Bir şeyi istemeyi isteyebilir miyiz? İsteklerimiz nereden gelir bunları yönetebilir miyiz? Özgür irade ile bu sorular doğrudan orantılıdır. Özgür iradeyi anlayabilmek için isteklerimizin kökenine inmemiz gerekir.
Seçimlerimizin kölesi miyiz?
Beğen
Paylaş
Takip Et
3 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Kaderimizi, özgür irademizi dış faktörler dışında sanırım alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımız, takıntılarımız, vazgeçtiklerimiz, sahip olduklarımız, sahip olamadıklarımız, kontrol edemediğimiz duygularımız, çözümlenmemiş travmalar, sorumlulukları almak, stres eşiğimiz, öz saygımız, sağlımız vb. şeyler belirliyor, her şey zihinde gerçekleşiyor ve seçimler burada bir yol ayrımı ama duygularımızı, stresi kontrol edemez yani dayanıklılık farkındalık geliştirmezsek yani kendi gerçeklerimizden ve gerçeklikten kopuk bir şekilde seçim yaparsak seçimler bir zincir haline gelir bu da bizi köle yapar. Kusursuz bir gerçeklik içinde olmadığımız gerçeği bedenin aciz olması, doğanın vahşiliği vb. elzem durumlar özgür irade ve köleliğin arasına ince bir çizgi çiziyor aynı akıl ve delilik gibi hatta küresel dünyada böyle kaos kaçınılmaz. Ancak sanırım alışkanlıklarımız bizi daha çok köle ediyor değişime direnmek, yenilenmemek özellikle korku gibi. Aynı yerde sayan şey çürüyor ölüyor ve etrafa zarar veriyor. Kanser hücresi gibi. Bu soru bu sahneyi de hatırlattı bana manidar bir video.
Bir de şimdi izlediğim bir video var onu da size atmak isterim altta beni etkiledi sizden izleyin istedim, yorumda yapmak istedim ek olarak: acımasız bir dünya sistemi içindeyiz küresel olarak değişime karşı her şeyi kontrol eden tek bir sistem tiranlığı tanrıcılığa soyunan bir kesim var, insanı tek model kalıba sokmak isteyen sömüren hatta sokan sistem içinde olmanın tehlikesi içindeyiz insanları değiştiren, şekil veren, yön veren, kullanan, maddeleştiren, yetersiz hissettiren, korku pompalayan korkunç bir sistemin içindeyiz ancak bunu konfor estetik ile masum güvenli kontratlar ile güzel gösteriyorlar bence. Dünya da ki parazitleri atlayamayız seçimlerin yanında çünkü doğumumuzdan itibaren bir çok şey sokuyorlar zihnimize bilinç altıma tvler subliminal mesajlar, kültür vb. matrıx tarzı bir sistem için de kendi iç canavarlarımız kadar topluma yayıldıkça yani resim büyüdükçe daha büyük canavarlar parazitler var. Vahşi doğadan kaçamıyoruz akıl sahibi varlıklar olarak daha da karmaşık ve kaotik bir mücadele veriyoruz diğer canlılara göre. SiSTEM sadece güzelliği de ele almıyor sağlık eğitim kültür akımlar siyaset aklımızın almadığı her şeyde elleri var. https://www.youtube.com/watch?v=n66euMcQSTU özgür irademiz o zaman gerçekten var mı reklamlar imzalar şartlar koruyan mı köle eden mi cidden tartışılır mesele. sanırım insan güç zehirlenmesine yatkın asırlar geçse de köle sistemi farklı kılıflar içinde değişmemiş geliyor bana.1929 kadar insan köle olarak satılıyordu yani 96 yıl önce 100 yıl bile olmamış çark bir anda dönebilir de insan tuhaf bir varlık.
Rica ederim, sorun için ben teşekkür ederim bu durumu sonra kendi hayatımı tekrar gözden geçirmemi sağladı yorumun yanında düşünmek düşündürtmek çok güzel sağ olun.💗
İstemeyi isteyebilir, öğrenmeyi öğrenebilir, anlamayı anlayabiliriz. Yeter ki bu istek sahici olsun. Yalnızca doğru sorular soracak cesarete ihtiyacımız var. Cevaplar zaten soruda saklı. Seçimlerimiz değil eylemlerimiz bizi oluşturuyor. Ancak onların sorumlusu olabiliriz. Esaret altında yalnızca yükümüzden fazlası olduğunda kalırız.
Seçimler zorunluluktan doğar. Onlara maruz kalmadan yaşamı ilerletmek mümkün değil. Farkındalığı yükselttiğimizde seçimlerin bizleri esir edecek sonuçlar varetmesi mümkünde değil. İnsan ancak üzerinde kontrol gücünü yitirdiği hiss, duygu, arzu ve ihtiraslarının kölesi olabilir. Onlar hayatımızda daha fazla yer almak istediğinde bunu onlara sunarsak şayet, zehirlenmeyede başlıyoruz demektir.