.
- +1 yıl
Neden böyle düşünüyorsun peki merak ettim?
- +1 yıl
Çünkü her din böyle. Olağanüstü şeylerden bahsediyor. Her birisi birbirini yalanlayarak ben doğruyum, ben yüceyim diyor. Ben bu kutsal dewnilen kitapları aslında "en başarılı edebi eserler" olarak nitelendiriyorum.
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
21Cevap
Sana ihtiyacı olduğunu nereden çıkardın? İbadet ediyoruz çünkü bizim Rabimiz'e ihtiyacımız var.
"İnsanların geleceğini bilir ve neden yakar? Demek ki bize günah işleten de o." Demişsiniz.
Kendinizin dünya'nın bir uydusu olduğunu düşünün. Evet siz @einsteininsaçı. Bir uydu aşağıdaki olan biten her şeyi görebilir değil mi? Siz de bir dağda, aynı ray üzerinde birbirine doğru giden son sürat iki tren gördünüz. Fakat bu iki tren dağın henüz tepesine varmadıkları için birbirlerini göremiyorlar ve son sürat gitmeye devam ediyorlar. O da ne! Dağın tam tepesinde birbirlerini görmediler ve çarpıştılar! İçindeki binlerce yolcu öldü ve trenler kullanılmayacak bir halde.
Birisi de tutup hey! Orada bir uydu olduğunu biliyoruz. O uydu bizim çarpışacağımızı biliyordu. Demek ki bu trenler o uydu yüzünden çarpıştı. SUÇLU O UYDUDUR! Dese?
Suçlu gerçekten siz mi siniz şimdi @einsteininsaçı?319 Yorumla- +1 yıl
Niye ihtiyacım olsun ki hahahha. Hiçbirşeyimi etkilemiyor.
- +1 yıl
Uydunun olağanüstü yetenekleri mi var hahhha
- +1 yıl
Tanrı kavramıyla özdeştiriyorsun uyduyu. Saçma bir yöne vardın farkettin mi?
- +1 yıl
Bu alaya vurma çalışmalarını o kararmış kalbinin sana yaptırdığının farkında mısın? Çünkü ben bunu sadece 11 yaşımdayken okuyup idrak etmiştim. Sen ise 18 yaşında koca bir adamsın. Cidden nasıl anlayamadın? Ya gerçekten kalbin kararmaya başlamış, benlikten başka bir şeyi gözün görmez olmuş; ya da bunu bile idrak edemeyecek akıl seviyesindesin. Ya da yazıma saygı duymayıp okumadın bile.
Seni düşünerek bu kadar yazı yazdıysam okumamak senin görgüsüzlüğündür. İyi geceler dilerim. - +1 yıl
@_alice_ değerli kardeşim mükemmel bir yazı yazmışsın yüreğine sağlık seni tebrik etmek istedim... Hidayet yalnız ALLAH'a ait olan bir kavramdır... Onlar duymaz, görmez, bilmez ve işitmezler diyor ayette öyle değil mi o halde biz üzerimize düşen salahiyeti yerine getirelim kafi... Ötesi bizimde cahilliğimizin göstergesi olur kanaatindeyim... Sevgilerimle güzel yürekli kardeşim... ALLAH'a emanetsin...
- +1 yıl
Seninde afedersin ama kafan kararmis. Bilim ilerledikce insanlar inanmamayi tercih ediyor.
- +1 yıl
Neden bu kadar cok din olabilir. Insan zor durumlarinda olaganustu bir guc ister ve bu yuzden tanriyi yaratmis olabilir.
- +1 yıl
Belki de biz kendi kafamizda onu yarattik. Dinleri de kotu insanlar icin yarattik. Onlar korkup kotuluk yapmasinlar diye.
- +1 yıl
Tanri olmasaydi insanin degeri olmazdi. Insan olmasa tanrinin degeri ve anlami olmazdi. Her iki varlikta muhtaclar birbirine. Ama kafamdaki hikayede boyle geciyor. Ancak dusuncelerim degisiyor ve genisliyor haklisin.
- +1 yıl
Kafamin karistigini mi zannettin hahhaha. Bir seye ihtiyaci olan baska birseye ihtiyaci olabilir. Onemli olan. ihtiyaci olanin ihtiyacsiz olana ihtiyacligi ogretmesidir.
- +1 yıl
Belki anlamadigindan sacma olabilir.
- +1 yıl
Benim bildiğim bu kadar. Cahile uyar değiliz.
Ebu Eyyub (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah Teâlâ hazretleri sizi helak eder ve yerinize, günah işleyecek (fakat tevbeleri sebebiyle) mağfiret edeceği kimseler yaratırdı."
01 Yorumla- +1 yıl
Allahin neden boyle amaci varmis ki? Neden yaratmak. Yarattiginin ne olacagini bile bile
+1 yılOlaya sadece cennet ve cehennem olarak bakma. Sana aklını ver cennete gir deseler girmezsin. Çünkü deli ne yapabilir ki cennette? Demek ki neymiş? Aklın cennetten daha kıymetliymiş. Onu geçtim 2 gözünü ver tüm dünya senin olsun deseler 2 gözünü de veremezsin. Bence sen sabit fikirlisin. Objektif olmaya bak...
18 Yorumla- +1 yıl
Hayir objektifim ve gereksiz sadece gereksiz fikirleri pencereden asagiya atiyorum.
- +1 yıl
Sana diyeceğim kardeşim Müslüman'a cehennem haram kılındı. İslamın ve imanın şartlarını yerine getir cehennemden korkma. :)
- +1 yıl
Tanri vardir belki ama sizin islam tanrisi kadar zalim olamaz :)
- +1 yıl
Tabi ki Tanrı var. Böylesine mükemmel bir kontrol mekanizmasına sahip olan evren kendi başına oluşmuş olamaz. Fakat benim inandığım Allah hakkında düzgün konuş ağzını * senin. Bunu da bil günahkar p**evenk
- +1 yıl
Kufur senin gibi sefil ve ahmak insanlarin isidir. Madem tartisacak aklin ve beynin yok neden geldin?
- +1 yıl
Bak şu an gunah isledin.
- +1 yıl
Cahil benmisim hahaha. Sizin gibi onumuze gelene inanmiyoruz. Biz bilimci insanlariz.
+1 yılhayır zeka küpü. yapacağın günahlarda seni nefsinle başbaşa bırakır. ana yol sunar, sen hangisinden gidersen. birinden gidersen doğru yoldur, diğerinden gidersen yollusundur.
22 Yorumla- +1 yıl
Ne kadar eminsiniz ya? Şüphe bile yok.
- +1 yıl
Kim görüpte gelmiş cenneti, cehennemi
+1 yılYavrum evladıım kafan karışır gitme bu konuların üstüne araştırma dinini ot gibi yaşa bırak onlar düşünsün ya varsa? senin kaybın olmaz varsa da yoksa da. İyilik yap sen cennet var bak ne güzel huriler falan
03 Yorumla- +1 yıl
Irmaklarından şaraplar akacak“ diyorsun,
Cennet-i ala meyhane midir?
'her mümin'e iki huri' diyorsun
Cennet-i ala kerhane midir?
Ömer Hayyam - +1 yıl
İroni yapmıştım :)
- +1 yıl
Anladim zaten. Ama bu siirsiz gitmezdi yani :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılöyle değil o iş allah senin hangi yolu seçeceğini bilir ama seçtiğin yola müdahale etmez. yani atıyorum sen bir adamı vuracaksın allah bunu bilir ama senin vurmama şansında var bunu yapman senin kaderinde yazılı değil.
12 Yorumla- +1 yıl
Sonuçta allah dediğiniz biliyor ve yaratıyor. Saçma
Cevap sahibi+1 yılok tapma o zaman.
+1 yılbunu gerçekte birine sormaya kalksan ya cevap veremez ya da onun işine karışılır mı çok günah deyip susturur küçükken sorduğumda bu böyleydi şimdi de böyle
31 Yorumla- +1 yıl
Aynen. Oysa ki dusunen bireyler zekidir her zaman.
+1 yılşşşş sakın ha senin aklın ermez ki! o seni çok seviyor ama seni yakıyor doğru olan budur sen anlamazzsın!!!
04 Yorumla- +1 yıl
haahha :)
- +1 yıl
İroni olduğunu anladın umarım :)
"valla" dediğin gibi durum garip tanrı dediğin şeyde ego gibi bir kişilik sorunu olmamalıdır. bana inanmadı diye yakar mı bir tanrı töbe töbe :D - +1 yıl
sus yobaz :D bu cahil yorumalrın için sana açıklama yapmayacağım bir gıdım mantık olsa bu yorumu yapmazdın. seni daha fazla muhatap alıp değersiz varlığına yücelik kazandırmayacağım yorum yapma daha :)
- +1 yıl
Ironi is perfect
l*n yorumlara verdigin cevapları okudum ben senin aklını.. Yemin ederim veledsin
11 Yorumla- +1 yıl
Ne alaka :)
Kültür & Sanat konusunda 4,4b cevap paylaştı. allah insanı yarattı değilmi
peki
allah'ın eline ne geçicek?
diye sorasım geliyor24 Yorumla- +1 yıl
aynen oyle
- +1 yıl
Ben şahsen yaraticiya degil de iyi insanlara tapiyorum.
- +1 yıl
ben helalla haramı karıştırmam
dost ile içilen rakı helaldir,
puşt ile içilen ayran bile haram
+1 yılhç bişy den tam emın olamıycagz bu hayatda , kumar oynarken karşında oturan adamın elindekı kartlar gibi sadece kaybetmk kazanmk şansla alakalı.. kadere inanmıyorum acıkcası.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSenden kendisine şükür etmeni ister ayrıca yaratıp yakmaz akıl vermiştir yanıp yanmamak sana kalmış bişey. kimseye ihtiyacı yoktur la sen Allah'ın sıfatlarıyla dalga mı geçiyosun sıfatsız
13 Yorumla- +1 yıl
Saygılı ol ilk önce
Cevap sahibi+1 yılSaygıyı hak et önce
- +1 yıl
Bu benim görüşüm. Hakaret edemezsin haddini bil.
Tipinden belli okuyor zaten dinsiz olduğun indnsanda biraz nur olur la
03 Yorumla- +1 yıl
Sen de pek bir aydınlık göremedim. Müslümanım diye geçiniyorsun birde. Oysa ki bulunduğun ten kuru tendir. Önemli olan içindeki insanlığın. Beni tanımadan böyle konuşman senin zekanı gösterir. Kusura bakma!
- +1 yıl
adslfkgspdkglşsdk :D
Irade vermis zorla günah isle demiyor ya aklını kullan yanma
17 Yorumla- +1 yıl
hem gelecegımı bılıp hem de yakan bır tanrı dusunemıyorum. O zaman tanrı bana gunah ısletıyor
- +1 yıl
Peki hristiyan insanların ne suçu vardı? Onların hepsinin kurana mı ınanmasını ıstıyorsun? Onlarınkı yanlıs senınkı dogru oyle mı? Tum dınler masal işte.
- +1 yıl
Sen de aldanmışsın bir masala. İşim olmaz, neyse eyvallah!
- +1 yıl
Kimse goremeyecek. Cunku hayatta olmayacagiz.
+1 yılSorma sanki biz istedik yaşamayı sordular mı bize
53 Yorumla- +1 yıl
düşünüyoruz burada. bir fikiir üretiyoruz
- +1 yıl
En başından basitiz seçme hakkımız olmadı sonra bu sınav neyin kafası bu
- +1 yıl
aynen
Nedeni basit; Cunku tanri yok.
45 Yorumla- +1 yıl
Tanri mi bizi yaratti, yoksa biz mi tanriyi yarattik? gibi olmus... Belki de biz tanriyi kendi kafamizdan uydurduk. Cunku kotu insanlar olmasin istiyorduk. Lakin en cok kotulugu bizler yaptik.
- +1 yıl
Aynen oyle.
- +1 yıl
Cocukken,6 yaslarimfa bilime olan merakim basladi. Dogayi, cevreyi sorgulamaya basladim. Deneyler yapmaya basladim 10 yasimda. Suanda zor bir konudayim tabiki. Konu ise;"Olmayan tanrıya tapan muhtaç insanlar"
Bir Soru Daha Tanrı Neden Eşcinselleri Yarattığı Halde Lut Kavmini Helak Etti?
Çünkü Tanrı Yok21 Yorumla- +1 yıl
Lut kavmi ailelerinden genc erkek cocuklari kacirmak suretiyle tecavuz ediyordu oyle ki aileler artik onlari birakin kiz cocuklarimizi alin dahi demislerdir lut kavminin basina gelenler beni her daim mutlu eder es cinsel olduklarindan degil kucuk cocuklara tecavuz ettiklerinden zira varligini gorup bunun nasil bir yaratici tarafindan olmayisini aciklayabiliyosan ona birsey demem
Gizli Üye(30-35)+1 yılŞşş la ateyiz yıllardır aryrm . bir cevap bulamadım belki sen biliyosun dur. Sen doğmadan önce ruhun nerdeydi ne yapıyodu? .
06 Yorumla- +1 yıl
Ruh var mi acaba?
- +1 yıl
Kurana gore Allah anne karnindayken ruh uflermis
Cevap sahibi+1 yıldünyaya gönderilmeden önce biz allaha söz vermişiz sana kulluk edeceğiz diye. Bunun hakkında bir bilgin var mı?
- +1 yıl
Ben oyle bir soz vermedim. Birilerinin soz vermesi beni baglamaz ve zaten ben verseydim sozu tutardim. Mantik hatasi var.
Cevap sahibi+1 yılbende öyle diyince söz verdiğini hatirlasaydin sınavın bir anlamı olmazdı cevabını alıyorum.
+1 yılinsanlar birbirlerini neden öldürür
01 Yorumla- +1 yıl
Bir anlik sinirden
"nankörlük" ne demek, bilir misin?
017 Yorumla- +1 yıl
Günahlarimizi bildigi halde bizi yakacak olana denirmis mesela.
- +1 yıl
Allah senin günahlarını biliyor yani, öyle mi? Kimden duydun bu saçmalığı? Allah iyilik-kötülük kriteri koymuştur sadece, sen o iyiliği bırakıp kötülüğe koşarsan ve bu yaptığın nankörlüğü de Rahman'a yüklersen, bu yaptığın ahmaktan öte bir şey olmaz. Ha "iyi de Allah her şeyi bilmiyor mu?" diyebilirsin. Ama Allah'ın her şeyi bilmesi o her şeyi yaratacağı anlamına gelmez. Sen dilersen, istersen yaratır sadece. şuandaki hayatın senin elinde yani.. "yanmak" mevzusuna gelince "adalet" kavramı diyorum sence de bunu gerektirmez mi? ne yani, hepimiz aynı kefeye konsak Tanrı'nın adaletini biz nerede aracağız veya Tanrı'nın bir adaletinden bahsedebilecek miyiz?
O Allah ki, sana can verdi hayat bahşetti, türlü nimetler verdi sana, senin yaptığın nankörlüğe bakmadan hem de.. Ama senin gibileri görünce ben insanlığımdan utanıyorum!. sizin sorununuz, bilgisiz bir aklın yalpalaması sonucu manevi yönünüzün can çekişmesidir.. bilginiz yoksa fikriniz de olmasın. yeter... - +1 yıl
Haha gercekten guldum.
Sizin duygulariniz beyninizi fazla kaplamis. Biraz daha mantiga yonelmelisin bence. O kadar cok eminsin ki bunlardsn, nasil bu kadar cabuk kaniyorsunuz anlamis degilim. Hrisiyanlar tam tersi der, Museviler tam tersi,"bizler dogruyuz"der. - +1 yıl
Aslinda hepsi yanlistir
- +1 yıl
her doğruyum diyene biz "hepsi doğru" gözüyle bakmıyoruz veya toptan hepsini "yanlış" ilan etmiyoruz beyefendi. eğer senin "mantık" tan anladığın buysa, ben de sana çok güldüm doğrusu. Burada sana mantık dersi verecek değilim ama senin bu sorunun da kaçamak cevaplarının da bir mantığı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. sanırım anlattıklarım işine gelmedi değil ki bu konuda baya cahilsin ve bunu da hiç çekinmeden söylüyorum. zaten cahillere kalmıyor İslam merak etme, İslam'ı dileyene Allah nasibini sonuna kadar açıyor. sen laylaylom oynamaya devam et ama İslam'ı bu dar oyununa alet etme sonucun iyi olmaz ki tarih çok gördü senin gibileri.. benden demesi. ;)
- +1 yıl
Gorduk sizin gibi islamcilari. Dunya'ya bilimde, sanatta adam gibi katkilariniz var mi sizin? Bugun en iyi. bipim insanlari Yahudi ve Hriistiyan bilim insanlaridir. O kadar safsiniz ki size anlatilan masallara hemencikde inaniyorsunuz.
- +1 yıl
boş laflarla nefesini tüketme, o nefesini aklını kurcalayan meseleleri adam gibi araştırarak tüket. Yahudi-Hıristiyan bilim adamları mı dedin? :)) tamam bu sözün üzerine daha ne söylenebilir ki? Batı'nın bilimi var ya hani o çoooook övüp ağzınızı bir karış açtığınız bilim, hepsi Müslüman bilim adamlarının eseridir buna inanmıyorum diyemezsin belgeleriyle sabit ki onlar zaten bunu kabul ederken siz neyin kafasındasınız bu da ayrı konu. tabi biz kendi eserlerimize sahip çıkamamışız o ayrı bir sorun ve tartışılması gereken bir konu.
sana sadece şunu söyleyeyim; batının pek çok hatası var saymakla bitmez ama en büyük hatası; Müslümanlardan kaçırdığı, çaldığı -adına ne dersen de- her türlü şeyi kendininmiş gibi millete lanse etmesi ve dipnot kullanmamasıdır. tabii bizim cahil kesime de bu dolmaları iyi bir yedirdiler bugüne kadar, ama biraz okuyun okuyun diyorum. ee tabi siz de haklısınız bizim tarihçiler taş devri maceralarından öteye geçemediler. - +1 yıl
hmm belli belli. Amerika'yi da suiz muslumanlar kesfetmistiniz oyle degil mi? :)
- +1 yıl
Evet Yabancıların İbn-i Sina gibi bilim adamlarından bazı bilgiler alıp geliştirdiği doğrudur. Yani sanma ki tüm bilgileri müslümanlardan alınıyor. şu an eğer o kadar güveniyorsanız kendinize düşünce üretirdiniz. Ancak bilim dini yalanlıyor. Ve gerçek bir şekilde bilim özgür kafa insanlarının işidir. Yobaz insanların işi değildir.
- +1 yıl
hangi bilim, hangi dini yalanlıyor? ilk önce kafamızda doğru "bilim" "din" kavramlarını oturtursak o vakit anlarsın ikisinin de aynı hakikati gaye edindiklerini. Müslüman özgürdür zaten yobaz olan zihnini yanlış şeylere verip onu hakikat sanıp millete empoze etmeye çalışanlardır. uzatmaya gerek yok, yaş 18 çok ekmek yemen lazım daha çoook.
- +1 yıl
Sen öyle san hhahaha. Yaşla olacağını zannediyorsunda. Ben benim yaşımdakiler oyun oynarken deneyler yapardım ve herşeyi araştırırdım. Bilim gerçekçidir. Bilim, Din gibi sana cennet veya cehennem vaad etmez. Din insanları kandırmaz. Ve dinle de bilim pek olmaz.
- +1 yıl
bak şimdi, bilim-din tartışması ortaçağda bilimin kiliseye açtığı bir savaştan ibarettir. sen kilisenin yapısını İslam ile bağdaştırmaya çalışıyorsun ve bu yaptığın çok büyük bir mantıksızlık. İslam bilimi teşvik eder ki Allah Kur'an'ın %90 ında insanı düşünmeye sorgulamaya teşvik eder. sen halen neyin kafasındasın anlamadım. Bilim ve İslam asla çatışmaz, çatışıyor diyenlerin din anlayışı ve bilim anlayışı çatışır. okay? burada İslam'a laf atacağım diye atmadığınız takla kalmadı. yemiyorum ben bunu, yemeyen de çok fazla. özetle; bu iş oturup da çocukça deneyler yapmaya benzemez, İslam dinine yaptığınız bu iftiraların altında ezilirken o deneyler sizi kurtarmayacak. yazma daha.
- +1 yıl
Bir hristiyan arkadasda senin gibi diyordu. Bu kocacik evrende sadece siz muslumanlar mi akillisiniz? Neyse daha fazla uzatmaya gerek yok. Cocuk masali hepsi benim gozumde.
- +1 yıl
Yaradan herkese akıl vermiş, önemli olan onu kullanarak fıtrattan şaşmamak ve şu dünyadaki anlam arayışını tamamlamaktır. ama işte bu nimeti eliyle itenler var, mesela ön yargılar ortaya koyup sonra doğru bile olsa ön yargı koyduğu o alana giremeyen insanlar var. sadece şaka gibi geliyor bana. :) ben sana Allah'ın adaletinden bahsediyorum, günahlarının tek sebebinin senin yaptığın eylemler olduğunu söylüyorum... sen halen suçu Tanrı'ya yıkıyorsun ve bu gerçekten sence de biraz fazla değil mi?
- +1 yıl
Adalet mi?
- +1 yıl
ne o sen de ateistlerin "kötülük problemi" diye ortaya attıkları şeyi mi önüme süreceksin. :) sürmeni tavsiye etmem çünkü çürütmesini iyi bilirim. ;) sen beni galiba böyle araştırmayan bir tip sandın, ama yanıldınız beyefendi, bana antitez olarak sunabileceğin çoğu konuyu tahmin ediyorum merak etme. ;) bu sebepten konu uzamasın. sadece şunu söyleyerek sözlerime son vermek istiyorum: Tanrı'nın adaletini orada burada arama, kendine bak kalbine in. ancak o vakit "adalet" den neyi kastettiğimi anlarsın, böyle her şeyi bilime getirip dayandırırsan Tanrı'yı bırak bir zaman sonra kendini de madde gibi hisseder ve boşlukta salınır durursun. hoşça kal genç.
Aç kuranı oku orda her şey sonuna kadar yazıyo
05 Yorumla- +1 yıl
Okudum fakat masal gibi geldi.
- +1 yıl
Gercekten hicbir isime yaramadi. Bana din gerekmiyor. Bence din kotu insanlari iyi yola getirmek icin olusturulan bir iyilik masalidir. Ayni zamanda kotu olup, tehtid de edebilir.
- +1 yıl
İslam sadece iyiliği ve barışı öğretir tehtit etmez tehtit ettiği bir yer varsa bana göster onun dışında bir hikaye anlatıyım sana eskiden bir denizci okyanusların çizgisi oldugunu bulmus yani okyanıslar yanyana ama aynı yerde olmasına ragmen karısmıyo bu kuran binlerce yıl öncesinde var biz denizleri bir birine karıştırmadık adam bunu duyuyo hopp müslüman :D aynı hesap senin iş bir gün inanırsın ama araştır isyan ederek hiç bir sonuc cıkmaz
- +1 yıl
Yakacagim diyor.
Gizli Üye(30-35)+1 yılTanrı bizi bir salsın artık ya
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTanrıların savaşı var :) bizde o savaşta kurbanız
13 Yorumla- +1 yıl
ahahah
Cevap sahibi+1 yılUlan birde cehennemde bu yorum için yanıcam gizli kullanıcıda yazıyor acaba gerçeği görürlermi :)
- +1 yıl
Hahaha :)) zekice bir ironi
+1 yılİmtihan ediliyoruz diye birşey duydun mu?
13 Yorumla- +1 yıl
Neyin imtihanıymış ya bu?
- +1 yıl
Boşver kanka. Sen o soruların cevaplarını bulacagın bir dine geç
- +1 yıl
Dinle isim olmaz ki :)
Gizli Üye(30-35)+1 yılBunuda açıklayın müminler? Sjdjsj snjdk
11 Yorumla- +1 yıl
:))))))))))
Gizli Üye(30-35)+1 yılBiz tanrıyı tanımıyoruz. Biz inananlar Allahın varlığını hissediyoruz.
07 Yorumla- +1 yıl
Eger gercekten sevseydin tanriyi, ayirmazdin ismi.
Cevap sahibi+1 yılBen sana ne desem boş. Inansn insankara da saygı duy.
- +1 yıl
Inancin benim inancimi yasamama engelse seninki saygisizliktir.
Cevap sahibi+1 yılLa bebe git inancını yaşa o zaman Allahı ne karıştırıyorsun. Inanmamak dünya zevklerini kendini vermiş insanlara aittir.
- +1 yıl
İlk önce bir edebinle adam gibi konuş ya. Senin o sandığın duygu sadece psikolojik. Kendin öyle hissediyorsun, allah var sanıyorsun kalbinde lakin o duygu psikolojiktir. Kendin yaratırsın. Şimdi git neye tapıyorsun tap.
Cevap sahibi+1 yılAdamlik görmüyorum. Gerek yok sana adam gibi konuşmaya sen zekisin biliyorsun o milyarlarca inanan insanlar salak dimi. Sen her kötülüğü yap işin içinden sen kavramnla tanrı durumu psikolojik olsun. Vicdanını rahatlat. Vicdan rahatlığı da psikolojik sen en üstten psikolojini düzeltiyorsun. Kendin de herşeyi hak görme. Devamlı sorular sorma gerek yok. Hadi Allaha emanet ol. Allahın yoksa da kendini emanet edebileceğin birilerini bul.
- +1 yıl
Inanan indanlar salak degil. Sadece kendileri tanri yaratip, kendileri tapiyorlar. Sonucta psikolojik birsey. Kendi duygulariyla insan tanriyi yaratir. Ayrica ben kotu degilim. Bir muslumandan daha iyi oldugumu soyleyen arkadaslarim var
Gizli Üye(30-35)+1 yılbunları bende bilemiyorum
01 Yorumla- +1 yıl
hmm
Bilmiyorum
00 Yorumla
+1 yıltöbeeeee..
00 Yorumla
+1 yılego meselesi
01 Yorumla- +1 yıl
aynen
Devamını Gör(15)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında